Puberteit/verlatingsangst?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel JetskeJetske

honden foto van Jetske

Hallo,

Ik heb sinds eind augustus een hondje geadopteerd, genaamd Stella. Tot nu toe liep alles vrij vlot, maar sinds enkele weken zien wij enkele veranderingen in haar gedrag waar wij geen raad mee weten... Wij vermoeden dat dit te maken heeft met de puberteit/eerste loopsheid die er misschien aankomt maar weten niet altijd goed hoe wij hier mee moeten omgaan.

Stella slaapt sinds dat we haar hebben 's nachts beneden in de woonruimte. Drie maanden lang liep dit supergoed, maar sinds enkele weken begint ze heel vaak 's avonds, net wanneer wij naar boven gaan om te gaan slapen, heel hard te blaffen. Wij kunnen haar niet laten blaffen omdat dit veel overlast veroorzaakt bij onze buren. Meestal ga ik dan naar beneden, negeer ik haar, en blijf ik nog 20 minuutjes TV kijken tot ze diep aan het slapen is en ga ik erna terug naar boven. Soms begint ze ook opeens in het midden van de nacht uit het niets te blaffen en doe ik hetzelfde. Heb nu zelfs al een paar nachten een halve nacht in de zetel geslapen omdat ze niet stopte met blaffen.

Dit is niet het enige probleem. Ook in de dag begint ze te blaffen wanneer ze alleen thuis is. Stella is maximum 4 uur alleen op een dag. De voorbije maanden sliep ze gewoon wanneer wij niet thuis waren (heb een camera dus kan dit zien). Sinds twee weken merk ik dat ze heel erg blaft wanneer ze alleen thuis, soms zelfs uren aan een stuk.


Nu is mijn vraag: ik begrijp dat dit bij deze periode hoort maar hoe gaan wij hier het best mee om? Moeten we, zoals in het begin, de tijd dat ze alleen is terug stilletjes aan opbouwen? Of zal het blaffen, eenmaal haar hormonen wat kalmeren, vanzelf stoppen en negeren we dit gewoon?

Alvast heel erg bedankt om mee te denken!!

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Is ze dan wel los in de woonkamer, of ligt ze in een bench?

Is er iets te doen aan de plek waar ze moet slapen, dat ze zich daar veiliger voelt?

Of dat ze zich op een andere plek beter voelt?

honden page profiel Thara Thara

honden foto van Thara

Wat je kunt proberen is  de bench naast je bed zetten . Dat biedt misschien rust . En dan net als met ee pup , de bench steeds een stukje verder uit de slaapkamer zetten . Ik zou wel een duidelijke keuze maken . Dan weet je puber waar ie aan toe is . Dus niet dan dit en dan dat proberen . En als je niet wilt dat de hond op bed komt de bench sluiten . Soms biedt het ook rust als je een kleed over de bench doet , dan creëer je  een donker veilig hol , veel honden vinden dat heerlijk 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Ik weet niet of dit bij de loopsheid hoort. Waar komt ze vandaan, weet je iets van haar achtergrond?

honden page profiel JetskeJetske

honden foto van Jetske

" Is ze dan wel los in de woonkamer, of ligt ze in een bench?

Is er iets te doen aan de plek waar ze moet slapen, dat ze zich daar veiliger voelt?

Of dat ze zich op een andere plek beter voelt? "

 
Ze loopt inderdaad los in de woonkamer. Ze heeft wel een bench en gaat hier af en toe in liggen maar liefst van al ligt ze in de zetel. Ik heb inderdaad de indruk dat ze soms 'bang' is van haar omgeving en hierdoor begint te blaffen. Deze nacht was ze weer aan het blaffen en toe ik op de camera keek was ze precies opeens bang van de zetel en was ze hier erg op aan het blaffen. Ik zou wel niet goed weten hoe ik het 'veiliger' kan maken...

honden page profiel JetskeJetske

honden foto van Jetske

" Ik weet niet of dit bij de loopsheid hoort. Waar komt ze vandaan, weet je iets van haar achtergrond? "

 Ze is een straathondje uit Roemenië en als pup op straat gevonden samen met haar zusjes (zonder mama of papa). Ik weet inderdaad niet heel haar voorgeschiedenis maar ze is bij ons gekomen toen ze 3,5 - 4 maanden was. Ik vind het gewoon raar dat het de eerste maanden zonder problemen verliep (het slapen en alleen blijven dan), en hier nu opeens moeilijkheden rond zijn. Daarom dat ik me afvraag of dit misschien met angstfase/puberteit/loopsheid te maken heeft.

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

Ik vraag me af of ze niet gewoon eindelijk écht gewend/gehecht is, en daarom opeens écht bang om jullie kwijt te raken. Lijkt me meer dat dan loopsheid, eigenlijk. Het gebeurt vaker dat bepaalde gedragingen pas na maanden naar voren komen bij herplaatsers.

 

(Trouwens, nu ik erbij stilsta, toen onze herplaatser op haar negende bij ons kwam, kon ze ook gewoon alleen zijn voor een paar uur, maar begon ze na een maand of twee opeens ook te blaffen. Toen zijn we inderdaad weer vanaf nul gaan opbouwen, en een paar andere trucjes uitgevoerd zoals gordijnen dicht, radio aan, bezig met eten als we weggaan en geen afscheid nemen etc. Misschien wel vergelijkbare situatie?)

 

Lastig probleem; ik denk dat ik het alleen zijn en alleen slapen toch gewoon weer vanaf begin zou opbouwen. Eerst kleine poosjes, dan iets langer.

Volgende forumvraag: Hond plotseling piepen en janken
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^