Thuisnestje verantwoord?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Lara Lara

Hallo,
ik ben al een tijdje opzoek geweest naar een toy poedel. Dit heb ik ook kenbaar gemaakt in verschillende facebook groepen over poedels. Nu kreeg ik een privé berichtje met een vrouw die aangaf een eenmalige nestje te hebben. Is het verantwoord om hier een puppy te kopen? En waar moet ik op letten?

honden page profiel Hannah & JuneHannah & June 3 doggies

honden foto van Hannah & June

Dit hangt er natuurlijk helemaal vanaf hoe ze dat verder geregeld heeft. Ik zou zelf, als ik voor een rashond zou gaan, altijd testresultaten van beide ouderdieren in willen zien. De benodigde testen verschillen per ras aangezien elk ras helaas zijn eigen aandoeningen en afwijkingen kent. Als deze vrouw zowel de teef als de reu heeft laten testen en de teef is niet te jong of te oud voor een nestje en ze zich goed ingelezen/geïnformeerd heeft over het fokken, de socialisatie etc. zou ik er geen probleem in zien. 

 

Bij de rasvereniging kan je de vereiste testen waarschijnlijk wel vinden voor de toy poedel en zorg dan ook dat iemand echt het bewijs laat zien, lab-uitslagen röntgenfoto's etc. Een snelle check bij de dierenarts waarbij deze aangeeft dat de teef in algemeen goede conditie is en een dracht aankan is overigens iets heel anders en zegt niks over eventuele erfelijke aandoeningen. 

honden page profiel Lara Lara

honden page profiel Lara Lara

" Dit hangt er natuurlijk helemaal vanaf hoe ze dat verder geregeld heeft. Ik zou zelf, als ik voor een rashond zou gaan, altijd testresultaten van beide ouderdieren in willen zien. De benodigde testen verschillen per ras aangezien elk ras helaas zijn eigen aandoeningen en afwijkingen kent. Als deze vrouw zowel de teef als de reu heeft laten testen en de teef is niet te jong of te oud voor een nestje en ze zich goed ingelezen/geïnformeerd heeft over het fokken, de socialisatie etc. zou ik er geen probleem in zien. 
 
Bij de rasvereniging kan je de vereiste testen waarschijnlijk wel vinden voor de toy poedel en zorg dan ook dat iemand echt het bewijs laat zien, lab-uitslagen röntgenfoto's etc. Een snelle check bij de dierenarts waarbij deze aangeeft dat de teef in algemeen goede conditie is en een dracht aankan is overigens iets heel anders en zegt niks over eventuele erfelijke aandoeningen.  "

Ja precies, ik zal inderdaad even de test resultaten vragen. Waar ik persoonlijk ook me vraagtekens bij heb is dat de vader als dekreu staat op marktplaats. Hier krijg ik een vreemd gevoel bij. Is het normaal om een dekreu van marktplaats te gebruiken?

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Je moet ook maar geloven dat het een eenmalig nestje is.

Voor het zelfde geld is het een nestje van een br..dfokker die ze bij particulieren plaatsen, en die dan verkocht worden op deze manier.

Dan denk je dus dat je goed bezig bent, maar krijg je een oostblok pup in je handen, die ze dan bij een teef leggen en zeggen dat dat de moeder is.

 

Zorg in ieder geval dat je altijd een pup koopt die nog geboren moet worden, net geboren is, of hoogstens zo'n 3 weken oud is.

En dat je meerdere keren op bezoek kan komen, voordat ze het nest mogen verlaten.

Zodat je met eigen ogen kan zien, dat het nestje daar geboren is, hoe ze erbij liggen, hoe de moeder is (gezond, vriendelijk) en hoe de fokker de moeder en pups goed verzorgt.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Ja precies, ik zal inderdaad even de test resultaten vragen. Waar ik persoonlijk ook me vraagtekens bij heb is dat de vader als dekreu staat op marktplaats. Hier krijg ik een vreemd gevoel bij. Is het normaal om een dekreu van marktplaats te gebruiken? "

Bij ons gaat t via de rasvereniging. 

 

Een reu mag niet heel vaak dekken. De vraag is of die dekkingen allemaal wel gemeld zijn. Kan best hoor maar dat zou ik ook goed navragen.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

 

Dekreu op marktplaats voorspelt weinig goeds.yell

 

Beide ouders van de Toypoedel pups moeten getest worden (en een goede uitslag hebben) op patella luxatie door een veterinair orthopeed en een ECVO uitgebreide ogentest door een veterinair oogarts. Fokker ontvangt de uitslagen op officiële documenten, waarvan kopieën per e-mail aan aspirant pupkopers gestuurd kunnen worden.

 

Volg de puppy check list https://www.licg.nl/honden/de-puppy-checklist/

 

Lees ook dit artikel https://www.licg.nl/foute-fokker

 

Verantwoord gefokte Toy- en Dwergpoedel pups zijn alleen te verkrijgen als je op wachtlijsten gaat staan. https://www.nederlandsepoedelclub.nl/fokken/aangesloten-fokkers

 

 

 

 

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Bij de rasvereniging gaat ook niet alles zoals het heurt.... Dus ach. Ga eens in gesprek. Voelt het goed dan kun je er  best over nadenken en een serieus gesprek met de fokker aangaan. Dekreuen staan wel vaker op marktplaats.  Mij persoonlijk interesseert het weinig of een fokker lid is van een rasvereniging. Ook bij "thuisnestjes" van niet-officiele fokkers kan het prima geregeld zijn. De pups zullen bij zo'n thuistest, net zo liefdevol opgroeien als bij iemand die wel ingeschreven  staat. Daar zal het niet aan liggen. 

honden page profiel Hannah & JuneHannah & June

honden foto van Hannah & June

" Bij de rasvereniging gaat ook niet alles zoals het heurt.... Dus ach. Ga eens in gesprek. Voelt het goed dan kun je er  best over nadenken en een serieus gesprek met de fokker aangaan. Dekreuen staan wel vaker op marktplaats.  Mij persoonlijk interesseert het weinig of een fokker lid is van een rasvereniging. Ook bij "thuisnestjes" van niet-officiele fokkers kan het prima geregeld zijn. De pups zullen bij zo'n thuistest, net zo liefdevol opgroeien als bij iemand die wel ingeschreven  staat. Daar zal het niet aan liggen.  "

Dit ben ik wel een beetje met je eens, het lastige is alleen dat er veel oplichting is in de hondenwereld. Er worden veel mooie verhaaltjes verteld die achteraf toch niet blijken te kloppen. Dus ik zou altijd enige vorm van bewijs willen hebben. Voor mij zou de gezondheid en het welzijn van de (ouder)dieren het belangrijkste zijn, dus ik zou uitslagen van de nodige testen willen zien van beide ouderdieren. Een stamboom is mij niet zoveel waard aangezien die wereld inderdaad ook niet heilig is en er ook daarbinnen aardig wat misstanden zijn. Aan de andere kant is er dan wel iets meer controle op de hoeveelheid nestjes die er per hond gefokt worden, maar er zijn ook mensen die met dezelfde hond met en zonder stamboom fokken dus rotte appels zijn er overal. 

 

Daarnaast denk ik niet dat er veel fokkers zijn die met raszuivere en geteste ouderdieren fokken geen stamboom aanvragen. Dan zou ik dus zeker wel naar die beweegredenen vragen...  

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Bij de rasvereniging gaat ook niet alles zoals het heurt.... Dus ach. Ga eens in gesprek. Voelt het goed dan kun je er  best over nadenken en een serieus gesprek met de fokker aangaan. Dekreuen staan wel vaker op marktplaats.  Mij persoonlijk interesseert het weinig of een fokker lid is van een rasvereniging. Ook bij "thuisnestjes" van niet-officiele fokkers kan het prima geregeld zijn. De pups zullen bij zo'n thuistest, net zo liefdevol opgroeien als bij iemand die wel ingeschreven  staat. Daar zal het niet aan liggen.  "

Klopt hoor. Ik had t over de smous. Andere verenigingen ken ik niet.

 

 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Ik denk dat je gewoon best in gesprek gaat met de fokker. Welke testen doet ze ? Fokt ze met stamboom? Hoe leven haar hondjes? 

ikzelf zou mijn reu niet op marktplaats zetten. Ik ben aangesloten bij de Belgische rasvereniging, en ik deel hem wel in dekreu Facebook groepen van het ras zodat buitenlandse fokkers een overzichtje hebben en dus niet rasvereniging per rasvereniging moeten af gaan. Maar ik ben een kritische dekreu eigenaar heb al vele teefjes afgewezen. 

Volgende forumvraag: Pup te vroeg gevaccineerd?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^