Laparoscopisch steriliseren of gewone sterilisatie?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

Ik val maar met de deur in huis.

Wie heeft een hondje die minder dan 20 kg weegt laparoscopisch of gewoon laten steriliseren en kan mij helpen om een keuze te maken.

 

Rox is nu 8 maanden na haar loopsheid wil ik haar laten steriliseren maar krijg tegenstrijdige adviezen van verschillende da's ben nu al begonnen met rondvragen.

De ene da,een hond onder de 20 kg beter niet laparoscopisch,lucht in de buik en een kleine buik kan ook veel ongemak en pijn bezorgen.

 

Mijn da,geen probleem alleen kan dit gebeuren in een kliniek hier 40 km vandaan.

 

Vandaag nog een goed aangeschreven da,zo een kleine hond kan je beter op de gewone manier laten steriliseren,de ingreep duurt minder lang dus ook minder narcose.

 

Kom er voorlopig niet aan uit. Wat is wijsheid?

 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

Dierenarts Vecht. Kliniek.    Bron.       

Laparoscopie bij de hond is een ingreep die de laatste tijd enorm populair is. Laparoscopie is een ingreep die veel minder pijnlijk is dan een traditionele operatie. Met name bij de hond is laparoscopie een ideale manier om een diagnose te stellen of te opereren. Laparoscopie bij de hond wordt voornamelijk gedaan bij sterilisatie van de hond. 

Laparoscopie hond

U kunt uw hond laten steriliseren d.m.v. laparoscopie. Tijdens een gewone buikoperatie wordt de buik ruim geopend, maar bij een kijkoperatie worden slechts 2 kleine wondjes gemaakt. Wij bieden al enkele jaren een laparoscopische sterilisatie bij honden aan met een lichaamsgewicht vanaf ongeveer 10 kg.

 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

Hier heb je misschien wat meer aan...bron, dierenkliniek Tiel.      

Voor EN NADELEN VAN LAPAROSCOPISCH STERILISEREN

 

Bij de hond is het tegenwoordig ook bij dierenkliniek Tiel – Drumpt mogelijk laparoscopisch te steriliseren. Deze manier van opereren spreekt veel mensen aan, soms wordt er zelfs gesteld dat sterilisatie via een “gewone” methode obsoleet zou zijn, maar is dit ook zo?
Onder de klassieke manier van sterilisatie verstaan we in dit stuk een sterilisatie via een snede in de buikwand, waarbij de eierstokken buiten de buikholte worden afgebonden. Bij laparoscopische sterilisatie werkt de opererende dierenarts, ofwel chirurg met 3 kleine gaatjes, waarbij de eierstokken in de buikholte worden afgebonden. Dit noemen wij een minder invasieve techniek waarbij we niet teveel aan de banden van de eierstokken trekken, wat dan minder pijn veroorzaakt.

Wat zijn de voor- en nadelen van laparoscopisch steriliseren?

Qua operatietijd blijkt het verschil niet heel erg groot te zijn. Wanneer we kijken van het begin tot het einde van de gehele procedure, inclusief opbouw en voorbereiding, kan een ervaren chirurg een hond net zo snel op de klassieke manier steriliseren als laparoscopisch. Je hebt bij een laparoscopische sterilisatie wel evenveel of meer mensen nodig, wanneer je de operatie goed wilt uitvoeren.
Qua spullen heb je behoorlijk wat extra apparatuur nodig, wat extra kosten met zich mee brengt. Zeker wanneer er gekozen wordt voor kwaliteitsmateriaal.
Bovenstaande punten zullen ervoor zorgen dat een laparoscopische operatie wat kostbaarder zal zijn dan een “gewone” sterilisatie. Is dit niet het geval, dan moet er op één van bovenstaande punten toegegeven zijn.

Een veel gehoord argument is dat de wondjes bij laparoscopie veel kleiner zijn. Afhankelijk van het formaat hond geldt dit meer of minder. Bij grote honden is dit zeker het geval, maar bij kleine honden zijn de gaatjes, als ze achter elkaar geplaatst worden, net zo lang als de buikwond bij een “gewone” sterilisatie. Een voordeel is wel dat, doordat het 3 losse gaatjes zijn in plaats van 1 langere, het herstel mogelijk wat sneller is. Verder lijkt er minder irritatie van de wondranden te ontstaan als er via een werkkanaal gewerkt wordt, dan bij een “gewone”sterilisatie. Dit zou een betere genezing van de wondjes moeten geven.

Bij een “gewone” sterilisatie is het gevoeligste onderdeel voor de hond dat er aan de eierstokken getrokken wordt om ze goed af te kunnen binden. Bij laparoscopie is dit nauwelijks nodig. Dit is een groot voordeel, want in het geval van grote honden zie je dat er bij laparoscopie gemiddeld een lagere pijnscore wordt gemeten. Gevolg hiervan is dat de narcose ook minder diep hoeft te zijn en dit maakt het narcoserisico kleiner. Bij kleine hondjes geldt dit veel minder. Door de verminderde pijnlijkheid en ondiepere narcose zijn grote honden na een kortere periode alweer op de been.

Om voldoende zicht te hebben, wordt bij laparoscopie de buik opgeblazen met CO2. Dit wordt heel snel in de bloedbaan opgenomen en heeft allerlei invloeden, die zorgen voor een hoger narcoserisico. Verder drukt de opgeblazen buik het middenrif naar voren waardoor de ademhaling lastiger gaat. Tevens heeft de drukopbouw gevolgen voor de bloeduitstroom van het hart. Ook dit komt niet ten gunste van het narcoserisico. Bij mensen hoor je vaak dat ze achteraf behoorlijk wat last hebben van het opblazen van de buik. Dit merken we eigenlijk niet echt bij de hond (of het er niet is weten we natuurlijk niet zeker). Helaas is er ook een mogelijkheid van juist een heftige reactie van het buikvlies op het CO2. De dieren die daar last van krijgen hebben ongeveer een week extreme buikpijn. Het is niet te voorspellen welke dieren er wel en welke er geen last van krijgen.

Een heel ander punt waarmee rekening gehouden moet worden is het gebruik van een warmtebron in de buik. Hier moet voorzichtig mee worden omgegaan om beschadigingen te voorkomen van bijvoorbeeld de nieren. De methode van laparoscopisch opereren is daardoor ook van belang (zie hiervoor: Laparoscopisch steriliseren; welke methode?). Omdat bloedvaten niet worden afgebonden maar dichtgebrand, is het formaat van het bloedvat belangrijker. Om deze reden wordt het bij een laparoscopische operatie nog wat belangrijker dat de hond niet kort rond de loopsheid zit, of loops is.

De leeftijd van de hond speelt een vrij grote rol. Hoe ouder een dier, hoe meer er kans is op afwijkingen aan de baarmoeder. In dat geval zal alsnog moeten worden overgegaan op de gewone manier van steriliseren, omdat een baarmoeder niet door de kleine gaatjes verwijderd kan worden.

Het formaat hond en de bouw speelt ook een rol bij de keuze van operatietechniek. Bij kleinere honden is de balans anders. De laparoscopische operatie is lastiger bij kleine honden, omdat er minder ruimte in de buik is en er is eigenlijk ander instrumentarium voor nodig. Het voordeel van het kleine wondje is er nauwelijks en het voordeel met betrekking tot het trekken aan de eierstokken speelt een minder grote rol. De nadelen blijven echter een even grote rol spelen. Dit is de reden waarom er bij kleinere honden meestal gekozen wordt voor de gewone sterilisatie en bij grotere honden eerder voor de laparoscopische.

Voor- en nadelen van laparoscopisch steriliseren conclusie:

Voordelen laparoscopie ten opzichte van gewone sterilisatie

 • Minder trekken aan de eierstokken (minder pijnlijk).
 • Minder diepe narcose nodig (minder narcoserisico).
 • Kleinere gaatjes in de huid.
 • Meestal een lagere pijnscore bij grotere honden.

Nadelen laparoscopie ten opzichte van gewone sterilisatie

 • Duurder.
 • De buik wordt opgeblazen met CO2 (meer narcoserisico).
 • Het middenrif wordt naar voren gedrukt (bemoeilijkte ademhaling, meer narcoserisico).
 • In geval van gevoelig reageren op het CO2 dan veel pijnlijker.
 • In geval van een afwijkende baarmoeder moet alsnog worden overgaan tot gewone sterilisatie.

Laparoscopie heeft dus zowel voordelen als nadelen met betrekking tot het narcoserisico’s en pijnlijkheid. Dit geeft wel aan dat de operatie alleen veilig kan worden uitgevoerd wanneer er de beschikt kan worden over intubatie, gasnarcose, een goede bewaking en de mogelijkheid tot automatisch beademen.

Al met al heeft laparoscopische operatie absoluut een toegevoegde waarde. Maar niet voor alle honden. Er moet altijd kritisch naar het dier gekeken worden en afwegingen gemaakt worden wat betreft leeftijd, bouw van de borstkas, grootte van het dier, gezondheid, enz.

Voor katten, fretten en kleine honden is er nauwelijks tot geen toegevoegde waarde toe te kennen aan de laparoscopische sterilisatie. In het geval van de grotere (meer dan 15kg), jonge, gezonde honden is er wel degelijk een toegevoegde waarde.

honden page profiel Anke,Vaös&LeinAnke,Vaös&Lein 3 doggies

honden foto van Anke,Vaös&Lein

De da waar ik ga raad laparoscopisch met name aan voor grote “diepe” honden. Maatje sbt zouden ze daar dus op de normale manier doen. 

Ik denk dat het maar het is wat jezelf wil. Ik zou voor mijn sbt een gewone sterilisatie kiezen. 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

Heel begrijpelijk dat je goede informatie inwint.....voor en nadelen op een rijtje zetten en dan nog...bespreek het met je dierenarts.

honden page profiel Vera met Diesel+, Fenna en NoaVera met Diesel+, Fenna en Noa 3 doggies

honden foto van Vera met Diesel+, Fenna en Noa

Beide kleine honden laparoscopisch laten helpen. Super gegaan, de dag erna weer zo goed als fit.

Met de gewone manier heb ik geen ervaring.

honden page profiel Marijke - Aila, Dinja & EviMarijke - Aila, Dinja & Evigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

Om nog maar een ( onbekende ) methode er in te gooien smile zijn een paar klinieken in Nederland die dit doen: 

 

https://dierenkliniekbenedenleeuwen.nl/diergeneeskunde/endoscopie-binnenin-kijken/tvlove-sterilisatie-via-notes

 

De operatie wordt uitgevoerd via de vagina wand, dus er word niet gesneden in de buik van de hond. 

Netzoals bij laproscopisch wordt de buik dan iets opgeblazen. Ook kan de vagina achteraf wat gevoelig zijn. Volgens mij is er niet eens een hechting nodig. Vagina wand hersteld ook sneller dan de buikwand. 

kosten waren volgens mij niet veel hoger dan bij een gemiddelde laparoscopische sterellisatie. 

( pup uit aila’s eerste nest is op deze manier gesteriliseerd  ) 

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

Dank voor het meedenken.

 

Marijke die techniek wordt al een eeuwigheid bij mensen toegepast,is bij mensen een goede methode,had er bij honden nog nooit van gehoord.

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

1x is genoegembarassed

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Heleen

Hier een paar maanden geleden er acht van onder de 10 kilo op de gewone manier laten steriliseren ,binnen een dag waren ze weer aardig opgeknapt ,De hond van mijn zus is ,toen ze hier logeerde laparoscopisch gedaan (ook een jack russell) en heeft er weinig hinder van ondervonden .

Succes met je beslissing .

honden page profiel LolaLola 3 doggies

honden foto van Lola

Hier 2 honden van 8 en 6 kilo op de gewone manier laten steriliseren. Beide honden hebben er niet veel last van gehad en waren erg snel opgeknapt (toen de narcose was uitgewerkt).

honden page profiel Dobber!Dobber! 3 doggies

honden foto van Dobber!

Dobber had een gewone sterilisatie en het was een sneetje van 3 cm (niet overdreven). Toevallig sprak ik laatst met een osteopaat en zij gaf aan dat larascopisch toch zwaarder is dan gedacht, omdat ze alles soort van lostrekken. Het komt dus veel meer aan op de omliggende weefsels, terwijl bij een normale sterilisatie alles weggesneden wordt. Zij gaf dus de voorkeur aan normaal steriliseren, ook omdat het sneetje dat dan wordt gemaakt helemaal niet groot is. Niet te vergelijken met de jaap van 20 cm die ze vroeger hadden na een sterilisatie.

honden page profiel Dobber!Dobber! 3 doggies

honden foto van Dobber!

Dobber is trouwens ook 20 kilo.

honden page profiel Hettie & CharliiHettie & Charlii 3 doggies

honden foto van Hettie & Charlii

Charlii weegt 12 kg en is laparoscopisch gesteriliseerd toen ze bijna 2 was. Uitermate tevreden, na een paar dagen was ze weer helemaal de oude. Dat was destijds in Brabant, maar er zullen overal wel goede praktijken te vinden zijn. Bij een volgend teefje zal ik er absoluut weer voor gaan. 

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

Heel erg bedankt voor de info.

Ik had ook geen idee dat het tegenwoordig niet meer dan sneetje is bij gewone sterilisatie.

Heb nog naar 1 da gemaild om info .

honden page profiel RockyRocky 3 doggies

honden foto van Rocky

Dit is zo’n kwestie waar geen “goed en fout” bijzit, beide technieken zijn prima en van beide is de herstelling relatief snel. Voor onze teef (lichter dan 20kg) koos ik voor traditionele castratie.

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

Diki normale manier, alleen eierstokjes weggehaald, was binnen twee dagen weer de oude. Wondje was een paar cm groot. 

Mijn eigen ervaring met laporascopie, veel last van het gas in de buik, krampen en benauwd gevoel omdat gas bij staan omhoog gaat, duurde wel een paar dagen. 

Mij werd verteld bij mijn galblaas met laporasopie, laporascopie geeft meer maar  een geringe kans op beschadiging van darmen of andere organen juist door de kleine gaatjes.  Ook werd gezegd, de gaatjes aan de buitenkant zijn kleiner, geneest dus sneller en minder pijn, maar de wond vd operatie aan de binnenkant is precies hetzelfde. Hoe of wat  van geringe kans op beschadiging, weet ik niet, maar, logisch denken,  kan mij voorstellen dat er toch eerst een buis voor de lucht, al dan niet gelijk met lampje, naar binnen gaat, pas binnen zie je dan hoe en waar je bent. Kijk ook eens bij laporascopie voor mensen, daar wordt veel uitgelegd over extra risico .  

Succes met je beslissing,

 

honden page profiel Marga en de honden Balou en Lotus.Marga en de honden Balou en Lotus. 3 doggies

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

Ik heb Lotus 2.2 kilo gewoon laten steriliseren. Het was de bedoeling om dit op de kattenmanier te doen, dan word er een sneetje van 1a2 cm gemaakt en worden de eierstokken met een haakje naar buiten gehaald. Helaas bleken Lotus haar eierstokken hoog in haar buik te liggen dus heeft ze een wat groter sneetje gekregen. Ze was de dag na de ingreep alweer de oude en was voortdurend in gevecht met haar medical pet shirt.

488929.jpg

Loca, de hond van mijn dochter is laparoscopisch gesteriliseerd. Ze was alleen de dag van de ingreep wat uit haar normale doen, de dag na de ingreep leek ze nergens meer last van te hebben. Mowgli heb ik indertijd laten steriliseren toen ze vijf jaar oud was, zij heeft er een paar dagen goed last van gehad maar bij haar was de baarmoeder (waar niets mis mee was) uit voorzorg ook verwijderd.

honden page profiel Karin, Lucky* en DukeKarin, Lucky* en Duke 3 doggies

honden foto van Karin, Lucky* en Duke

Mijn Beagle (16 kg) is destijds vlak na de eerste loopsheid op de gewone manier gesteriliseerd. Er bestond toen nog geen andere methode voor honden. Ze had maar een klein sneetje van ongeveer 3 a 4 cm. Was heel mooi en snel geheeld. De dag van de operatie was ze wel zielig, de volgende dag nog wat sloom en daarna heb ik niets meer aan haar gemerkt

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

Heb gelukkig tijd om nog alles op een rijtje te zetten,financieel maakt het mij niks uit waar ik voor kies,de ingreep wordt voor 90% vergoed.

Het is wikken en wegen wat voor Rox het beste is,ben benieuwd naar de reactie van de 4e da die ik gemaild heb.

 

Om eerlijk te zijn ik begin toch meer te neigen naar traditioneel mijn zoon heeft ook al eens een laparoscopische operatie ondergaan,hij had toen een hele dikke opgeblazen buik.

Nientje het klopt wat je zegt.

 

Heb gelezen dat bij grotere hond een lagere pijnscore wordt gemeten bij laparoscopisch bij kleinere honden niet.

Ik denk dat de voordelen niet opwegen tegen de eventuele nadelen. Zomaar wat dingetje eruit gepikt.

Nadelen laparoscopie ten opzichte van gewone sterilisatie

 • Duurder.
 • De buik wordt opgeblazen met CO2 (meer narcoserisico).
 • Het middenrif wordt naar voren gedrukt (bemoeilijkte ademhaling, meer narcoserisico).
 • In geval van gevoelig reageren op het CO2 dan veel pijnlijker.
 • In geval van een afwijkende baarmoeder moet alsnog worden overgaan tot gewone sterilisatie.

Voor katten, fretten en kleine honden is er nauwelijks tot geen toegevoegde waarde toe te kennen aan de laparoscopische sterilisatie. In het geval van de grotere (meer dan 15kg), jonge, gezonde honden is er wel degelijk een toegevoegde waarde.

bron.https://www.dierenkliniektiel.nl/laparoscopisch-steriliseren/ 

honden page profiel Dobber!Dobber! 3 doggies

honden foto van Dobber!

Vergeten te zeggen, maar bij Dobber is alles eruit gehaald. Dus ook de baarmoeder. Hersteltijd vind ik lastig te zeggen, want tijdens de operatie is ook een halve melkklierlijst verwijderd, dus naast het sneetje van 3 cm had ze ook nog een jaap van 20 cm. 

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

 

Welke methode je ook kiest, gasnarcose is minder risicovol.

honden page profiel Hannah & JuneHannah & June 3 doggies

honden foto van Hannah & June

June is net onder de 10 kilo en heb ik op de traditionele manier laten opereren. Ik heb de dierenarts hierover advies gevraagd (hij opereert zelf zowel traditioneel als laparoscopisch) en hij raadde ons aan om voor de traditionele manier te kiezen vanwege de volgende punten:

- Kleine honden hebben meer last van het gas dat gebruikt wordt tijdens de operatie 

- Voor een laparoscopie moeten twee incisies gemaakt worden die bij elkaar opgeteld praktisch even groot zijn als de ene incisie die voor de traditionele manier nodig is

- June was al iets ouder (jaar of vijf of zo, weet het niet meer precies...) en als de baarmoeder slecht blijkt te zijn, halen ze deze er meteen uit en dat kan niet laparoscopisch, dus dan moet er alsnog een grotere incisie gemaakt worden 

 

Ik ben blij dat ik zijn advies opgevolgd heb, ondanks dat ik dat echt niet verwacht had, zag de baarmoeder er toch niet goed uit en hebben ze die meteen verwijderd. Anders was in dit geval de operatie dus net wat zwaarder geworden.
Ze is vrij snel hersteld zonder complicaties.  

Zoals Loesje al aangeeft is gasnarcose inderdaad veiliger, dat kunnen ze beter doseren. 

 

Die andere nieuwe methode had ik nog niet van gehoord, ook interessant! 

 

 

honden page profiel Thara Thara 3 doggies

honden foto van Thara

Ik heb Thara , Jrt van 7 kg vorig jaar laten helpen . Ze was toen 3,5  jaar oud . Mijn d.a heeft haar op de traditionele wijze geopereerd . Hij is met kleine rassen geen voorstander van de  laparoscopishe methode . Om de reden die voorgangers ook al benoemd hebben . De CO2 en de buik die opgeblazen wordt . Het schijnt behoorlijk pijnlijk te zijn . Plus de baarmoeder , stel die is ook niet meer in orde . Wat in Thara haar situatie zo was . Dan is het ook beter om het op de traditionele wijze te doen . Thara was binnen 2 dagen weer opgeknapt . Mijn vorige JRT idem . Ook op de traditionele wijze , en ook maar er heel kleine snede 

Natuurlijk zijn er rassen die fysiek geschikt zijn voor laparoscopie . 

Ik denk dat het altijd goed is om dit goed te bespreken met een d.a 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^