Welk ras moet ik nemen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel patrickpatrick

Hallo iedereen, ik zit met een dilemma. 

Mijn vrouw en ik wil graag een hond. Wij zijn bereid on tijd en energie erin te steken maar zelf werk ik wel gewoon volke dagen, mijn vrouw partime. Mijn intentie is dat als we een hond nemen, ik een paar weken verlof neem zodat ik de hond gericht kan opvoeden. 

Zelf heb ik al snel een natuurlijk sterke band met honden. Een voorbeeld is dat mijn buurman een drukke en slecht opgevoede hond(een soort stafford met lange benen) heeft. Nadat hij pas erin was verhuist probeerde de hond mij uit speelsheid te bijten, en hij wilde mijn huis inrennen. Ik was niet bang om die hond bij de kaak te pakken en duidelijk te maken dat spelen mag maar wel met mate. Tot de dag van vandaag kom ik die hond regelmatig tegen, knuffelen we wat, stoeien we wat en zeggen we doei. Dit verhaal gaf ik even ter context. Ik ben geen professional, ik ben zeker van plan om de hond naar puppytraining te brengen, heb alleen ervaring met een labrador in mijn pubertijd, maar ik heb er wel gevoel voor. 

Nu to the point, de vraag. Wij zoeken naar een hond die waakzaak genoeg is om mijn vrouw en kind te beschermen als ik niet thuis ben (Ik heb namelijk een zwakke vrouw). Het moet een hond zijn die goed in de familie presteert zonder gevaar dat als mij kind een klasgenoot langs brengt, de hond hem aanvalt zonder reden.

Het moet een hond zijn dat niet afhankelijk is waardoor we hem niet even alleen kunnen laten zonder de buurt wakker te maken of om ongelukkig te zijn. 

Het moet een hond zijn die best wantrouwend naar vreemden mag zijn in eerste instantie, maar ik wil wel dat het een hond is dat als ik zeg ‘dit is een goed persoon’ dat de hond het accepteert en gewoon rustig blijft doen en misschien juist interesse toont. Vooral bij goede vrienden van ons wil ik dat hij gewoon lief en speels kan zijn. 

Als laatste wil ik erbij aangeven dat ik veel games speel. Dus een hond dat ook zichzelf kan vermaken is ook wel pre. Hiermee zeg ik niet dat de hond geen aandacht krijgt, maar ik kan niet ieder thuis zittend moment naar de hond omkijken of een hond dat ik voor uren lang mee moet rennen. Het liefst een hond dat met regulier uitlaten, ieder avond misschien een klein fietstochtje, of iedere week een goede work out (ook belangrijk voor mij) en in de avond lekker naast me komt chillen. 

Tot slot dus: een gezinshond, waakzaam, medium beweging, wij willen best tijd en moeite erin steken. En graag een hond die langer dan 10 jaar leeft. 

Ik kan begrijpen dat mensen zullen zeggen dat ieder hond anders is. Maar waar ik dus naar zoek is een hondenras dat bewezen is om goed op te kunnen voeden naar de hond dat ik eigenlijk net beschreef. Daarom geef ik ook zo een uitgebreid verhaal, zodat jullie het beste kunnen adviseren. Ik wil namelijk niet een ongelukkige hond opvoeden, of hem moeten laten inslapen omdat hij per ongeluk een vriend van mijn kind aanvalt tijdens het spelen van power rangers (als je snapt wat ik bedoel). 

Ik hoop dat ik voldoende context heb gegeven. Ik zou het niet raar vinden dat er eigenlijk geen perfect ras zou zijn hiervoor. Maar ik hoop dat jullie misschien een advies hebben voor welke afwegingen ik dan moet maken en welk hondenras hierbij zou passen. Wij willen wel graag een hond hebben om van te houden, maar niet een hond dat een bakje koffie zet voor inbrekers. 

 

Alvast bedankt,

 

Patrick

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz

honden foto van Sem en yinz

Dan zou een robothond de beste optie voor je zijn.
Ten eerste wat een eisen heb je bij een hond in wat hij allemaal "moet".

En denk je nou werkelijk dat in de paar weken dat je verlof neemt de hond opgevoed is?
Nou neem dan dik een jaar met verlof, want je bent zeker een jaar bezig met een pup opvoeden.

Bovendien als je vrouw "zwak" is neem ik aan dat zij dan ook niet veel gaat doen met de hond.
En jij werkt veel. en jij doet veel aan gamen.
Er bestaat geen hondenras dat het fijn vind veel alleen te zijn en weinig te doen krijgt.
Elke hond wil vermaakt worden en gezelligheid. Ze kunnen best even alleen zijn maar niet te lang.
Een jonge hond is net zoals een baby, moet veel uit, maar niet te lange wandelingen. Gaan op ontdekkingstocht, gaan per ongeluk spullen slopen, hebben opeens bananen in de oren.

Je zegt dat je de hond van je buren wel even wist op te voeden door bij de kaak te gaan pakken.
Dit is niet de manier hoe je met honden om gaat of honden gaat trainen.

Het lijkt mij verstandiger dat je geen hond neemt.

honden foto van  Kiki met Harley D. & Pampus

Ik zie een heleboel eisen voorbij komen maar niets uit je verhaal waarom je een hond wilt. 

 

Dus waarom? 

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~ Britt, Maui & Fanu ~

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

Weet je vrouw dat je haar bestempeld als zwak? 

honden page profiel patrickpatrick

"Ik hoop dat jullie misschien een advies hebben voor welke afwegingen ik dan moet maken en welk hondenras hierbij zou passen. Wij willen wel graag een hond hebben om van te houden, maar niet een hond dat een bakje koffie zet voor inbrekers. "
 
Hier overheen gelezen? Snap dat het een lang verhaal is haha

Maar verder,  ten eerste bedoel ik met zwakke vrouw dat ieder soort rare figuur haar in gevaar brengt. Als ik niet thuis breng gaat ze gewoon ket de hond naar beten en zou ze met haar/hem spelen. 

ten tweede zeg to ik ‘moet’ omdat ik het gewoon duidelijk probeer te maken, en het lijkt me dat het normaal is als iemand zegt ‘het moet geen gevaarlijke hond zijn’. Om dit verhaal op basis van schrijfstijl te beoordelen lijkt mij een beetje overdreven. 

ten derde. Wij willen een hond omdat het een geweldige familielid is en ik wil mijn vrouw en kind veilig houden terwijl ik niet thuis ben. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Wat bedoel je met 'zwakke vrouw'? Is ze ziek? Lichamelijk niet sterk? Bang?

Zelf werk je fulltime en in je vrijetijd wil je graag veel gamen.

De hond moet dus vooral goed bij je vrouw en kind passen. Je zoekt beter een ras waar zij zich goed bij voelt, waar zij veel mee kan ondernemen.

Dus wat wenst jouw vrouw? Welk karakter past er bij haar? 

honden page profiel Binky & baasje Binky & baasje

honden foto van Binky & baasje

Wat een verwachtingen zeg, van een hond...

En wat als hier adviezen worden gegeven (al kan ik het me niet voorstellen) en hij voldoet net niet aan je verwachtingen? Wat is je plan dan? 

honden page profiel patrickpatrick

" Wat bedoel je met 'zwakke vrouw'? Is ze ziek? Lichamelijk niet sterk? Bang?
Zelf werk je fulltime en in je vrijetijd wil je graag veel gamen.
De hond moet dus vooral goed bij je vrouw en kind passen. Je zoekt beter een ras waar zij zich goed bij voelt, waar zij veel mee kan ondernemen.
Dus wat wenst jouw vrouw? Welk karakter past er bij haar?  "

Interessant perspectief. Mijn vrouw wandelt graag, bakt, is in huis bezig, houd zich bezig met creatieve zaken en kijkt graag series. Dus zij zou vooral een hond willen die haar lekker zou volgen, misschien stiekem een sok probeert te pikken en met speeltjes speelt zeg maar. Mijn vrouw is geen atleet in dat opzicht. 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Mijn grijze kees is een sokkendief en past.verder ook goed in je plaatje.

 

Behalve dan dat je m met een paar weken verlof even snel opvoedt, daar gaan wat jaren overheen.

 

 

Een Eurasier zou ook kunnen maar misschien net wat te groot.

 

 

honden page profiel baasje van Mayabaasje van Maya

Ik zou hier eerst het forum goed doorspitten wat goede hondenboeken lezen en advies vragen dat je een goed beeld krijgt van wat een hond inhoudt. Qua youtube moet je eens zoeken op Victoria stillwell een engelse hondentrainer die op een hele duidelijke en heldere manier uitlegt. Een hond die mee kan naar het werk en wantrouwend tegenover vreemden lijkt mij geen goede combinatie? Een fietstochtje in de week is ook niet realistisch maak daar maar eerder dagelijks van plus nog een paar wandelingen.

honden page profiel  Kiki met Harley D. & Pampus Kiki met Harley D. & Pampus

honden foto van  Kiki met Harley D. & Pampus

Ik ga er maar even vanuit dat je gewoon niet zo goed bent in het geschreven woord over brengen. 

 

Want als ik je tekst lees zou ik geen enkele hond aanraden, zo ontzettend naar kom jij nu op mij over. 

 

Enige advies dat ik nu kan geven is gaan praten met fokkers en asielen zodat je een beter beeld krijgt. 

 

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Als ik kijk naar wat de hond moet kunnen denk ik aan een ouder gezelschapshondje (minder beweging nodig, geen risico voor vriendjes van de kinderen, lief voor je vrouw). Maar ik heb zo’n gevoel dat jouw interesse juist ligt bij de stoere waakhonden. En waakhonden hebben juist veel beweging nodig, zullen niet altijd zo betrouwbaar zijn en zijn ook niet geschikt voor bij kinderen. 

Van wat ik uit je verhaal lees ga je geen hond vinden die aan je wensen voldoet. Daarnaast zal je je moeten verdiepen in hondengedrag. Uit het voorbeeld van de stafford maak ik juist op dat je eigenlijk geen verstand hebt van honden. 

honden page profiel patrickpatrick

Ik denk dat ik ook nog wat korte toelichting moet geven omtrent gamen. Mijn bureau staat in de woonkamer. Ik leef aan mijn bureau. Dus als ik zeg dat ik game, betekend het niet dat ik de hond negeer. Ik ben wel constant in beeld, reageer op de hond etc. Ik ben alleen minder actief met door het huis draven enzo (dan als je gewoon TV zou kijken en je alles op pauze kan zetten). 

En met de weken verlof snap ik over algemeen de weerstand niet. Ik voed de hond het hele leven sowieso op, lijkt me logisch. Maar ik neem een paar weken verlof om de hond een paar weken van constante opvoeding te geven. Ik denk dat dit al veel meer is dan meeste mensen zouden doen. Geld moet toch op één of andere manier in de pot komen. Mijn vrouw helpt uiteraard ook mee met de opvoeding, die is wat meer thuis.

honden page profiel baasje van Mayabaasje van Maya

Je laatste post gemist aan de beschrijving te zoeken kijk je best naar de groep gezelschapshonden. Hoe oud is je kindje? Havanezers maltezer shitzu zijn hartstikke leuke hondjes die niet al te groot en sterk zijn.

honden page profiel patrickpatrick

" Ik ga er maar even vanuit dat je gewoon niet zo goed bent in het geschreven woord over brengen. 
 
Want als ik je tekst lees zou ik geen enkele hond aanraden, zo ontzettend naar kom jij nu op mij over. 
 
Enige advies dat ik nu kan geven is gaan praten met fokkers en asielen zodat je een beter beeld krijgt. 
  "


Kijkend naar de reacties lijkt het wel zo te zijn. Ik denk dat als we aan te telefoon zouden zitten dan zul je een ‘Ooh...moment hebben haha

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~ Britt, Maui & Fanu ~

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

Je stelt nogal veel eisen aan een hond, maar wat kunnen jullie een hond bieden? 

(beweging, mentale uitdaging, hondenschool, aantal uren gezelschap) 

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Een pup moet het nog leren om alleen te zijn. Als je dit te gehaast doet kan de hond verlatingsangst ontwikkelen. Mijn labrador kon 3 uur alleen zijn toen ze 6 maanden oud was. Het is niet realistisch om te denken dat je dit gaat lukken in een paar weken. Er zal dus wat geregeld moeten worden qua opvang.

honden page profiel patrickpatrick

"
Van wat ik uit je verhaal lees ga je geen hond vinden die aan je wensen voldoet. Daarnaast zal je je moeten verdiepen in hondengedrag. Uit het voorbeeld van de stafford maak ik juist op dat je eigenlijk geen verstand hebt van honden.  "

Wat was een betere reactie geweest dan (Uit nieuwsgierigheid en leergierigheid hoor). Lijkt me niet handig handig om met een dichtgeklapte kaak van 20 tanden in mijn arm de baasje aan tr kijken ‘kan hij even loslaten, het doet een beetje erg pijn’. 

honden page profiel patrickpatrick

" Mijn grijze kees is een sokkendief en past.verder ook goed in je plaatje.
 
Behalve dan dat je m met een paar weken verlof even snel opvoedt, daar gaan wat jaren overheen.
 

 
Een Eurasier zou ook kunnen maar misschien net wat te groot.
 
  "

Ik zal me hierin verdiepen! Thanks voor het advies!

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

" Interessant perspectief. Mijn vrouw wandelt graag, bakt, is in huis bezig, houd zich bezig met creatieve zaken en kijkt graag series. Dus zij zou vooral een hond willen die haar lekker zou volgen, misschien stiekem een sok probeert te pikken en met speeltjes speelt zeg maar. Mijn vrouw is geen atleet in dat opzicht.  "

Je vrouw wandelt graag, wenst een hond die makkelijk en vrolijk is.

Dan is het belangrijk dat je kijkt naar een fijne gezinshond die in de buitenwereld (op wandeling) makkelijk te managen is. Een hond die dus best hond-tolerant is en baasgericht, waarbij ze tijdens wandelingen dus ontspannen kan lopen en niet hoeft te stressen over uitvalgedrag, haantjesgedrag, wegloopgedrag, e.d.

Tevens zoek je een gezinshond die wel zelfzeker is en dus ook op eigen poten kan staan (niet steeds bevestiging of sturing nodig heeft) en die binnenshuis dus rustig en op zichzelf kan blijven als je werkt.

 

Klopt dit zo'n beetje?

 

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

" Je vrouw wandelt graag, wenst een hond die makkelijk en vrolijk is.
Dan is het belangrijk dat je kijkt naar een fijne gezinshond die in de buitenwereld (op wandeling) makkelijk te managen is. Een hond die dus best hond-tolerant is en baasgericht, waarbij ze tijdens wandelingen dus ontspannen kan lopen en niet hoeft te stressen over uitvalgedrag, haantjesgedrag, wegloopgedrag, e.d.
Tevens zoek je een gezinshond die wel zelfzeker is en dus ook op eigen poten kan staan (niet steeds bevestiging of sturing nodig heeft) en die binnenshuis dus rustig en op zichzelf kan blijven als je werkt.
 
Klopt dit zo'n beetje?
  "

Mij lijkt dat veel herdersrassen en hondagressieve rassen dan al afvallen, plus de rassen die zo waaks zijn dat er risico is op hond- danwel mensgerichte agressie, zoals veel mastieven. Daarbij moet je wel in de gaten houden, Patrick, dat je dan minder snel bij een 'grote beschermer' zult uitkomen.

 

Ik ben ook erg nieuwsgierig naar de definitie van 'zwak', want die is nog niet gegeven. Bedoel je fysiek niet sterk? Of mentaal niet? In het eerste geval wil je waarschijnlijk geen grote hond, in het tweede geval waarschijnlijk geen dominante hond.

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

" Wat was een betere reactie geweest dan (Uit nieuwsgierigheid en leergierigheid hoor). Lijkt me niet handig handig om met een dichtgeklapte kaak van 20 tanden in mijn arm de baasje aan tr kijken ‘kan hij even loslaten, het doet een beetje erg pijn’.  "

Een goede reactie weet ik niet, want ik was er niet bij. Maar vooral het feit dat je dít als voorbeeld kiest, maakt voor mij duidelijk dat je waarschijnlijk nog erg weinig kennis hebt. Iemand die veel van honden weet zou een heel ander voorbeeld geven dan “even bij de kaak te pakken”. Veel mensen denken dat je de baas moet zijn over de hond, terwijl het veel complexer ligt dan dat. Wat is het ras van de hond? Wat is de context van de situatie? Waar wordt de hond door gedreven zich op een bepaalde manier te gedragen? Hoe kan ik de emotie van de hond beïnvloeden? Waarmee kan ik de hond motiveren? Is er sprake van een medisch probleem? Krijgt de hond wel genoeg uitdaging? Dit zijn allemaal vragen die iemand met hondenkennis zichzelf stelt, en vanuit daaruit beslist hoe diegene met een hond omgaat. Dat je een hond gewoon even aan de kaak neemt is dus erg kortzichtig. Dit geeft niet, iedereen moet leren. Maar daaruit kan ik dus wel opmaken dat je je nog niet verdiept hebt in de psychologie van honden. 

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Heb je zelf al gekeken naar rassen die je aanspreken? Dan kunnen wij gerichter tips geven.

honden page profiel patrickpatrick

" Heb je zelf al gekeken naar rassen die je aanspreken? Dan kunnen wij gerichter tips geven. "

Ik heb wel wat heen en weer gekeken, ik heb een aantal testen gedaan voor welke hond bij mij zou passen, maar ik wil me hier eerst nog wat verder in verdiepen. Zoals iemand zojuist ook al aangaf, bellen met fokkers om een goed beeld te krijgen. Als ik in de toekomst een concreter beeld heb dan kom ik terug! Ik wilde in eerste instantie alvast wat oriënteren op basis van mijn situatie

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Een Chihuahua...waaks, volgzaam, met drie wandelingen per dag tevreden, kan heerlijk bij je vrouw op schoot, is draagbaar voor je vrouw die waarschijnlijk en wat mindere gezondheid heeft.....en jij kan blijven gamen zolang je wilt, je vrouw een waakzame hond en handteerbaar...kijk daar eens naar.

honden page profiel patrickpatrick

Tot nu toe super bedankt allen. Excuses als sommigen het gevoel hadden dat ik op zoek was naar een programmeerbare robothond. Ik wilde juist zoveel mogelijk context bieden zodat ik weet welk ras ik aan én mee kan werken. Ik zit momenteel nog in de beginfase, dus oriënteer vooral, dus ik liet mijn verhaal misschien stijver (en misschien meer overdreven)overkomen dan het in werkelijkheid is zodat mijn verhaal niet zou afdwalen. Zoals iemand al beschreef, het verhaal komt misschien bot over. Maar in werkelijkheid zal ons huisdier opgroeien in een omgeving waarin hij/zij niks anders dan liefde en plezier zal ervaren.

Dus nogmaals excuses als ik dingen niet goed heb overgebracht, eerste keer dat ik mij op deze wijze in honden verdiep dus heb ook geen idee wat anderen verwachten. Zelf ben ik een stadsmens dus ben ook alleen verhalen van stadshonden eigenaren in mijn omgeving gewend. Verklaart misschien ook een hoop. 

In ieder geval heb ik al veel geleerd van deze forum post. Dus ik kan niet wachten wat meer mensen voor advies en aanraders heeft.

honden page profiel patrickpatrick

" Mij lijkt dat veel herdersrassen en hondagressieve rassen dan al afvallen, plus de rassen die zo waaks zijn dat er risico is op hond- danwel mensgerichte agressie, zoals veel mastieven. Daarbij moet je wel in de gaten houden, Patrick, dat je dan minder snel bij een 'grote beschermer' zult uitkomen.
 
Ik ben ook erg nieuwsgierig naar de definitie van 'zwak', want die is nog niet gegeven. Bedoel je fysiek niet sterk? Of mentaal niet? In het eerste geval wil je waarschijnlijk geen grote hond, in het tweede geval waarschijnlijk geen dominante hond. "

Bedankt voor het advies, met zwak bedoel ik simpelweg: als een agressieve man op haar af komt dan kan ze zich slecht verweren. Ik  ben me ervan bewust dat ik hiervan beter een zin kon maken dan een woord, haha. Er is verder niets mis met haar, ze sport, doet partime werk terwijl de kinderen naar school gaan. Maar kan zich gewoon niet verweren tegen een agressieveling. Vandaar een hond die mijn vrouw en kind kan beschermen als ik bijvoorbeeld moet overwerken en er een dronkeling of een inbreker aankomt. 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Even resumeren.

 

Je zoekt vooral een waakhond die je vrouw en kind beschermt.

Maar waakhonden zijn niet vriendelijk naar vreemden.

 

Misschien een hond die afschrikt maar een lobbes is dan?

Maar grote honden hebben doorgaans een stevige baas nodig en dat is jouw vrouw dus niet.

 

Je wilt een hond die snel leert, goed trainbaar is.

Maar dat soort honden hebben ook veel behoefte aan aandacht; zijn minder zelfstandig.

 

Je wilt een hond waar je mee kunt spelen en bewegen/fietsen als jij daar zin in hebt.

Maar een hond die daar goed in is heeft daar ook behoefte aan, ook als jij liever gaat gamen.

 

Je wilt een hond die zichzelf vermaakt.

Maar een zelfstandige hond is minder trainbaar en minder knuffelbaar.

 

Jullie werken, hebben een kind, een huishouden en redelijk intense hobbies..

Is er wel ruimte en tijd voor een hond? Met 3 weken tijd heb je al geluk en veel ervaring nodig om een pup een begin van zindelijkheid te geven; het duurt maanden voor je pup overdag 5 uur lang de plas op kan houden. En opvoeden is eigenlijk nog niet eens begonnen.

 

De rassen die het beste passen in wat jij wil zijn de kleine gezelschaphondjes maar die hebben geen enkele waak of afschrik-functie. Dan kunnen jullie nog beter kiezen voor een kat.

 

Ik denk serieus dat wat jij wilt, wat je voor ogen hebt, niet bestaat

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

" Bedankt voor het advies, met zwak bedoel ik simpelweg: als een agressieve man op haar af komt dan kan ze zich slecht verweren. Ik  ben me ervan bewust dat ik hiervan beter een zin kon maken dan een woord, haha. Er is verder niets mis met haar, ze sport, doet partime werk terwijl de kinderen naar school gaan. Maar kan zich gewoon niet verweren tegen een agressieveling. Vandaar een hond die mijn vrouw en kind kan beschermen als ik bijvoorbeeld moet overwerken en er een dronkeling of een inbreker aankomt.  "

Ik denk dat je vooral moet kijken naar raseigenschappen die dagdagelijks goed bij jullie passen en waar je plezier aan beleeft. En niet moet denken in functie van een gebeurtenis die misschien (en hopelijk) nooit of zelden voorkomt.

Een échte verdedigingshond, dat heeft ook consequenties die in het gewone alledaagse leven niet zo handig te managen zijn en tot veel stress en problemen kunnen leiden. 

 

In jullie geval zou ik eerder kijken naar een 'ruwe bolster, zachte pit'. Dus een leuke, makkelijke gezinshond met een stoer uiterlijk. 

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

Zou een (Old English/Engelse) mastiff iets voor jullie kunnen zijn? Ze zijn gigantisch en imposant en als puntje bij paaltje komt staan ze er (hoewel hun uiterlijk al voldoende afschrikt, lijkt me), maar het zijn bijzonder zachtaardige en sociale honden, in tegenstelling tot de meeste andere molossers. Mastiffs zijn rustig en erg tolerant naar kinderen. Er zijn fokkers bezig met outcross (kijk bijvoorbeeld eens op de website van Hillsemastiffs), die honden zijn over het algemeen wat atletischer en kleiner van formaat - daarbij komt dat de gezondheid natuurlijk enorm ten goede. 

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Puppy kopen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^