Welk ras is een actieve gezinshond?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel NellekeNelleke

Hallo allemaal,

al lange tijd (al voor de corona crisis wink) hebben wij de wens om een hond op te nemen in ons gezin.
Mijn man en ik zijn beide opgegroeid met honden en onze kinderen groeien nu op met de Toller van mijn ouders. Aangezien mijn ouders in dezelfde straat wonen gaan onze kinderen bijna dagelijks even kroelen en spelen, gaan we gezamenlijk op vakantie en gaat de Toller geregeld met ons mee op pad. 
We kennen het ras dus door en door en het lijkt voor ons echt het ras wat ook beste bij ons past. Daar zit misschien ook een beetje de valkuil omdat we zo gewend zijn aan een Toller dat we niet verder kijken naar andere rassen die misschien nog wel beter bij ons passen. Hebben jullie misschien nog ideeën voor rassen die veel weg hebben van het karakter van een Toller en een leuk alternatief zouden kunnen zijn?

We zijn een gezin van 4 met 2 kinderen in de leeftijd van 6 en 9 jaar. Wij vinden het dus belangrijk dat het een ras is dat geschikt is voor kinderen. Uiteraard weten onze kinderen hoe om te gaan met honden en ligt die verantwoordelijkheid bij ons. Een schofthoogte rond de 50cm is voor ons goed, liever nog iets kleiner dan groter. 
Dagelijks een flinke wandeling, uitjes naar bos en strand, zijn dingen die we altijd al doen dus een actieve hond heeft zeker wel onze voorkeur. Natuurlijk willen we ook graag cursussen/sport gaan volgen (naast de standaard puppy- en gehoorzaamheidscursus) die passen bij onze toekomstige hond. Wel is het fijn als het een ras is dat niet gelijk het huis sloopt als hij een dagje iets minder beweging krijgt wink Onze hond zal niet tot weinig alleen thuis zijn maar het heeft wel de voorkeur dat het heel af en toe een paar uurtjes mogelijk is. Kortom denk ik dat een middelmaatje actieve gezinshond, die ook van kroelen houdt, erg goed in ons gezin zal passen.

Welk ras vinden jullie bij deze beschrijving passen?

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

Er past heel veel rassen omdat veel dingen die je noemt vooral opvoeding zijn. Zaken als alleen kunnen zijn, goed met de kinderen zijn, niet slopen etc. zijn vooral begeleiding. Ik vind labradors altijd hele leuke gezinshonden. Actief, vrolijk, je verpest ze niet direct als de kinderen wat minder consequent zijn en ze zijn vaak vriendelijk tegen andere honden of huisdieren. Soms is het maar net de ervaring die je hebt met een ras. Ik ken toevallig drie tollers die minder leuk zijn met kinderen dus zou ze dan weer niet aanraden als gezinshond terwijl dat bij jouw ouders dus juist supergoed gaat.  In het algemeen denk ik dat een ideale gezinshond zich makkelijk aanpast, goed tegen drukte kan en een gemoedelijk karakter heeft. Daarom vind ik  bijvoorbeeld mijn eigen australian shepherds minder geschikt want die hebben met die dingen vaak moeite. Toch ken ik genoeg gezinnen met een Aussie. En bij de meeste (maar helaas niet alle) gaat dat prima.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Nova Scotia duck tolling retriever 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

De rassen die ik nu op noem kunnen eventueel een optie zijn: 

- Markiesje

- kooiker 

- rassen die vallen onder waterhonden? 

- sheltie eventueel maar die zijn wel stukje kleiner dan 50 cm

 

honden page profiel EngeeXEngeeX

honden foto van EngeeX

Een toller is natuurlijk een hele leuke hond, maar ik kan het ras van onze hond niet onbenoemd laten;

 

de Irish Softcoated Wheaten Terrier.

 

Super leuke honden en past volgens mij prima bij jullie omschrijving en doelen.

 

Zoals ik altijd beschrijf, klein genoeg om makkelijk mee te nemen, groot genoeg om volwaardig hond te zijn en lekker mee te wandelen en trainen. 

 

Nu weet ik niet hoe de vacht verzorging is vaneen toller, maar een Wheaten moet wel veel gekamd worden. Ik doe het dagelijks, maar om de dag zou ook moeten kunnen. Met goede kammen (Spratts!) Een kwartiertje tot een halfuurtje werk. Ook een waterblazer maakt het leven een stuk makkelijker om ze droog te blazen, maar ook het zand uit de vacht. 

 

Volwassen vachten zijn iets minder intensief, maar als je zoals ik veel wandelt en de hond lekker mag rennen door water en hoog gras, dan is een Lambert na de wandeling wel fijn, om vervelende klitten te voorkomen. 

 

 

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley

honden foto van Lotte & Marley

Ik denk zelf gelijk aan een labrador. Het zijn honden die veel beweging nodig hebben en ontzettend lieve gezinshonden zijn indien ze aan hun beweging komen en een goede opvoeding hebben.

Ik lees op het forum soms negatieve berichten over labradors dus het is natuurlijk net de ervaring die je met ze hebt, maar de ervaring die ik heb met het ras is in ieder geval top!

 

Ik ben verder niet zo heel erg bekend met de eigenschappen van verdere hondenrassen, dus dat laat ik aan de rest over :)

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Rasgroep 5 wordt vaak over het hoofd gezien, maar daar zitten erg leuke gezinshonden tussen.

De Finse of de Zweedse Lappenhond bijvoorbeeld.

 

Finse Lappenhond:

Karakter: Is zeer verdraagzaam ten opzichte van kinderen. Hij is schrander, speels, leergierig, moedig, trouw en aanhankelijk aan het gezin. Ietwat eigenzinnig als de meeste Arctische rassen, maar ook gevoelig. De teef is meestal wat “deemoediger” dan de reu. Tolerant tegenover soortgenoten en zal niet gauw een confrontatie aan gaan. Er is sprake van een latent jachtinstinct. De Finse Lappenhond is zelfstandig, intelligent en een beetje eigenwijs.

Hij behoeft een zachte (belonen, prijzen), maar wel consequente opvoeding. Het is van nature een hond, die zijn omgeving in de ruimste zin van het woord wil ontdekken. De Finse Lappenhond is echter ook een hond die graag de aandacht van mensen krijgt en bij hun in de buurt wil zijn, waardoor hij bereidt is zich te schikken in grenzen die worden gesteld. Ze leren snel en omdat de Finse Lappenhond graag wil samenwerken is hij gemakkelijk te trainen.

Zie: https://www.houdenvanhonden.nl/hondenrassen/alle-rassen/fci-groep-5/finse-lappenhond/

 

Zweedse Lappenhond:

Hij heeft een goede “will to please” en is nu in Zweden een populaire hond voor obedience en agility training. Ondanks dat hij gemakkelijk te trainen is, vriendelijk en toegewijd aan zijn bazen, is hij ook redelijk eigenwijs, en doet de dingen graag op zijn eigen manier. Hij voelt zich het beste als hij niet in een strak keurslijf hoeft te lopen. Zijn liefde voor zijn bazen en speciaal voor kinderen maakt hem tot een fijne familiehond.

Zie: https://www.houdenvanhonden.nl/hondenrassen/alle-rassen/fci-groep-5/zweedse-lappenhond/

honden page profiel Koert En poppy Koert En poppy

honden foto van Koert En poppy

Ik vind een Finse lappenhond bij jullie Passen  ze houden ook heel erg veel van het bos en strand of een golden retriever vind ik bij jullie passen en ze houden van zwemmen 

honden page profiel EngeeXEngeeX

honden foto van EngeeX

" De Finse of de Zweedse Lappenhond bijvoorbeeld. "

Niet mijn type hond, maar wat een leuke suggesties. Inderdaad rassen waar je niet direct aan denkt, maar reuze leuk in het gezin en niet alledaags. 

 

Als we dan toch In die groep zitten; Noorse Buhund. 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Middenslag of grote keeshond? :D 

honden page profiel Hettie & CharliiHettie & Charlii

honden foto van Hettie & Charlii

En een maatje kleiner, maar absoluut een geweldige hond: de Welsh Corgi. 

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

" Niet mijn type hond, maar wat een leuke suggesties. Inderdaad rassen waar je niet direct aan denkt, maar reuze leuk in het gezin en niet alledaags. 
 
Als we dan toch In die groep zitten; Noorse Buhund.  "

Die vind ik toch minder geschikt hoor. Daar moet je echt flink wat mee doen willen het leuke relaxte huishonden zijn. 

honden page profiel EngeeXEngeeX

honden foto van EngeeX

" Die vind ik toch minder geschikt hoor. Daar moet je echt flink wat mee doen willen het leuke relaxte huishonden zijn.  "

Klopt. TS schreef het volgende: 

" Dagelijks een flinke wandeling, uitjes naar bos en strand, zijn dingen die we altijd al doen dus een actieve hond heeft zeker wel onze voorkeur. Natuurlijk willen we ook graag cursussen/sport gaan volgen (naast de standaard puppy- en gehoorzaamheidscursus) die passen bij onze toekomstige hond. "

Daar zou een Buhund wel inpassen als het waargemaakt wordt. 

Overigens vind ik dat je met de meeste honden actief moet zijn. Het is immers een gezinslid en geen gevangene.

honden page profiel NellekeNelleke

Wat een ontzettend leuke suggesties!

Echt heel fijn dat jullie zo meedenken. De Finse lappenhond kende ik bijvoorbeeld nog helemaal niet en als ik de informatie zo lees dan zou die zeker bij ons passen. Bedankt voor die tip! Hier ga ik me zeker verder in verdiepen.

Een labrador en golden retriever hebben wij ook aan gedacht omdat ze natuurlijk echt bekend staan als fijne gezinshonden maar die vinden wij een beetje te groot worden.

Ik dacht zelf nog aan een Friese Stabij, gebaseerd op de info die ik online kon vinden. Prachtige hond waarvan het karakter misschien ook bij ons zou kunnen passen?! 

honden page profiel NellekeNelleke

" De rassen die ik nu op noem kunnen eventueel een optie zijn: 
- Markiesje
- kooiker 
- rassen die vallen onder waterhonden? 
- sheltie eventueel maar die zijn wel stukje kleiner dan 50 cm
  "

Onze overbuurvrouw had een kooiker, ik vond het altijd een hele leuke hond om te zien en een mooi maatje. Hij viel alleen altijd erg uit naar voorbijgangers, met name kinderen. Volgens haar hoorde dat bij het ras, het chagrijnige karakter. Daar zijn we eigenlijk op afgehaakt. Klopt dat ook of leek deze kooiker gewoon erg veel op zijn bazin? wink

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

" Onze overbuurvrouw had een kooiker, ik vond het altijd een hele leuke hond om te zien en een mooi maatje. Hij viel alleen altijd erg uit naar voorbijgangers, met name kinderen. Volgens haar hoorde dat bij het ras, het chagrijnige karakter. Daar zijn we eigenlijk op afgehaakt. Klopt dat ook of leek deze kooiker gewoon erg veel op zijn bazin?  "

Helaas heb ik de kooiker de laatste tig jaar zien veranderen. Ze horen zeker niet zo te zijn als jij omschrijft. Maar op de training heb ik ze een aantal keren gezien, uitvallen en bijten.  Als je bedenkt dat de kooiker  niet heel veel voorkomt op de training, bij ons althans, zegt het mij genoeg.

honden page profiel Joyce -Rover & SagaJoyce -Rover & Saga

honden foto van Joyce -Rover & Saga

Nelleke mocht je meer informatie willen over de Finse lappenhond dan roep maar laughing

We hebben Rover van bijna 7 en Saga is er sinds de zomer bij gekomen zij is bijna 5 maanden. 

honden page profiel NellekeNelleke

" Nelleke mocht je meer informatie willen over de Finse lappenhond dan roep maar 
We hebben Rover van bijna 7 en Saga is er sinds de zomer bij gekomen zij is bijna 5 maanden.  "

Wat een fijn aanbod! Heel erg graag, mag dat privé?

Dank je wel.

honden page profiel NellekeNelleke

" Helaas heb ik de kooiker de laatste tig jaar zien veranderen. Ze horen zeker niet zo te zijn als jij omschrijft. Maar op de training heb ik ze een aantal keren gezien, uitvallen en bijten.  Als je bedenkt dat de kooiker  niet heel veel voorkomt op de training, bij ons althans, zegt het mij genoeg. "

Wat is dat toch jammer want van een afstandje is het wel echt een mooi/leuk ras. Natuurlijk zal er ook veel aan de opvoeding liggen maar als ze wel getraind worden en ze vallen toch zo uit dan neem ik het risico liever niet. Het was zeker wel een leuke suggestie!

honden page profiel Joyce -Rover & SagaJoyce -Rover & Saga

honden foto van Joyce -Rover & Saga

" Wat een fijn aanbod! Heel erg graag, mag dat privé?
Dank je wel. "

Maar natuurlijk! 
Ik zal je een berichtje sturen. 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

" Helaas heb ik de kooiker de laatste tig jaar zien veranderen. Ze horen zeker niet zo te zijn als jij omschrijft. Maar op de training heb ik ze een aantal keren gezien, uitvallen en bijten.  Als je bedenkt dat de kooiker  niet heel veel voorkomt op de training, bij ons althans, zegt het mij genoeg. "

Ik ken dan weer drie hele leuke kooiker hondjes hp-shiny

maar dat zijn dan ook wel de enige drie die ik ken hp-wink

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

" Wat is dat toch jammer want van een afstandje is het wel echt een mooi/leuk ras. Natuurlijk zal er ook veel aan de opvoeding liggen maar als ze wel getraind worden en ze vallen toch zo uit dan neem ik het risico liever niet. Het was zeker wel een leuke suggestie! "

 

Dat ligt zeker grotendeels aan de opvoeding. Kies een fokker, die ook op karakter fokt. Vraag pupbemiddeling bij de rasvereniging. Op hun site vind je veel info.

 

Ik heb bijna 15 jaar een  reu Kooikerhondje gehad. Vanaf pup veel met kinderen in aanraking gebracht; juist omdat ik wist dat dit ras moeilijk met kinderen kan zijn. Hij was uiteindelijk dol op kinderen. Kooikerhondjes kunnen o.a. uit waaksheid behoorlijk hard blaffen. Ik had mijn hond geleerd om te stoppen met blaffen als ik "genoeg" zei. Kooikers zijn slim en makkelijk te trainen. Het zijn geen allemansvriendjes, maar als ze andere mensen eenmaal kennen, vergeten ze deze nooit meer.

 

Hij was echt mijn gouden maatje. Ik deed flyball en behendigheid met hem. Hij liep nationale behendigheidwedstrijden. Won regelmatig bekers.

 

280811.jpg

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

" Rasgroep 5 wordt vaak over het hoofd gezien, maar daar zitten erg leuke gezinshonden tussen.
De Finse of de Zweedse Lappenhond bijvoorbeeld.
 
Finse Lappenhond:
Karakter: Is zeer verdraagzaam ten opzichte van kinderen. Hij is schrander, speels, leergierig, moedig, trouw en aanhankelijk aan het gezin. Ietwat eigenzinnig als de meeste Arctische rassen, maar ook gevoelig. De teef is meestal wat “deemoediger” dan de reu. Tolerant tegenover soortgenoten en zal niet gauw een confrontatie aan gaan. Er is sprake van een latent jachtinstinct. De Finse Lappenhond is zelfstandig, intelligent en een beetje eigenwijs.
Hij behoeft een zachte (belonen, prijzen), maar wel consequente opvoeding. Het is van nature een hond, die zijn omgeving in de ruimste zin van het woord wil ontdekken. De Finse Lappenhond is echter ook een hond die graag de aandacht van mensen krijgt en bij hun in de buurt wil zijn, waardoor hij bereidt is zich te schikken in grenzen die worden gesteld. Ze leren snel en omdat de Finse Lappenhond graag wil samenwerken is hij gemakkelijk te trainen.
Zie: https://www.houdenvanhonden.nl/hondenrassen/alle-rassen/fci-groep-5/finse-lappenhond/
 
Zweedse Lappenhond:
Hij heeft een goede “will to please” en is nu in Zweden een populaire hond voor obedience en agility training. Ondanks dat hij gemakkelijk te trainen is, vriendelijk en toegewijd aan zijn bazen, is hij ook redelijk eigenwijs, en doet de dingen graag op zijn eigen manier. Hij voelt zich het beste als hij niet in een strak keurslijf hoeft te lopen. Zijn liefde voor zijn bazen en speciaal voor kinderen maakt hem tot een fijne familiehond.
Zie: https://www.houdenvanhonden.nl/hondenrassen/alle-rassen/fci-groep-5/zweedse-lappenhond/ "

538766.jpg

507796.jpg

493475.jpg

 

dit kan ik zeker beamen. Zeer lief voor kinderen, zijn zelfs gefokt om de sami kinderen warm te houden in de tenten hp-heart

 

Maar het blijft rasgroep 5, dus dat leuke eigenwijze moet wel rekening mee gehouden worden natuurlijk. En ze zijn gemiddeld iets vocaler (bij enthousiasme).

 

 

honden page profiel NellekeNelleke

"  
Dat ligt zeker grotendeels aan de opvoeding. Kies een fokker, die ook op karakter fokt. Vraag pupbemiddeling bij de rasvereniging. Op hun site vind je veel info.
 
Ik heb bijna 15 jaar een  reu Kooikerhondje gehad. Vanaf pup veel met kinderen in aanraking gebracht; juist omdat ik wist dat dit ras moeilijk met kinderen kan zijn. Hij was uiteindelijk dol op kinderen. Kooikerhondjes kunnen o.a. uit waaksheid behoorlijk hard blaffen. Ik had mijn hond geleerd om te stoppen met blaffen als ik "genoeg" zei. Kooikers zijn slim en makkelijk te trainen. Het zijn geen allemansvriendjes, maar als ze andere mensen eenmaal kennen, vergeten ze deze nooit meer.
 
Hij was echt mijn gouden maatje. Ik deed flyball en behendigheid met hem. Hij liep nationale behendigheidwedstrijden. Won regelmatig bekers.
  "

Ach wat een knapperd! Ik vind het echt hele leuke honden en een mooie schoft hoogte. Bedankt voor de tip over pup bemiddeling! 

honden page profiel NellekeNelleke

"  
dit kan ik zeker beamen. Zeer lief voor kinderen, zijn zelfs gefokt om de sami kinderen warm te houden in de tenten 
 
Maar het blijft rasgroep 5, dus dat leuke eigenwijze moet wel rekening mee gehouden worden natuurlijk. En ze zijn gemiddeld iets vocaler (bij enthousiasme).
 
  "

Ik ben heel blij dat dit ras hier geopperd is. We hadden er nog niet van gehoord en we hebben er ondertussen al meer over gelezen op internet en sites van de rasvereniging en fokkers bezocht. Het spreekt ons erg aan en hij staat voor nu bovenaan ons lijstje. Er zit ook een fokker in de buurt zag ik, dus het lijkt ons leuk om een keer te gaan kijken naar dit bijzondere ras.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

" Ik ken dan weer drie hele leuke kooiker hondjes 
maar dat zijn dan ook wel de enige drie die ik ken  "

En zo horen ze ook te zijn. Zo waren ze vroeger, 20 jaar terug? Top hondjes. Paar jaar geleden nog een Fokker gesproken  die zei dat het aan de opvoeding maar zeker ook aan de FOK lijnen ligt die er in zitten. Tja, maar hoe en welke werd er niet bij verteld. Ik vind het pracht honden. 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

" Ik ken dan weer drie hele leuke kooiker hondjes 
maar dat zijn dan ook wel de enige drie die ik ken  "

Deze 3 Kooikerhondjes kom je waarschijnlijk tegen tijdens trainingen en wedstrijden. Dan hebben ze het reuze naar hun zin: er kan nl. "gewerkt" worden.

 

Een Kooikerhondje is een werkhondje, dat voldoende uitdaging moet krijgen. Geef je die uitdaging niet dan gaat het Kooikerhondje zich vervelen en dat komt zijn gedrag zeker niet ten goede.

 

Oorspronkelijk helpt het Kooikerhondje de Kooiker met de eenden in een fuik te lokken in de eendenkooi.

 

https://www.kooikerhondje.nl/ras/eendenkooi/

 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

" Deze 3 Kooikerhondjes kom je waarschijnlijk tegen tijdens trainingen en wedstrijden. Dan hebben ze het reuze naar hun zin: er kan nl. "gewerkt" worden.
 
Een Kooikerhondje is een werkhondje, dat voldoende uitdaging moet krijgen. Geef je die uitdaging niet dan gaat het Kooikerhondje zich vervelen en dat komt zijn gedrag zeker niet ten goede.
 
Oorspronkelijk helpt het Kooikerhondje de Kooiker met de eenden in een fuik te lokken in de eendenkooi.
 
https://www.kooikerhondje.nl/ras/eendenkooi/
  "

Toevallig niet hp-wink

Één is van een vriendin van me, ze woont wel een heel eind weg dus ik zie ze niet zo vaak.

De twee andere zien we tijdens het lopen vaak.

 

Maar inderdaad, het hondje van mijn vriendin mag lekker behendigheid doen en één van de twee anderen doet behendigheid en speuren. Het derde hondje weet ik niet.

 

Ik denk dat bijna elke hond het beter doet als ze af en toe lekker kunnen werken, mits je een sport/taak doet die ze leuk vinden.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

hier in de buurt woont een Kromfohrlander, ik ben helemaal verliefd op dat hondje, misschien ook nog een ras om te overwegen?

 

http://www.kromfohrlanders.nl/pages/nederlands/een-kromi-kopen.php

honden foto van Anja en Naika, Shiva en Flynn

Oostenrijkse Pinscher

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Berner Sennen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^