Beroep voor later?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel YentlYentl

Hallo ik ben Yentl en ik ga momenteel naar het 3e middelbaar ik heb al een hele tijd nagedacht over wat ik later nu wil gaan doen maar ben er nog steeds niet uit daarom deze pagina. Ik twijfel enorm tussen deze twee beroepen: dierenarts en fotograaf maar dan een fotograaf die dieren fotografeert. Er zijn aan beide beroepen nadelen voor mij maar ook voordelen daarom kan ik zo moeilijk een keuze maken! Dierenarts lijkt me leuk om dieren te helpen maar zelf kan ik niet zo goed met bloed overweg en een dierenarts krijgt wel veel te maken met bloed en moet onder andere operaties doen daarom twijfel ik of dit wel een beroep voor mij is! En ik wil later ook zelf veel huisdieren kunnen houden en dierenartsen  hebben vaak helemaal geen tijd voor eigen huisdieren! Fotograaf lijkt me leuk omdat ik hou van foto's maken en bekijken ik hou ook enorm veel van dieren dus dan zou ik dieren fotograferen. Fotograaf lijkt me ook leuk omdat je betere uren hebt, je hebt nog wat vrije tijd, je bent bij dieren en je hebt tijd voor eigen huisdieren! Welk beroep vinden jullie het best voor mij??

honden page profiel team Shadowteam Shadow 3 doggies

honden foto van team Shadow

In de fotografie is het lastig een volledig inkomen te genereren. Iedereen heeft tegenwoordig een goede camera thuis en dat gaat alleen maar beter worden. Dierenarts geeft wat dat betreft meer zekerheid. Ga eens naar de open dagen en ga eens met dierenartsen of dierfotografen in gesprek. Vraag naar de voor- en nadelen. Misschien dat je een keer een dagje mee k aan lopen

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Ken je de opleiding diermanagement? Dat biedt nog wat meer mogelijkheden.

honden page profiel Marijke - Aila, Dinja & EviMarijke - Aila, Dinja & Evigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

Als ik jou was zou ik dan nu al als hobby fotograaf beginnen, dan merk je vanzelf of je het leuk vindt en of je er later wat mee kan verdienen smile

honden page profiel DagmarDagmar 3 doggies

Wat doe je nu van richting?

Verder doet het er niet toe wat 'wij' vinden wat het beste beroep voor jou is, dat moet je volledig zelf uitmaken.  Je hebt nog 3 jaar eer je een studierichting moet kiezen, er kan veel veranderen in 3 jaar ;)

honden page profiel jantienjantien 3 doggies

honden foto van jantien

Dat zijn twee totaal verschillende beroepen. Realiseer je dat je voor het vak van dierenarts járen moet studeren, dus je moet wel goed kúnnen leren.  Je moet dan nu ook al gaan zorgen dat je het juiste vakkenpakket hebt.

Misschien eens een beroepstest laten doen en kijken wat daaruit komt?

honden page profiel LoetjekoeLoetjekoe 3 doggies

honden foto van Loetjekoe

Welk niveau doe je nu? Dierenarts klinkt natuurlijk hartstikke leuk, maar het moet wel haalbaar zijn. 

Als je echt slecht tegen bloed kunt, zou het natuurlijk ook een flinke domper zijn. 

Heb je op school al eens een dier of een hart moeten ontleden? 

Fotograaf is inderdaad lastig en biedt je minder zekerheid. Je zou zoals hierboven al is aangegeven kunnen kijken voor een spiegelreflex camera en hier de komende jaren mee gaan oefenen, kijken of je het wat vindt, of het lukt als hobbyfotograaf al een klantenkring op te bouwen.

Wat vind je van werken in een dierenwinkel? Evt als manager? Of trimster?

honden page profiel Aedon & Senán Aedon & Senán

honden foto van Aedon & Senán

" Ken je de opleiding diermanagement? Dat biedt nog wat meer mogelijkheden. "

Diergezondheid en management is ook nog een goed alternatief.

 

Dat is bijna dezelfde studie als Kees heeft genoemd, maar dan alleen toegespitst op huisdieren, terwijl diermanagement ook iig paarden en volgens mij nog wat vee dieren meeneemt

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Aangezien je het hebt over dierenarts ga ik er van uit dat je vwo doet en straks universiteit kan gaan doen?

dan is de studie dierwetenschappen ook een optie. Dat is aan de universiteit van Wageningen en je kunt er alle richtingen mee uit. Voeding, gedrag, genetica, omgeving.

 

De meeste mensen gaan onderzoek doen of in een ‘gewoon’ bedrijf werken maar er zijn bijv ook dierentuin directeuren die deze studie gevolgd hebben, of mensen die fokprogramma’s van dierentuindieren bijhouden. Natuurlijk zijn dat wel banen waar je geluk voor moet hebben  hp-wink

 

Maar het is in ieder geval prima mogelijk om op die manier ergens terecht te komen met regelmatige uren, terwijl je voor je succes minder afhankelijk bent van geluk hebben.

 

Wat er uiteindelijk het best bij je past, kan alleen jij bepalen.

honden page profiel ZelmoZelmo

honden foto van Zelmo

Als dierenarts zijn een haalbare kaart is dan moet je dat gaan doen als daar je interesses liggen, tenzij dat bloed echt een issue is. In ieder geval kiezen voor de baan met meer perspectief. En dan ga je in je vrije tijd later wat cursussen fotografie doen en maak je daar je hobby van. Koop je met een goed loon een goede camera en spullen. Als je loon hoger is kun je er ook voor kiezen om slechts parttime te gaan werken na verloop van tijd en nog steeds goed rond te komen. Kan zomaar zijn dat je dan meer vrije tijd hebt dan als je fotografie zou gaan doen. Ik denk persoonlijk dat veel fotografen zzp'ers zijn en IN hun vrije tijd (zoals veel andere zzp'ers) nog veel tijd kwijt zijn om klantrelaties op te bouwen en te onderhouden. Die ervaring had ik zelf met een eigen bedrijf. 

 

Fotografie is geen vetpot, zeker niet als je het onderwerp beperkt tot dieren. 

honden page profiel YentlYentl

" Welk niveau doe je nu? Dierenarts klinkt natuurlijk hartstikke leuk, maar het moet wel haalbaar zijn. 
Als je echt slecht tegen bloed kunt, zou het natuurlijk ook een flinke domper zijn. 
Heb je op school al eens een dier of een hart moeten ontleden? 
Fotograaf is inderdaad lastig en biedt je minder zekerheid. Je zou zoals hierboven al is aangegeven kunnen kijken voor een spiegelreflex camera en hier de komende jaren mee gaan oefenen, kijken of je het wat vindt, of het lukt als hobbyfotograaf al een klantenkring op te bouwen.
Wat vind je van werken in een dierenwinkel? Evt als manager? Of trimster? "

Ik zit nu op mariagaard ga naar het 3e in de richting STW. Ik heb op school nog nooit iets moeten ontleden alleen een filmpje moeten kijken waarin ze iets moesten ontleden. Moet ik naar een bepaalde middelbare school gaan om dierenarts te worden?

honden page profiel LoetjekoeLoetjekoe 3 doggies

honden foto van Loetjekoe

" Ik zit nu op mariagaard ga naar het 3e in de richting STW. Ik heb op school nog nooit iets moeten ontleden alleen een filmpje moeten kijken waarin ze iets moesten ontleden. Moet ik naar een bepaalde middelbare school gaan om dierenarts te worden? "

Welk niveau is dat dan? België denk ik?

Je hoeft niet naar een bepaalde middelbare school, zou alleen letten op je vakkenpakket of je daarmee aan de toelating voldoet. Maar dierenarts is een universitaire opleiding, waarvoor je in Nederland een vwo diploma met aansluitend profiel moet hebben. Of een hbo diploma. 

honden page profiel LoetjekoeLoetjekoe 3 doggies

honden foto van Loetjekoe

https://www.ugent.be/di/nl/voor-toekomstige-studenten/onderwijs-studie-diergeneeskunde/toelatingsvoorwaarden.htm

honden page profiel DagmarDagmar

" Welk niveau is dat dan? België denk ik?
Je hoeft niet naar een bepaalde middelbare school, zou alleen letten op je vakkenpakket of je daarmee aan de toelating voldoet. Maar dierenarts is een universitaire opleiding, waarvoor je in Nederland een vwo diploma met aansluitend profiel moet hebben. Of een hbo diploma.  "

nou, uit een VTI school gaan er niet veel DA'en komen denk ik.

honden page profiel LoetjekoeLoetjekoe

honden foto van Loetjekoe

" nou, uit een VTI school gaan er niet veel DA'en komen denk ik. "

Ik heb géén idee wat een vti school is, ik vraag haar niet voor niet voor niets naar het niveau en zeg toch ook dat het profiel/vakkenpakket er toe doet?

Ik ben niet bekend met het systeem in België, dat is dan iets voor yentl om zelf even uit te zoeken

honden page profiel DagmarDagmar

Het niveau is 3de middelbaar, staat al in 1ste bericht, en net heeft ze gepost dat ze STW als richting doet, je quote het zelf ;)

 

honden page profiel ZelmoZelmo

honden foto van Zelmo

" Het niveau is 3de middelbaar, staat al in 1ste bericht, en net heeft ze gepost dat ze STW als richting doet, je quote het zelf ;-)
  "

Ik kom ook niet uit België en ja dat is gequote maar "vti" dat zegt mij als Nederlander ook helemaal niets. Begrijp ik goed dat dit b.v. meer praktijk gericht onderwijs is zoals bijvoorbeeld het vmbo (kader, basis) in Nederland, waar je vervolgens al vroeg een richting kunt kiezen? STW (afkorting neem ik aan) is dan een studierichting? 

honden page profiel LoetjekoeLoetjekoe

honden foto van Loetjekoe

" Het niveau is 3de middelbaar, staat al in 1ste bericht, en net heeft ze gepost dat ze STW als richting doet, je quote het zelf ;-)
  "

3e middelbaar zegt toch niks? Dat kan net zo goed 3 kb als 3 VWO zijn in nl. STW kennen we hier ook niet, daarbij komend dat je hier bij havo & vwo in de 3e pas je vakkenpakket/profiel kiest en dus nog alle kanten op kan.

honden page profiel DagmarDagmar 3 doggies

" 3e middelbaar zegt toch niks? Dat kan net zo goed 3 kb als 3 VWO zijn in nl. STW kennen we hier ook niet, daarbij komend dat je hier bij havo & vwo in de 3e pas je vakkenpakket/profiel kiest en dus nog alle kanten op kan. "

jawel, 3de middelbaar is overal gelijk, welke school je nu ook doet. In Nederland spreken ze idd van een totaal andere indeling, groepen etc etc.

In belgie ga je gewoon van kleuterklas naar lager onderwijs (1ste tem 6de leerjaar) en dan naar het middelbaar (1ste tem 6de).  Vandaar ga je hoger onderwijs/unief/werken/specialisatiejaar/niets doen/...

honden page profiel YentlYentl

" https://www.ugent.be/di/nl/voor-toekomstige-studenten/onderwijs-studie-diergeneeskunde/toelatingsvoorwaarden.htm "

Of de site is te lezen dat je alleen een diploma nodigt hebt van het middelbaar maar er staat niet bij welk. Dus ik hoef normaal geen bepaalde richting te volgen in het middelbaar als ik het zo lees

honden page profiel LoetjekoeLoetjekoe

honden foto van Loetjekoe

" Of de site is te lezen dat je alleen een diploma nodigt hebt van het middelbaar maar er staat niet bij welk. Dus ik hoef normaal geen bepaalde richting te volgen in het middelbaar als ik het zo lees "

Ik heb dus geen flauw idee hoe de niveaus in België zijn/wanneer je een bepaald niveau doet. Dan zou er iemand moeten reageren die bekend is met het onderwijssysteem in België.

Laten we het er ophouden, dat het mij heel sterk lijkt als in België iedereen dierenarts kan worden, ongeacht je "leerniveau"

honden page profiel DagmarDagmar 3 doggies

" Of de site is te lezen dat je alleen een diploma nodigt hebt van het middelbaar maar er staat niet bij welk. Dus ik hoef normaal geen bepaalde richting te volgen in het middelbaar als ik het zo lees "

Nee, dat hoef je niet, maar een ietwat wetenschappelijke voorkennis en meer theoretische gerichte opleiding is natuurlijk wel mooi meegenomen. 

Als het je grote droom is, dan is die natuurlijk waar te maken! 

honden page profiel YentlYentl

" Nee, dat hoef je niet, maar een ietwat wetenschappelijke voorkennis en meer theoretische gerichte opleiding is natuurlijk wel mooi meegenomen. 
Als het je grote droom is, dan is die natuurlijk waar te maken!  "

Bedankt!

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Als je dieren wil helpen is misschien zooloog of etholoog ook nog iets om over na te denken?

 

Er zijn ook nog vele andere manieren om dieren te helpen. Je zou je ook bij voice of the voiceless kunnen aanmelden en je daar orienteren wat een beroep kan zijn voor je, waar je dus echt dieren helpt op een ander gebied dan medisch gebied. Denk aan de proefdieren, de bontindustrie, de vlees- en zuivelindustrie, de visserij circusdieren etc.   Je passie voor fotografie zou je daar misschien mee kunnen combineren.

 

Lees de site van Gaia eens door en misschien kom je op ideeen waar jouw plaats is bij het helpen van dieren in nood.

 

https://www.gaia.be/nl/wie-we-zijn

 

edit: voor alle duideijkheid, ik bedoel dus beroepen die juist voor het welzijn van dieren opkomen, dus niet het managen van dieren voor de bontindustrie e.d. maar juist om zulk soort dingen te verbieden.

Volgende forumvraag: Zoekfunctie
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^