Honden reactief naar zwart masker?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

We komen net terug thuis van een strandwandeling met Kiki en Pampus van HP en het viel ons op dat honden vooral naar Maui toe heel reactief reageren terwijl ze dat helemaal niet hadden naar Pampus toe. 

Het was ook niet zo dat Maui uitviel want dat heb ik tegenwoordig best goed eruit gekregen. Ze keek verder alleen naar de andere hond maar dat deed Pampus ook. 

Het enige wat ik kan bedenken is dat het wellicht door haar donkere masker komt? Dat ze haar ogen slechter kunnen zien ofzo? Hebben jullie hier meer ervaring mee en wat kan ik er tegen doen? Vind het namelijk zo sneu dat het lijkt alsof andere honden het steeds op haar gemunt hebben. 

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow 3 doggies

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Hmm.. ik kan niet zeggen dat ik het merk bij Willow, dat honden meer naar haar uitvallen dan dat ze naar Kahlúa doen bijvoorbeeld. 

 

Ook onze vorige hond was pikzwart.. ook tegen haar werd nooit uitgevallen.

 

Wat ik wél merk, is dat mijn dames nogal flauw kunnen doen voor honden die wat onzeker zijn. Als wij met een hele groep wandelen, en er zit 1 onzeker of bang hondje bij, dan reken maar dat die van mij (vooral Kahlúa) die hond zullen gaan treiteren. 

 

Misschien dat Maui ook wat onzekerheid uitstraalt? 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

          Hier heb ik wel de ervaring, heb altijd zwarte newfoundlanders gehad, andere honden hebben dan toch in het begin van de ontmoeting moeite met de zwarte hond....donkere ogen het niet goed kunnen inschatten...vandaar ik voor de bruine newfoundlander ben gegaan...worden toch vriendelijke begroet als eerste instantie, kennen ze elkaar dan is er niets aan de hand...die ervaring heb ik.

honden page profiel LavinaLavina 3 doggies

honden foto van Lavina

O ja zeker. Dit heb ik iig wel vaker gehoord. May zelf heeft er geen last van die reageert, over het algemeen, alleen op duitse herder blaffend dan niet reactief.

 

Maar ik ken meerdere honden en verhalen van honden die op donkere maskers minder goed reageren ja.

honden page profiel Binky & baasje Binky & baasje 3 doggies

honden foto van Binky & baasje

Oh ja hoor, Binky reageert steevast op Friese Stabijs terwijl hij bijv de Heidewachtels en Drentse Patrijzen hier laat lopen.

honden page profiel Nicole, Odin & TexNicole, Odin & Texgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Nicole, Odin & Tex

Er wordt constant uitgevallen tegen Odin. Ik dacht altijd dat het met zijn grootte te maken had. Ook wel zwart rond zijn ogen en verder veel zwart natuurlijk. En vooral is hij ook onzeker... 

honden page profiel Danielle, Kyra †, Kaylin en DjairaDanielle, Kyra †, Kaylin en Djaira 3 doggies

honden foto van Danielle, Kyra †, Kaylin en Djaira

Bij ons vallen veel honden juist uit naar mijn red merle Aussie dames, de zwarte flatcoated retriever van mijn ouders laten ze 9 van de 10 keer met rust. 

 

Alle 3 de honden zijn geen helden wat betreft andere honden, mijn dames negeren andere honden, de puber Flatcoat van mijn ouders, loopt er wel naar toe, maar blijft op 2 meter voor een andere hond verstijfd stilstaan, en vindt het erg spannend als de hond dan naar haar toe komt. 

 

 

honden page profiel jantienjantien 3 doggies

honden foto van jantien

Beetje off topic, mijn vorige hondje hp-heart Friso had natuurlijk ook een sprekend koppie.

85707.jpg

Kindertjes zeiden heel vaak :  dat hondje kijkt bóós...!

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker 3 doggies

Yep hier ook 2 die enorm op uiterlijk reageren. Maar hier is het wel vaak zwart in combinatie met puntoren. Denk dat ze Maui door haar flappers toch leuk vinden maar vanwege haar formaat toch spannend. Maar mechelse herders zijn hier bevoorbeeld altijd stom hoe lief ze ook zijn. 

honden page profiel TwiskoTwisko 3 doggies

honden foto van Twisko

Mijn ouders hebben altijd een bruine stabyhoun gehad. Nu ik een zwarte staby heb merk je toch dat honden anders reageren op Twisko's zwarte koppie. Ik dacht eigenlijk altijd dat het aan mij lag en dat onze hond misschien net even anders is, maar als ik deze reacties lees komt dat wel overeen.

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

Wel interessant om te lezen dat meer mensen deze ervaring hebben. Als ik het zo lees zou het vooral de combinatie kunnen zijn van haar zwarte masker en een stukje onzekerheid, al komen we zo wel in een soort cirkel terecht aangezien ik merk dat Maui er ook juist onzeker van wordt als honden zo tegen haar doen. 

Als ze eenmaal in een roedeltje loopt is er ook nooit meer gedonder. Het is altijd dat eerste contact. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Ik denk dat het voor ons als mens niet altijd zo duidelijk is wat er speelt. Er is veel wat we niet (kunnen) waarnemen. Geur, energie, uitstraling... Honden gaan uitvallen naar wat hen persoonlijk niet bevalt, dat kunnen dus zeer verschillende dingen zijn.

honden page profiel DanielleDanielle 3 doggies

Oei dat is lastig om te bepalen waardoor het komt. Zou het niet kunnen komen omdat Maui gewoon groot is? Sommige honden houden dan al gelijk wat meer afstand. Ik weet niet wat voor ras Pampus is en wat voor rassen die andere honden waren. 

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

" Oei dat is lastig om te bepalen waardoor het komt. Zou het niet kunnen komen omdat Maui gewoon groot is? Sommige honden houden dan al gelijk wat meer afstand. Ik weet niet wat voor ras Pampus is en wat voor rassen die andere honden waren.  "

Pampus is een koningspoedel. De honden die gister uitvielen waren een Pyreneese Berghond (even groot als Maui) en een Bordeaux dog. Allebei vrij grote rassen dus.. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

" Ik denk dat het voor ons als mens niet altijd zo duidelijk is wat er speelt. Er is veel wat we niet (kunnen) waarnemen. Geur, energie, uitstraling... Honden gaan uitvallen naar wat hen persoonlijk niet bevalt, dat kunnen dus zeer verschillende dingen zijn. "

eenshp-thumbsup

Honden kunnen ook gaan generaliseren. Een minder leuke ervaring met een hond met bepaalde kenmerken, eigenschappen, geur, omstanding heden en ze kunnen op alle honden gaan reageren, met die of een van die eigenschappen, kenmerken of die context.

 

Een hond verwerkt meer frames per seconde dan wij, ze hebben minder oog voor iets wat stilstaat en zien minder verschil in kleur. Ik denk dat houding, spierbeweging, gedrag, maar vooral de ervaring een grotere rol speelt, dan de kleur, of zwarte snuiten.

 

Vergeet ook niet, dat wij dagelijks onze honden in een positie brengen waar ze niet om hebben gevraagd. Dat elke wandeling weer.

Uitvallen betekend toch, dat er een grens wordt overschreden, bij die hond.

 

Persoonlijk, let ik altijd op stresssignalen bij andere honden, als ik zie dat die oplopen, dan help ik de andere hond, door aandacht te vragen van Luca, zo laten we de andere hond zien, dat we niets van hem willen en ik loop er in een hele grote boog omheen, of ik loop de andere kant uit, of blijf achter een auto staan of zo.

 

 

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker 3 doggies

En veel honden vinden puberreuen vol hormonen gewoon stom. Merk dat nu ook bij de mijne. 

honden page profiel Nori met Chewy, Ayla, Leiah & MaceNori met Chewy, Ayla, Leiah & Mace 3 doggies

honden foto van Nori met Chewy, Ayla, Leiah & Mace

Ik heb daar eigenlijk nooit last van en iedereen heeft bij mij een masker. 

 

Mace is een eikel tegen elke hond maar het liefst grote honden want die zijn sneller bang voor hem, andere kleine kut keffers die gaan terug blaffen zijn veel minder leuk om uit te schelden. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

" En veel honden vinden puberreuen vol hormonen gewoon stom. Merk dat nu ook bij de mijne.  "

jaaaaa, die irritante opgefokte door testosteron aangestuurde, opgewonden mannensealed

 

Ik denk dat je daar een heel goed punt hebthp-thumbsup

 

honden page profiel Marijke - Aila, Dinja & EviMarijke - Aila, Dinja & Evigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

Merk dat honden ook wel eens wat feller kunnen reageren op onzekerheid. Dus dat zou er zeker mee te maken kunnen hebben. 

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

" Pampus is een koningspoedel. De honden die gister uitvielen waren een Pyreneese Berghond (even groot als Maui) en een Bordeaux dog. Allebei vrij grote rassen dus..  "

Hoeveel maanden is hij nu? Klara heeft wel een goed punt, denk ik.

 

Wie weet dat ze bij je puber al gelijk denken, nee hé, niet weer een puber.

 

Hij was natuurlijk ook een keer aangevallen, slechte ervaring, wellicht, triggert zijn onzekere puber houding.

 

Zij kunnen op afstand al een hoop zien.

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

" Hoeveel maanden is hij nu? Klara heeft wel een goed punt, denk ik.
 
Wie weet dat ze bij je puber al gelijk denken, nee hé, niet weer een puber.
 
Hij was natuurlijk ook een keer aangevallen, slechte ervaring, wellicht, triggert zijn onzekere puber houding.
 
Zij kunnen op afstand al een hoop zien. "

8 maanden maar Maui is wel een teefje, weet niet of dat uitmaakt maar ik dacht dat honden altijd coulanter waren naar jonge teven dan jonge reuen. 

Maui heeft momenteel een schofthoogte van 73 cm dus ze is wel echt heel groot, zeker voor een teef. Zou het helpen als ze geen oogcontact meer maakt met andere honden?  

honden page profiel Binky & baasje Binky & baasje 3 doggies

honden foto van Binky & baasje

Kijk dit vind ik dus fijne topics... 

 

Ik voel me vaak soms een enorme kluns met een uitvallende hond aan de lijn, naar bijv de Friese Stabijs hier in de buurt. Terwijl t op t oog hele lieve honden lijken. Gaat Binky helemaal te keer terwijl die hond in kwestie hem enkel passeert. En dan loop ik met een rood hoofd maar door...

 

Zo fijn om te lezen dan dat hij dus ook op bijv onzekerheid of angst van een andere hond kan reageren! Ik zie wel degelijk verschil in de benadering naar bijv het dwergkeesje hier in de buurt, die twee zijn aan elkaar gewaagd en vinden elkaar echt het einde. Buiten dat ik Binky alleen kennis laat maken als híj dat wil én wanneer hij los loopt, is zijn manier van reageren soms een raadsel voor me.

 

Ik blijf mee lezen!

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

" 8 maanden maar Maui is wel een teefje, weet niet of dat uitmaakt maar ik dacht dat honden altijd coulanter waren naar jonge teven dan jonge reuen. 
Maui heeft momenteel een schofthoogte van 73 cm dus ze is wel echt heel groot, zeker voor een teef. Zou het helpen als ze geen oogcontact meer maakt met andere honden?   "

Vaak zijn ze wel milder naar een teefje, die hebben niet zo veel last van de macho hormonen, ook teefjes zijn pubers.

 

Ja dat kan zeker helpen, geen oogcontact, betekend geen interactie, ik ben niet geïnteresseerd in jou.

Het lijkt gelijk ook op het weg kijken, wat kalmerend naar de ander kan zijn.

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

" Kijk dit vind ik dus fijne topics... 
 
Ik voel me vaak soms een enorme kluns met een uitvallende hond aan de lijn, naar bijv de Friese Stabijs hier in de buurt. Terwijl t op t oog hele lieve honden lijken. Gaat Binky helemaal te keer terwijl die hond in kwestie hem enkel passeert. En dan loop ik met een rood hoofd maar door...
 
Zo fijn om te lezen dan dat hij dus ook op bijv onzekerheid of angst van een andere hond kan reageren! Ik zie wel degelijk verschil in de benadering naar bijv het dwergkeesje hier in de buurt, die twee zijn aan elkaar gewaagd en vinden elkaar echt het einde. Buiten dat ik Binky alleen kennis laat maken als híj dat wil én wanneer hij los loopt, is zijn manier van reageren soms een raadsel voor me.
 
Ik blijf mee lezen! "

Ik snap je, maar het is een manier van communiceren van Binky. 

Mensen zien het vaak als fout of slecht of onopgevoed, of agressief. Dat vind ik jammer.

Het is een manier van communiceren, ze willen de ander gewoon niet in de buurt, niets mis mee.

 

honden page profiel Marijke - Aila, Dinja & EviMarijke - Aila, Dinja & Evigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

" 8 maanden maar Maui is wel een teefje, weet niet of dat uitmaakt maar ik dacht dat honden altijd coulanter waren naar jonge teven dan jonge reuen. 
Maui heeft momenteel een schofthoogte van 73 cm dus ze is wel echt heel groot, zeker voor een teef. Zou het helpen als ze geen oogcontact meer maakt met andere honden?   "

Maakt ze veel oogcontact? 

Aila reageert daar namelijk ook wat feller op (als ze aan de lijn is). Bijv als een bordercollie haar heel erg aan het aanstaren is!

Ik leid Aila gewoon af en is er niks aan de hand. Maar mocht je het idee hebben dat Maui heel erg aan het loeren is, wellicht helpt het om haar ergens anders mee bezig te houden? (hoewel me dat wel lastiger lijkt als ze los loopt). 

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

" Maakt ze veel oogcontact? Aila reageert daar namelijk ook wat feller op (als ze aan de lijn is). Bijv als een bordercollie haar heel erg aan het aanstaren is!Ik leid Aila gewoon af en is er niks aan de hand. Maar mocht je het idee hebben dat Maui heel erg aan het loeren is, wellicht helpt het om haar ergens anders mee bezig te houden? (hoewel me dat wel lastiger lijkt als ze los loopt).  "

Het is niet een staar zoals de “eye” van de Border Collie. Maar aangezien ze nu al een aantal keer aangevallen is houdt ze ze wel in de gaten. Ze kijkt dus wel. 

Het is eigenlijk helemaal niet aan de hand als ze los loopt. Vooral aangelijnd. Dan is het inderdaad wel een goed idee om een speeltje mee te nemen om haar af te leiden zodat ze geen oogcontact maakt. 

honden page profiel Marijke - Aila, Dinja & EviMarijke - Aila, Dinja & Evigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

" Het is niet een staar zoals de “eye” van de Border Collie. Maar aangezien ze nu al een aantal keer aangevallen is houdt ze ze wel in de gaten. Ze kijkt dus wel. 
Het is eigenlijk helemaal niet aan de hand als ze los loopt. Vooral aangelijnd. Dan is het inderdaad wel een goed idee om een speeltje mee te nemen om haar af te leiden zodat ze geen oogcontact maakt.  "

Ben benieuwd of het werkt !

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Neen, nooit ondervonden dat honden met een zwart masker "anders" over zouden komen bij andere honden.

Denk niet dat honden daar bezig bij zijn.

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Heb een zwarte hond gehad en toen vrijwel nooit problemen met andere honden. Haar houding was stabiel, zelfverzekerd, maar tegelijk ook conflictvermijdend en respectvol.

Nu een blond labrador teefje. Straalt onzekerheid uit in contact met andere honden. Laat zich gemakkelijk op haar kop zetten. En zij is daardoor regelmatig de sjaak.

Waar mijn zwarte hond door haar stabiele houding zelfs vriendjes werd met de “agressievelingen” uit de buurt, wordt mijn onzekere blondje zelfs op de kop gezet door een hondje van 3,5 kilo.

Ik denk dat houding veel meer zegt dan de vachtkleur. Misschien heeft jouw hond (voor ons onzichtbaar) gedrag wat andere honden triggerd. Kan vanalles zijn, dus niet per definitie onzekerheid zoals bij mijn hond.

honden page profiel Binky & baasje Binky & baasje

honden foto van Binky & baasje

" Ik snap je, maar het is een manier van communiceren van Binky. 
Mensen zien het vaak als fout of slecht of onopgevoed, of agressief. Dat vind ik jammer.
Het is een manier van communiceren, ze willen de ander gewoon niet in de buurt, niets mis mee.
  "

Zo wordt ie wel bestempeld idd, als kleine druktemaker en asociaal richting andere honden.

Terwijl in mijn hoofd zit; ik heb geen zin in jou, dus ga gewoon maar weg.. en dat verduidelijkt ie door te blaffen..

 

Jammer eigenlijk hoeveel baasjes dan dat direct bestempelen als agressief, want dat is hoe ze hem zien...

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Interesse in een fotoshoot?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^