wat kan ik onze pup het best geven?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Cindy en Berner vriend Joep

Hoi allemaal, 

het is eíndelijk zover! we hebben afgelopen vrijdag Joep, onze Berner Sennen pup opgehaald! en het gaat super goed met hem, hij went snel, en is een kleine slimmerd.

nou hebben we van de fokker natuurlijk een voedingslijst gekregen, zij adviseren om de pup op te laten groeien op kvv, ipv brokken, en dit dient dan pens compleet of vlees compleet te zijn, bij de fokker kregen ze smuldier, dit heb ik nu eerst ook gehaald om maar niet direct over te stappen op een ander merk, omdat ik bang ben dat hij dan aan de diarree raakt.. 

maar ik heb gelezen en ook al meerdere malen gehoord dat smuldier eigenlijk helemaal niet heel erg goed is.. ook vind ik het mega onhandige verpakkingen, heb je zo'n vies nattig bakje in de koelkast staan wat ook nog eens verschrikkelijk stinkt! 

nou is mijn vraag, kan ik zomaar op een ander merk overstappen? of gewoon merken en soorten kvv door elkaar voeren? en er evt. natuurlijke geperste brok bij geven als afwisseling? 

en mogen puppen alle soorten kvv al hebben? of is pens echt het beste?? ik heb vanmiddag hier bij de dierenwinkel wel al iets van farmfood meegenomen, hart en pens compleet, ligt nu nog in de vriezer omdat ik het nog niet durf te geven.. maar kan me voorstellen dat een beetje variatie wel zo lekker is.. ik wil zelf tenslotte ook niet elke dag aardappelen met bloemkool en een speklap..

en áls ik hem al geperste brokken zou geven, moet ik die dan eerst wellen? ik las ergens dat dat het risisco op maagtorsie kan voorkomen? (ja ik weet, niet alles geloven wat je leest... maar toch..) 

alvast bedankt!! 

 

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Ja hoor, je kunt gewoon overstappen. Smuldier is lekker voor af en toe, maar ik zou dat niet te vaak geven aangezien er geen natuurlijke calcium bron wordt gebruikt. Zie het zo dat wij een keer McDonald's eten, geen probleem, maar elke dag is niet te bedoeling. 

 

Het is raadzaam om verschillende merken kvv te geven, dit om eventuele tekorten te voorkomen omdat alle merken verschillende samenstellingen gebruiken. 

 

Ik geef voornamelijk barf, maar ook kvv en ben er tevreden over de merken Dogmeat (hier bestel ik het meeste) Holland voer, Kivo, barf, carnibest. 

 

In principe is het zo dat je geen complete voeding hoeft te kopen, een complete voeding is een premix, en wanneer je niet voldoende kan afwisselen in smaken, bijvoorbeeld bij een allergie, is een premix goed om te voeren. 

 

Echter, wanneer je voldoende merken en smaken afwisselt (ik geef minimaal 8 verschillende diersoorten per maand) kun je gewoon een enkelvoudige voeding kopen. Dit wordt namelijk een compleet menu op deze manier. 

 

Wanneer ik een hele week kvv geef, geef ik 1 dag  per week pens, en 1 dag per week vis. Maar je kunt ook elke dag een klein beetje pens bij de maaltijd toevoegen. 

 

Pups mogen alle kvv soorten hebben, maar alleen pens geven is niet slim. Je hond zal dan uiteindelijk wel aan de dunne gaan omdat dit geen compleet menu is. 'Pens en hart compleet' waar blijft dan het spiervlees en het bot? In een kvv voeding hoort dit er allemaal in te zitten. 

 

Persoonlijk ben ik geen voorstander van brok en kvv samen geven, maar als je dit al wil doen, dan is een geperste brok het beste. Vlees en brok verteert op een andere manier. De ene hond kan hier tegen, de andere niet. 

 

Succes! :) 

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~Britt, Maui & Fanu ~

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

Leuk dat jullie een nieuwe pup hebben! 

Ik ben toevallig sinds vorige week ook overgestapt op een combinatie van KVV (90% van de tijd) en een geperste brok (10% van de tijd). 
De reden dat wij hebben gekozen omdat ik graag vlees wilde voeren maar mijn vriend heel slecht tegen rauwe dingen kan. Als we 100% vlees zouden voeren, ben ik de enige die haar eten zou kunnen geven. Daarbij is het wel handig voor op vakantie als ze gewend zijn aan brokken. 

Met KVV is het heel goed voor je hond om verschillende merken/smaken en diersoorten af te wisselen aangezien je anders een risico loopt op te korten. Zo wordt er geadviseerd om minimaal 4 diersoorten per 3 weken te geven. 

Op www.voerwijzer.nl worden alle merken behandeld en staat er ook bij of het geschikt is voor pups! Hier heb ik het meeste van mijn huiswerk gedaan. Houd er rekening mee dat je, net als ik, een maxi ras hebt en dat ze snel last hebben van skeletproblemen en groeipijn. Er mag dus niet teveel calcium in hun voeding zitten. 

Zelf voer ik momenteel vooral de KVV van Dogmeat. Zij hebben een complete Pups en Junior mix en daarnaast wissel ik nog af met diersoorten die zij aanbieden. Tevens heb ik ook KVV van Bandit en Darf zodat ik nog meer smaken en merken kan afwisselen. 
Daarbij krijgt ze 1x in de week iets met pens en 1x in de week verse vis. Ik vul voor het leuke ook wel eens aan met bijvoorbeeld een zalmkop, kippennek, sardientje of eendenloopvoetjes. Allemaal rauw. De producenten van DARF, Bandit en Dogmeat bezorgen allemaal aan huis met een koelvrachtwagen. Het komt dus bevroren binnen.

 

De brokken die we daarbij geven zijn de Puppybrokken van DARF. Dit is een geperste brok die vaker in combinatie met vlees gegeven wordt. Maui doet het heel goed op deze combinatie. 

Houd er rekening mee dat je veel ruimte in je vriezer nodig gaat hebben. Ik heb hier thuis een Leonberger van 6 maanden oud en zij eet momenteel een kilo vlees per dag. Dat is dus 35 kilo vlees per maand ongeveer wat dus wel in je vriezer moet passen, tenzij je elke twee weken koopt.

 

Doe goed je huiswerk als je vers vlees wilt gaan voeren. Je moet je echt goed inlezen als je het goed wilt doen, anders heb je vrij snel kans op tekorten. Het is even flink puzzelen en uitzoeken maar het is het dubbel en dwars waard. Maui haar drollen zijn momenteel kleiner dan wanneer ze 8 weken was met brokken en dat zegt heel veel. 

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~Britt, Maui & Fanu ~

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

Zoals je kunt lezen heb ik veel van Pascale geleerd destijds haha! laughing

honden foto van Cindy en Berner vriend Joep

ok, maar als ik dan bijvoorbeeld elke dag een beetje pens zou toevoegen aan de maaltijd, ligt dat dan niet te lang in de koelkast? ik neem aan dat dat niet langer dan een dag ontdooid in de koelkast kan liggen?? 

ik zal eens kijken bij Dogmeat. 

en dat barf, dan moet je zelf alles samenstellen of niet? is dit ook allemaal diepgevroren? 

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~Britt, Maui & Fanu ~

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

De puppy KVV van Dogmeat is als volgt: 

 

Puppyvlees voor pups van 1 tot 6 maanden : 50% gemalen rundvlees, 5% lamslong, 5% lamslever, 5% paardenhart, 5 % runderpens, 5% lamspens, 24% kippenvlees, incl. een natuurlijke calciumbron en vitaminevariatie en 1 % zalmolie. Analyse : 17% ruw eiwit, 11% ruw vet, 0,5% ruwe celstof, 2,7% ruwe as, 0,5% calcium, 0,4% fosfor, 63% vocht.

 

Hier zit dus zoals je ziet al 10% pens in en meerdere diersoorten. Hij wordt verkocht als zijde compleet maar dan nog is het verstandig om andere diersoorten af te wisselen. Dit hoeft niet perse speciale te zijn voor pups al is het wel verstandig om dat calciumpercentage in de gaten te houden. 

honden foto van Cindy en Berner vriend Joep

" De puppy KVV van Dogmeat is als volgt: 
 
Puppyvlees voor pups van 1 tot 6 maanden : 50% gemalen rundvlees, 5% lamslong, 5% lamslever, 5% paardenhart, 5 % runderpens, 5% lamspens, 24% kippenvlees, incl. een natuurlijke calciumbron en vitaminevariatie en 1 % zalmolie. Analyse : 17% ruw eiwit, 11% ruw vet, 0,5% ruwe celstof, 2,7% ruwe as, 0,5% calcium, 0,4% fosfor, 63% vocht.
 
Hier zit dus zoals je ziet al 10% pens in en meerdere diersoorten. Hij wordt verkocht als zijde compleet maar dan nog is het verstandig om andere diersoorten af te wisselen. Dit hoeft niet perse speciale te zijn voor pups al is het wel verstandig om dat calciumpercentage in de gaten te houden.  "

Ah dat ziet er goed uit! Ik ga er naar kijken! 
nav je eerste bericht, zsm maar ff onze ‘oude’ vriezer erbij zetten dan.. staat nu nog elders, maar ben bang dat ik geen 35 kilo vlees voor de hond in onze huidige vriezer houden kan????

hoe doen jullie dat met ontdooien? ‘S avonds uit de vriezer halen en dan gewoon op het aanrecht laten ontdooien? 

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~Britt, Maui & Fanu ~

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

536111.jpg

 

Toen ik begon met het voeren van vers vlees heb ik deze vriezer op marktplaats gekocht. Daar past alles wel in haha! 

Ontdooien moet je liever niet op het aanrecht doen, dan komen er heel snel bacteriën in. Van de KVV worsten zijn verschillende volumes. Aangezien Maui een kilo per dag eet heb ik alleen maar 1000gram worsten hier. Die haal ik ‘s middags uit de vriezer en ontdooi ‘m in de koelkast. Dan is het ‘s ochtends helemaal ontdooid. Bij Dogmeat verkopen ze ook speciale bewaarboxen. Hier past een worst van 1000gram precies is. Het is dan een kwestie van plastic verwijderen en de worst er bevroren inleggen. Ik heb de boxen onderverdeeld in “algemene KVV”, “ongemalen producten” en “kipproducten” om het voor mezelf georganiseerd te houden zodat ik zo hygiënisch mogelijk kan werken. 

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

" Ah dat ziet er goed uit! Ik ga er naar kijken! nav je eerste bericht, zsm maar ff onze ‘oude’ vriezer erbij zetten dan.. staat nu nog elders, maar ben bang dat ik geen 35 kilo vlees voor de hond in onze huidige vriezer houden kan????
hoe doen jullie dat met ontdooien? ‘S avonds uit de vriezer halen en dan gewoon op het aanrecht laten ontdooien?  "

Ik laat het meestal gewoon op het aanrecht ontdooien. Haal het er s avonds uit, en 's ochtends is het ontdooid. In de zomer wel in de koelkast. Mijn honden eten barf en eten ook wel een dode dieren onderweg op, of nog viezere dingen als ze de kans krijgen. Wat de honden betreft zou ik me geen zorgen maken over de bacteriën in kvv tijdens het ontdooien buiten de koelkast. Zorg wel dat je zelf hygiënisch te werk gaat, het aanrecht wordt hier dan ook elke ochtend volledig ontsmet en schoon gemaakt. 

 

Hier eten ze met zijn 2en iets meer dan een kg per dag, ook in gebruik de bewaardbakken van dogmeat, en laat het vlees daarin ontdooien. Het plastic verwijder ik meestal als het eenmaal ontdooid is. 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Maar wou je zelf ook kvv geven of is dat nu vooral omdat de fokker dat beter vindt?

De meningen zijn erover verdeeld, je kan natuurlijk prima kvv geven, je hebt al goede tips in dit topic!

Maar als je eigenlijk liever brokken zou geven, dan is dat voor je hond echt niet slechter.

Net als bij kvv heb je hier ook de betere en mindere soorten.

Mijn honden krijgen brokken en ook af en toe een weekend alleen kvv voor de afwisseling,  2x in de week een eitje of wat rijst of groente door de brokken.

Zodat er toch wat afwisseling in zit laughing

honden foto van Cindy en Berner vriend Joep

" Maar wou je zelf ook kvv geven of is dat nu vooral omdat de fokker dat beter vindt?
De meningen zijn erover verdeeld, je kan natuurlijk prima kvv geven, je hebt al goede tips in dit topic!
Maar als je eigenlijk liever brokken zou geven, dan is dat voor je hond echt niet slechter.
Net als bij kvv heb je hier ook de betere en mindere soorten.
Mijn honden krijgen brokken en ook af en toe een weekend alleen kvv voor de afwisseling,  2x in de week een eitje of wat rijst of groente door de brokken.
Zodat er toch wat afwisseling in zit  "

Ja ik wilde zelf ook het liefst wel vlees geven, Omdat me dat het meest natuurlijk lijkt, maar had me er nog niet heeeeel erg in verdiept.. vanaf het moment dat we hoorden dat de pups geboren waren, begon ook net het hele Corona ‘feest’ ik mocht niet meer werken (kapsalon waarvoor ik vanalles moest regelen), én alle dagen 2 kleuters om me heen, waardoor dat verdiepen op voeding even was gezonken.. ik had al wel een zak brokken en een blik voer gehaald, wel ook natuurlijke voeding trouwens, maar had er even niet meer over nagedacht dat pups niet zomaar zonder problemen op ander voer gezet kunnen worden.. 

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~Britt, Maui & Fanu ~

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

Ik heb zelf een dierenarts die helemaal niet achter het voeren van vers vlees staat en zij vertelde me dat de bacteriën die in het KVV zitten nog dagen in de mond van de hond blijven zitten. Ik weet echter niet of dit waar is aangezien ze geen fan zijn van rauwe voeding daar. Maar als dit waar is, zal je met je kinderen dus wel voorzichtig moeten zijn als de hond aan hun handen likt of iets dergelijks. 

Wat heel belangrijk is, is dat als je vers vlees voert, je je kinderen goede instructies geeft en echt hygiënisch te werk gaat.  Het risico is niet mega groot maar wel aanwezig. 

honden page profiel RockyRocky

honden foto van Rocky

Ik zou je willen adviseren dit idee te laten varen en deze pup op een kwalitatieve puppybrok voor grote rassen te zetten. Zeker bij de ‘giant’ rassen is complete voeding cruciaal om groeipijnen, met alle gevolgen van dien, tegen te gaan. Mensen die per se vers willen voeren kunnen het beste een dieet samenstellen met een veterinair voedingsdeskundige, aangezien dit complexe materie is en pups met tekorten geen zeldzaamheid zijn. Dat het combineren van een X aantal  diersoorten zou zorgen voor complete voeding is bijvoorbeeld tot heden niet bewezen. 

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

" Ik zou je willen adviseren dit idee te laten varen en deze pup op een kwalitatieve puppybrok voor grote rassen te zetten. Zeker bij de ‘giant’ rassen is complete voeding cruciaal om groeipijnen, met alle gevolgen van dien, tegen te gaan. Mensen die per se vers willen voeren kunnen het beste een dieet samenstellen met een veterinair voedingsdeskundige, aangezien dit complexe materie is en pups met tekorten geen zeldzaamheid zijn. Dat het combineren van een X aantal  diersoorten zou zorgen voor complete voeding is bijvoorbeeld tot heden niet bewezen.  "

Maar je kunt het gewoon compleet maken. Ik voer naar de PMR+. Stel zelf de maaltijden samen, voeg groenten, noten, zaden en fruit toe, incl extra vitamine E en zink. Dit dan bij de barf maaltijden. 

 

Bij kvv is het ook slimmer als je groenten toevoegt, maar niet noodzakelijk. Dat het niet wetenschappelijk bewezen is dat dat een menu compleet maakt, klopt, maar geen enkele manier van vers voeren is wetenschappelijk bewezen. Toch zijn er een hoop boeken waarin staat dat wanneer je voldoende afwisselt, het een menu compleet maakt. 

 

Zijn brokken dan wel volledig bewezen goed te zijn en dus eventuele tekorten 100% voorkomen? ik dacht dat dit er maar 2 waren, en juist van die 2 ben ik geen fan, maar dit kan ik mis hebben. 

 

In brok zit helaas een hoop 'zooi' in waar honden niets mee kunnen.

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

Hier wordt brok gegeven en ook kvv.

Alleen maar kvv compleet dan weet ik zeker dat de hond geen tekorten opdoet,ik geloof ook niet zo in verschillende diersoorten.

Bij de vorige 2 honden van mij 1 goede brokmaaltijd en 1 kvv maaltijd per dag carnibest  werd het meeste gegeven als het maar compleet was.

 

Mijn pup krijgt nu carnibest,en energique compleet wel voor pups.

 

Goede voeding is voor een pup heel belangrijk.

 

En je kan smuldier gewoon afwisselen met andere kvv soorten als het maar compleet is.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Mijn vorige hondje is bijna 18 geworden, gezond en nooit ziek geweest of ergens beperkingen in gehad.

Ik had toen nog nooit gehoord van goed hondenvoer of vlees , gaf gewoon royal canin omdat dit als goed voer werd verkocht bij de dierenwinkel. (en het is ook niet slecht  natuurlijk)

Nu krijgen mijn honden acana grassland brokken omdat ik denk dat dit beter is dan royal canin.

Hier doen ze het ook allebei goed op, en als ze een weekend vers vlees krijgen  ook.

 

Wat je hier leest zijn vooral persoonlijke meningen en ervaringen en dat is prima natuurlijk!

 

Jij hebt alleen te maken met je eigen hond en je moet toch zelf gaan zien waar hij het goed op doet.

Als je hond geen goede ontlasting heeft, dan moet je  al gaan opletten of dit door het voer komt.

 

Zo las ik een paar jaar geleden dat veel mensen  zo vol lof waren over dog lovers gold brokken.

Dat heb ik toen ook een tijdje gegeven maar mijn hond had er alleen maar breiige ontlasting van.

 

Zo zijn er ook honden die geen brokken willen eten en een gezond leven hebben op vers vlees, maar andersom gebeurt ook.

Kijk vooral naar je eigen hond dus, waar hij het goed op doet.

 

 

 

 

 

honden page profiel RockyRocky

honden foto van Rocky

" Maar je kunt het gewoon compleet maken. Ik voer naar de PMR+. Stel zelf de maaltijden samen, voeg groenten, noten, zaden en fruit toe, incl extra vitamine E en zink. Dit dan bij de barf maaltijden. 
 
Bij kvv is het ook slimmer als je groenten toevoegt, maar niet noodzakelijk. Dat het niet wetenschappelijk bewezen is dat dat een menu compleet maakt, klopt, maar geen enkele manier van vers voeren is wetenschappelijk bewezen. Toch zijn er een hoop boeken waarin staat dat wanneer je voldoende afwisselt, het een menu compleet maakt. 
 
Zijn brokken dan wel volledig bewezen goed te zijn en dus eventuele tekorten 100% voorkomen? ik dacht dat dit er maar 2 waren, en juist van die 2 ben ik geen fan, maar dit kan ik mis hebben. 
 
In brok zit helaas een hoop 'zooi' in waar honden niets mee kunnen. "

 

Verleg de focus hierbij even naar het biochemische niveau; het is bijvoorbeeld moeilijk om bij rauw voeren (of dit nu kvv of BARF is) de precieze hoeveelheid calcium, laat staan de calcium/fosfor ratio, te bepalen. Dit verschilt immers per de te voeren diersoort en daarbij ook per individu. Nou noemen sommige KVV merken een calciumgehalte bij de samenstelling (gelukkig), maar het mixen van merken of het zelf toevoegen van producten kan hier verschuivingen in laten plaatsvinden. Het gaat hier om een jonge hond van een groot ras, met hierdoor een vergroot risico op enostosis (groeipijnen, door bijv. bijvoeren bot) of osteoporose (door calciumtekort), wat in het ergste geval blijvende schade kan veroorzaken. Overigens raakt Britt een belangrijk punt: want de risico’s wat ziekteverwekkers betreft zijn inderdaad vele malen groter bij vers vlees. Voor gezonde volwassenen niet het einde van de wereld, maar wel iets om serieus over na te denken als er YOPI’s (young, old, pregnant, immunosuppressed) in huis zijn.

 

Overigens ben ik niet tegen vers voeren. hp-shiny Integendeel. Maar alleen als dit verantwoord gebeurt, in deze situatie dus IMO in overleg met een professional. Het wordt op diverse social media veel te veel opgehemeld en kritiekpunten worden vaak onder de mat geveegd. Boeken zijn zeker niet altijd betrouwbaar. Je vraag over brokken: dat hangt van de brok af. Er zijn genoeg (meer dan 2) brokmerken die hun samenstelling baseren op wetenschappelijk onderzoek én daarbij uitvoerige klinische tests uitvoeren op de brok. De “zooi” is meer iets van 20 jaar terug of van de huidige supermarktmerken. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Hier groot ras, fokkers van mijn ras adviseren kvv voor de pup juist om een gelijkmatige  groei te bevorderen....hier zijn ze altijd rustig opgegroeid met geennuitschieters van kiloos in de week, wat ik wel vaker hoor als ze op de brok staan ....en ik heb wel een giga ras, ....heb niets tegen een goede brok, zo ook met kvv wat van een goede samenstelling moet zijn, als het compleet is, orgaan bot en spiervlees..van een goede samenstelling krijgt je hond geen tekorten....en zo eens een brok er tussen door ook goed....dat krijgen ze hier ook.

honden page profiel DagmarDagmar

Ik geef vanalles door elkaar.  Mijn jongste staat nu (sinds, hij  was toen een 9tal maanden) volledig op KVV (gowill) en in het weekend BARF.

De 2 anderen krijgen brok, kvv, barf, blik, tafelresten,.... vanalles wat er voor handen is.

Pups geef ik steeds een zak royal canin medium puppy (icm verse voeding). Uitermate tevreden van.

Brok nu is biofood (adult geperst en senior krokant).

honden page profiel DagmarDagmar

en och, ontdooien doe ik gewoon op de vrieskist. 's avonds uithalen wat ik de dag erop verdeel. Als het erg warm is, zet ik er 's ochtends een koelelement onder, maar evengoed vergeet ik dat.

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~Britt, Maui & Fanu ~

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

"  
Verleg de focus hierbij even naar het biochemische niveau; het is bijvoorbeeld moeilijk om bij rauw voeren (of dit nu kvv of BARF is) de precieze hoeveelheid calcium, laat staan de calcium/fosfor ratio, te bepalen. Dit verschilt immers per de te voeren diersoort en daarbij ook per individu. Nou noemen sommige KVV merken een calciumgehalte bij de samenstelling (gelukkig), maar het mixen van merken of het zelf toevoegen van producten kan hier verschuivingen in laten plaatsvinden. Het gaat hier om een jonge hond van een groot ras, met hierdoor een vergroot risico op enostosis (groeipijnen, door bijv. bijvoeren bot) of osteoporose (door calciumtekort), wat in het ergste geval blijvende schade kan veroorzaken. Overigens raakt Britt een belangrijk punt: want de risico’s wat ziekteverwekkers betreft zijn inderdaad vele malen groter bij vers vlees. Voor gezonde volwassenen niet het einde van de wereld, maar wel iets om serieus over na te denken als er YOPI’s (young, old, pregnant, immunosuppressed) in huis zijn.
 
Overigens ben ik niet tegen vers voeren.  Integendeel. Maar alleen als dit verantwoord gebeurt, in deze situatie dus IMO in overleg met een professional. Het wordt op diverse social media veel te veel opgehemeld en kritiekpunten worden vaak onder de mat geveegd. Boeken zijn zeker niet altijd betrouwbaar. Je vraag over brokken: dat hangt van de brok af. Er zijn genoeg (meer dan 2) brokmerken die hun samenstelling baseren op wetenschappelijk onderzoek én daarbij uitvoerige klinische tests uitvoeren op de brok. De “zooi” is meer iets van 20 jaar terug of van de huidige supermarktmerken.  "

Maar, wat je zegt over dat calcium. Door fokkers van de maxi rassen wordt juist aanbevolen om KVV te voeren ipv brokken zodat de groei gelijkmatiger gaat. En uiteraard kan dat ook bereikt worden met een goede brok, ik vind namelijk niet dat er 1 slecht of 1 goed is. Een dure brok kan namelijk beter zijn dan de goedkoopste KVV. 

Maar als ik bijvoorbeeld het nestje van Maui neem, haar broertje staat op brokken van een Royal Canin en die weegt op dit moment 25 kilogram zwaarder dan Maui. Dat is geen normaal verschil meer tussen een reu en een teef maar echt een pup die veel te hard gegroeid is. Dan voer ik zelf persoonlijk liever iets (of dat nu vlees of brok is) waardoor alles wat geleidelijker gaat. En uiteraard ben ik continu bezig met het calciumgehalte, dat is ook wat ik TS aanbeveel. Je kan niet zomaar lukraak vlees gaan voeren, als je het doet dan moet je het echt goed doen. Daarom is huiswerk zo belangrijk. 

honden page profiel RockyRocky

honden foto van Rocky

" Maar, wat je zegt over dat calcium. Door fokkers van de maxi rassen wordt juist aanbevolen om KVV te voeren ipv brokken zodat de groei gelijkmatiger gaat. En uiteraard kan dat ook bereikt worden met een goede brok, ik vind namelijk niet dat er 1 slecht of 1 goed is. Een dure brok kan namelijk beter zijn dan de goedkoopste KVV. 
Maar als ik bijvoorbeeld het nestje van Maui neem, haar broertje staat op brokken van een Royal Canin en die weegt op dit moment 25 kilogram zwaarder dan Maui. Dat is geen normaal verschil meer tussen een reu en een teef maar echt een pup die veel te hard gegroeid is. Dan voer ik zelf persoonlijk liever iets (of dat nu vlees of brok is) waardoor alles wat geleidelijker gaat. En uiteraard ben ik continu bezig met het calciumgehalte, dat is ook wat ik TS aanbeveel. Je kan niet zomaar lukraak vlees gaan voeren, als je het doet dan moet je het echt goed doen. Daarom is huiswerk zo belangrijk.  "

 

Dat ze daar per se ‘geleidelijk’ van groeien is dus iets wat absoluut niet hoeft te kloppen. Dat hangt volledig af van het te voeren dieet. Sterker nog, wanneer dit wel duidelijk het geval is, is een van de gevaren hierbij osteoporose (wat bij een giant ras veel eerder ontstaat dan bijv. een toypoedeltje), waarbij de botgroei zo erg belemmerd wordt (ofwel “geleidelijk gaat”) dat er simpel gezegd holtes in de beenderen ontstaan. Het is dus inderdaad belangrijk om je huiswerk te doen, echter staat het internet ook vol onzin en raad ik aan dit in overleg met een veterinair voedingsprofessional te realiseren. Wat eventueel kan, is in plaats van deels te BARFen, enkel een volledige KVV te geven die de complete samenstelling bevat (incl. beschikbare calcium en fosfor informatie, die ook nog eens gebalanceerd moeten zijn), MET premix en dit niet te gaan lopen mengen met allerlei andere merkennamen. 

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~Britt, Maui & Fanu ~

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

"  
Dat ze daar per se ‘geleidelijk’ van groeien is dus iets wat absoluut niet hoeft te kloppen. Dat hangt volledig af van het te voeren dieet. Sterker nog, wanneer dit wel duidelijk het geval is, is een van de gevaren hierbij osteoporose (wat bij een giant ras veel eerder ontstaat dan bijv. een toypoedeltje), waarbij de botgroei zo erg belemmerd wordt (ofwel “geleidelijk gaat”) dat er simpel gezegd holtes in de beenderen ontstaan. Het is dus inderdaad belangrijk om je huiswerk te doen, echter staat het internet ook vol onzin en raad ik aan dit in overleg met een veterinair voedingsprofessional te realiseren. Wat eventueel kan, is in plaats van deels te BARFen, enkel een volledige KVV te geven die de complete samenstelling bevat (incl. beschikbare calcium en fosfor informatie, die ook nog eens gebalanceerd moeten zijn), MET premix en dit niet te gaan lopen mengen met allerlei andere merkennamen.  "

Ik geef zelf inderdaad bijna alleen maar KVV waarbij de informatie bekend is met premix. Wel wissel ik tussen 3 merken en diersoorten en af en toe krijgt ze bijvoorbeeld een zalmkop om het interessant te houden. 

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz

honden foto van Sem en yinz

laat hem in ieder geval op vlees staan.
Dan kan je makkelijk overstappen op een ander merk vlees.

Wij voeren carnivoer, de kwaliteit is erg goed van het vlees.
Echter is het geen complete voeding, wel zit hier de juiste hoeveelheid bot/orgaan/spiervlees in.
Je moet het wel zelf aanvullen met groenten en kruiden.
Wij doen er extra fyto suplementen bij van carnivoer.
En we koken een grote pan vol met goede groenten.
En we geven ze ook probiotica er extra bij.
En multi vitamines voor de hond.
Met de fyto suplementen, probiotica en multi vitamines wisselen we af.
Volgens onze dierenarts beter om af te wisselen anders raken ze gewend aan elke dag hetzelfde en dan neemt het lichaam dat wat minder op.

Goede kvv zou ook geschikt moeten zijn voor menselijke consumptie. kijk daar goed naar!
Slechte kvv verwerkt catogorie 3 vlees, zoals lotgering en smuldier.
Catogorie 3 vlees is afval vlees. Google er maar is op.
Lotgering daar zit ook heel veel vet in. Hoe bleker het vlees hoe vetter het is.
hier een link van carnivoer, ze hebben veel informatie op hun website staan en hier is daar 1 van.
Ze vertellen ook op een site waarom het zo goed is groente etc te geven:
https://www.carnivoer.com/bibliotheek/de-voordelen-van-carnivoer-voor-je-hond-en-kat/ oja en ik raad je ook aan af te wisselen met diersoorten. En geef ook goede vette vis. Je kan ook bij de visboer vragen of ze nog zalm koppen en staarten hebben. Wij voegen zelf visolie van goede kwaliteit toe voor de omega's. Sem lust geen vis dus lossen we het op deze manier op.

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz

honden foto van Sem en yinz

en hier nog een link over wat er nou echt allemaal in brokken zit.

https://www.youtube.com/watch?v=hY381CokvJA

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" ok, maar als ik dan bijvoorbeeld elke dag een beetje pens zou toevoegen aan de maaltijd, ligt dat dan niet te lang in de koelkast? ik neem aan dat dat niet langer dan een dag ontdooid in de koelkast kan liggen?? 
ik zal eens kijken bij Dogmeat. 
en dat barf, dan moet je zelf alles samenstellen of niet? is dit ook allemaal diepgevroren?  "

Je kunt het ook iets ontdooien, in porties maken wat je wilt en dat in een diepvrieszakje weer in de vriezer doen en eruit halen wanneer je het nodig bent. 

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

"  
Verleg de focus hierbij even naar het biochemische niveau; het is bijvoorbeeld moeilijk om bij rauw voeren (of dit nu kvv of BARF is) de precieze hoeveelheid calcium, laat staan de calcium/fosfor ratio, te bepalen. Dit verschilt immers per de te voeren diersoort en daarbij ook per individu. Nou noemen sommige KVV merken een calciumgehalte bij de samenstelling (gelukkig), maar het mixen van merken of het zelf toevoegen van producten kan hier verschuivingen in laten plaatsvinden. Het gaat hier om een jonge hond van een groot ras, met hierdoor een vergroot risico op enostosis (groeipijnen, door bijv. bijvoeren bot) of osteoporose (door calciumtekort), wat in het ergste geval blijvende schade kan veroorzaken. Overigens raakt Britt een belangrijk punt: want de risico’s wat ziekteverwekkers betreft zijn inderdaad vele malen groter bij vers vlees. Voor gezonde volwassenen niet het einde van de wereld, maar wel iets om serieus over na te denken als er YOPI’s (young, old, pregnant, immunosuppressed) in huis zijn.
 
Overigens ben ik niet tegen vers voeren.  Integendeel. Maar alleen als dit verantwoord gebeurt, in deze situatie dus IMO in overleg met een professional. Het wordt op diverse social media veel te veel opgehemeld en kritiekpunten worden vaak onder de mat geveegd. Boeken zijn zeker niet altijd betrouwbaar. Je vraag over brokken: dat hangt van de brok af. Er zijn genoeg (meer dan 2) brokmerken die hun samenstelling baseren op wetenschappelijk onderzoek én daarbij uitvoerige klinische tests uitvoeren op de brok. De “zooi” is meer iets van 20 jaar terug of van de huidige supermarktmerken.  "

Ben ik het helemaal mee eens. Echter is de voeding is ik geef aan mijn honden ook redelijk aangepast om mijn honden, overlegd met een nutrionist die voert naar het NRC (the nutritional research council) zij hebben dus bepaald hoeveel van elk nutriënt een hond nodig heeft + wat de SUL is van sommige  (safe upper limit = max. hoeveelheid) 

 

Met haar ben ik maandelijks in gesprek en ik ben me hier nogsteeds in aan het verdiepen. 

 

Maar kvv geef ik gewoon enkevoudige varianten. Ze doet het er al 7 jaar goed op en heeft geen tekorten (1 jaar geleden althans nog niet) al ben ik me er ook vsn bewust dat honden pas tekorten laten zien in een erg ver stadium. Er is tenslotte ook niet bewezen dat een voeding met premix (waar ik geen voorstander van ben) géén tekorten veroorzaakt. 

honden foto van Cindy en Berner vriend Joep

" Ik heb zelf een dierenarts die helemaal niet achter het voeren van vers vlees staat en zij vertelde me dat de bacteriën die in het KVV zitten nog dagen in de mond van de hond blijven zitten. Ik weet echter niet of dit waar is aangezien ze geen fan zijn van rauwe voeding daar. Maar als dit waar is, zal je met je kinderen dus wel voorzichtig moeten zijn als de hond aan hun handen likt of iets dergelijks. 
Wat heel belangrijk is, is dat als je vers vlees voert, je je kinderen goede instructies geeft en echt hygiënisch te werk gaat.  Het risico is niet mega groot maar wel aanwezig.  "

Ah ja als dat echt zo zou zijn is rauw voeren inderdaad wel een risico.. nou denk ik niet dat onze kids zomaar ziek worden, zijn van die buitenkinderen die zèker niet bang zijn om smerig te worden.. en handen wassen voordat je en snoepje in je mond steekt..moet dat??! hp-wink 

Maar aankomende donderdag komt de dierenarts even langs, voor zijn enting, dan zal ik haar ook eens even vragen, hoe zij erover denkt..

 

honden foto van Cindy en Berner vriend Joep

" Hier groot ras, fokkers van mijn ras adviseren kvv voor de pup juist om een gelijkmatige  groei te bevorderen....hier zijn ze altijd rustig opgegroeid met geennuitschieters van kiloos in de week, wat ik wel vaker hoor als ze op de brok staan ....en ik heb wel een giga ras, ....heb niets tegen een goede brok, zo ook met kvv wat van een goede samenstelling moet zijn, als het compleet is, orgaan bot en spiervlees..van een goede samenstelling krijgt je hond geen tekorten....en zo eens een brok er tussen door ook goed....dat krijgen ze hier ook. "

 

Dat is inderdaad ook het advies vanuit onze fokker, om diezelfde reden. 

Uiteindelijk hebben zij ervaring met pups en hun groei, dus ik denk dat we hem inderdaad dan kvv blijven geven, en af en toe brokken ernaast, ik had hem vandaag die kvv van farmfood gegeven, die had hij wel een stuk sneller op dan die van smuldier.. en deze had ook niet zo’n vieze geur als die van smuldier. 

Het zelf in elkaar prutsen van barf zie ik niet zitten.. het lijkt mij dat je dat beter zou kunnen over laten aan een voedingsdeskundige.. als ik dat zelf zou doen zou ik me altijd afvragen of hij wel voldoende voedingsstoffen binnen krijgt denk ik

is de samenstelling zowiezo altijd goed, zolang ie maar orgaan, bot en spiervlees bevat? Of gaat dat dan weer om percentages?

honden page profiel DagmarDagmar

Ik ben pro variatie en gezond verstand. Ik heb geen flauw idee of ik dagelijks eet wat ik nodig heb in de juiste verhouding. Ik eet gezond en gevarieerd en dat houdt me zo diverse decennia in een uitstekende gezondheid en conditie. 

Diezelfde visie pas ik op mijn honden toe. En ook dat lukt al vele jaren meer dan uitstekend 

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Combinatie kvv/Barf en brokjes
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^