Pup laten helpen,vanaf welke leeftijd?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SmollySmolly

Beste mensen


Net voor de coronacrisis losbrak en alles in shutdown ging, heb ik het geluk gehad een pupje te kunnen adopteren, ze heet Chica en is nu een maand of 5-6 oud (ze heeft net gewisseld van tandjes en is gevonden op straat, dus leeftijd is een beetje te schatten) (kruising tussen Chihuahua en Pincher (denken wen hoewel ze in verhouding wel erg lang is en de voorpootjes vrij dik (teckel-achtig)). Verder heb ik hier nog 2 andere schatjes, ook geadopteerd namelijk Layla en Dobby (beiden geadopteerd en exbroodfok). Layla en Dobby zijn geholpen geweest in het asiel.

Nu, mijn vraag dus; rond welke leeftijd zou ik Chica kunnen laten helpen? Ik weet niet te vroeg (nu is het nog te vroeg), maar soms lees ik 'na eerste loopsheid', soms 'als ze stabiel is', ... . Ik weet op den duur niet meer wanneer wel en wanneer niet. Ik weet dat de optie bestaat om ze niet te laten helpen (gezien mijn reu wel geholpen is), maar ik merk dat Dobby (reu) nu tijdens spel en gewoon los in huis wel al interesse toont als hij opgewonden geraakt (bv door spel). Ik vermoed dan ook dat , als Chica effectief voor de eerste keer loops zal zijn, hij niet meer te stoppen zal zijn (was ook in de broodfok een dekreu...Dus hij weet maar al te goed wat te doen)...

Graag meningen en advies

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

Als je nu al bang bent voor ongelukken sowieso je reutje even uit logeren doen als je teefje loops is. 
Ik zou sowieso wachten tot ze een jaartje of 1,5 a 2 is. Je pup moet nog uitgroeien tot een volwassen hond. Er zijn veel voors en tegens om het eerder te doen.

 

Ze heeft haar hormonen hard nodig om uit te groeien, ook in haar koppie smile en over een jaartje ben je nog steeds vroeg genoeg om wat voordelen van het vroeg castreren mee te pakken. 

honden page profiel SmollySmolly

Dank je voor de reactie, helaas is uit logeren geen optie, Dobby is een erg getraumatiseerd hondje. Hier thuis is hij zo goed als over zijn trauma's heen (met hier en daar een uitzondering, maar heel goed te managen). Echter, uit logeren betekent een complete shutdown in zijn koppie...en duurt weken voor hij enigzins op zijn gemak zal zijn. Op zich geen probleem, ze gaan altijd mee op reis enzo. Hij steunt erg hard op mij en op de andere honden. Neem 1 iemand weg en tloopt fout. Geen optie dus helaas. Ik geef je wel gelijk dat dat in normale omstandigeheden de beste optie zou zijn. En dat de pup haar hormonen nodig heeft om goed en gebalanceerd uit te groeien.

PS; ik ben niet zeker he dat de reu dekreu is geweest, maar laten we zeggen dat hij een nogal speciale kleur heeft die bij de pincher hier niet erkend wordt. Als ik 1 en 1 optel... heb ik wel een donkerbruin vermoeden dus

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link

honden foto van Fresta & Link

Mij is altijd geleerd. Een teefje laten helpen na de eerste loopsheid en bij een reu nadat deze is uitgegroeid. Dit kan per ras verschillen dus moet je even googlen. Bovenal goed naar je hondje kijken, elke situatie is weer anders. 

 

En voor nu in jouw situatie echt voorkomen dat ze bij elkaar komen, helemaal bij al een getraumatiseerd hondje..

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Je schrijft dat je reu opgewonden wordt tijdens het spel, maar dat ie in het asiel wel gecastreerd is (geholpen).

Die opwinding (bedoel je dat ie gaat rijden?) zal dus uitgelokt worden door het spel.

 

Met de sterilisatie zou ik persoonlijk wachten tot het teefje volwassen is. 

En ondertussen kan je ervoor zorgen dat het spel tussen die twee niet te wild wordt, zodat de opwinding ook niet té groot wordt en er geen rijdgedrag van komt.

 

honden page profiel SmollySmolly

@ Alalska's finest:

ja inderdaad, tijdens spel zou het kunnen gebeuren dat hij begint te rijden (is nog niet veel gebeurt hoor, een keer of 2) en dan kap ik het spel per direct af. Of als ik het zie aankomen ervoor natuurlijk.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Honden kunnen om verschillende redenen gaan rijden op elkaar. 

Opwinding is een grote trigger. Ook geur kunnen reacties uitlokken. Maar ook een bepaald gedrag/emotie/karakter. 

Het komt er dus op aan te kijken of je bepaalde connecties ziet: als er dit gebeurt - dan gaat de reu zich zo gedragen.

Daar kan je dan op anticiperen.

En verder de honden idd begeleiden. Tijdig ingrijpen en sturen. Ze kennen elkaar nog niet zo lang, dus misschien moeten ze hun draai t.o.v. elkaar nog wat vinden. hp-smile

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~Britt, Maui & Fanu ~

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

Ik denk dat het sowieso verstandig is om te wachten tot ze voor het eerst loops geweest zijn. Dan zijn ze voor ongeveer 80% in lengte volgroeid. Maar daarbij is stabilisering van het karakter ook belangrijk. De gezondheidsvoordelen gelden ongeveer tot 2 jaar. Aangezien ik een erg groot ras heb, wil ik haar pas rond 1 jaar en 10 maanden laten steriliseren. Maar daarbij geld ook: hoe groter het ras hoe later de eerste loopsheid. Mijn pup zal waarschijnlijk pas met 1,5 jaar loops worden. Dan is ze ook voor een groot deel gegroeid en is haar karakter ook al grotendeels gevormd. 

Als je een kleiner ras hebt dan zijn ze eerder loops maar waarschijnlijk nog midden in de puberteit. Het karakter is dus nog aan het vormen. Ik zou daarom wachten tot ze stabiel is maar wel onder de 2 jaar oud. 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Rond 4,5 maand begint de puberteit en is de hond geen pup meer, maar jonge hond.

 

Het is belangrijk dat je hondje zowel fysiek als psychisch volwassen is, als ze geholpen wordt. Dit is bij een klein ras op de leeftijd van ca. 12 maanden. De hormonen zijn nodig voor goede ontwikkeling van de spieren, voldoende botdichtheid en een stabiel karakter. Als men honden te vroeg castreert/steriliseert kunnen deze angstig worden.

Volgende forumvraag: Hoeveel fietsen is te veel?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^