Hoeveel fietsen is te veel?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel PuckPuck

Hi, een paar weken terug hebben we een fiets springer aangeschaft voor Milly, Milly is bijna 2 en heeft een enorm goede conditie, ze is heel fit. We doen ook canicrossen met haar, wat ze ook heel leuk vindt. Ze wordt elke dag uren lang uitgelaten, we hebben de springer niet gekocht door tijdsgebrek. Mijn vraag is hoeveel kilometer we maximaal kunnen doen, aangezien ik heb gemerkt dat de meningen hierover verdeeld zijn. Als ze gaat canicrossen doet ze meestal rond de 12-14km en op het strand wandelen we meestal 10km met haar (dan zit zij lekker achter de vogels aan te rennen en doet meer.) Ze is een hele energieke hond, en heeft binnenshuis gelukkig een goede off switch.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Ik weet niet of je teveel kan fietsen of wat een max is.

Ik denk dat het  belangrijker is dat je een goed tempo hebt,  zodat je hond niet over zijn tempo moet draven.

Dat je hond op een goede ondergrond draaft. 

En goed kijken naar je hond, of hij het leuk vindt en of hij soepel loopt, niet ergens blokkeert in zijn lichaam.

En dat je hond genoeg rust heeft om  te herstellen van de inspanningen.

 

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Gewoon wat je hond aankan lijkt mij. 

 

Met Kahlúa fiets ik meestal rond de 6 tot 8 km per keer, 2 a 3 keer per week. Maar zij vindt naast de fiets rennen niet super geweldig, als ze veel los kan rennen gaat het wel. Ik fiets altijd op haar tempo, wat dus niet zo snel is aan de fiets.

 

Ik skeeler ook met haar en daar is ze een stuk vlotter in, dan kunnen we makkelijk 10 km lang skeeleren en ze blijft vlot door draven, heeft er ook echt plezier in.

 

Willow vindt het naast de fiets lopen geweldig, maar zij mag nog niet zo lang. Ik denk wel dat wanneer ze oud genoeg is, ik heel wat km met haar kan gaan fietsen. 

 

 

Kijk vooral goed naar je hond! Ze zal het vast aangeven. 

Mijn IGP trainer fietst 3 keer per week 15 km met zijn hond, wel altijd in draf, en als het aan zijn hond licht plakken ze er nog wat kilometers achteraan. 

honden page profiel PuckPuck

Het meest wat Milly tot nu toe heeft gedaan is 20,7km, dat vindt ik wel echt veel en ik ben niet van plan om dat nog een keer te doen, ookal liep Milly nog steeds heel soepeltjes. We fietsen nu ook 2 a 3 keer per week tussen de 15 en 18km. Milly vindt het ge wel dighp-heart

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Het advies is in tijd en niet in km, omdat elk type hond in draf (harder wordt niet geadviseerd en is niet goed voor de hond naast de fiets), een ander aantal kilometers zal afleggen.

 

Ik fiets met mijn dwergpoedel. In draf kom ik uit op ca. 8-9 km/uur.. Ik kom veel met de fiets en hondje in grote losloopgebieden, waar hij los loopt en veel vrijheid krijgt om zijn eigen gang te gaan en bijv. met andere honden te rennen en te spelen.

 

20,7 km is wel erg overdreven en niet voor herhaling vatbaar.

 

https://www.doggo.nl/artikelen/recreatie/fietsen-met-je-hond/

 

http://www.eenhoornleijn.nl/Fietsen.htm

 

honden page profiel Charlotte-SophieCharlotte-Sophie

Ik denk dat 20km voor een geoefende hond zeker wel kan. De UV-proef is ook 20km:

https://www.houdenvanhonden.nl/actief-met-je-hond/sporten-met-je-hond/uithoudingsvermogenproef/

honden page profiel team Shadowteam Shadow 3 doggies

honden foto van team Shadow

20 km kan een goed getrainde hond best hebben hoor. Afstand kan je best ver uitbouwen. Je merkt vanzelf aan de hond als ze aan hun max zitten.

honden page profiel PuckPuck

Bedankt voor de reacties! ik kijk altijd goed naar wat Milly aankan, 20,7km is inderdaad niet weinig, maar ze had er geen problemen mee. Nadat we hebben  gefietst check ik ook altijd haar voetzooltjes en voor en na het fietsen lopen we in en uit. Ze is het gewend om veel te doen, als ik had geweten dat ze er moeite mee zou hebben zou ik het zeker niet hebben gedaan. Ik wist alleen niet zeker hoeveel kilometer normaal is en of er een max aan zit. We zullen door gaan met 2 a 3 keer per week ongeveer 15 kilometer fietsen :) 

honden page profiel UshankaUshanka 3 doggies

honden foto van Ushanka

Goh, voor de afgetrainde long-distance sledehonden is zo’n tocht van 20km appeltje eitje hoor. Het gaat niet om afstand of tijd, daar zit geen maximum aan. Het gaat om hoe dit is opgebouwd en getraind. Als je dit aantal kilometers verantwoord hebt opgebouwd, de hond niet te lang op het harde asfalt laat lopen en ziet dat de hond het aankan en er plezier in heeft: lekker blijven doen. Besef alleen wel dat hoe meer de hond gewend raakt aan dergelijke fysieke uitdagingen, hoe makkelijker de hond onderprikkeld raakt als je ermee besluit te stoppen. Bouw dit dan ook weer geleidelijk af. 

Volgende forumvraag: Lavendel plant
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^