Wat kunnen we verwachten?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Echt he. En wel mensen die honden met platte neuzen fokken, een fokkersster geven. 
Poehpoeh. "

Ik kreeg ook geen fok ster. Mijn teef zou netjes overal op getest worden, was ik al mee bezig. Meer nog dan de rasvereniging vraagt. De beoogde reu had alle testen al gehad. Maar het nest zou niet bij mij geboren worden en de pups zouden niet bij mij opgroeien. In mijn ogen verstandiger omdat ik geen ervaring heb en degene die dat zou gaan doen tonnen. Verantwoorde fok dus maar geen fok ster.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Niemand zegt hier dat jij slecht voor je honden zorgt, niemand.
 
Wat er geprobeerd wordt te zeggen is dat het fokken van een nestje pups zonder de ouders te testen op de voorkomende erfelijke ziekten en afwijkingen die bij de in de ouders aanwezige rassen voorkomen, heel veel leed kan veroorzaken bij de pups en hun eigenaren waar jij als fokker financieel aansprakelijk voor bent. Want ja, als je een nestje fokt, zelfs als het gaat om een 'Oeps'nestje, ben jij de fokker. Het aanhouden van 5 pups klinkt niet echt geloofwaardig. "

Wil je hiermee zeggen, dat er geen leed bestaat bij pups van goed gefokte en geteste ouder dieren?

 

Het adopteren van een buitenlander is dus het vragen om veel leed en kosten?

De vele kruisingen die hier rondlopen ook?

honden page profiel maxmax 3 doggies

honden foto van max

sorry dave, ik heb je verkeerd begrepen, excuses voor mijn reacties.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Wil je hiermee zeggen, dat er geen leed bestaat bij pups van goed gefokte en geteste ouder dieren?
 
Het adopteren van een buitenlander is dus het vragen om veel leed en kosten?
De vele kruisingen die hier rondlopen ook? "

Uit de forumregels:

Quote

BELEID van de HONDENPAGE


1. Fokken
HP is voorstander van verantwoord fokken. Om deze reden is het alleen voor fokkers die verantwoord fokken toegestaan om te schrijven over dekking, dracht en hun nestje pups. Onder verantwoord fokken verstaan wij o.a. juiste leeftijd ouderdieren, uit laten voeren van testen op erfelijke afwijkingen, goede leefomgeving voor moeder en pups, een juiste verzorging en begeleiding van de pups in het nest. Topics waarvan wij de fokwijze niet weten worden op slot gezet.

Een uitzondering wordt gemaakt voor dringende vragen rondom fokken. Ook al is HP niet op de hoogte van het fokbeleid of onderschrijft HP in die gevallen het fokbeleid niet, mensen hebben volgens de visie van HP ten aanzien van welzijn van de hond wel recht op advies en informatie.

 

Unquote

honden page profiel Britt & Maui Britt & Maui

honden foto van Britt & Maui

" Niemand zegt hier dat jij slecht voor je honden zorgt, niemand.
 
Wat er geprobeerd wordt te zeggen is dat het fokken van een nestje pups zonder de ouders te testen op de voorkomende erfelijke ziekten en afwijkingen die bij de in de ouders aanwezige rassen voorkomen, heel veel leed kan veroorzaken bij de pups en hun eigenaren waar jij als fokker financieel aansprakelijk voor bent. Want ja, als je een nestje fokt, zelfs als het gaat om een 'Oeps'nestje, ben jij de fokker. Het aanhouden van 5 pups klinkt niet echt geloofwaardig. "

10 pups .... 

honden page profiel het Moderatorteamhet Moderatorteamgoedgekeurde fokker

honden foto van het Moderatorteam

Informatie is besproken. Op verzoek van TS op slot. 

-- reactie gewijzigd door het moderator team op 27 april om 16:56 --

honden page profiel Dobber!Dobber!

honden foto van Dobber!

Ik kwam te laat binnen om de openingspost te zien. Dave, misschien geeft dit nog wat duidelijkheid waarom HP zo tegen ongeteste fokkerij is. 

 

Rashonden zijn gefokt op bepaalde kenmerken. D.m.v. inteelt werd de kans op gewenste eigenschappen zo groot mogelijk. Een teef die een enorm goed reukvermogen had, werd bijvoorbeeld gedekt door haar zoon die ook dat goede reukvermogen had. Het probleem is en was dat iedereen (honden, maar ook mensen) slechte genen doorgeven.

 

Stel dat die moederhond een recessief gen had voor een heupaandoening: ze droeg het gen wel bij zich, maar haar heupen waren prima. Dit gen gaf ze door aan haar zoon, bij hem was het ook recessief. Echter, pups van die twee kregen dus van beide kanten dat gen, waardoor die aandoening bij hen eens wél tot uitting kwam. Ze hadden dus niet alleen de goede neus van de ouders meegekregen, maar ook de slechte heupen. Indertijd hebben ze daar geen aandacht aan geschonken, met deze pups werd ook gewoon gefokt, al dan niet met een (in)direct familielid. Daarom heeft nagenoeg elk ras nu te maken met aandoeningen die binnen dat ras vaak voor komen. 

 

De lijst met aandoeningen is enorm: problemen met de heupen, ellebogen, knieën, hart, schedel, oren, ogen, staart, ademhaling, plotselinge agressie, allergie voor bepaalde medicatie etc. De lijst gaat maar door. 

 

Het probleem met deze issues is dat het de kwaliteit van leven voor de hond (ernstig) kan benadelen. Ik ken honden die maar net 8 jaar geworden zijn, omdat ze amper meer konden lopen vanwege de pijn aan hun heupen. Ik zie honden op straat lopen die met elke stap even huppelen, omdat hun kniegewricht letterlijk losschiet. Niet alle aandoeningen doen pijn, maar de meeste wel. 

 

Daarom is het belangrijk om niet zomaar te fokken, ook niet met kruisingen. Een kruising van een Labrador (gevoelig voor HD/ED) en Berner Sennen (HD/ED) heeft net zo veel kans op die aandoeningen, als wanneer het een rasechte lab of berner was geweest. 

 

Maar! Deze aandoeningen zijn te testen. HD, ED en PL kunnen bijvoorbeeld gezien worden op röntgenfoto's. Andere aandoeningen kunnen d.m.v. bloedonderzoek gevonden worden. Dit is wat we hier bedoelen met 'de hond testen'. Voor de meeste mensen betekent 'testen' alleen even naar de dierenarts gaan voor een algemeen onderzoek (even kijken in de oren, ogen, hartslag etc.). Dit is dus niet toereikend. Een dierenarts kan geen HD of ED zien door even te voelen, dat kan alleen met een röntgenfoto. 

 

Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat als je pups wilt fokken, je ook zeker weet dat de ouderdieren gezond zijn. Zowel de reu, als de teef moeten dus getest zijn op aandoeningen die bij dat ras vaak voor komen. Als de ouderdieren elk een ander ras zijn, moet getest worden op alle aandoeningen die bij BEIDE rassen voorkomen. Een stamboom geeft in dit geval veel meerwaarde, omdat je kunt zien of de voorouders ook vrij waren van aandoeningen. Genen kunnen ook een geslacht overslaan. Bij kruisingen is vaak geen stamboom...

 

Misschien dat je nu begrijpt waarom mensen zo reageren op je. Zelfs als je alle honden zelf houd, is het belangrijk dat al die honden gelukkig zijn, toch? Maar een hond is niet gelukkig als hij continue pijn heeft bij lopen, opstaan, liggen, wandelen etc. omdat hij heupdysplasie heeft. Een gezonde hond is een gelukkige hond. Onze eigen voorouders hadden geen weet wat ze deden toen ze maar wat aan fokten. Wij kunnen wel beter weten, bijvoorbeeld door te googelen. En zo ben je ook hier terecht gekomen :). Je kunt de toon van spreken vervelend vinden, dat snap ik. Laat die woorden dan maar voor wat ze zijn, maar focus je op de boodschap :). 

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !

pagina 2 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^