Wat past het beste in onze situatie?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DB.DB.

Hoi Iedereen,

Wij zijn een gezin met 3 jonge kinderen en 2 poezen, en zijn inmiddels al 2-3 jaar rond aan het kijken naar een puppy.

Tijdens onze zoektocht zijn wij verliefd geworden op een aantal verschillende hondenrassen met verschillende karakters, en ondanks dat wij al heel veel gelezen hebben zouden wij graag jullie (als ervaringsdeskundigen ;-)) om advies willen vragen.

Wij zitten te kijken naar de volgende rassen:
- Newfoundlander
- Siberische Husky
- Witte Herder
- Leonberger
- Duitse Herder

 

Nu zitten wij helaas in de situatie waarbij onze dochter veel moeite heeft met haar emoties, en hier ook begeleiding voor krijgt. Er is ons verteld dat huisdieren haar goed kunnen helpen, maar wij lazen ook dat Witte Herders een stabiele en rustige leefomgeving nodig hebben. Daardoor was deze al een beetje van ons lijstje afgevallen.

 

Ook zijn wij door werk niet alle dagen van de week thuis, waardoor het beestje 2 dagen in de week alleen thuis zal zijn. Hiervoor zullen wij dan waarschijnlijk een uitlaatservice gaan inschakelen, of onze vrienden vragen of zij dit voor ons willen doen.

 

Nu vroegen wij ons af welke van de bovenstaande dieren het best geschikt zijn voor onze situatie?
Onze voorkeur ging tot nu toe altijd uit naar de Siberische Husky, maar wij horen veel verschillende (soms horror) verhalen over Huskies die een dagje alleen thuis moeten blijven.

Alvast bedankt voor jullie advies!

Ps, wij zijn niet opzoek voor de zeer korte termijn, maar proberen juist informatie te winnen. Wij zitten te denken om een goede fokker te zoeken voor een nestje voor volgende zomervakantie.

- D

honden page profiel maxmax

honden foto van max

wat wil je precies doen, met je hond?

honden page profiel DB.DB.

Wij zoeken vooral een maatje voor het gezin, voor de kinderen om mee te spelen en te knuffelen en voor onszelf om lange wandelingen mee te maken in de parken en bossen in de regio.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Inderdaad, wat wil je met de hond gaan doen?

Jullie hebben heel verschillende rassen uitgekozen.

Waar komt dat vandaan, is dat voorkeur in uiterlijk of karakter?

Een husky dat is een typische roedel hond, een hond om alleen te houden.

Daarom kunnen ze zo moeilijk alleen zijn,  zonder ander hondenmaatje.

honden page profiel Britt & Maui Britt & Maui

honden foto van Britt & Maui

Ik heb hier een Leo van 5 maanden oud. Heb je een specifieke vraag over het ras? 

honden page profiel Sofie & NalaSofie & Nala

honden foto van Sofie & Nala

Leuk! Goed dat je ook aangeeft dat je vooral op zoek bent naar informatie.

Je geeft aan dat je drie jonge kinderen hebt, hoe oud zijn deze kinderen? Verwachten jullie dat kinderen hierin veel moeten doen of doen jullie (ouders) het meeste wat hond betreft? Denk aan cursussen, uitlaten, verzorging etc. Denk dat dit ook wel belangrijk is zodat dit meegenomen kan worden in het geven van goede/passende advies.

 

Wat je wel kan doen is ook contact opnemen met fokkers van jouw interessante hondenrassen. Wellicht zijn er bijvoorbeeld groepswandelingen (oké, nu even niet verwacht ik met deze corona) waar je naar toe kunt om ook met meerdere eigenaren in gesprek te gaan.

 

Wat ik zo zie uit jouw lijstje is dat je veel werkhonden hebt die je interessant vind. Weet dat werkhonden mentaal veel uitgedaagd moeten worden, heb jij/hebben jullie daar de tijd ook voor met drie jonge kinderen?

honden page profiel maxmax

honden foto van max

" Wij zoeken vooral een maatje voor het gezin, voor de kinderen om mee te spelen en te knuffelen en voor onszelf om lange wandelingen mee te maken in de parken en bossen in de regio. "

vergeet niet dat een husky niet kan loslopen, als jullie dat wilden gaan doen bij die lange wandelingen.

honden page profiel KlaraKlara

Ik denk dat je helemaal los van het uiterlijk en formaat eens moet opschrijven welke karaktereigenschappen je fijn vind, wat je wilt gaan doen met de hond en hoeveel tijd he daarvoor hebt. Vaak komen mensen dan met suggesties waar je zelf niet aan gedacht had. 

honden page profiel Sofie & NalaSofie & Nala

honden foto van Sofie & Nala

" Wij zoeken vooral een maatje voor het gezin, voor de kinderen om mee te spelen en te knuffelen en voor onszelf om lange wandelingen mee te maken in de parken en bossen in de regio. "

 

Zou het voor jullie dan niet veel leuker zijn om in de FCI-groep 9 te kijken? (Gezelschap honden)

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Hebben jullie wel tijd om dagelijks uren te wandelen met 3 jonge kinderen?

En veel rassen die jullie noemen zijn behoorlijk intensief in de vachtverzorging.. hebben jullie daar ook de tijd voor?

Blijkbaar zien jullie graag grote stoere honden. Wat is de drijfveer daarachter?

honden page profiel Britt & Maui Britt & Maui

honden foto van Britt & Maui

"  
Zou het voor jullie dan niet veel leuker zijn om in de FCI-groep 9 te kijken? (Gezelschap honden) "

Ik denk dat dat inderdaad ook beter is. De rassen die TS beschrijft hebben inderdaad meer nodig dan knuffelen/spelen en wandelen. En in de praktijk ... 3 jonge kinderen en dagelijks lange wandelingen maken lijkt me een lastige combinatie 

honden page profiel DB.DB.

Onze kinderen zijn 2, 7 en 9 jaar oud.
Wij verwachten niet dat de kinderen mee helpen in het gezin, al willen zij uiteraard zeer graag.
Qua verzorging heb ik zelf ervaring met langharen (malthese leeuwtjes) in het verleden, en is dagelijks kammen geen probleem.

Wij zijn van plan zeker de eerste 2 jaar cursussen te gaan doen, en het daarna wellicht aan te houden om hem ook lekker de kans te geven te kunnen spelen met andere honden.
Ook hebben onze directe buren honden, waarbij wij met de avondwandelingen kunnen aansluiten.

De honden uit ons lijstje zijn honden die wij mooi vinden of leuke ervaringen mee hebben opgedaan bij andere mensen.
Als wij in gesprek zijn met mensen in de regio, komen zij vaak als advies met een golden retriever of labrador echter zijn dit geen rassen die ons heel erg aantrekken op dit moment.

Ik denk dat de belangrijkste eigenschap die wij zoeken is dat de hond betrouwbaar en rustig is, maar wel houd van spelen. Ook moet hij wel wekelijks houden van een flinke wandeling.

honden page profiel DB.DB.

" Ik heb hier een Leo van 5 maanden oud. Heb je een specifieke vraag over het ras?  "

Gaan ze goed samen met poezen? En hoe is hij met kinderen?
Ook vroegen wij ons af of hij wel kan tegen een dagje alleen thuis zijn?
Heeft een Leo snel last van ED HD?
Wij hebben zelf een vrij grote auto, maar begrepen dat het niet handig was om hem zelf in de auto te laten springen. Hoe doen jullie dit als jullie bijvoorbeeld naar het bos rijden?

honden page profiel DB.DB.

" Ik denk dat dat inderdaad ook beter is. De rassen die TS beschrijft hebben inderdaad meer nodig dan knuffelen/spelen en wandelen. En in de praktijk ... 3 jonge kinderen en dagelijks lange wandelingen maken lijkt me een lastige combinatie  "

Dagelijks is inderdaad voor ons niet mogelijk, maar wij zijn van plan om 2-3x per week een lange wandeling te maken.
Momenteel doen wij dit al zo'n 2x in de week, om even te ontsnappen aan die corona crisis.....

honden page profiel Britt & Maui Britt & Maui

honden foto van Britt & Maui

Houd er wel rekening mee dat zeker de maxi rassen in de beschrijving (Leonberger en Newfoundlander) de eerste twee jaar zich een beetje gedragen als die ene jongen in de klas van de middelbare school die in de zomer een enorme groei meegemaakt heeft en dus niet meer weet wat hij met zijn ledematen aan moet. Onze Maui is in 3 maanden tijd bijna 25 kilogram gegroeid en ze weet soms echt niet wat ze met haar kracht en lichaam aan moet. Uit enthousiasme is ze bijvoorbeeld gisteren zo hard tegen mijn hoofd aangekomen dat ik een scheur in mijn wenkbrauw heb. Ondanks dat ze heel rustig zijn als ze volwassen zijn (mits genoeg mentale en fysieke uitdaging) zijn ze nu, zoals elke pup, heel erg onstuimig. En dat is wel lastig met de kinderen van jonge leeftijd. Een ongelukje zit met zo’n groot ras in een heeeel klein hoekje. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Lees dit eens over de Siberische Husky. Alleen-zijn, poezen in huis,...

Het is eerlijk advies van een Husky-fokker. 

Bezin voor je begint!

http://www.abajomy.be/VragenS.htm

honden page profiel Sofie & NalaSofie & Nala

honden foto van Sofie & Nala

" Houd er wel rekening mee dat zeker de maxi rassen in de beschrijving (Leonberger en Newfoundlander) de eerste twee jaar zich een beetje gedragen als die ene jongen in de klas van de middelbare school die in de zomer een enorme groei meegemaakt heeft en dus niet meer weet wat hij met zijn ledematen aan moet. Onze Maui is in 3 maanden tijd bijna 25 kilogram gegroeid en ze weet soms echt niet wat ze met haar kracht en lichaam aan moet. Uit enthousiasme is ze bijvoorbeeld gisteren zo hard tegen mijn hoofd aangekomen dat ik een scheur in mijn wenkbrauw heb. Ondanks dat ze heel rustig zijn als ze volwassen zijn (mits genoeg mentale en fysieke uitdaging) zijn ze nu, zoals elke pup, heel erg onstuimig. En dat is wel lastig met de kinderen van jonge leeftijd. Een ongelukje zit met zo’n groot ras in een heeeel klein hoekje.  "

 

Oeps, dat is wel een beetje slungelig van Maui, haha. Alles goed verder met jou/je wenkbrauw? Lijkt me dan inderdaad niet echt heel erg verstandig met zulke kleine kinderen nog. Als ze een jaar of 14-18 waren, oké... maar zulke jonkies zou ik dit dan inderdaad op het lijstje zetten voor later.

honden page profiel DB.DB.

" Lees dit eens over de Siberische Husky. Alleen-zijn, poezen in huis,...
Het is eerlijk advies van een Husky-fokker. 
Bezin voor je begint!
http://www.abajomy.be/VragenS.htm "

Dankjewel voor de link!
Dit is precies de reden waarom wij graag meer advies willen :-)
Dit is genoeg reden voor ons om inderdaad niet voor een Husky te kiezen.

honden page profiel Britt & Maui Britt & Maui

honden foto van Britt & Maui

" Gaan ze goed samen met poezen? En hoe is hij met kinderen?Ook vroegen wij ons af of hij wel kan tegen een dagje alleen thuis zijn?Heeft een Leo snel last van ED HD?Wij hebben zelf een vrij grote auto, maar begrepen dat het niet handig was om hem zelf in de auto te laten springen. Hoe doen jullie dit als jullie bijvoorbeeld naar het bos rijden? "

Poezen: 

 

wij hebben zelf ook een kat van bijna een jaar thuis en ze slapen samen in de mand. Ik zeg niet dat dit altijd zo gaat maar Leonbergers staan er wel om bekend om makkelijk andere dieren binnen hun “roedel” toe te laten. 

Kinderen: 

zie mijn antwoord hierboven. ik ben met Maui wel vanaf het begin af aan heel veel bezig geweest dat ze moet liggen als er kinderen zijn maar ze blijft een pup en die zijn onstuimig. 


Alleen thuis zijn: 

Mits goed opgebouwd kunnen ze in mijn ervaring wel redelijk alleen thuis zijn. Maar ook weer in combinatie met genoeg uitdaging en beweging. 

HD/ED: 

 

Binnen de rasvereniging is het verplicht om voor de stamboom ouderdieren te testen op HD en ED wat de kans verkleind. Maar het blijft een groot ras dus de mogelijk bestaat altijd. Ze worden ook niet zo oud, meestal tussen de 6 en 12 jaar waarbij 12 echt een uitschieter is. Dus reken op ongeveer 7/8 jaar. 

Auto: 

Wij hebben Maui aangeleerd om zelf haar voorpoten op de kofferbak te zetten en dan hoeven we nog maar de helft van haar gewicht omhoog te tillen. Scheelt al best veel. 

 

honden page profiel DB.DB.

" Houd er wel rekening mee dat zeker de maxi rassen in de beschrijving (Leonberger en Newfoundlander) de eerste twee jaar zich een beetje gedragen als die ene jongen in de klas van de middelbare school die in de zomer een enorme groei meegemaakt heeft en dus niet meer weet wat hij met zijn ledematen aan moet. Onze Maui is in 3 maanden tijd bijna 25 kilogram gegroeid en ze weet soms echt niet wat ze met haar kracht en lichaam aan moet. Uit enthousiasme is ze bijvoorbeeld gisteren zo hard tegen mijn hoofd aangekomen dat ik een scheur in mijn wenkbrauw heb. Ondanks dat ze heel rustig zijn als ze volwassen zijn (mits genoeg mentale en fysieke uitdaging) zijn ze nu, zoals elke pup, heel erg onstuimig. En dat is wel lastig met de kinderen van jonge leeftijd. Een ongelukje zit met zo’n groot ras in een heeeel klein hoekje.  "

Auw! beterschap!
Wij hadden hier inderdaad al iets over gelezen, over dat ze een beetje slungelig kunnen zijn terwijl ze hun verschillende fase's doorlopen. Ik had daarentegen wel ook heel veel positiefs gelezen over Noef's en hun karakter tegenover (jonge) kinderen.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Ik zou juist niet kiezen voor een klein gezelschaphondje met jonge kinderen.

Kinderen zijn soms onbedoeld best hardhandig en lomp en die kleine hondjes zijn daar wel gevoeliger voor.

Mijn grote hond vindt alle kinderen leuk, en mijn kleine hondjes ontwijken kinderen liever.

 

In jullie situatie zou ik geen poolhomd kiezen, die heeft veel meer nodig dan wat jullie met een hond willen doen.

 

Misschien past dan een leonberger of newfoundlander meer, ook met kinderen zou dit beter kunnen gaan.

 

Wat voor ras je ook kiest, je weet bij voorbaat dat je geen kant en klare knuffel hond voor de kinderen koopt.

Maar dat je er minimaal het eerste jaar veel werk in moet steken om hond en ook de kinderen op te voeden en leren hoe met elkaar om te gaan.

 

honden page profiel Britt & Maui Britt & Maui

honden foto van Britt & Maui

534441.jpg

verder zijn het de fijnste honden die ik ooit gehad heb. Heel lief en zijn redelijk makkelijk op te voeden. Ze volgen je overal in huis omdat ze bij je willen zijn en gaan steeds (ook tijdens het koken) op je voeten liggen. Eens een Leo altijd een Leo hp-heart

honden page profiel DB.DB.

" verder zijn het de fijnste honden die ik ooit gehad heb. Heel lief en zijn redelijk makkelijk op te voeden. Ze volgen je overal in huis omdat ze bij je willen zijn en gaan steeds (ook tijdens het koken) op je voeten liggen. Eens een Leo altijd een Leo  "

Hahaha, dat zou mijn dochter wel leuk vinden.
Die is nu dagelijks onze kat aan het knuffelen (en die word er af en toe helemaal gek van).

Bij welke fokker hebben jullie hem vandaan?

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Mij lijkt de duitse herder, mits je die bij een goede fokker haalt perfect. Dus geen nerveuze happer met doorgezakte rug zoals je ze bij broodfokkers en andere slechte fokkers vind, maar een aktieve hond met stabiel karakter en rechte rug die sociaal, open en vriendelijk is.

 

 

Het is natuurlijk wel een hond die die graag zijn beweging en geestelijke uitdaging wil.

 

En ook een belangrijk punt is: welke hond je ook kiest de kinderen moeten wel goed leren wat wel en niet gedaan moet worden in de buurt van honden, en beiden goed begeleiden en nooit zonder toezicht laten.

honden page profiel DB.DB.

" Ik zou juist niet kiezen voor een klein gezelschaphondje met jonge kinderen.
Kinderen zijn soms onbedoeld best hardhandig en lomp en die kleine hondjes zijn daar wel gevoeliger voor.
Mijn grote hond vindt alle kinderen leuk, en mijn kleine hondjes ontwijken kinderen liever.
 
In jullie situatie zou ik geen poolhomd kiezen, die heeft veel meer nodig dan wat jullie met een hond willen doen.
 
Misschien past dan een leonberger of newfoundlander meer, ook met kinderen zou dit beter kunnen gaan.
 
Wat voor ras je ook kiest, je weet bij voorbaat dat je geen kant en klare knuffel hond voor de kinderen koopt.
Maar dat je er minimaal het eerste jaar veel werk in moet steken om hond en ook de kinderen op te voeden en leren hoe met elkaar om te gaan.
  "

Wij gaan er sowieso van uit dat wij een nieuw "kindje" in ons gezin binnen laten.
En kinderen doen ook niet (meteen) wat je aan ze vraagt.

honden page profiel Britt & Maui Britt & Maui

honden foto van Britt & Maui

" Hahaha, dat zou mijn dochter wel leuk vinden.Die is nu dagelijks onze kat aan het knuffelen (en die word er af en toe helemaal gek van).Bij welke fokker hebben jullie hem vandaan? "

Bij Lefwinus. Hele lieve mensen en echt leonberger fans, ze hebben er zelf 4 rondlopen waarvan er eentje (12 jaar oud) met pensioen is. Het leuke is dat je de volledige lijn kan zien. Yett is de oma en zij heeft twee dochters Yazz (de moeder van Maui) en Pepper en de jongste is Yade en dat is weer een eerdere dochter van Yazz.  

honden page profiel DB.DB.

" Mij lijkt de duitse herder, mits je die bij een goede fokker haalt perfect. Dus geen nerveuze happer met doorgezakte rug zoals je ze bij broodfokkers en andere slechte fokkers vind, maar een aktieve hond met stabiel karakter en rechte rug die sociaal, open en vriendelijk is.
 
 
Het is natuurlijk wel een hond die die graag zijn beweging en geestelijke uitdaging wil.
 
En ook een belangrijk punt is: welke hond je ook kiest de kinderen moeten wel goed leren wat wel en niet gedaan moet worden in de buurt van honden, en beiden goed begeleiden en nooit zonder toezicht laten. "

Mijn grootvader heeft inderdaad jaren lang duitse herders getraind, en het zijn zeer lieve betrouwbare honden.
Maar het zijn ook dieren die echt maar 1 echt baasje kiezen.
Ik zal het nooit meer vergeten hoe mijn oom op zijn plek werd gezet door de hond, toen hij mijn opa pijn deed bij het stoeien.

honden page profiel Arran & AedonArran & Aedon

honden foto van Arran & Aedon

Hoeveel uitdaging (zowel mentaal als fysiek) kunnen jullie de hond dagelijks geven?

 

Ik las dat jullie 2 a 3 x per week een flinke wandeling maken, maar een aantal rassen op jullie lijstje hebben dagelijks toch zeker 1 a 2 uur aan uitdaging nodig.

 

Stel het word een hond met een veeleisende vacht, zijn jullie dan bereid om nog met de hond aan de slag te gaan als je bijvoorbeeld al flink aan de vacht hebt gewerkt in combinatie met een gezin met relatief kleine kinderen?

 

Misschien is de rassentest van "Gekophonden" nog iets om eens te proberen? 

Daar krijg je een (bijna!) compleet overzicht van de dingen die bij een raskeuze komen kijken.

 

Misschien iedereen afzonderlijk de test eens maken en kijken of er overeenkomstige rassen zijn?

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Mijn grootvader heeft inderdaad jaren lang duitse herders getraind, en het zijn zeer lieve betrouwbare honden.Maar het zijn ook dieren die echt maar 1 echt baasje kiezen.Ik zal het nooit meer vergeten hoe mijn oom op zijn plek werd gezet door de hond, toen hij mijn opa pijn deed bij het stoeien. "

een herder regelt graag ja,  al viel dat bij die van mij eigenlijk wat mensen betreft wel mee, ze had dat Meer bij andere honden.

Ik denk dat stoeien soms, niet alleen door herders hoor, niet echt begrepen wordt en ze dan vinden dat zij iets moeten doen. Zeker met een grotere hond iets om rekening mee te houden.

honden page profiel DB.DB.

" Hoeveel uitdaging (zowel mentaal als fysiek) kunnen jullie de hond dagelijks geven?
 
Ik las dat jullie 2 a 3 x per week een flinke wandeling maken, maar een aantal rassen op jullie lijstje hebben dagelijks toch zeker 1 a 2 uur aan uitdaging nodig.
 
Stel het word een hond met een veeleisende vacht, zijn jullie dan bereid om nog met de hond aan de slag te gaan als je bijvoorbeeld al flink aan de vacht hebt gewerkt in combinatie met een gezin met relatief kleine kinderen?
 
Misschien is de rassentest van "Gekophonden" nog iets om eens te proberen? 
Daar krijg je een (bijna!) compleet overzicht van de dingen die bij een raskeuze komen kijken.
 
Misschien iedereen afzonderlijk de test eens maken en kijken of er overeenkomstige rassen zijn? "

Een lange wandeling is voor ons minimaal 5-10km.
We begrijpen dat dit het eerste jaar niet haalbaar is, maar uiteindelijk is dit wel het doel.
We willen dagelijks een rondje door het park achter onze woning lopen met de hond, wat ca. 1-2km is.

pagina 1 van 4 12 3 4
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^