Snuffelen/meelopen: doe ik het zo goed? Iemand tips?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

Luna (labrador) is echt een enorme snuffelaar. Zo erg, dat het irritant begint te worden. Elk grassprietje moet uitgebreid worden geïnspecteerd. Elk takje, nieuw uitgekomen bloemetje.. het is lente en dat heb ik gemerkt! Ze zou zo een gekwalificeerde drugshond kunnen worden volgens mij, die neus vindt echt alles. Koekjes strooien of verstoppen buiten doen we regelmatig en heeft ze in no time gevonden. Ze wordt er ook super blij van dus ik wilde detectie of speuren gaan doen en sta op de wachtlijst bij de hondenschool, maar die zijn nu natuurlijk dicht.

 

In de tussentijd ben ik al een tijdje aan het trainen op 'snuffelen' en 'meelopen'. Ik gebruik dan een flexlijn en ze mag eerst uitgebreid snuffelen. Dan zeg ik 'let op, meelopen', zet ik de flexlijn op 1 meter op de stop en moet ze meelopen. Als ze ver genoeg netjes naast me heeft gelopen - met dr kop omhoog ipv met de neus op de grond, beloon ik dat met 'nu mag je weer snuffelen' en soms een koekje. Dan gaat het tempo direct omlaag en de neus meteen weer op de grond. Ik probeer de stukjes meelopen steeds wat langer te maken, want anders kan ik gerust een kwartier doen over een stukje  van 100 meter. En ik wil ook weleens gewoon doorlopen wink maar het gaat moeizaam. De ene keer loopt ze prima 100 meter aan een stuk mee, de andere keer verdwijnt die neus na 3 meter weer in het gras. Ze lijkt het meelopen ook wel stressvol te vinden. Ze loopt vaak te hijgen na een tijdje en dan heb ik echt geen kilometers gelopen ofzo. Dat vind ik ook sneu natuurlijk dus dan laat ik haar maar weer even snuffelen. Kortom: ze mag best snuffelen dus, maar af en toe meelopen zou toch ook wel lekker zijn. Doe ik dit zo goed? Iemand nog andere tips misschien?

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Als ik wandel, mag Luca snuffelen. Maar wat ik ook doe, is ook samen leuke dingen doen.

Op een bankje laten springen, er onder door lopen, over een tak springen, om een paaltje laten lopen, brokjes verstoppen in een boomschors of een stapel boomstammen.

 

Bij honden gaat het nl om een motivatie, iets moet nl wel nu hebben, dan zal gedrag zich herhalen.

Heeft het geen nut, dan zal het verminderen of stoppen.

 

Snuffelen is een intrinsieke beloning voor de hond, het snuffelen is daarom een enorme motivatie.

'Als je wilt dat ze niet snuffelt, zal je daar iets heel grootst tegen over moeten zetten.

Het niet snuffelen en naast lopen, heeft niet heel veel nut voor ze.

 

Samen iets leuks en geks doen, is voor de meeste honden geweldig om te doen. Op die momenten, zal ze liever met jou iets doen ipv snuffelen, dat is een enorme m motivatie 

 

Het naast lopen, vergt een hoop zelfbeheersing, je kan dat korte stukjes doen, ik doe het om iemand te passeren, of over te steken, soms ook, als ik haar snel wil laten plassen om weg te gaan.

je kan het tijdens trainingen doen, maar persoonlijk zou ik het niet te lang tijdens wandelingen doen.

Voor mij betekend wandelen,  ontspannen en leuke dingen doen.

 

Als je een keer wilt doorlopen, zou ik haar gewoon meenemen, geen discussie aangaan,  gewoon doorlopen.

De meeste tijd is het snuffel tijd, of we gaan samen leuke dingen doen en. soms wordt er even doorgelopen.

 

Dat zullen ze prima begrijpen.

 

Wat ook leuk is met een lapje, om haar een voorwerp te laten zoeken en terug te laten brengen, het aborteren. Dat kan met een dummy of een speeltje. Dat samen met jou doen, vinden. ze ook super leuk.

 

 

honden page profiel L.L.

honden foto van L.

Mijn hond snuffelt ook heel graag maar soms is het niet anders. Je kan natuurlijk altijd snuffelwandelingen doen, maar ik neem aan dat je somsnook gewoon ergens naartoe moet met je hond. 

 

Ik heb mijn hond daarom 'ben je klaar?' geleerd. Hij krijgt dan nog heel even de tijd om te snuffelen en een plasje erover te doen, en dan zijn we echt door. Da's super grappig, ik zie hem dan echt heel zenuwachtig zo veel mogelijk opsnuiven op zo weinig mogelijk tijd haha. 'ben je klaar?' heb ik (best wel sneu) aangeleerd door het eerst 2 à 3 x te zeggen en hem dan gewoon mee te sleuren. Hij wist na een tijd dat dat ging gebeuren en dus er nog snel even van moest profiteren. Nu komt hij vanzelf al mee of zet ik een beetje spanning op de lijn en dan komt hij vanzelf.

Je kan misschien kort naast lopen zonder snuffelen aanleren door in de stad te wandelen? Daar zijn minder geurtjes en gaat het misschien vlotter :) tis maar een wilde gok

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Moet ze toevallig loops worden? Bij Lucie de Smous merk ik dat als eerste aan haar snuffelgedrag.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Je doet het goed. Er is een tijd van snuffelen en van lopen. Je kan een brokje in je hand nemen en als ze braaf meeloopt zo nu en dan een brokje geven. Even stilstaan als ze het opeet. En geven tijdens het lopen, van onderaf, dus onder bek houuden, niet van bovenaf, Dan verslikt ze zich niet.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

En loops worden ohhh dan zijn het snuffelaars.

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

Bedankt voor jullie reacties! Luna is gesteriliseerd dus loops wordt ze als het goed is niet meer. 

 

Ik probeer de wandeling inderdaad ook leuker te maken door haar bijvoorbeeld commando's te geven tussen het snuffelen door. 'Touch' vindt ze heel leuk, of koekjes vangen bijvoorbeeld. Over een muurtje lopen doet ze soms ook, uit zichzelf. Bankjes en boomstammen zijn inderdaad ook een goed idee! Ga ik proberen. En inderdaad ergens lopen waar niet veel te snuffelen valt, al lijkt Luna áltijd wel iets te ruiken, al lopen we op asfalt hp-shiny Apporteren doet ze overigens niet. Ik kan wel iets weggooien of verstoppen en dan pakt ze het wel, maar terugkomen ho maar. Ik heb een beetje een defecte lab denk ik hp-angel

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Hier ook een teef in een reuengedaante, een echte snuffelaar.....ieder sprietje van de grond tot boven aan toe moet even bewerkt worden met de neus, moest er ook aan wennen dat ze zo is, maar...voor wie ga je naar buiten, voor je hond dat ze het fijn heeft en genietend van allerlei luchtjes dr gang mag gaan....na een poosje, neem ik ze weer terug bij me en ga ik met haar aan de lijn in een flink tempo wandelen, zij heeft haar snuffelsessie gehad, en een stukje verder, los en gaan we samen hardlopen en blijft ze bij me...en wanneer ik bemerk dat ze er genoeg van heeft stop ik daarmee en mag ze weer lekker dr gangentje gaan, de wandeling moet leuk zijn voor samen....en je doet het goed hoor...smile

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Bedankt voor jullie reacties! Luna is gesteriliseerd dus loops wordt ze als het goed is niet meer. 
 
Ik probeer de wandeling inderdaad ook leuker te maken door haar bijvoorbeeld commando's te geven tussen het snuffelen door. 'Touch' vindt ze heel leuk, of koekjes vangen bijvoorbeeld. Over een muurtje lopen doet ze soms ook, uit zichzelf. Bankjes en boomstammen zijn inderdaad ook een goed idee! Ga ik proberen. En inderdaad ergens lopen waar niet veel te snuffelen valt, al lijkt Luna áltijd wel iets te ruiken, al lopen we op asfalt  Apporteren doet ze overigens niet. Ik kan wel iets weggooien of verstoppen en dan pakt ze het wel, maar terugkomen ho maar. Ik heb een beetje een defecte lab denk ik  "

Je bent al super goed bezig.


Als je gaat apporteren, zorg dan dat je 2 of 3 dezelfde speeltjes hebt.

Als ze 1 gevonden heeft, dan kan je de 2e laten zien. Er mee zwaaien.

Dan zal ze komen, grote kans dat ze hem loslaat.

Dan de 2e weggooien en kan je de eerste pakken.

Zo kan je toewerken aan dat loslaten betekend er komt een andere aan, ipv dat ze moeten afgeven.

Heel veel honden vinden afgeven niet zo leuk.

Als dit goed gaat, kan je het met verstoppen gaan doen.

 

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link

honden foto van Fresta & Link

Link kent het commando 'volg' dan hoeft hij niet strak naast (dat is commando 'naast' die kent hij ook die gebruik ik bij oversteken of passeren van anderen) maar dan is het even geen tijd om te snuffelen maar heeft hij wel meer ruimte wbt eigen tempo e.d. Als ik merk dat hij ergens heel graag wil snuffelen, tegenwoordig kijkt hij dan vaak naar me, dan zeg ik ''ga maar snuffelen''. Daarna zeg ik weer opnieuw het commando ''volg''.  

 

Dit is wanneer ik ergens heen moet of ik zat ben van ieder grassprietje te besnuffelen en eventjes wil doorlopen hp-thumbsup 

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

Ik reageer even zonder quotes op jullie, sorry alvast!

 

@Willemijn, ja het lijkt af en toe net een reutje inderdaad. Ze plast ook gericht over sommige plekjes heen alsof ze een markerende reu is. Geen blaasontsteking hoor, gewoon echt snuffelen, nog meer snuffelen en als het bevalt, even een plasje eroverheen ;) als Luna los loopt in het bos bv, mag ze snuffelen wat ze wil. Ik loop door en ze trekt vanzelf een sprintje als ze ziet dat ik ver weg ben. Natuurlijk wacht ik wel als ze echt ver achter blijft. Maar dan kan ik iig doorlopen ;)

 

@Suzanne: thanks voor de tip mbt de speeltjes! Ik ga even op zoek naar 2 super interessante speeltjes om haar te leren apporteren. Op de hondenschool ook al wel tips gekregen, zoals super blij achteruit lopen zodat ze weer naar je toe komt, maar dan laat ze het speeltje inderdaad vallen en rent dan naar me toe.

 

@Fresta: het commando volg gebruik ik af en toe ook, dat heeft ze tijdens basisgehoorzaamheid geleerd maar gebruik het denk ik niet genoeg meer, het is een beetje weggezakt ;)

 

Nogmaals super fijn dat jullie allemaal meedenken, en dat ik in ieder geval op de goede weg ben! :)

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Heel veel succeshp-thumbsup

Volgende forumvraag: Bot agressie
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^