Hoe weet hij dit?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel TommieTommie

Hallo.

Ik heb een hond van 3 maanden.

Hij doet het supergoed.

ik heb een klein vraagje

hoe kan het dat mijn hond woorden zoals “eten” of “Snoepje?” weet?

ik heb hem dit nooit aangeleerd, maar als ik eten zeg, gaat hij gelijk opstaan of als hij iets in zn bek heeft laat hij het gelijk los en rent naar de zak met voer. Weten jullie waarom dit kan?

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Die woorden kenden mijn honden ook al heel snel, niet bewust aangeleerd.

Dat pikken ze zelf snel op, ze horen die woorden vaak en leggen snel de link met wat er daarna gebeurt.

Dus jij zegt eten en je pakt de voerzak, dat hebben ze zo door. laughing

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Dat leren ze heel snel inderdaad! Wat Sylvia zegt. Het is hetzelfde dat honden al snel snappen dat als de bel gaat, er iemand aan de deur staat.

 

Je kunt op die manier ook leren om op commando dingen te doen. Bijvoorbeeld plassen of uitschudden. Als ze maar vaak genoeg hetzelfde woord horen als ze iets doen, gaan ze de link leggen. Je kunt ook links en rechts aanleren door iedere keer dat je hond een bocht maakt, dat te benoemen. En zo nog veel meer dingen!

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Die van mij kan  klok kijken, als het etenstijd is, hahaha......buiten, gaat mijn hand omhoog...dropje ? En ze komt hard aanrennen, onbewust zal je het vaker gezegd hebben dan je denkt, en de lekkernij en eten wordt heel snel gekoppeld....smile

honden foto van Heidi, Bobby & Kimmi †

Precies wat Sylvia zegt. Honden leren door associëren. Soms door ons bewust getraind, zoals elke keer zit zeggen als hij gaat zitten, maar ze kunnen ook heel veel dingen vanzelf leren.

Zo heeft Bobby het woordje ‘opstaan’ geleerd omdat ik elke keer als ze op schoot zat en ik op wilde staan iets zei als, ik wil nu wel opstaan, of vrouwtje gaat opstaan. Waarschijnlijk onbewust met wat nadruk op het woord opstaan, want dat heeft ze eruit gepikt.

Ook kunnen honden zichzelf de betekenis, voor hun dan, van bepaalde voorwerpen of lichaamshoudingen aanleren. Pak je bijvoorbeeld altijd een bepaalde riem als je naar de hondenschool gaat, staan ze al klaar zodra ze zien dat je die riem pakt.
Bobby gaat altijd al tegen me opstaan om opgetild te worden zodra ik haar wil optillen. Bijvoorbeeld om haar in de fietsmand te zetten. De combinatie fiets en mijn aanstalten om te bukken betekenen voor haar alvast klaar gaan staan. Nooit bewust aangeleerd, maar honden kunnen prima zelf dit soort dingen ontdekken.
Dat kan met positieve, maar natuurlijk ook negatieve dingen die je eigenlijk liever niet had gewild dat ze zichzelf aan zouden leren.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Mijn vorige hondje kende het woord 'douchen',  dan kroop hij direct weg embarassed

Hij had een langere vacht, dus ik moest hem vaak even afspoelen, en heb blijkbaar vaak onbewust het woord douchen hierbij genoemd.

Dus zelfs als ik zei in het algemeen: ik ga even douchen, dan zag je hem direct alert opkijken.

honden page profiel  Dutch Auti - Niet meer actief Dutch Auti - Niet meer actief

honden foto van  Dutch Auti - Niet meer actief

Alleen al als je iemand roept of die komt eten of zegt dat je eten gaat maken en t gaat daarna lekker ruiken. Leggen ze hun eigen connecties wel. Ook als geen enkele keer over eten hebt tegen de hond. 

 

Toch gebruik je eten als woord in combinatie met voedsel. Al is het in combinatie bedoeld met jou eten.. Ze zijn niet gek. 

 

Zeker niet als het om eten of beloning gaat. 

 

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/hond-begrijpt-woord-voor-woord-wat-het-baasje-te-zeggen-heeft~beb21cbe/M

Het is heel handig dingen te benoemen, ze leren vanzelf wat je bedoelt, honden leren door associeren.

Bal, speeltje, lekkers, plassen, slapen, namen van mensen, dieren en voorwerpen te leren is handig.

Ook als je hem aanraakt, rechter of linker poot, oor, oog. Als je bij de da bent en je benoemt aks ze da in zn rechter oor kijkt, dan wordt het minder spannend

honden foto van Maaike en Joep, Lizzy en Bam

Goeie link. hp-frusty

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

haha, hij is weg.

 

Als je googled op begrijpen honden taal, kom je op allerlei onderzoeken.

Ze hebben honden onder de ct scan gelegd en hebben zo kunnen zien, dat ze het zelfde taal gebied hebben als wij en dat bij bepaalde woorden een bepaald gebied oplicht, actief is, net als bij ons. 

Zoals eten, lekkers hun naam ed

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Mijn honden weten precies wat we gaan doen aan de hand van welke kleren ik aantrek; thuiskleren, werkkleren of 'hondenkleren'. En in de auto weten ze ook waar we heen gaan aan de hand van de route.

 

Sterker nog: Momo rijdt mee met het autorijden, ze gaat verzitten als ik mijn knipperlicht aan doe bijvoorbeeld. Zet zich schrap als ze ziet dat het stoplicht op rood staat of gaat.

honden page profiel DamperDamper

Je geeft aan hem dit niet bewust aangeleerd te hebben, dan heb je hem dat onbewust aangeleerd, zo simpel is dat.
Zelf heb je dat niet in de gaten misschien, maar als je een paar keer het woord eten heb genoemd en naar de zak bent gelopen dan leer je hem onbewust iets aan.
Dus zo zie je maar hoe belangrijk ook de opvoeding is, een hond pikt dingen op en gaat dan een link leggen met bepaalde dingen van wat je doet en zegt, bewust of niet!


Volgende forumvraag: Commission based online business
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^