Tweede hond: welk ras?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel StormStorm

honden foto van Storm

Hallo!

 

Mijn vriend en ik zijn ons al lang (zeker anderhalf jaar) aan het oriënteren op een tweede hond. Verschillende rassen zijn al de revue gepasseerd (terriërs, setters, podenco's, ...). Maar nu Storm eindelijk de kaap van twee jaar heeft bereikt, zijn we er nog altijd niet uit.

 

Storm is een podenco (kruising?) en super lief, maar we hebben er ook heel wat werk aan. Niet dat we dat erg vinden (in tegendeel zelfs), maar twee van zulke honden wordt ons te veel - denken we. Voornamelijk qua wandelen: Storm was erg bang toen hij bij ons kwam en kan nog steeds reactief reageren naar andere honden/ bepaalde mensen. Ook is hij behoorlijk sterk voor zo'n frêle hond en wil ik 100% zeker zijn dat ik hem kan houden op een evt. cruciaal moment. Een tweede hond die netjes aan de lijn loopt is dus erg belangrijk voor ons (we willen hier natuurlijk tijd insteken, maar een reactieve hond is helaas geen optie). We hebben veel tijd en liefde over en zouden daarom graag een tweede hond adopteren. Dat hoeft natuurlijk niet meteen te zijn, we willen gerust wachten op de ideale hond.

 

Hopelijk kan iemand ons een zetje in de juiste richting geven qua ras, want we zien nog steeds door de bomen het bos niet... Zelf denken we momenteel aan een galgo of whippet, maar misschien is er nog een ander ras waar we niet zijn opgekomen.

 

Wat we willen :
- een actieve hond die thuis rustig is

- een stabiele hond met een lief, knuffelig, maar ook zelfstandig karakter (een hond die we continu moeten 'werk' geven is niets voor ons, evenals een hond die continu aan ons 'kleeft')

- een hond die met kinderen om kan (dus ook met drukte in huis)

- een hond die graag mee op stap gaat en niet te nerveus is

- geen puppy

 

Wat we nodig hebben:

- een hond die onbekende honden duldt en evt. leuk vindt

- een hond die met (gekende) katten om kan

- geen te sterke hond (Storm trekt met momenten behoorlijk en twee sterke, trekkende rakkers kan ik niet tegenhouden)

- een hond die trappen kan doen (leefruimte is op de eerste verdieping)

 


Wat hebben we te bieden:

- tuin met vrije in- en uitloop dmv een hondenluik

- elke dag minstens één lange wandeling van minstens een uur

- een vriendje (Storm) en een vast oppasadres (met drie andere honden en drie katten) wanneer we een volledige dag moeten werken (2 dagen/week) of op vakantie gaan

- hersenwerk, spelmomenten en veel aandacht en liefde

- wandelingen aan de lijn (in België mogen honden niet loslopen en Storm kan reactief reageren naar onbekende honden)

 

We zouden het liefste adopteren. Specifieke honden hoeven niet gepost te worden hieronder, we willen eerst zeker zijn van het ras en dan stichtingen/ rasverenigingen aanschrijven om dé geschikte herplaatser te vinden. Indertijd hebben we redelijk impulsief voor Storm gekozen - en dat willen we deze keer vermijden (dus schattige foto's hebben bij ons, deze keer, geen effect ????). Als er iemand ons meer informatie kan geven over de galgo en/of whippet (meer dan de standaard raskenmerken die we online kunnen terugvinden), zouden we dat ten zeerste appreciëren.

 

Alvast bedankt!

honden page profiel bentebente

Als je huidige hond nog niet goed reageert op andere mensen/honden, zou ik geen tweede hond nemen. Je maakt het jezelf dan echt onnodig lastig! Wij hebben twee honden uit hetzelfde nest gehad. Eentje moest op een gegeven moment echt totaal niks meer hebben van andere honden, als zij dan ook maar gromde naar een hond die in de buurt kwam, was onze andere hond al bezig met het verjagen van de vreemde hond. Dit is een enkele keer echt fout gegaan met een beet tot bloedens toe.. honden fokken elkaar op. Je kan nooit voorspellen hoe ze reageren, ook niet als het een hele stabiele hond is. Dus voordat je dit echt uit je hond hebt gekregen, niet beginnen aan een tweede. Dat zou ik zeggen. 

En de rassen die je noemt, zijn allemaal jagers. En dus honden die je tijdens wandelingen goed in de gaten moet houden. En dat dan keer twee. Ook een whippet kan je arm uit de kom rukken als ze iets zien en erachteraan willen. 

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

Ik denk dat het ras (of mix) hierin helemaal niet zoveel uitmaakt, maar dat je het beste op zoek kunt gaan naar een volwassen probleemloze, sociale en bovenal stabiele hond die een klik heeft met jullie Storm - dat kan net zo goed een onherleidbare mix zijn. Ik zou dus sowieso gaan voor een hond die al (liefst een poosje) in een opvanggezin in Nederland of België zit. Persoonlijk zou ik in jullie situatie voor een teefje van bescheiden formaat gaan. 

honden page profiel CarolineCaroline

honden foto van Caroline

Ook ik heb een reactieve en aan de lijn trekkende Podenco-mix. Toen hij 5 jaar was heb ik er een bijna 5 jarige Grote Poedel bij genomen. De Poedel heeft de gedragingen van de Podenco overgenomen. Dus nu heb ik twee reactieve en aan de lijn trekkende honden. Ik wist van tevoren dat dit zou kunnen gebeuren, was ook gewaarschuwd door mijn hondentrainster. Overigens kan ik er prima mee dealen en heb dus geen spijt van mijn keuze.

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

Een galgo zou best kunnen passen. hp-shiny

 

Heb zelf een galgo kruising en in Spanje veel echte galgo's leren kennen. Vind het echt geweldige honden! hp-heart

Super relaxed en vriendelijk. De meesten liepen van nature netjes en rustig mee aan de lijn zonder te trekken. Alle galgo's die ik heb gezien zijn sociaal met andere honden. 

 

Al moet  ik wel zeggen dat deze met galgo's bij elkaar zaten. Ze schijnen wel eens kleine hondjes te kunnen zien als prooi en na jagen. Maar dit zal vast per individu verschillen.  

 

Puck is maar een halve, maar heeft er qua karakter veel van weg. In huis is ze super rustig, slaapt de hele dag, het liefst lekker zacht onder een dekentje. laughing

Buiten is ze lekker actief en aan het rennen en graven. Ze is tevreden met een half uurtje lopen, maar ook 5 uur lopen vind ze leuk. Ideaal vind ik. hp-shiny Wij lopen gemiddeld denk ik 1,5 uur per dag. 

 

Het is inderdaad wel zo dat een uitvallende hond de andere aan kan steken. Zeker als het een hond is die nog wat onzeker is, dan kan hij zich op gaan trekken aan de andere en die na gaan doen. Ik zou inderdaad op zoek gaan naar een ruim volwassen en stabiele hond. 

 

Bij Jara merk ik dat ook, ze is net 1 jaar oud en nog heel beïnvloedbaar. Ze doet de andere honden in veel dingen na. 

honden page profiel gsdpixygsdpixy

Uit mijn ervaring is een Tervuren herder teef of een Duitse herder teef stabiel met heel veel honden en zeer tolerant. Dit kan per situatie verschillen dus. Verder zou ik ook naar een Golden retriever kijken die zijn ook zeer rustig thuis maar hebben wel activiteit nodig zoals de andere honden.

 

Misschien eerst even met jouw hond naar andere honden eigenaren een dag of een week samen te laten verblijven kijken hoe ze het samendoen?

honden page profiel PieterPieter

honden foto van Pieter

Ik heb eens gehoord van iemand die ook een tweede hond wilde, nadat één van zijn 2 honden was overleden. De overgebleven hond werd depressief, afstandelijk en had nergens zin in (zelfs niet in een wandeling) en at ook veel minder goed tot bijna niet.  De situatie is hier wat anders dan bij jullie, maar misschien kan dit verhaal je op rechtstreeks of onrechtstreeks wel verder helpen? 

Het gezin koos dus om een 2e hond te adopteren uit een asiel.  Ze legde de situatie uit aan het asiel en vroeg daar ook raad. In het asiel vond men een match met de hond die ze al hadden belangrijk, en het bleef een risico stelden zij, op problemen (zoals die hier in andere reacties reeds naar boven zijn gekomen).  Maar, het asiel vond anderzijds ook wel dat de hond die al in huis was duidelijk een andere hond miste.  
Het asiel stelde daarop het volgende voor: we laten de huidige hond gewoon zelf kiezen, en we doen dat in zijn thuissituatie (dus niet in het asiel en ook niet op een neutrale plek).   Het asiel selecteerde zo'n 5-tal honden die mogelijks een match zouden hebben met de huidige hond van het gezin.  Om de beurt (niet op één dag te samen), kwam het asiel met één van de geselecteerde hond aan huis en lieten ze kennismaken. Bij de ene hond ging het duidelijk vlotter dan de andere.
Bij de eerste reageerde de hond apatisch en afstandelijk, reageerde er zelfs niet op en liep er van weg, die hond viel dus al af. Bij de tweede hond werd er gegromd, die hond viel dus ook al af. Bij de derde hond ging het, het eerste half uur best goed, er werd zelfs gespeeld...  maar, het spel werd te wild en de huidige hond geraakte te snel "opgefokt", het spel moest afgebroken worden en dus viel ook die hond af. 
Bij de 4e hond was het wel prijs.  Er was rustig spel, snuffelen aan elkaar en de huidige hond liet zelfs toe dat de nieuwe hond aan zijn speeltjes kwam, in de buurt van zijn voerbak, in de buurt van zijn slaap/schuilplaats en dergelijke meer.  Die hond is het dus geworden, en blijkbaar is het ook de verdere dagen goed blijven gaan. Er werd toen afgesproken dat die hond een week op proef bij het gezin mocht verblijven en het dan geëvolueerd zou worden. Met de 5e hond zouden ze nog wachten tot na de proefweek...  maar hij is echter niet meer voorgesteld aan de huidige hond van het gezin, de proefweek bleek meer dan geslaagd.  Hoe het intussen, nu zoveel jaren later, gaat met beide honden weet ik niet. 

Wat ik wil zeggen is:  De huidige hond heeft zijn huisgenootje eigenlijk zelf gekozen. Het was een intensief proces en een risico kon nooit worden uitgesloten maar wel heel beperkt. Ik weet het, de situatie is niet dezelfde als in dit verhaal aangezien deze huidige hond zijn overleden maatje miste, terwijl jullie hond wellicht nooit een andere hond in huis gewoon is geweest.  Maarja, misschien is het toch te proberen waard? 

Groetjes Pieter. 


honden page profiel StormStorm

honden foto van Storm

Bedankt voor de reacties!

@bente: ik ben er van op de hoogte dat het allemaal jagers zijn. Zoals gezegd, lopen de honden nooit los en is dit dus absoluut geen probleem. Storm is al enorm verbeterd wat betreft reactiviteit: enkel op zeer grote mannen reageert hij nog, en bij honden hangt het ervan af of hij ze leuk vindt. We wonen in het midden van een bos, dus vermijden gaat gelukkig makkelijk. Ik ben ook niet bang dat hij een eventueel tweede hond zou 'opfokken'. We begrijpen zijn angsten - en kunnen deze in de meeste situaties ook vermijden. Het gaat er mij puur om, dat we een tweede (rustige) hond vinden die Storm niet op fokt. Ik kan Storm perfect onder controle houden, maar hij trekt wanneer hij iets ziet (en dat is volkomen normaal). Twee trekkende baasjes zijn voor mij, fysiek gezien, moeilijk onder controle te houden. Gelukkig gaat mijn vriend vaak mee wandelen, haha, en kunnen we de honden dan verdelen. :) 

 

@Accalia: dat leek ons ook de beste oplossing, maar wanneer je een bepaald 'ras' in huis haalt, ben je vaak al iets zekerder over de raskenmerken die de hond in huis heeft.

 

@Naomi: wat leuk om te horen! Wij zijn echt verliefd op de windhondachtigen, haha. Hoe jij ze omschrijft, klinkt het inderdaad als een match. We zijn zelf ook op zoek naar een teefje van minstens 2 jaar.

 

@gsdpixy: herders en goldens spreken ons minder aan, zowel door de grootte als door het volgzame. Wij appreciëren echt een koppige hond die doet wat hij/zij wil. Storm een paar dagen 'afstaan' is echt geen optie, wij zijn echt zijn houvast. Als die zekerheid wegvalt, ben ik bang dat hij zou hervallen in zijn angsten. Overigens kan hij prima met andere honden, zodra hij hen heeft leren kennen. Enkel de onbekende honden (en honden die hij écht niet leuk vindt) zijn een probleem. Maar toch bedankt om mee te denken!

 

honden page profiel StormStorm

honden foto van Storm

" Ik heb eens gehoord van iemand die ook een tweede hond wilde, nadat één van zijn 2 honden was overleden. De overgebleven hond werd depressief, afstandelijk en had nergens zin in (zelfs niet in een wandeling) en at ook veel minder goed tot bijna niet.  De situatie is hier wat anders dan bij jullie, maar misschien kan dit verhaal je op rechtstreeks of onrechtstreeks wel verder helpen? Het gezin koos dus om een 2e hond te adopteren uit een asiel.  Ze legde de situatie uit aan het asiel en vroeg daar ook raad. In het asiel vond men een match met de hond die ze al hadden belangrijk, en het bleef een risico stelden zij, op problemen (zoals die hier in andere reacties reeds naar boven zijn gekomen).  Maar, het asiel vond anderzijds ook wel dat de hond die al in huis was duidelijk een andere hond miste.  Het asiel stelde daarop het volgende voor: we laten de huidige hond gewoon zelf kiezen, en we doen dat in zijn thuissituatie (dus niet in het asiel en ook niet op een neutrale plek).   Het asiel selecteerde zo'n 5-tal honden die mogelijks een match zouden hebben met de huidige hond van het gezin.  Om de beurt (niet op één dag te samen), kwam het asiel met één van de geselecteerde hond aan huis en lieten ze kennismaken. Bij de ene hond ging het duidelijk vlotter dan de andere. Bij de eerste reageerde de hond apatisch en afstandelijk, reageerde er zelfs niet op en liep er van weg, die hond viel dus al af. Bij de tweede hond werd er gegromd, die hond viel dus ook al af. Bij de derde hond ging het, het eerste half uur best goed, er werd zelfs gespeeld...  maar, het spel werd te wild en de huidige hond geraakte te snel "opgefokt", het spel moest afgebroken worden en dus viel ook die hond af. Bij de 4e hond was het wel prijs.  Er was rustig spel, snuffelen aan elkaar en de huidige hond liet zelfs toe dat de nieuwe hond aan zijn speeltjes kwam, in de buurt van zijn voerbak, in de buurt van zijn slaap/schuilplaats en dergelijke meer.  Die hond is het dus geworden, en blijkbaar is het ook de verdere dagen goed blijven gaan. Er werd toen afgesproken dat die hond een week op proef bij het gezin mocht verblijven en het dan geëvolueerd zou worden. Met de 5e hond zouden ze nog wachten tot na de proefweek...  maar hij is echter niet meer voorgesteld aan de huidige hond van het gezin, de proefweek bleek meer dan geslaagd.  Hoe het intussen, nu zoveel jaren later, gaat met beide honden weet ik niet. Wat ik wil zeggen is:  De huidige hond heeft zijn huisgenootje eigenlijk zelf gekozen. Het was een intensief proces en een risico kon nooit worden uitgesloten maar wel heel beperkt. Ik weet het, de situatie is niet dezelfde als in dit verhaal aangezien deze huidige hond zijn overleden maatje miste, terwijl jullie hond wellicht nooit een andere hond in huis gewoon is geweest.  Maarja, misschien is het toch te proberen waard? Groetjes Pieter.  "

Wat een super methode! Storm is het gewend om met andere honden samen te wonen. In Spanje leefde hij in een grote roedel bij een opvangmoeder en in België is hij het gewend om samen te leven met de honden van mijn ouders (daar hebben we in het begin nog even gewoond). Als we op vakantie gaan, verblijft hij ook steeds bij mijn ouders en dat gaat super. 

 

Ik zal eens rondvragen of het een mogelijkheid is om met verschillende asielhonden op neutraal terrein een 'matching' te doen (zodra de lockdown voorbij is, natuurlijk).

honden page profiel PieterPieter

honden foto van Pieter

" Wat een super methode! Storm is het gewend om met andere honden samen te wonen. In Spanje leefde hij in een grote roedel bij een opvangmoeder en in België is hij het gewend om samen te leven met de honden van mijn ouders (daar hebben we in het begin nog even gewoond). Als we op vakantie gaan, verblijft hij ook steeds bij mijn ouders en dat gaat super. 
 
Ik zal eens rondvragen of het een mogelijkheid is om met verschillende asielhonden op neutraal terrein een 'matching' te doen (zodra de lockdown voorbij is, natuurlijk). "

Ik denk dat de meeste asielen wel goed de toekomstige thuissituatie van de hond screenen, meestal ook tot huisbezoeken toe. Ze gaan dus ook peilen naar het gedrag van Storm en zijn omgaan met andere honden enzo. Dus dat komt wel goed, een goed asiel dat haar werk goed en serieus doet, zal nooit zomaar elke hond bij Storm in huis plaatsen hoor.

 

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa

honden foto van Ina, Misty en Aysa

Als je hart gaat stuiteren van een windhond zou ik het daar zeker in zoeken.

 

En nee....niet omdat ik nu toevallig zo'n langpoot heb rond stuiteren, maar omdat dat het wederzijds acceptatie proces alleen maar makkelijker maakt.

 

Natuurlijk ga je zoeken naar de ideale match voor Storm en naar de hond die in jullie plaatje past, maar ook al klopt het wensenlijstje 100 %, dan zal er hoogstwaarschijnlijk toch opeens iets de kop op steken wat niet op jullie lijstje stond, maar waar je dan wel mee hebt te dealen.

 

En rare fratsen waar je niet op voorbereid was qua lijstje, kan je veel beter handelen en aan werken als het een (type) hond is waar je liefde eigenlijk toch wel ligt

 

Daarbij zijn er via serieuze stichtingen legio al wat oudere Galgo dames die in Nederland of Belgie in een opvanggezin zitten en waar je dus fysiek contact mee kan hebben zonder voor een mooi plaatje met verhaal te hoeven vallen.

 

....en ja, ik ben natuurlijk wel bevooroordeeld, en nee, wij hebben echt niet jullie ideale dame hier rondlopen (hoe fantastisch ze ook is)....zij heeft namelijk precies dezelfde trekjes die jullie Storm ook laat zien....en een ENORM jachtinstinct en HELE sterke billen....dus die wil je er niet bij hebben aan de lijn hp-shiny

 

Maar ik ken er zat die prima in jullie plaatje past, dus als je windhonden in je hart hebt gesloten zou ik mij daar eerst op oriënteren 

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Vergeet niet dat elke hond voor Storm een vreemde hond is.

Ze zullen sowieso een paar weken nodig hebben om te wennen.

Als de eerste keer niet gelijk de mach er is, een asiel of opvang hond, die zal best wat stres ervaren, zegt dat niet alles.

Ik begrijp dat Storm gelukkig gewend is met en tussen andere honden te leven, grote kans  dat als een nieuwe hond tijd krijgt te ontdooien het met Storm goed komt.

 

Ik heb ook een zwak voor de windhonden. In de collie is ooit de Barsoi in gefokt, voor de mooie snuit.

Ik zag laatst 2x2 Barsois, krijg kippenvel als ik ze zie bewegen, zo mooi.

De herplaats Galgo’s, allemaal geweldige huishonden, wat ik van de eigenaren begrijp.

Dankbaar dat je ze een fijn huis bied.

Ze zijn allemaal zo lief, ben echt nooit één tegen gekomen die agressie vertoonde. 

Dat ze niet overal los kunnen, (waar ik ze tegen kom liepen ze los) ach lange lijn eraan. 

Ben benieuwd naar je keus, succes met je zoektochthp-thumbsup

Volgende forumvraag: Hond adopteren
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^