Energie over?? Meer doen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel TessaTessa

honden foto van Tessa

Hoi allemaal! Ik heb een vraag over het energie level van onze Willem. 

 

We hebben Willem gekocht als "Maltezer, Shih Tzu". We kwamen er al snel achter dat dit niet past. We hebben moeder niet gezien (ja dat is dom, zijn we ons bewust van en zullen we nooit meer doen bij ooit een volgend hondje)

Echter is Willem 1 brok aan energie. Hij weegt nu 10 kilo, heeft een conditie van een paard en doet niet onder voor een gemiddelde hond. Ik werk niet en we gaan bijna elke dag naar de dijk waar hij lekker los kan lopen. Omdat ik herstellende ben van een zware depressie heb ik soms dagen dat ik het wat rustiger aan doe. Dat was ook het idee achter een "boomer". Dat hij op dat soort dagen ook genoeg neemt met 2x een groter rondje en 2 x een wat kleiner, allemaal wel aangelijnd.

 

Maar...... De laatste weken op zulke dagen slaapt Willem snachts niet goed. Hij blaft en krabt aan de de deur (hij slaapt in de woonkamer) en is continue onrustig en heel gespitst op geluiden.

Nu hadden wij de link gelegd dat hij dan dan misschien energie over heeft?

We spelen ook veel met hem in huis, maar zal je ook eerlijk zeggen dat ik hierin weleens in te kort schiet.

 

Wat denken jullie? Is dit energie over? En hebben jullie misschien ook "kleine" hondjes met veel energie.

 

Alvast bedankt!

Liefs Tessa en pootje van Willem

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

Mag hij normaal gesproken wel loslopen Tijdens de langere wandelingen?

 

En verder is het misschien een idee om hem mentaal moe te maken? Zijn voer niet uit de voerbak geven maar uit hersenspelletjes. Of met hem clickeren, trucjes leren, naar brokjes laten zoeken in het gras, etc. 

 

Van een kwartiertje per dag worden ze vaak al veel rustiger. hp-smile 

 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Hoe oud is Willem en is hij een ongecastreerde reu?

honden page profiel TessaTessa

honden foto van Tessa

" Mag hij normaal gesproken wel loslopen Tijdens de langere wandelingen?
 
En verder is het misschien een idee om hem mentaal moe te maken? Zijn voer niet uit de voerbak geven maar uit hersenspelletjes. Of met hem clickeren, trucjes leren, naar brokjes laten zoeken in het gras, etc. 
 
Van een kwartiertje per dag worden ze vaak al veel rustiger.  
  "

Ja zeker. We gaan ieder weekend naar de Veluwe en daar mag die naar hartelust loslopen. In de buurt niet omdat het erg druk is met auto's, vandaar dat ik vaak de auto pak om naar een rustiger plekje te rijden.

 

Ja zoekspelletjes vind die enorm leuk, überhaupt is alles leuk en is die overal voor de porren. Mijn vriend probeert elke avond zoek spelletjes met hem te doen idd. Sinds vandaag geef ik zijn eten in de Wobble Kong. Dat vind die fantastisch, dus dit wil ik blijven doen. 

 

Vind het soms nog lastig omdat toen hij klein was hij heel snel overprikkeld vandaar dat we hier mee uit kijken. 

Thnx voor je tips! 

honden page profiel TessaTessa

honden foto van Tessa

" Hoe oud is Willem en is hij een ongecastreerde reu? "

Willem word aankomende vrijdag 1 jaar. Hij is 3 maanden geleden chemisch gecastreerd en dit willen we straks blijvend laten doen! 

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Bij mij kom als eerste in me op dat hij niet alleen wil zijn, niks met vermoeidheid te maken.

honden page profiel DD

honden foto van D

" Dat was ook het idee achter een "boomer". Dat hij op dat soort dagen ook genoeg neemt met 2x een groter rondje en 2 x een wat kleiner, allemaal wel aangelijnd.
 
  "

Mijn hond, Chinese naakthond van 7kg, was toen ze 1 jaar was ook nog een stuk energieker. Ondertussen is ze bijna 4 jaar, en laat ik haar 1x per dag goed uit, van 1 tot soms 3 uur lang, voor de rest in de berm voor het huis. Ik vind meerdere kleine rondjes maar niks, die doe ik alleen soms 's avonds voor het slapen gaan, of als ik ziek ben, of het weer echt bagger. De wandelingen zijn aangelijnd, want ze is een beetje bitchy, en ben bang dat ze eens de 'verkeerde' hond tegenkomt die haar toon niet pikt foot-in-mouth

Ik denk dat ze anderhalf was dat ze echt goed werd in uitslapen ook? Als ik een dag oversla, of we kleinere wandelingen dan normaal maken, merk ik dat wel aan haar dat ze dan inderdaad minder diep slaapt. In de slaapkamer ga ik er echter niet op in, mopper wat op haar en stop mijn hoofd onder de dekens. Dan geeft ze het snel op, en gaat dan toch maar weer liggen en slapen. Toen ze jong was moest ik hier volgens mij wat stelliger in zijn (details kan ik me niet meer precies herinneren XD ), als in haar soms ook gewoon optillen en in bed zetten, en dan lekker kriebelen, en haar tegenhouden als ze van bed probeerde te gaan. Dan begreep ze de hint uiteindelijk wel.

 

Je kan op rustigere dagen haar ook puzzels of knaagwerk geven. Of lekker relaxed trimmen. Al vindt mijn hond trimmen niet zo, ook al gebruik ik genoeg snoepjes, dus misschien dat het daarom ook best vermoeiend is voor haar tongue-out Ik vind het echter heerlijk, en kan zo een uur verder plots zijn terwijl ik bezig ben met haar haar innocent

 

Maar gezelschapshondjes betekent inderdaad niet perse niet actief! Ik dacht dat ze ook wel genoegen zou nemen met een uur per dag; en als ik dit lang genoeg volhoud om haar minder te bieden, heeft ze hier ook genoeg aan (al berust ze zich misschien dan ook gewoon hierin?), maar ze loopt nu momenteel rond de 2 uur per dag, en als het aan haar lag meer; ik laat haar de wandelroute kiezen, en zodra ik het zwaar krijg of we anders een te groot rondje gaan lopen, leid ik haar weer richting huis. Zij kiest dan wel deels de route weer richting huis, maar het komt niet vaak echt helemaal vanuit haarzelf om weer naar huis te gaan, ik neem meestal het initiatief hp-angel Ik vind deze manier van wandelen trouwens erg leuk! Ik weet nooit hoe we gaan lopen wanneer ik uit de voordeur stap. Ze heeft met vlagen vaak ook favoriete routes, maar gooit het dan soms plots halverwege ook weer helemaal om. Ze snuffelt en markeert wat af in onze woonplaats hp-sleephappy

honden page profiel TessaTessa

honden foto van Tessa

" Bij mij kom als eerste in me op dat hij niet alleen wil zijn, niks met vermoeidheid te maken. "

Je bedoeld in de nacht? Daar zijn wij ook mee bezig geweest idd, hij is namelijk heel bang geweest rondom het Nieuwjaar voor al dat vuurwerk.

Dus we hebben een paar nachten bij hem op de bank geslapen en geprobeerd hem op de slaapkamer te nemen. Maar dan slaapt hij en wij niet. Dan blijft die spelen, blaffen, rondrennen enz. Dus wij vonden het toen wel welletjes.

 

Als hij nu zo'n nacht heeft gaan we 1x naar hem toe om te kijken van, wat is er? Moet je er misschien uit, hebben we ook veel geprobeerd maar dan doet hij niks en springt alleen maar om je heen.

 

Dus negeren we het gedrag nu en zoeken we naar een andere oplossing. 

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

Maar...... De laatste weken op zulke dagen slaapt Willem snachts niet goed. Hij blaft en krabt aan de de deur (hij slaapt in de woonkamer) en is continue onrustig en heel gespitst op geluiden.
Nu hadden wij de link gelegd dat hij dan dan misschien energie over heeft?

Ik denk niet dat dit te maken heeft met energie over hebben. Het klinkt eerder als angst om alleen te zijn.

Je schrijft dat hij moeite heeft gehad met het vuurwerk. Dit zou heel goed de oorzaak kunnen zijn van dit gedrag. Dat hij ergens van geschrokken is. Vandaar het gespitst zijn ook. 

Een keer naar beneden gaan en foei zeggen neemt die angst niet weg. Ook negeren maakt die angst niet minder. 

Slaap eens een nachtje beneden of neem hem mee naar boven, en kijk dan hoe het gaat. Is hij dan wel stil? Dan kun je vanuit daar verder gaan denken over een oplossing. 

edit: oh zie dat je dat gedaan hebt. Bleef hij dan druk als je me negeerde? Is ie druk in de avond? 

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

Zo deed mijn hond ook toen ze snachts angstig was. Ik denk ook dat dit zeker niet met energie te maken heeft. Wij namen de hond tijdelijk mee naar boven. Of we sliepen even beneden. Wilde ze spelen? Dan negeerde we ze gewoon, dat is dan op een geve moment ook wel klaar. 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Klinkt inderdaad als niet alleen willen of kunnen zijn. Zet eens een muziekje, liefst klassiek op in de nacht. 

Hoe meer je met beweging, rennen ed gaat doen, hoe meer energie hij krijgt, hoe moielijker het is om dan nog rust te vinden. Oververmoeidheid komt ook voor, net een klein kind, die dan geen rust meer kan vinden.

Ga denk spelletjes doen, er Ijn er genoeg op internet en in boekjes te vinden. Van denken en neus gebruiken wordt een hond moe in het koppie en zal hij rust gaan zoeken. Een paar minuten is in het begin genoeg! 

En.... overdag,levendig, zet zelf ,s avonds de knop om in rust. Niet ingaan op rennen en vliegen, geef een lekkere kluif, ook daar wordt een hond voldaan van.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Enne oh ja, chemische castratie, is het met zo,n chip? Of een injectie met vloeistof die zes weken werkt? 

Voor de eerste geldt, dat gedrag in de eerste 6 weken tot 8 weken erger kan worden.  Maar die periode verschilt en deze chip kan ook anders uitpakken dan je wilt, google maar eens op bijwerking castratie chip,

Voor de 2e geldt dat deze nu aan het uitwerken is en dat gedrag weer terug komt. En hij drukker kan zijn.

En ten derde, voor beiden geld, loopse teef in de buurt?

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Dat hij op dat soort dagen ook genoeg neemt met 2x een groter rondje en 2 x een wat kleiner, allemaal wel aangelijnd.
 
Maar...... De laatste weken op zulke dagen slaapt Willem snachts niet goed. Hij blaft en krabt aan de de deur (hij slaapt in de woonkamer) en is continue onrustig en heel gespitst op geluiden.
 
Dus we hebben een paar nachten bij hem op de bank geslapen en geprobeerd hem op de slaapkamer te nemen. Maar dan slaapt hij en wij niet. Dan blijft die spelen, blaffen, rondrennen enz.

Op dagen dat je weinig met hem onderneemt, is ie 's nachts actief en onrustig.

Samen met de hond slapen, helpt niet. Hij blijft bezig.

Maar op dagen dat je lange wandelingen maakt, en hij veel beweging krijgt, dan slaapt ie wel goed?

 

Dan lijkt het me duidelijk, dat de hond gewoon meer uitdaging/actie/beweging nodig heeft.

Op dagen dat dit moeilijk is, zou je ervoor kunnen kiezen om vooral in te zetten op avondactiviteit. En ipv de grootste wandeling overdag te maken, die 's avonds te doen. Zo kan ie voor het slapengaan toch nog wat van zijn energie kwijt. Bekijk ook es in welke activiteiten hij het meest plezier heeft, en dan bedoel ik niet waar ie het meest opgewonden van wordt (zoals gek en heftig worden), maar waar ie het meest voldoening uit haalt (waar ie daarna het rustigst en meest tevreden van wordt). En doe dan vooral die bezigheden 's avonds.  

honden page profiel TessaTessa

honden foto van Tessa

" Ik denk niet dat dit te maken heeft met energie over hebben. Het klinkt eerder als angst om alleen te zijn.
Je schrijft dat hij moeite heeft gehad met het vuurwerk. Dit zou heel goed de oorzaak kunnen zijn van dit gedrag. Dat hij ergens van geschrokken is. Vandaar het gespitst zijn ook. 
Een keer naar beneden gaan en foei zeggen neemt die angst niet weg. Ook negeren maakt die angst niet minder. Slaap eens een nachtje beneden of neem hem mee naar boven, en kijk dan hoe het gaat. Is hij dan wel stil? Dan kun je vanuit daar verder gaan denken over een oplossing. 
edit: oh zie dat je dat gedaan hebt. Bleef hij dan druk als je me negeerde? Is ie druk in de avond?  "

Wij zeggen nooit foei als die snachts bang is. Zijn angst mag er gewoon zijn. Maar omdat hij er een feestje van maakt als wij of bij hem gaan liggen of hij op de slaapkamer ligt vonden wij het wel genoeg. 

 

Ik snap de gedachten gang natuurlijk! Zo hebben wij ook een hele poos gedacht, zeker net na oud en nieuw. Maar omdat hij op de dagen dat we veel met hem weg zijn geweest slaapt als een roosje hadden wij deze conclusie getrokken. 

 

Het begint al met het naar bed gaan, is hij moe nestelt die zich na het laatse rondje in de hoek van de bank en daar beweegt die in de nacht hooguit 2x.

Als hij (zoals wij denken) energie over heeft. Dan begint die meteen met krabben aan de deur, rond rennen als een gek enz. 

We willen het liefst dat hij gewoon in de woonkamer slaapt wat die vanaf 8 weken al doet. Mijn vriend begint vroeg met werken en in de woonkamer slaapt die dan lekker door of kijkt even op. 

Voor hem en voor ons fijner lijkt mij. 

 

honden page profiel TessaTessa

honden foto van Tessa

" Ik denk niet dat dit te maken heeft met energie over hebben. Het klinkt eerder als angst om alleen te zijn.
Je schrijft dat hij moeite heeft gehad met het vuurwerk. Dit zou heel goed de oorzaak kunnen zijn van dit gedrag. Dat hij ergens van geschrokken is. Vandaar het gespitst zijn ook. 
Een keer naar beneden gaan en foei zeggen neemt die angst niet weg. Ook negeren maakt die angst niet minder. Slaap eens een nachtje beneden of neem hem mee naar boven, en kijk dan hoe het gaat. Is hij dan wel stil? Dan kun je vanuit daar verder gaan denken over een oplossing. 
edit: oh zie dat je dat gedaan hebt. Bleef hij dan druk als je me negeerde? Is ie druk in de avond?  "

Oh ik was ook te snel haha! Ja hij blijft druk, ook als we hem negeren. Zowel als wij op de bank lagen of dat hij met zijn mand naast ons bed lag. 

Staartje heen en weer en spelen maar, althans dat wil hij. Wij willen vooral slapen haha

honden page profiel TessaTessa

honden foto van Tessa

" Op dagen dat je weinig met hem onderneemt, is ie 's nachts actief en onrustig.
Samen met de hond slapen, helpt niet. Hij blijft bezig.
Maar op dagen dat je lange wandelingen maakt, en hij veel beweging krijgt, dan slaapt ie wel goed?
 
Dan lijkt het me duidelijk, dat de hond gewoon meer uitdaging/actie/beweging nodig heeft.
Op dagen dat dit moeilijk is, zou je ervoor kunnen kiezen om vooral in te zetten op avondactiviteit. En ipv de grootste wandeling overdag te maken, die 's avonds te doen. Zo kan ie voor het slapengaan toch nog wat van zijn energie kwijt. Bekijk ook es in welke activiteiten hij het meest plezier heeft, en dan bedoel ik niet waar ie het meest opgewonden van wordt (zoals gek en heftig worden), maar waar ie het meest voldoening uit haalt (waar ie daarna het rustigst en meest tevreden van wordt). En doe dan vooral die bezigheden 's avonds.   "

Ja klopt idd, als we hem "moe maken" dan slaapt die als een roosje.

 

Dat in de avond is misschien wel een goed idee idd. Wij wonen zelf in een niet zo fijne buurt waardoor ik savonds niet graag met hem ga lopen. Maar zo rond etenstijd of daarna is het wel is een idee om dan een stuk te gaan rennen los ipv in de middag. Kan niet wachten tot het straks weer wat lichter blijft in de avond. 

 

Zou in de avond denk spelletjes met hem doen ook een optie zijn? Ik heb een snuffelmat gemaakt, we heben verschillende dozen waar we zoek spelletjes mee doen en hij heeft wat spelletjes in de vorm van speeltjes. 

We geven hem savonds vaak ook een bot en dat vind die ook altijd fijn. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Zou in de avond denk spelletjes met hem doen ook een optie zijn? 

Dat hangt van je hond af. Als ie zich daarna ontspannen voelt en rustig de nacht doorslaapt, dan is dat natuurlijk een optie. Gewoon naar de behoeften van je hond kijken en van daaruit activiteiten aanreiken. hp-thumbsup

 

honden page profiel TessaTessa

honden foto van Tessa

" Enne oh ja, chemische castratie, is het met zo,n chip? Of een injectie met vloeistof die zes weken werkt? 
Voor de eerste geldt, dat gedrag in de eerste 6 weken tot 8 weken erger kan worden.  Maar die periode verschilt en deze chip kan ook anders uitpakken dan je wilt, google maar eens op bijwerking castratie chip,
Voor de 2e geldt dat deze nu aan het uitwerken is en dat gedrag weer terug komt. En hij drukker kan zijn.
En ten derde, voor beiden geld, loopse teef in de buurt? "

Hij heeft een chip en idd de eerste 6 tot 8 weken was het echt een uitdaging. Hij was enorm vervelend. Maar de rust is gekomen, vooral voor hem. Willem at niet meer als we naar cursus of in 't bos waren geweest, waar teefjes waren. De chip is nog niet uitgewerkt. 

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Nou, hier nog zo een klein hondje (nog geen 5 kilo) maar een energie dat erin zit!

Jemig. Mathilde scheurt en rent in alles Wanda voorbij die toch 10 keer zo groot en zwaar is.

En o wee als ik niet minimaal 2 keer per dag een end met dr loop waarbij ze dagelijks ook los mag rondrennen in die bossen hier. Dan is ze s avonds niet moe hoor en blijft onderzoeken wat er te doen is en heeft kauwspeeltjes en kartonnetjes(om lekker te slopen)nodig.

Het is opvallend hoeveel energie er in zo een klein lijfje zit, het is de actiefste hond die ik ooit gehad heb! Had altijd grote honden dus zoiets valt wel op..... 

Niet dat ik het erg vind, ik vind het zelfs reuze gezellig; die hollende trippelpootjes door t huis; maar je moet inderdaad wel opletten dat ze genoeg te doen hebben.

honden page profiel Willems Willems

Ik heb een boomertje, parson malthezer van net een jaar en net hetzelfde,  ze heeft zeker 2 uur intensieve beweging nodig, ik neem steeds een grote stuiterbal mee, een tennisbal en een bellenblazer, achter ons ligt een braakliggend terrein waar er een nieuwe wijk komt, we hebben ook het giro plein en neem haar zelfs mee naar het speelplein waar ik met haar mee op de klimtoestellen ga?wat ze fantastisch vind. De stuiterbal stuitert uiteraard waardoor ze meer moet springen , de bellenblazer is ze gek op, gewoon erzchteraan lopen en de bellen zoeken in het rond, zemf hoef je niet veel te doen. Verder heeft ze kauwbenen, een kong die ze overdag kan gebruiken waar haar eten inzit en verstop ik overdag snoepjes onder haar deken. Om 8 uur ga ik nog een eindje wandelen met haar, e  ik sta om 5 uur op om met haar alvast bezig te zijn voor ik ga werken.  Ik heb een halve terrier en daar zit keiveel energie in maar heb geleerd te houden van de buitenlucht, de regendagen neem ik er dan maar bij...

honden page profiel Willems Willems

Maar het lijkt me inderdaad angst ipv energie te over, heb je ooit overwogen om snachts een bench te gebruiken? Sommige honden voelen zich daar echt veilig in, een lekker dekentje en eventueel afgedoken zodat hij een nestje heeft? Bij ons is de bench een veilig nestje voor de hond en ze houd van die plek om even te rusten

Volgende forumvraag: Hond blijft weglopen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^