Een berner of toch een corgi..?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ChichiChichi

Hallo allemaal!

Wij zijn op zoek naar een hond om aan ons gezin toe te voegen.wij hebben al een Chihuahua teef van bijna 3 jaar.

Heel lief en vrolijk meisje en nu is het tijd dat er eentje bij komt.

Maar we twijfelen enorm tussen 2 rassen! En wel tussen een berner en een welsh corgi cardigan.

Dit zijn 2 compleet verschillende rassen en daarom maakt het de keuze ontzettend moeilijk!

Wij zijn bekend met beide rassen, dus we weten hoe ze zijn en wat we met ze moeten, maar die keuze......

We staan voor beide rassen op een wachtlijst voor een pup, hebben voor beide rassen fokkers bezocht en zijn nu vooral de plussen en minnen aan het afwegen, maar ook dat is lastig.

Nu willen we jullie ervaringen en plussen en minnen vragen, waardoor het voor ons wellicht nog wat duidelijker word.

Qua nadelen hebben we voor de berner vooral nu de gezondheid wat ons een beetje laat afhaken.

Echter staan we wel echt bij een goede fokker op de lijst, waar werkelijk alle testen worden gedaan, maar dan nog is het volgens mij geluk hebben..

En nadeel bij de corgi, de lange rug wat problemen kan geven en het heelen, maar dat is te trainen..

Dus ja.. Wie kan ons verder helpen?

Alvast bedankt! 

honden page profiel IsaIsa 3 doggies

Oof, wat een mogelijke keuze! Het zijn inderdaad 2 fantastische hondenrassen! Wat ik zou doen is vooral kijken naar de hond die jullie nu hebben. Een chihuahua en Berner verschillen nogal in formaat.. Nou hoeft dit geen probleem te zijn, maar het kan wel. Hoe reageert jullie hond op grote honden? Sommige honden voelen zich dan meteen geïntimideerd, dan wordt het niet erg gezellig met nog een grote hond in huis. Maar als dit niet het geval is kan het alsnog een goede match zijn! Helaas zijn er bij vrijwel elk ras nadelen, en wanneer je je pup bij een bewuste en goede fokker koopt doe je al het beste!  Als je een speelmaatje zoekt voor je hond kan een corgi misschien juist wel "beter" zijn aangezien die niet zo groot zijn, grote honden kunnen onbewust soms nogal lomp zijn haha. Maarja, ook grote honden kunnen geweldig met kleine honden spelen. Oof wat een moeilijke keuze! Ik hoop dat ik toch nog een beetje heb kunnen helpen;-)

honden page profiel ChichiChichi

" Oof, wat een mogelijke keuze! Het zijn inderdaad 2 fantastische hondenrassen! Wat ik zou doen is vooral kijken naar de hond die jullie nu hebben. Een chihuahua en Berner verschillen nogal in formaat.. Nou hoeft dit geen probleem te zijn, maar het kan wel. Hoe reageert jullie hond op grote honden? Sommige honden voelen zich dan meteen geïntimideerd, dan wordt het niet erg gezellig met nog een grote hond in huis. Maar als dit niet het geval is kan het alsnog een goede match zijn! Helaas zijn er bij vrijwel elk ras nadelen, en wanneer je je pup bij een bewuste en goede fokker koopt doe je al het beste!  Als je een speelmaatje zoekt voor je hond kan een corgi misschien juist wel "beter" zijn aangezien die niet zo groot zijn, grote honden kunnen onbewust soms nogal lomp zijn haha. Maarja, ook grote honden kunnen geweldig met kleine honden spelen. Oof wat een moeilijke keuze! Ik hoop dat ik toch nog een beetje heb kunnen helpen;-) "

Ja het is echt een vreselijk moeilijke keuze!!

Muffin kan eigenlijk met alle honden, groot of klein. 

Ze is eerst afwachtend, maar gaat daarna spelen met ze.. Dusja..Dat verschil is er ook niet. Een berner word na verloop van tijd natuurlijk ook heel rustig in huis over het algemeen.

Het worden grote knuffel lobbesen, terwijl een corgi graag blijft spelen en hersenwerk ook echt nodig heeft en een sport ook leuk is. 

Wij vinden beide rassen echt zo leuk haha!

Enige punt wat we kunnen bedenken is de gezondheid bij een berner. 

Want ook bij goede fokkers komen ziektes voor helaas.. Testen doen ze, maar het blijft geluk hebben.. En dat vinden we wel een dingetje. 

We lezen bv ook veel over kanker bij de berner. 

De corgi is wat dat betreft een gezonder ras.. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

473911.jpg    Groot en klein kunnen heel goed samen zijn, waar gaat je hart naar toe...ga naar beiden fokkers, kijk naar de volwassen honden hoe ze zich gedragen.....

honden page profiel Dobber!Dobber! 3 doggies

honden foto van Dobber!

Ik denk dat ik niet zou gaan voor de Berner... Het zijn toch vaak wat lompere honden. De overenthousiaste hond die ik ken zou zo'n klein pukkie als een Chihuahua snel kunnen blesseren. Niet vanuit kwade wil, maar gewoon omdat een Chihuahua erg kwetsbaar is en een Berner is nu eenmaal erg groot...

 

Zelfs al de Berner rustig is als hij volwassen is, dan moet je eerst nog de drukke puppytijd door. Een bernerpup is als hij uit het nest komt al ruim twee keer zo groot als een Chihuahua... Ik heb gezien hoe onbesuisd en lomp de Berner van mijn zwager was: onder en over Dobber heen rennen etc. Allemaal liefde, maar wel lompe liefde :).

 

Ik zou het risico niet willen nemen. Zelfs per ongeluk de Chiahuahua omver rennen kan de chi al blesseren. Dat is toch wel een risico dat ik niet zou durven nemen als het mijn hondje was.

honden page profiel Baasje van FeetjeBaasje van Feetje 3 doggies

honden foto van Baasje van Feetje

Ik ben het met bovenstaande reactie eens. 

 

Ik heb hier zelf ervaring mee, en geluk gehad dat het enige wat mijn chihuahua eraan over hield was een hekel aan groter honden. Wat er gebeurde? De golden retriever puppy van mijn broer wou spelen met mijn chi, en slaat zo hard met zn poot op de kop van mijn chi, dat die keihard met zn onderkaak op de plavuizen klapte. Beestje heeft 5 minuten lang in mn armen liggen janken van pijn. 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva 3 doggies

honden foto van Vera en Ziva

Berner Sennens zijn geweldige honden, maar gezien het feit dat je al een kleine hond hebt, zou ik er geen nemen.

 

Via een kennis heb ik ervaring met grote en kleine honden bij elkaar. Ik zal altijd afraden, de kans dat het fout gaat is te groot. En of het nou fout gaat of niet, je dwingt de grote hond tot een leven lang voorzichtig doen, op zijn tenen lopen. Dat vind ik gewoon zielig.

honden page profiel ChichiChichi

Hmm oké dus de grootte is wel een dingetje dus.. 

Al hebben een aantal fokkers die ik gesproken heb, een klein hondje erbij en dat gaat juist wel goed. 

1 fokker heeft zelfs 6 berners en een maltezer. 

Die hebben nooit problemen ondervonden daarmee. 

Onze muffin is buiten met grote honden ook leuk aan het spelen.. 

Maar wb de puppy tijd snap ik wel wat jullie bedoelen. Die zijn natuurlijk heel onstuimig en druk met spelen... 

We gaan dit dus zeker mee laten wegen in de beslissing. 

honden page profiel ChichiChichi

"     Groot en klein kunnen heel goed samen zijn, waar gaat je hart naar toe...ga naar beiden fokkers, kijk naar de volwassen honden hoe ze zich gedragen..... "

Jij hebt prachtige New foundlanders zie ik! Hoe ervaar jij het als je kleine honden tegenkomt met wandelen? 

honden page profiel AizenAizen 3 doggies

honden foto van Aizen

Wij hadden vroeger ook thuis berners en het zijn gewoon super honden en ook altijd klein hondje bij gehad een jack russel. Het is aan jou (denk ik dan maar zo) om je kleine hond te beschermen als de grote te lomp doet. 

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus, Mowgli R.I.P.

De grote hoeft geen dingetje te zijn maar kan het zeker wel zijn. Ik zal niet kiezen voor een grote, lompe en drukke pup bij een chihuahua, chihuahua's zijn best wel kwetsbaar. Ik heb een kleine hond bij een grote hond genomen, dit ging prima maar toch hield ik ze gescheiden ik als ik weg ging een ongeluk zit in een klein hoekje.

479519.jpg

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

" Hmm oké dus de grootte is wel een dingetje dus.. 
Al hebben een aantal fokkers die ik gesproken heb, een klein hondje erbij en dat gaat juist wel goed. 
1 fokker heeft zelfs 6 berners en een maltezer. 
Die hebben nooit problemen ondervonden daarmee. 
Onze muffin is buiten met grote honden ook leuk aan het spelen.. 
Maar wb de puppy tijd snap ik wel wat jullie bedoelen. Die zijn natuurlijk heel onstuimig en druk met spelen... 
We gaan dit dus zeker mee laten wegen in de beslissing.  "

Groot en klein kan prima bij elkaar.

Je moet alleen zelf erg opletten dat alles goed blijft gaan en de kleine hond zich niet bezeerd.

 

Hier een hondje van 3,5kg, die is door haar maatje van 10kg zo omver gebeukt hij nam een enorme aanloop en hoppa, kleine puck vloog door de lucht en kwam een meter verder weer op de grond terecht. Die twee mogen dus niet voluit met elkaar spelen wat dan word puck dus omver gebeukt.

Dus ook kleinere honden onder elkaar gaat wel eens mis.

 

Ga met je berner naar een goede puppycursus voor het contact met de wat grotere honden. Dan leert hij/zij daar ook mee omgaan.

honden page profiel gabbergabber 3 doggies

honden foto van gabber

Vraag jezelf eens af, wat heb jij de hond te bieden? Misschien wordt de keuze dan wel veel makkelijker. Hoeveel ruimte heb je? Hoeveel tijd heb je? Ben je sportief en trek je graag de natuur in? Hou je van feesten? Van steden bezichtigen of ben je juist een huismus. Ga je vaak op vakantie en waar ga je dan naar toe? Wat wil je allemaal met je hond ondernemen?


Dan kijk je of je dat met de betreffende hond kan.
Stel, woont midden in de stad en moet elke dag meerdere keren de trap op. Je hebt geen vervoer maar woont buitenaf?

Zo kan ik nog een hele tijd doorgaan.
Wat past het beste bij je?
Hoe zie je het voor je om een van deze rassen thuis te hebben rondlopen?

honden page profiel ChichiChichi

" Vraag jezelf eens af, wat heb jij de hond te bieden? Misschien wordt de keuze dan wel veel makkelijker. Hoeveel ruimte heb je? Hoeveel tijd heb je? Ben je sportief en trek je graag de natuur in? Hou je van feesten? Van steden bezichtigen of ben je juist een huismus. Ga je vaak op vakantie en waar ga je dan naar toe? Wat wil je allemaal met je hond ondernemen?


Dan kijk je of je dat met de betreffende hond kan.
Stel, woont midden in de stad en moet elke dag meerdere keren de trap op. Je hebt geen vervoer maar woont buitenaf?

Zo kan ik nog een hele tijd doorgaan.
Wat past het beste bij je?
Hoe zie je het voor je om een van deze rassen thuis te hebben rondlopen? "

Tnxx! Hier kan ik echt wat mee!

Wij zijn een gezin met 3 kinderen van 10,11 en bijna 4.

Allemaal zijn we erg sportief, Wijzelf doen veel aan crossfit, dochters rijden paard en boksen en zoonlief zwemt. 

Ook zijn we inderdaad mensen die graag de natuur in gaan. Weekendjes weg naar bv Denemarken /Zwitserland in de winter om te wandelen.

De honden gaan dan altijd mee!

Qua werk, werk ik vooral thuis dus vaak alleen zijn ze niet. 

Hooguit 2 uur max aaneengesloten.

Wij wonen in een zeer ruime maisonnette woning. 

We hebben dus geen tuin, maar wel 2 ruime terassen en een dak terras (al zitten we daar nooit omdat je dan letterlijk gegaard word in de zomer).

Wel wonen we 10 meter van een groot losloopgebied waar we dus veel wandelen, maar ook vlakbij de IJssel, en  bossen. 

Onze Chi gaat 5x naar buiten, waarvan 2 korte rondes en 3 langere rondes van een half uur. 

Wb onze woning, we moeten dus wel een trappetje op van 7 treden.. We hebben er matjes op gemaakt dus onze chi kan zelf op en af.

Een berner mag natuurlijk niet veel traplopen.. Dat is wel dat ik denk hmm.. Zou dat echt uitmaken als beide ouders en voorouders HD /ed /dm vrij zijn..?

Als we dus 5x wandelen, betekend dat dat hij 10x per dag 7 treden opmoet. 

Als pup is dat nog te tillen, maar met een gewicht van 45 kilo....

Een corgi mag ook niet teveel traplopen ivm hun rug, maar is wel handzamer.. 

 

honden page profiel Laura Willem & BoazLaura Willem & Boaz

honden foto van Laura Willem & Boaz

Ik zou de keuze zo gemaakt hebben hp-angel

 

Zonder flauwekul, de rassen die jij noemt zijn qua karakter zo ontzettend verschillend dat je op basis daarvan een keuze zou moeten kunnen maken.. Welk karakter past het best in jullie leven? 

 

Als jullie keuze op de berner valt is het wellicht ook te overwegen om een herplaatser een fijn huisje te bieden. 

Het drukke puppy gedrag hebben ze dan al gehad.

 

Wij hebben een berner, een labrador en sinds kort een kitten erbij. De honden zijn beide herplaatsers. De berner kwam hier toen hij anderhalf jaar was, wij hadden toen een volwassen kater en de lab.

 

Hij is soms zeker lomp, maar de meeste van de tijd een brave goedsul die het liefst op schoot kruipt! 

Hij voelt goed aan tegen wie hij lomp kan zijn. Naar onze kitten toe  is hij heel rustig. Zo ook wanneer we buiten kleine hondjes tegenkomen, meestal gaat hij liggen. 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin. 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

" Jij hebt prachtige New foundlanders zie ik! Hoe ervaar jij het als je kleine honden tegenkomt met wandelen?  "

Wanneer de eigenaars geen angst hebben van mijn honden zijn mijn honden rustig bij het benaderen van de allerkleinstens......ook ken ik iemand die een grote hond heeft met een chihuahua, als ik zie hoe lief die hond is voor dat kleintje.....je wilt graag een pup erbij...dan zal je het goed moeten begeleiden, en de pup bij de kleine weghouden als die te wild wordt.....gelijk aangeven dan gaat het tot de pup doordringen dat tie voorzichtig moet zijn...en het is maar voor eenaantal maanden , de pup wordt ouder en ook rustiger, en anders een  oudere berner nemen , en als je die neemt, wel bij een goede fokker...die een hond eventueel herplaats...kijk daar goed naar als je een oudere hond neemt....   mijn twee honden hebben een groot leeftijdsverschil, heb ze ook in het begin apart gehouden, en goed begeleid, de jongste belaagde steeds de oudste , en die deed niets terug,  bij het ouder worden van de jongste heeft ze de drang niet meer om te plagen en belagen, maar dan ben jij daar om dat in goede banen te leiden...

honden page profiel ChichiChichi

" Wanneer de eigenaars geen angst hebben van mijn honden zijn mijn honden rustig bij het benaderen van de allerkleinstens......ook ken ik iemand die een grote hond heeft met een chihuahua, als ik zie hoe lief die hond is voor dat kleintje.....je wilt graag een pup erbij...dan zal je het goed moeten begeleiden, en de pup bij de kleine weghouden als die te wild wordt.....gelijk aangeven dan gaat het tot de pup doordringen dat tie voorzichtig moet zijn...en het is maar voor eenaantal maanden , de pup wordt ouder en ook rustiger, en anders een  oudere berner nemen , en als je die neemt, wel bij een goede fokker...die een hond eventueel herplaats...kijk daar goed naar als je een oudere hond neemt....   mijn twee honden hebben een groot leeftijdsverschil, heb ze ook in het begin apart gehouden, en goed begeleid, de jongste belaagde steeds de oudste , en die deed niets terug,  bij het ouder worden van de jongste heeft ze de drang niet meer om te plagen en belagen, maar dan ben jij daar om dat in goede banen te leiden... "

Oudere berner vind ik zo lastig ook ivm gezondheid en gedrag.. 

En mag ik u vragen hoe dat gaat eventueel met traplopen? Iets hierboven heb ik onze situatie uitgelegd, denkt u dat daar een berner bij past? 

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Traplopen, wanneer je een gezonde hond hebt is dat geen probleem, traplopen ten alle tijden altijd begeleiden erop en eraf, en de hond niet zelf laten gaan de trap op en af..dan is er  geen probleem.   Wanneer je een oudere hond neemt van bet ras berner senner, een leeftijd van ongeveer twee jaar, en bij een fokker vandaan, die de hond herplaats, kijk eens bij de rasvereniging van de berner senner.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Chici...jij kent je gezin het allerbeste...je keuze valt op twee rassen....heb het al eens aangegeven, ga naar beiden fokkers, kijk naar de ouders hoe ze van karakter zijn en welke jij dan bij jouw gezin voelt passen....

honden page profiel Nicole & OdinNicole & Odin

honden foto van Nicole & Odin

Sennenhonden-fan hp-thumbsup

 

Wij zijn voor de Grote Zwitserse Sennenhond gegaan ivm. de gezondheid van de Berner. Maar die zijn ook nog groter, de reutjes gaan richting 60 kilo. En je moet geduld hebben voor een pup, het ras is nog relatief zeldzaam. (Al ga je ze steeds vaker zien tegenwoordig) 

En toch.. Ze kunnen zeker voorzichtig doen met kleintjes, maar dat moet je ze dus wel leren. Onze puber van 7 maanden begint het nu door te krijgen dat je voorzichtig moet zijn met kleine hondjes. Maar het blijven ENORME honden en een poot in je gezicht heb je zo gekregen.

 

Een Corgi is een hond van een ander kaliber. Een jachthond. Maar ook zeker leuk, zou er ook wel een willen, maar de behoefte ligt heel anders als bij mijn grote loebas. 

 

Kijk vooral naar wat bij je gezin past! Ook qua energieniveau en wat je de hond kunt bieden. 

honden page profiel Hettie & CharliiHettie & Charlii

honden foto van Hettie & Charlii

Correctie: een Corgi is GEEN jachthond maar een drijver. 

TS: idd is traplopen ook voor een Corgi niet het beste, maar met mate kan t geen kwaad. Misschien wel even ter overweging: een Corgi is een grote hond in een lage verpakking, maar daar denkt de Corgi anders over. De mijne moet dus ook duidelijk niets van kleinere honden hebben... 

Succes met de zoektocht.

honden page profiel ChichiChichi

" Correctie: een Corgi is GEEN jachthond maar een drijver. 
TS: idd is traplopen ook voor een Corgi niet het beste, maar met mate kan t geen kwaad. Misschien wel even ter overweging: een Corgi is een grote hond in een lage verpakking, maar daar denkt de Corgi anders over. De mijne moet dus ook duidelijk niets van kleinere honden hebben... 
Succes met de zoektocht. "

Ik heb vooral begrepen van de fokkers via de rasvereniging, dat dit per hond wisselend is. 

Aangezien hij als pup opgroeit met onze Chi, moet dit geen probleem opleveren.

 

honden page profiel CarolineCaroline 3 doggies

honden foto van Caroline

Ik heb Berner Sennenhonden gefokt via de rasvereniging met honden die op gezondheid, uiterlijk en karakter gekeurd waren. De gezondheid en gemiddelde levensverwachting (iets meer dan 7 jaar) vond ik zo slecht dat ik heb besloten te stoppen met het ras. Helaas, want het zijn beslist heerlijke en prachtige honden. Succes met je keuze.

honden page profiel ChichiChichi

" Ik heb Berner Sennenhonden gefokt via de rasvereniging met honden die op gezondheid, uiterlijk en karakter gekeurd waren. De gezondheid en gemiddelde levensverwachting (iets meer dan 7 jaar) vond ik zo slecht dat ik heb besloten te stoppen met het ras. Helaas, want het zijn beslist heerlijke en prachtige honden. Succes met je keuze. "

Dat is inderdaad iets wat ons ook zorgen baart.. Hoe goed ze ook hun best doen, lijkt het alsof je een lot uit de loterij moet hebben qua gezondheid 

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

7/8 jaar oud, dan zou ik toch voor een ander ras gaan, veels te jong dat je van de hond afscheid moet nemen...als je nagaat dat mijn Bams 13 jaar is een hond van 75 kilo, ook mijn vorige hond de newfoundlander is 13 jaar geworden...en dat afscheid was al heel zwaar laat staan 7/8 jaar, ga dan voor de corgi....

honden page profiel ChichiChichi

" 7/8 jaar oud, dan zou ik toch voor een ander ras gaan, veels te jong dat je van de hond afscheid moet nemen...als je nagaat dat mijn Bams 13 jaar is een hond van 75 kilo, ook mijn vorige hond de newfoundlander is 13 jaar geworden...en dat afscheid was al heel zwaar laat staan 7/8 jaar, ga dan voor de corgi.... "

Ja gemiddeld worden idd 7 jaar.. Sommige uitschieters naar 10 maar veelal houd het daar echt wel op. 

En dan vaak niet eens aan HD of ed, maar ik lees en hoor heel veel kanker.. 

honden page profiel Dobber!Dobber!

honden foto van Dobber!

Klopt, kanker is (meende ik) één van de grootste doodsoorzaken bij de Berner. Het is gewoon geen gezond ras... 

 

Voor mij zou het hebben van een trap al genoeg reden zijn om niet te gaan voor een zwaar ras (ik denk dan niet alleen aan de Berner, maar ook aan andere grote en/of zwaargebouwde rassen).

 

Bedenk je ook dat HD maar deels erfelijk is bepaald. Een deel is ook hoe de hond opgroeit. Een hond die opgroeit op laminaat en constant uitglijders maakt heeft een goede kans om HD te ontwikkelen. Terwijl hij zonder die uitglijders misschien wil een prachtige HD-A zou kunnen hebben. Hetzelfde geldt voor traplopen. Vooral het naar beneden lopen van de trap is een grote belasting voor de heupen. 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Honden begeleiden op trappen.....buiten spelen met anderen honden is veel belastende dan een trap op lopen...en af.      Hier hele zware honden, 75 kilo...en ik promoot geen trappen lopen hoor, maar als men de hond goed begeleid en nimmer alleen de trap op en af laat lopen is er niets mis mee.           

 

 

  

 

 

 

 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Traplopen, hoe slecht is dat?

Traplopen, hoe slecht is dat?

Traplopen moet je dat nou verbieden of niet? Vandaag ga ik je hier meer over vertellen.

Het skelet van een pup is nog niet verbeend. Daardoor kan belasting met een te hoge druk, problemen geven. Als de pup naar boven loopt op lage rug, heupen en knieën. Trap af lopen zorgt voor een verhoging van de belasting op schouders, ellebogen en polsen. Een pup ziet er zo leuk uit, omdat alle bewegingen ongecontroleerd zijn.
Traplopen vraagt om juist om een perfecte lichaamscontrole.

Er zijn een aantal factoren erg belangrijk:
–          Hoe oud is je pup?
–          Is het een groot of klein ras?
–          Hoe ziet de trap eruit? Glad/stroef/steil/ 3 of 24 treden/ hoogte en breedte van de treden
–          Hoe vaak moet je hond de trap op/af.

Het is goed om een pup kennis te laten maken met kleine op- en afstapjes. Zo leert hij om de ‘core’ spieren aan te spannen, zijn poten op een vlak te plaatsen en balans te ontwikkelen.

Wij hebben nog een leuning om ons aan vast te houden en hoeven ‘slechts’ 2 benen te controleren. Voor jouw hond is dat een ander verhaal!
Om correct trap te kunnen lopen is dus techniek vereist. Is een trap (te) hoog of is de achterhand nog te zwak dan zal een hond kiezen om de trap op te springen (met 2 poten tegelijk). Een correcte manier van trap lopen, is juist, de trap op lopen.

Hoe loopt jouw hond trap? Ik ben erg nieuwsgierig..

Bij een volwassen en gezonde hond is mijn inzien traplopen geen enkel probleem. Mits het een veilige trap is.
Wel kan het op latere leeftijd problemen geven. Denk maar aan de hond met artrose in de voorhand, waarbij trap af lopen erg pijnlijk kan zijn. Of bij honden met een verzwakking in de achterhand met als gevolg zelfs gevaarlijke situaties.

Conclusie; traplopen kan zonder problemen. Mits je jouw pup hier stapsgewijs aan laat wennen op een veilige manier. En geef bij jouw senior op tijd zijn grenzen aan, wanneer zijn lichaam dit niet meer toelaat.

Mijn Bams is nu een senior, nergens geen last van geen arthrose niets...ik laat haar sinds de herfst geen trappen meer lopen, er zijn grenzen natuurlijk.

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Grote zware honden zullen sneller de trap op , rustig op en af..lopen...dan kleine honden die veel snelle de neiging hebben om de trap op te roetsen.

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Lancering FairDog
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^