Roedeltheorie blijft standhouden blijkbaar? (boek van Cesar Millan aan het lezen).

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Wat ik weet van doorgedreven Border collie africhters die op ontzettend hoog niveau spelen, is dat zij helemaal geen 'eye' wensen in hun honden.  Als ze zo 1 zien in een nest, laten ze die helemaal zitten waar die zit. 
Dus als je dat als voorbeeld neemt om een punt te maken, weet je inderdaad niet waar het om gaat en heb je een totaal verkeerd soort hond als voorbeeld .  "

Nooit een aanleg test gedaan met je border?


Uit de aanlegtest, zal kunnen blijken of hij interesse heeft in schapenhoeden en -drijven, of hij zich weet te positioneren ten opzichte van de schapen (balans), of hij 'eye' en beweeglijkheid vertoont in dit werk, of hij (natuurlijk) overwicht op de schapen heeft (daadkracht), hoe zijn werktemperament is in het hoeden en of er andere opmerkelijkheden zijn.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Waarom denk je dat prooidrift niet om te buigen is?
Elke hond kan je conditioneren 

Omdat er op dat moment voor de hond niks opweegt tegen dat 'gaan voor de kill'. En de hond kiest. En wat je als mens dan ook probeert of onderneemt: als de hond op dat moment kiest om achter zijn prooi te gaan, dat doet ie dat.

Heeft ie weer interesse en aandacht na zijn daad? Oh, jazeker. Dan kan je weer andere dingen aanreiken. Maar op dat ene moment niet.

 

Dus als jij dan zegt: elke hond kan je conditioneren... dan moet je eigenlijk de vraag stellen: kan je élk gedrag van elke hond conditioneren? En dan hoor ik het graag. hp-smile

 

honden page profiel Karin BakkerKarin Bakker

honden foto van Karin Bakker

" Tja, voorkomen dat je hond succes behaalt, voorkomen dat iets aangeleerd gedrag wordt.
 
Waarom denk je dat prooidrift niet om te buigen is?
Elke hond kan je conditioneren "

Er is gewoon niets maar dan ook niets wat lekkerder voelt bij honden dan een  prooi achterna gaan' that's why..Niks kan dit óver rulen' behalve misschien heel in het begin een correctie met een elektronische band..

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

" Tja, voorkomen dat je hond succes behaalt, voorkomen dat iets aangeleerd gedrag wordt.
 
Waarom denk je dat prooidrift niet om te buigen is?
Elke hond kan je conditioneren "

Maar een hond, wiens instinct zo enorm sterk is... Voor zo'n hond zal het weinig uitmaken of ze wel of geen succes hebben gehad. Mee eens, bepaalde gedragingen worden een vervelende gewoonte en dat had voorkomen kunnen worden wanneer hij geen succes had kunnen behalen de eerste keer. Echter, bepaalde rassen hebben zo'n enorme drift om iets te doen, dat hun instinct ze iedere keer opnieuw ingeeft om te doen wat ze moeten doen. Iedere keer weer opnieuw ruikt een terrier een vos in die bouw. Dan kun je conditioneren wat je wil, maar ik kan je garanderen dat de gemiddelde terrier die bouw in gaat. Hij zal hem vinden en hij zal hem pakken. Iedere keer dat die hond langs die bouw loopt en hij merkt dat de bouw belopen is, vertelt zijn natuur hem dat hij moet gaan. Er bestaat simpelweg geen grotere motivatie voor dat hondje dan die vos achterna gaan. En zo is dat bij wel meer rassen en situaties. Als je een hond hebt die zo makkelijk uit dat stukje drift te halen is, dan hebben de fokkers de afgelopen 300 jaar lopen sukkelen. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Wat moet ik hierop zeggen....
 
Je weet duidelijk niet waar je over praat. Zelfs geen basale kennis. Je hebt met een Schotse Collie tussen de schapen gestaan en weet dus alles van schapendrijven met Border Collies. En dan kom je met 'een border met the eye' en 'de Border Collie motiveren'... Ik val haast van mijn stoel van ongeloof over jouw hoogmoed.
 
Oke, nu ben ik zeker dat je zelf totaal geen ervaring hebt met gedreven werkhonden. 
Sorry maar, compleet nutteloos dus deze discussie.
(Sorry Luz, ik jat hem even van je want meer valt er gewoon niet te zeggen.) "

Ook jij, nooit een aanleg test gedaan met je border?

Ze kijken weldegelijk naar de motivatie en the eye

Ik ben overigens zeker geen schapendrijf/hoeder instructeur en beaam dat ook niet. Gewoon voor de fun, schapendrijf cursus, omdat we dat leuk vonden.

;Uit de aanleg test zal kunnen blijken of hij interesse heeft in schapenhoeden en -drijven, of hij zich weet te positioneren ten opzichte van de schapen (balans), of hij 'eye' en beweeglijkheid vertoont in dit werk, of hij (natuurlijk) overwicht op de schapen heeft (daadkracht), hoe zijn werktemperament is in het hoeden en of er andere opmerkelijkheden zijn.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

"  CM neem ik mee wat voor mij zinvol is ..Het negeren van bijv. angst gedrag vind ik onverstandig vooral omdat je na mijn inziens best wel wat aan dit gedrag kan doen ( positive reinforcement) waar ik mij het meest aan stoor is zijn bullshit dat alle probleem gedrag verhalen rondom Pittbulls (achtige) komt door verkeerde opvoeding of iets wat de eigenaar verkeerd doen. Dat dit soort honden vele generaties ( en helaas nog steeds) word gefokt om niet sociaal te zijn naar andere honden ( lees met hen vechten tot de dood) . De mens had nooit honden nooit moeten fokken voor dit doel,maar om alleen maar te wijze naar iemand  en beoordelen als het fout gaat?
CM vergeet dat hij door zijn bekendheid juist meewerkt dat het fout gaat door de potenties van deze soort honden te verloochenen
Dit is misleidend en stimuleert  juist weer mensen om toch te gaan beginnen aan zo'n hond door onbegrip m.b.t. deze rassen.
 
Verder keur ik elk vorm van intimidatie gedrag af. Wolven doen dit alleen in periodes net voor de loopsheid van de alfa teef onder invloed van hoop oplopende hormonen.  "

eens, maar er is verschil is tussen agressie en bijv. jachtinstinct, of waken, die nuance moeten we wel meenemen.

 

Ik denk dat er bij elk ras wel honden zijn die eenmaal volwassen, door wat voor oorzaak ook niet vriendelijk zijn tegenover hun onbekende honden. Als je zo'n hond hebt, moet je m.i. niet dwingen om de hond met vreemde honden om te gaan, in die zin is dit wel een taak van de eigenaren om zo conflicten te voorkomen. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Maar een hond, wiens instinct zo enorm sterk is... Voor zo'n hond zal het weinig uitmaken of ze wel of geen succes hebben gehad. Mee eens, bepaalde gedragingen worden een vervelende gewoonte en dat had voorkomen kunnen worden wanneer hij geen succes had kunnen behalen de eerste keer. Echter, bepaalde rassen hebben zo'n enorme drift om iets te doen, dat hun instinct ze iedere keer opnieuw ingeeft om te doen wat ze moeten doen. Iedere keer weer opnieuw ruikt een terrier een vos in die bouw. Dan kun je conditioneren wat je wil, maar ik kan je garanderen dat de gemiddelde terrier die bouw in gaat. Hij zal hem vinden en hij zal hem pakken. Iedere keer dat die hond langs die bouw loopt en hij merkt dat de bouw belopen is, vertelt zijn natuur hem dat hij moet gaan. Er bestaat simpelweg geen grotere motivatie voor dat hondje dan die vos achterna gaan. En zo is dat bij wel meer rassen en situaties. Als je een hond hebt die zo makkelijk uit dat stukje drift te halen is, dan hebben de fokkers de afgelopen 300 jaar lopen sukkelen.  "

Aanleg is genetisch bepaald.

Een leuk weetje?  dat de vorm van de schedel, bepaald wat de aanleg is. Dat is zo geëvolutioneerd.


Het grootste deel van het karakter, wordt bepaald door de opvoeding en omgeving.

Er is door minister Schouten een onderzoek geweest nav de vechthonden.

Zal het linkje plaatsen.

Omdat de opvoeding en omgeving voor het grootste deel het karakter vormen, komt er ook geen regel voor vechthonden, gelukkig maar.

 

Als je je terriër voldoende uitdaging bied, met zijn werklust aan de slag gaat, dan zal hij niets met zijn vossen instinkt gaan doen.

 

Zo ken ik een volle reu, die gewoon met loopse teven kan spelen.

Als er iets is wat sterk ontwikkelt is, is het wel de voortplantingsdrift.

Zelfs daar kan het bij

 

honden page profiel DagmarDagmar

En net zo goed kan voortplantingsdrift niet ontwikkeld zijn.  Ik ken er zo wel een paar. 

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" En net zo goed kan voortplantingsdrift niet ontwikkeld zijn.  Ik ken er zo wel een paar. 
  "

Dit is een goedgekeurde dekreu, een werklijn labrador, traint niet bij onshp-smile

honden page profiel Karin BakkerKarin Bakker

honden foto van Karin Bakker

" eens, maar er is verschil is tussen agressie en bijv. jachtinstinct, of waken, die nuance moeten we wel meenemen.
 
Ik denk dat er bij elk ras wel honden zijn die eenmaal volwassen, door wat voor oorzaak ook niet vriendelijk zijn tegenover hun onbekende honden. Als je zo'n hond hebt, moet je m.i. niet dwingen om de hond met vreemde honden om te gaan, in die zin is dit wel een taak van de eigenaren om zo conflicten te voorkomen.  "

Ja dat zou CM ook zeggen maar dit is verre van genuanceerd.Dit soorten rassen worden hier nu nog steeds voor gefokt om niet sociaal te zijn naar andere honden.  Gewoon zeggen;Het zijn leuke lieve sociale honden naar mensen toe  maar meestal niet naar soortgenoten ".Kunnen deze honden niets aan doen ( zo zijn ze  jammer genoeg gefokt) maar ga geen 'mooi weer spelen als het fout gaat terwijl dit juist voor dit ras averechts werkt.

 

Dir geld ook voor honden zoals Greyhounds, als je zo'n hond koopt besef dan dat ie wild achterna zou gaan en zo zijn deze honden gefokt. Zit in de gene en het zou niet fair zijn om dit als ongewenst gedrag te zien.

honden page profiel DagmarDagmar

" Dit is een goedgekeurde dekreu, een werklijn labrador, traint niet bij ons "

Ja, ken er ook die 'dekken' terwijl het ze aan drift ontbreekt. Dag van vandaag valt dat helaas makkelijk te omzeilen. 

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

" Aanleg is genetisch bepaald.
Een leuk weetje?  dat de vorm van de schedel, bepaald wat de aanleg is. Dat is zo geëvolutioneerd.
Het grootste deel van het karakter, wordt bepaald door de opvoeding en omgeving.
Er is door minister Schouten een onderzoek geweest nav de vechthonden.
Zal het linkje plaatsen.
Omdat de opvoeding en omgeving voor het grootste deel het karakter vormen, komt er ook geen regel voor vechthonden, gelukkig maar.
 
Als je je terriër voldoende uitdaging bied, met zijn werklust aan de slag gaat, dan zal hij niets met zijn vossen instinkt gaan doen.
 
Zo ken ik een volle reu, die gewoon met loopse teven kan spelen.
Als er iets is wat sterk ontwikkelt is, is het wel de voortplantingsdrift.
Zelfs daar kan het bij
  "

Hemeltjelief. 

Hemeltjelief. 

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

" Aanleg is genetisch bepaald.
Een leuk weetje?  dat de vorm van de schedel, bepaald wat de aanleg is. Dat is zo geëvolutioneerd.
Het grootste deel van het karakter, wordt bepaald door de opvoeding en omgeving.
Er is door minister Schouten een onderzoek geweest nav de vechthonden.
Zal het linkje plaatsen.
Omdat de opvoeding en omgeving voor het grootste deel het karakter vormen, komt er ook geen regel voor vechthonden, gelukkig maar.
 
Als je je terriër voldoende uitdaging bied, met zijn werklust aan de slag gaat, dan zal hij niets met zijn vossen instinkt gaan doen.
 
Zo ken ik een volle reu, die gewoon met loopse teven kan spelen.
Als er iets is wat sterk ontwikkelt is, is het wel de voortplantingsdrift.
Zelfs daar kan het bij
  "

Mag ik even heeeeel hard lachen!!! Zo praat iemand die dus nooit een terriër zelf heeft gehad......wanneer een terriër ondanks zijn uitdaging de kans krijgt om zijn jachtinstinct achterna te gaan zal hij dat doen. Uitgeput of niet...dat is hun instinct. 

 

En waarom zou je dat willen ombuigen? Weet je wat? Dan had je geen terriër moeten nemen als je er niet mee om kan gaan. Je moet sommige instincten van de hond gewoon voor lief nemen...en kan je dat niet dan moet je maar een plusche hond nemen...voor te knuffelen. 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

" Wat sneu voor de fazanten, najagen en zelfs pakken. Waren ze dood gebeten?
Dat vind ik not done, toont weinig respect voor de natuur en alles wat vrij leeft.
Als je geen zin hebt in cursus, zou ik zeggen gewoon lijntje eraan en voorkom dat je hond de natuur verstoort "

Jij eet nooit vlees?

Ik niet maar mijn honden wel.

Wandelaars en jagers verstoren de natuur meer dan mijn honden hoor.

Cursus heb ik inderdaad geen zin in.

Hebben ik en mijn honden geen vehoefte aan.

Die volgde ik al genoeg voordat jij geboren was.

Bovendien hebben mijn honden geen prooidrift.

 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

" Maar een hond, wiens instinct zo enorm sterk is... Voor zo'n hond zal het weinig uitmaken of ze wel of geen succes hebben gehad. Mee eens, bepaalde gedragingen worden een vervelende gewoonte en dat had voorkomen kunnen worden wanneer hij geen succes had kunnen behalen de eerste keer. Echter, bepaalde rassen hebben zo'n enorme drift om iets te doen, dat hun instinct ze iedere keer opnieuw ingeeft om te doen wat ze moeten doen. Iedere keer weer opnieuw ruikt een terrier een vos in die bouw. Dan kun je conditioneren wat je wil, maar ik kan je garanderen dat de gemiddelde terrier die bouw in gaat. Hij zal hem vinden en hij zal hem pakken. Iedere keer dat die hond langs die bouw loopt en hij merkt dat de bouw belopen is, vertelt zijn natuur hem dat hij moet gaan. Er bestaat simpelweg geen grotere motivatie voor dat hondje dan die vos achterna gaan. En zo is dat bij wel meer rassen en situaties. Als je een hond hebt die zo makkelijk uit dat stukje drift te halen is, dan hebben de fokkers de afgelopen 300 jaar lopen sukkelen.  "

Waar.

honden page profiel KhyraKhyra

honden foto van Khyra

" Aanleg is genetisch bepaald.
Een leuk weetje?  dat de vorm van de schedel, bepaald wat de aanleg is. Dat is zo geëvolutioneerd.
Het grootste deel van het karakter, wordt bepaald door de opvoeding en omgeving.
Er is door minister Schouten een onderzoek geweest nav de vechthonden.
Zal het linkje plaatsen.
Omdat de opvoeding en omgeving voor het grootste deel het karakter vormen, komt er ook geen regel voor vechthonden, gelukkig maar.
 
Als je je terriër voldoende uitdaging bied, met zijn werklust aan de slag gaat, dan zal hij niets met zijn vossen instinkt gaan doen.
 
Zo ken ik een volle reu, die gewoon met loopse teven kan spelen.
Als er iets is wat sterk ontwikkelt is, is het wel de voortplantingsdrift.
Zelfs daar kan het bij
  "

Dit is een van de vreselijkste statements over “vechthonden” die ik ooit heb gehoord.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Hemeltjelief. 
Hemeltjelief.  "


Wellicht neem je het wel van haar aanhp-smile

https://www.doggo.nl/artikelen/hondentraining/is-clickertraining-vrijblijvend/

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Dit is een van de vreselijkste statements over “vechthonden” die ik ooit heb gehoord. "

https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/rapporten/2019/05/01/the-safe-dog-project/the-safe-dog-project.pdf
Vinden zij niet. Ken je dit rapport?

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

De beste manier om honden met een hoge drive te leren kennen is er zelf zo eentje in huis te halen.

Dan praten we verder.

honden page profiel DagmarDagmar

" De beste manier om honden met een hoge drive te leren kennen is er zelf zo eentje in huis te halen.
Dan praten we verder. "

Zo is het. Het is zo moeilijk voor te stellen. Mijn jongste is nu ook mijn limiet. Verder dan hij moet het niet meer gaan. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Mag ik even heeeeel hard lachen!!! Zo praat iemand die dus nooit een terriër zelf heeft gehad......wanneer een terriër ondanks zijn uitdaging de kans krijgt om zijn jachtinstinct achterna te gaan zal hij dat doen. Uitgeput of niet...dat is hun instinct. 
 
En waarom zou je dat willen ombuigen? Weet je wat? Dan had je geen terriër moeten nemen als je er niet mee om kan gaan. Je moet sommige instincten van de hond gewoon voor lief nemen...en kan je dat niet dan moet je maar een plusche hond nemen...voor te knuffelen.  "

https://www.doggo.nl/artikelen/hondengedrag/nature-versus-nurture-waarom-doet-jouw-hond-zo/

Voor de duidelijkheid: specifieke gedragingen zijn niet erfelijk, wat wél erfelijk is, is de potentie tot bepaalde gedragingen. De aanleg is er, maar die hoeft er niet per definitie uit te komen. Het gedrag komt alleen naar voren als het gevoed wordt.

honden page profiel Karin BakkerKarin Bakker

honden foto van Karin Bakker

" https://www.doggo.nl/artikelen/hondengedrag/nature-versus-nurture-waarom-doet-jouw-hond-zo/Voor de duidelijkheid: specifieke gedragingen zijn niet erfelijk, wat wél erfelijk is, is de potentie tot bepaalde gedragingen. De aanleg is er, maar die hoeft er niet per definitie uit te komen. Het gedrag komt alleen naar voren als het gevoed wordt. "

jij heb niet het document goed geïnterpreteerd  .  de 5 belangrijkste oorzaken voor bijtgedrag spelen juist wel een rol.

Personality and temperament characteristics 1 1.0 0.25
Socialisation, habituation and social referencing characteristics 2 1.0 0.31
Social interaction characteristics 3 1.1 0.25
Past experiences of learning and training experiences 4 1.1 0.31
Genetically related characteristics

lopen allemaal (bijna) gelijk met elkaar. Dus ja 'erfelijkheid' speelt wel degelijk een rol ten opzichte van gedrag.

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa

honden foto van Ina, Misty en Aysa

" https://www.doggo.nl/artikelen/hondengedrag/nature-versus-nurture-waarom-doet-jouw-hond-zo/Voor de duidelijkheid: specifieke gedragingen zijn niet erfelijk, wat wél erfelijk is, is de potentie tot bepaalde gedragingen. De aanleg is er, maar die hoeft er niet per definitie uit te komen. Het gedrag komt alleen naar voren als het gevoed wordt. "

Een ander stukje uit je link bevestigt wat er hier door anderen beweert wordt.

 

"Als je niet wilt dat je hond jaagt, dan zul je successen vanaf jongs af aan moeten voorkomen en dan nog is het geen garantie, want de aanleg kan zeer sterk zijn. "

 

Ik denk dat er zeker verschil zit tussen de ene en de andere hond... ik ken legio Galgo's die keurig los kunnen lopen en absoluut geen drift meer hebben tot jagen, zelfs als ze gered zijn uit de klauwen van een jager dus zeker weten ooit hun natuurlijke drang tentoongesteld hebben

 

Daar in tegen heeft onze blonde waarschijnlijk nooit gejaagd (is relatief jong bij ons gekomen) en heeft van ons nooit de kans gekregen om het wel te doen......maar 100 % zeker dat die voor de kill gaat als ze de kans zou krijgen.

honden page profiel Karin BakkerKarin Bakker

honden foto van Karin Bakker

De relatieve scores voor sommige van de groepen kenmerken zijn redelijk vergelijkbaar. De relatieve

score voor de top vijf gerangschikte kenmerken verschilt bijvoorbeeld slechts met 0,2 punten,

waardoor ze kunnen worden beschouwd als vergelijkbaar of van bijna vergelijkbaar belang. De VC

waarden voor de top tien categorieën van kenmerken waren erg laag, wat wijst op een hoge mate

van overeenstemming tussen de experts. Er kan daarom worden gesteld dat het panel van experts

het eens was over het belang van de hoogst gerangschikte groepen van factoren zoals:

persoonlijkheid/ temperament, socialisatie, sociale interactie, eerdere trainingservaringen en

specifieke genetische kenmerken.

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

" https://www.doggo.nl/artikelen/hondengedrag/nature-versus-nurture-waarom-doet-jouw-hond-zo/Voor de duidelijkheid: specifieke gedragingen zijn niet erfelijk, wat wél erfelijk is, is de potentie tot bepaalde gedragingen. De aanleg is er, maar die hoeft er niet per definitie uit te komen. Het gedrag komt alleen naar voren als het gevoed wordt. "

Dan lees je ook niet....als je goed lees staat er ook dat bepaalde aanleggen te sterk zijn. 

 

Als jij een bepaald ras neemt met erfelijken aanleg vind ik dat je van te voren sterk moet beseffen dat die aanleg er uit kan komen. Ik ken maar bar weinig Parsons bijv. Die niet getriggerd raken als er ineens een konijn voor hun neus hupt. 

 

Ik vind dat je als eigenaar dat van te voren moet beseffen. Dat bepaalde rassen niet braaf gaan zitten en zullen kijken hoe het konijntje voorbij hups. Als je geen jachtinstinct in een hond wilt als eigenaar dan moet je daar niet aan gaan beginnen. 

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Dan lees je ook niet....als je goed lees staat er ook dat bepaalde aanleggen te sterk zijn. 
 
Als jij een bepaald ras neemt met erfelijken aanleg vind ik dat je van te voren sterk moet beseffen dat die aanleg er uit kan komen. Ik ken maar bar weinig Parsons bijv. Die niet getriggerd raken als er ineens een konijn voor hun neus hupt. 
 
Ik vind dat je als eigenaar dat van te voren moet beseffen. Dat bepaalde rassen niet braaf gaan zitten en zullen kijken hoe het konijntje voorbij hups. Als je geen jachtinstinct in een hond wilt als eigenaar dan moet je daar niet aan gaan beginnen. 
  "

Daar ben ik het helemaal met je eens, je weet wat voor ras je in huis haalt en stel geen irreële doelen.

Het ging even niet om mijn mening, maar de vraag was of je jacht instinkt kan ombuigen en dat kan.

 

Een aanleg, moet wel getriggert worden om tot uiting te komen.

 

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Jij eet nooit vlees?
Ik niet maar mijn honden wel.
Wandelaars en jagers verstoren de natuur meer dan mijn honden hoor.
Cursus heb ik inderdaad geen zin in.
Hebben ik en mijn honden geen vehoefte aan.
Die volgde ik al genoeg voordat jij geboren was.
Bovendien hebben mijn honden geen prooidrift.
  "

Ik ben vegetariër en mijn gezin, Luca en ik zorg dat we de natuur niet verstoren

 

Dat anderen de natuur verstoren, is toch geen vrijbrief voor jou honden om fazanten op te jagen of te doden?

 

honden page profiel Heidi, Bobby & NoortjeHeidi, Bobby & Noortje

honden foto van Heidi, Bobby & Noortje

Sommig gedrag kun je ombuigen, sommig gedrag niet.

Dat heb ik zelf meegemaakt met mijn Bobby. Toen ze jong was, had ze nog wel de neiging achter konijnen aan te jagen. Door haar op tijd aan te lijnen, of heel streng terug te roepen voor ze helemaal onbereikbaar was, heb ik dat er aardig uit gekregen.

Maar een keer liep ik met haar naar huis en stond er een groepje buurvrouwen pal voor mijn huis met twee fretten. Nu had de buurvrouw met de fretjes zelf Cane Corso’s, ging prima. Een andere buurvrouw stond er bij met een hoogbejaard teriermixje, die zag de fretten niet eens. De laatste buurvrouw had haar Maltezer bij zich, totaal geen interesse in de fretten.
Ik kom aan met mijn Cairn Terriermix en zodra ze de fretten opmerkte veranderde ze. Van de ene seconde op de andere was het mijn lieve, knuffelige hondje niet meer, maar een roofdier dat zijn prooi zag.
Het was dat ik haar kort aan de lijn had, want ze ging echt voor de kill. Ogenblikkelijk, instinctief.
Ik hield haar dus weg van de fretten en mijn tuin in. Daar staat een hek omheen met aan één kant gaas. Komt die buurvrouw met de fretten bij het gaas staan, kennelijk met het idee om ze met de veiligheid van het hek ertussen aan elkaar te laten wennen. Vergeet het maar, Bob hing prompt met ontblote tanden aan het hek.
En nee, met de fretjes is niets gebeurd maar tussen de fretjes en Bobby is het nooit wat geworden. Geen schijn van kans, met zo’n puur instinctieve, heftige reactie.

Was ik nu nooit die fretten tegengekomen, dan had ik misschien ook wel domweg beaamd dat dat best kan hoor, jachtinstinct ombuigen, was mij immers ook gelukt. Maar nu weet ik wel beter.
Die konijnen was bij Bobby nooit meer dan een beetje dom er achteraan rennen. Dat soort najagen valt best wel te trainen. Maar op het moment dat echt, puur instinct tevoorschijn komt, dat alleen nog maar datgene waar de hond op reageert telt en niets anders, je hond als het ware in een andere dimensie zit, daar valt niet tegenop te trainen. Je dringt niet eens door.

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Dobber heeft ooit tijdens één wandeling twee keer een ongewenst uitje gemaakt: in een weiland met schapen en in een omheinde tuin met loslopende konijnen. En ik maar zwaaien met haar favoriete speeltje en roepen 'Dobber! Frisbee! Frisbééééé!!!!!'. Beide keren kwam ze pas weer terug toen de behoefde van het jagen voldaan was. De schapen zijn er (volgens mij) goed vanaf gekomen, maar een van de konijnen is doodgebeten. Als ik eraan terugdenk hoor ik haar nog steeds piepen en janken van frustratie toen dat konijn haar telkens te snel af was.

 

Op dat moment had ik jarenlang op dit forum gezeten en heel veel gelezen over positief trainen, koekjes etc. En ik deed dat ook allemaal: ik beloonde me het ongeluk. Daarnaast corrigeerde ik wel als ik het nodig achtte, maar het had nooit echt veel effect.

 

Toen ik thuis kwam van die wandeling was ik zo kwaad en gefrustreerd. Die dag werden mijn ogen geopend dat mijn hond helemaal niet zo gehoorzaam was als ik wel niet dacht. Want al de kunstjes die ze kende en waar ze de frisbee als beloning voor kreeg waren niet meer dan dat: kunstjes. Geen gehoorzaamheid, maar trucjes. Als het erop aan kwam kreeg ik een grote middelvinger van haar. Deze wandeling met twee ongewenste uitjes was nodig om mij de ogen te openen. 

 

Sindsdien hebben we heel wat vooruitgang geboekt qua opvoeding. Maar één ding krijg ik er niet uit: jachtinstinct. Ze is nu 12 jaar en ze is nog net zo fel als toen ze als 8 maanden oude pup een paar weken logeerde bij kennissen en daar 15 kippen doodbeet. We zijn ruim elf jaar verder en ondanks dat we een hele goede band hebben en ze altijd luistert, is ze nog steeds helemaal gek als we zelfs maar een konijnenhok voorbij lopen en het konijn naar binnen schiet. Juist vanwege dat jachtinstinct zit ze altijd aan de lange lijn van 8 meter. Want ik weet dat áls ze iets ruikt, ze weg is. 

 

Het is een illusie dat je dit soort sterke instincten eruit kunt trainen. Je kunt het niet eruit krijgen, je kunt het hooguit accepteren en leren begeleiden. M.a.w.: jachtcursussen doen etc. en op die manier in hun jachtbehoefte voorzien. Maar zelfs dan hoef je alleen maar het 'verkeerde' type hond te hebben om je te realiseren dat je niet kunt voorkomen dat de hond onder appèl blijft staan als er een konijn voorbij huppelt tijdens het dagelijkse uitje.

 

Het idee van een beloning als motivatie om te luisteren is leuk, maar werkt alleen als de beloning belangrijker is dan het ongewenste gedrag dat de hond wil laten zien. Op het moment dat het jagen o.i.d. de grootste beloning is, kun je zwaaien met een frisbee gedrenkt in pindakaas, maar het zal geen enkel effect hebben.

pagina 8 van 12 12 3 4 5 6 7 89 10 11 12
Volgende forumvraag: Zindelijkheid
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^