Roedeltheorie blijft standhouden blijkbaar? (boek van Cesar Millan aan het lezen).

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel PieterPieter

honden foto van Pieter

" Er zijn helaas een hoop slechte hondenscholen. Iedereen mag nl een hondenschool beginnen, heb je geen diploma voor nodig. Aanhangers van CM, de roedeltheorie, de ervaringsdeskundige, allemaal die een hondenschool zijn begonnen, helaas.
Scholen waar slipkettingen verplicht zijn, waar ze geen idee hebben betreft gedrag. Zonder enige opleiding.
Funest voor de hondenwereld.
Maar helaas ook op goede hondenscholen, heb je bazen, die het niet begrijpen.
 
Mensen hebben oren, maar ze horen niet, mensen hebben ogen, maar ze kijken niet. Het succes van de hond, is afhankelijk van de baas.
Een baas, die verwacht dat zijn hond tijdens de les luistert, terwijl de overige dagen de baas op zijn telefoon de hond uitlaat. Een hond liegt niet, je ziet exact wat voor relatie hond/baas hebben.
Wij brengen honden in een situatie, waar ze zelf niet om gevraagd hebben: kijk ze leuk spelen, honden liegen niet, duidelijk te zien, dat het geen leuk spel is.
Want de hond moet socialiseren, dus door iedereen worden geaaid en op elke hond af gaan. Honden liegen niet, ze vragen er niet zelf om.
Het gros van de eigenaren leest zijn hond niet goed, begrijpt hem niet, luistert niet naar hem. We hebben torenhoge verwachtingen, zonder die uit te spreken.
Helaas heeft proberen uit te leggen, niet altijd nut, mensen luisteren en horen slecht.
Triest voor de hondjes. "

Een deel van wat je zegt klopt natuurlijk wel.  Mensen horen wel, maar luisteren niet...  of ze horen enkel wat ze willen horen, of wat hen uitkomt. Of, ze zien (lezen) enkel wat ze willen zien. Bijvoorbeeld "kijk mijn hond kwispelt, hij is blij", terwijl jij en ik weten dat kwispelen niet altijd blijheid of enthousiasme betekend maar ook stress of opwinding kan zijn...  maar dat willen velen mensen dan weer niet zien. 

Wat betreft hondenscholen, daar ben ik het maar deels met je eens. Maar het is juist dat er heel veel verschil in bestaat...  en dat het echt een ware zoektocht is!  Veel mensen kiezen ook een school dicht bij huis, terwijl de hondenschool waarvoor je 10 kilometer verder moet rijden een pak beter is. Maarja, hoe weet je dat?  Meestal is het al te laat als je dit door hebt (dan heb je de puppycursus meestal al doorlopen eer je het door hebt). Dit heb ik zelf ook ervaren.

Dan wat het voorbeeld van de slipketting betreft:  Sommige hondenscholen verbieden de slipkettingen net, anderen verplichten het zelfs en sommige hondenscholen raden het geval per geval aan, en dat lijkt mij het énigste juiste manier. Maar dan wel op voorwaarde dat het  gebruik ook heel goed wordt uitgelegd en er tijdens de lessen ook effectief specifiek wordt getraind op het correct gebruik van de slipketting (maar daar tijd voor maken tijdens de lessen, schiet er dan dikwijls weer over, en dat is dan weer jammer).  

Groetjes Pieter. 

honden page profiel RVSRVS

honden foto van RVS

" Volgens mij is er niemand, die het bestaan van hiërarchieën ontkend. Hoe een hiërarchie ontstaat en is opgebouwd, daar bestaan wel verschillen van mening en kennis over.
Neem CM, die komt bij een vreemde binnen en een paar ksst en porren en hij noemt zich leider van de roedel.
Dat klopt dus gewoon niet. 
Dat er verschil reu/teef, man/vrouw, hengst/merrie, poes/ kater etc...is, is niet alleen uiterlijk zichtbaar, hormonaal en kwa hersenen zit daar ook een verschil.
Ik zou niet weten, wie dat zou ontkennen. "

Laten we het naar onszelf (de mens) verplaatsen. Ergens kan een overheersend typje binnenstappen en de groep zal geneigd zijn in eerste instantie naar hem/haar te luisteren. Of die degene daadwerkelijk een stabiele leider is die de groep vooruit kan helpen en waar de groep dus, op de lange termijn, achteraan wil lopen zal dan nog maar moeten blijken en hoeft geenszins het geval te zijn. De meer ervaren mensen zullen als eersten of misschien wel gelijk zien dat iemand een blaaskaak is en leiderschapskwaliteiten veinst door een grote mond en dan is het wachten opdat de hele groep dat besef krijgt.

Zo zien we ook nooit dat C.M. drie weken ergens in huis logeert  en of de hond dan nog steeds doet wat hij wil. Maarja..... it's showbizz hè en dat moet je, je beseffen als je z'n afleveringen kijkt. Daarentegen zijn z'n boeken het echt wel waard om te lezen en krijg je een ander beeld van hem en wat hij doet

Ikzelf kijk z'n afleveringen niet meer omdat ik me dan dooderger aan de hondeneigenaren; Komt er weer zo'n stel met een wolfskruising, in een appartement, die z'n jasje niet aan wil laten trekken voor de wekelijkse wandeling.  Een keer extra uitlaten door C.M. en het jasje de vuilisbak in blijkt dan het ei van Columbus te zijn maar daar hadden ze zelf nog nooit aan gedacht

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Roedels wilde wolven bestaan uit een moeder een vader en kinderen van verschillende jaargangen. Een familie dus, en de ouders leren hun kinderen op een liefdevolle manier, alles wat ze nodig hebben om op te groeien. 

 

Een hond is geen wolf, de honden die wij houden zijn geen wilde honden, ook zijn  wij geen honden.

 

Wij vormen met de honden die wij uitgekozen hebben een soort onnatuurlijke roedel, waar wij als de liefhebbende ouder een cruciale rol spelen. En als er meerdere honden zijn zal je vast honden met een wat sterker karakter hebben als de ander,  en toch hoeft het niet zo te zijn dat altijd dezelfde hond de initiatieven neemt of haantje de voorste is, dat kan wisselen. Het hangt er ook vanaf hoeveel ruimte de honden hebben, en in welke situaties ze komen, hoeveel rust, hoeveel activiteiten, zelfs het soort voer kan van invloed op het gedrag zijn.

 

Volgens mij is iedereen het wel over eens in de moderne wetenschap van hondengedrag, dat wij mensen onze huishonden begeleiden moeten om te laten weten wat wij van ze willen.  Dat kan prima op een vriendschappelijke vreedzame manier gelukkig.

Om dat begeleiden goed te kunnen doen zal je je oa moeten verdiepen in hoe honden communiceren onderling en met ons. Als je dat niet doet en je denkt alleen vanuit het menszijn, kunnen al gauw misverstanden ontstaan en vandaaruit problemen. 

 

Daarom (kom ik weer) zou een hondenhoudbewijs waarbij goede gt's die op de hoogte zijn van de nieuwste inzichten over hondengedrag, bij betrokken zijn, een hoop ellende en teleurstelling schelen voor mens en hond.

 

 

 

 

 

 

 

 

honden foto van Marie-Rose & Tibootje (RIP) + Freya'tje

Ik begrijp dus totaal niet hoe iemand nog achter Cesar Milan kan staan, er zijn tal van voorbeelden waarbij hij een hond niet bepaald op de juiste manier aanpakte, ik zie hem nog steeds een doodsbange Labrador over het parket sleuren omdat hij er angst voor had. De hond was zo bang dat hij plaste, ik zit zelf met een hond die bang was van laminaat, als ik het zo moest gedaan hebben, was haar vertrouwen helemaal zoek geweest.

 

Geert De Bolster lees ik hier ook, nog zo een exemplaar. Die presteerde het ooit om tegen vrienden van me te zeggen dat hun gekozen pup zou agressief worden. Ging om een Golden teefje en die mensen, omdat het hun eerste hond was, waren erg ongerust. Ze groeide op tot de braafste en liefste hond die men maar kon voorstellen, dus vergeef me als ik de kennis van die man met een pak zout neem. Hij was ook degene die eens zegde dat een hond, die vergelijkbaar gedrag vertoonde met mijn Labrador, namelijk zo enthousiast reageren als hij mocht gaan wandelen dat hij in het rond sprong, op straat tegen vensterbanken sprong als hij een kat ofzo zag etc. Er zat niets agressie in, enkel over enthousiast, ook mijn hond gromde van opwinding, maar in heel zijn lange leven is hij geen enkel moment agressief geweest. Die hond was net zo, maar wat adviseerde die volslagen idioot "laat maar inslapen". Dat noemt zich dan GT, sindsdien heeft die totaal afgedaan.

 

Er zijn goede GT's, maar vele zelfverklaarde ook. Ik ben van mening dat er bij honden, net als bij kinderen (maar dat is tegenwoordig nog meer zoek dan bij honden) regels moeten zijn. Neen is neen en ja is ja, niet de ene moment zus en de andere moment zo. Want het "probleemgedrag" bij honden wordt niet veroorzaakt door de honden, maar door de lakse bazen die ofwel geen idee hebben waar ze mee bezig zijn ofwel geen enkele intentie hebben om er tijd in te steken. En dan is het zogezegd bij de hond dat het probleem ligt.

 

Ik ben in het begin met Freya naar een GT geweest, dit omdat ik tegen een paar problemen aanliep die ik zeker juist wilde aanpakken en ik wilde graag een hond die me niet over de straat sleurde en waar ik overal mee kon komen. De GT zegde dat ik zeer consequent moest zijn en in het begin soms streng, zeker nooit slaan want dat is een teken van onmacht en totaal niet de manier. Wel ben ik aanvankelijk een aantal keren heel kordaat moeten zijn, want Golden of niet, mevrouwtje probeerde enorm veel uit. Ik geef toe dat ik soms dacht "moet ik het nu echt zo doen, zo doordrijven, de regels stellen". Maar heb dat wel gedaan, nu heb ik een hond waar ik keer op keer over gecomplimenteerd wordt. Een tijd geleden was ik op zondag naar het drukke Scherpenheuvel gegaan en iets gaan eten. Er waren enorm veel mensen met honden die onze tafel passeerden, waarbij kleinere honden dan vaak tegen haar begonnen te blaffen etc. Freya bleef liggen, gedroeg zich meer dan keurig. Toen we recht stonden kwamen de ober en de eigenaar van de zaak op me af en zegde "mevrouw chapeau, uw hond is echt voorbeeldig, die hoor je niet, wordt letterlijk toegeblaft door anderen en nog blijft ze heel rustig, echt keurig, maar daar hebt u volgens mij toch heel wat tijd ingestoken ?". Dat beaamde ik, maar zijn ze toch meer dan waard. Ook in het asiel hield ik me al bezig met de honden die niet veel kenden, nooit met harde hand, wel met geduld en consequentie. Leiding geven en vertrouwen, al snel pikten ze dat op en leerden ze. Dat hoeft niet en mag niet met harde hand.

 

Nu las ik net dat het asiel waar ik ga, aan de noodbel trekt over de manier waarop mensen met hun honden omgaan. Ze steken er geen tijd in, laat maar waaien en dan krijg je sommige honden die niets kennen en waar flink mee moet worden getraind. Ze zegden er nog heel stellig bij dat het absoluut NIET gaat om honden zoals de Staffie, maar wel om gewone honden die lakse baasjes hadden die verkeerd gedrag veroorzaakten. 

 

Het is zoals met kinderen, ook daar is tegenwoordig de mentaliteit vaak van "ach laat ze maar, het is een kind, ze moeten doen wat ze graag doen en vooral geen regels opleggen". Dat werkt niet met kinderen en evenmin met honden, zo simpel is het.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Een deel van wat je zegt klopt natuurlijk wel.  Mensen horen wel, maar luisteren niet...  of ze horen enkel wat ze willen horen, of wat hen uitkomt. Of, ze zien (lezen) enkel wat ze willen zien. Bijvoorbeeld "kijk mijn hond kwispelt, hij is blij", terwijl jij en ik weten dat kwispelen niet altijd blijheid of enthousiasme betekend maar ook stress of opwinding kan zijn...  maar dat willen velen mensen dan weer niet zien. Wat betreft hondenscholen, daar ben ik het maar deels met je eens. Maar het is juist dat er heel veel verschil in bestaat...  en dat het echt een ware zoektocht is!  Veel mensen kiezen ook een school dicht bij huis, terwijl de hondenschool waarvoor je 10 kilometer verder moet rijden een pak beter is. Maarja, hoe weet je dat?  Meestal is het al te laat als je dit door hebt (dan heb je de puppycursus meestal al doorlopen eer je het door hebt). Dit heb ik zelf ook ervaren.Dan wat het voorbeeld van de slipketting betreft:  Sommige hondenscholen verbieden de slipkettingen net, anderen verplichten het zelfs en sommige hondenscholen raden het geval per geval aan, en dat lijkt mij het énigste juiste manier. Maar dan wel op voorwaarde dat het  gebruik ook heel goed wordt uitgelegd en er tijdens de lessen ook effectief specifiek wordt getraind op het correct gebruik van de slipketting (maar daar tijd voor maken tijdens de lessen, schiet er dan dikwijls weer over, en dat is dan weer jammer).  Groetjes Pieter.  "

Wat is je doel van het gebruik van een slipketting?

 

Honden leren door associeren.

Een slipketting gebruiken bij een hond, veroorzaakt ongemak. 

Al het gedrag wat een hond laat zien, is natuurlijk gedrag, een fysieke correctie voor zijn gedraging, zal een hond dan ook niet koppelen aan zijn eigen natuurlijke gedrag, maar aan bvb de baas, of een andere hond, als hij werd gecorrigeerd door zijn gedrag naar een andere hond.

Om het ongemak (het gebruik van de slipketting) niet te voelen, zal een hond zich wellicht inhouden. Vermijdingsleer. Echter, de andere hond, of jij als baas, wordt er niet leuker door. Het associatie leren wat ze doen.
Die hond of de baas is gekoppeld aan het gebruik van de slipketting.

Daarom werken fysieke correcties (a la CM) niet.

Hoe je bvb uitvallen wel kan oplossen?

De stressignalen leren herkennen en zorgen, dat de stres niet oploopt, zodat een hond niet hoeft uit te vallen.

Bij uitvallen zit een hond heel hoog in het stresniveau.

Daarbij zorgen voor een positieve associatie, zoals voertjes geven, zodat op den duur, een vreemde hond een voorspeller wordt van een voertje bij de baas.

 

Geen quick fit, maar lang termijn denken

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Laten we het naar onszelf (de mens) verplaatsen. Ergens kan een overheersend typje binnenstappen en de groep zal geneigd zijn in eerste instantie naar hem/haar te luisteren. Of die degene daadwerkelijk een stabiele leider is die de groep vooruit kan helpen en waar de groep dus, op de lange termijn, achteraan wil lopen zal dan nog maar moeten blijken en hoeft geenszins het geval te zijn. De meer ervaren mensen zullen als eersten of misschien wel gelijk zien dat iemand een blaaskaak is en leiderschapskwaliteiten veinst door een grote mond en dan is het wachten opdat de hele groep dat besef krijgt.
Zo zien we ook nooit dat C.M. drie weken ergens in huis logeert  en of de hond dan nog steeds doet wat hij wil. Maarja..... it's showbizz hè en dat moet je, je beseffen als je z'n afleveringen kijkt. Daarentegen zijn z'n boeken het echt wel waard om te lezen en krijg je een ander beeld van hem en wat hij doet
Ikzelf kijk z'n afleveringen niet meer omdat ik me dan dooderger aan de hondeneigenaren; Komt er weer zo'n stel met een wolfskruising, in een appartement, die z'n jasje niet aan wil laten trekken voor de wekelijkse wandeling.  Een keer extra uitlaten door C.M. en het jasje de vuilisbak in blijkt dan het ei van Columbus te zijn maar daar hadden ze zelf nog nooit aan gedacht "

Nou als ik naar mezelf kijk, prik ik zo door zo een blaaskaak heen.

Daarbij moet er altijd sprake zijn van een relatie, eer er sprake kan zijn van een groep met een hiërarchie.

De volgorde binnen een hiërarchie is overigens geen vast staand gegeven.

Kijk maar naar een gezin met meerdere honden, als een van de honden oud wordt en gebrekkig, dan kunnen de rollen wisselen.

Niet alleen dat, de ene hond kan de baas zijn over eten, de ander over de ligplek naast de baas, de derde over de bal. Het is maar net, wat die ene hond belangrijk vind.

Het is ook niet de hiërarchie wat in het leven belangrijk is, maar de samen werking.

 

Ik ben niet de baas over mijn hond of gezin. We vormen een samenwerkings verband, waar we zorgen dat iedereen weet waar hij aan toe is en waar we zo optimaal mogelijk samen leven. Ja, ook Luca heeft inbreng betreft regels.

Als het regent, wordt er niet gewandelt, Luca slaapt op de bank en ons bed, Luca bepaald buiten (meestal) de route en ja, naar de dierenarts wil ze niet, niet alles in het leven is leuk.

honden page profiel RVSRVS 3 doggies

honden foto van RVS

" Nou als ik naar mezelf kijk, prik ik zo door zo een blaaskaak heen.
Daarbij moet er altijd sprake zijn van een relatie, eer er sprake kan zijn van een groep met een hiërarchie.
De volgorde binnen een hiërarchie is overigens geen vast staand gegeven.
Kijk maar naar een gezin met meerdere honden, als een van de honden oud wordt en gebrekkig, dan kunnen de rollen wisselen.
Niet alleen dat, de ene hond kan de baas zijn over eten, de ander over de ligplek naast de baas, de derde over de bal. Het is maar net, wat die ene hond belangrijk vind.
Het is ook niet de hiërarchie wat in het leven belangrijk is, maar de samen werking.
 
Ik ben niet de baas over mijn hond of gezin. We vormen een samenwerkings verband, waar we zorgen dat iedereen weet waar hij aan toe is en waar we zo optimaal mogelijk samen leven. Ja, ook Luca heeft inbreng betreft regels.
Als het regent, wordt er niet gewandelt, Luca slaapt op de bank en ons bed, Luca bepaald buiten (meestal) de route en ja, naar de dierenarts wil ze niet, niet alles in het leven is leuk. "

Uiteindelijk ben jij degene die de regels bepaalt dus ben jij dan de baas van je hond. Dan kunnen mensen wel allerlei andere woorden verzinnen omdat er een smet op het woord baas schijnt te zitten maar het komt, volgens mij, op hetzelfde neer.

honden page profiel DamperDamper

Bij ons loopt er hier iemand rond die mij ieder keer komt vragen hoe de hond zich gedraagt en of mijn dochter van 14 jaar de hond kan uitlaten, en of hij goed luistert en een hele preek..al van pups af aan.
Nu moest ik volgens hem de hond toen hij nog een pup was ieder dag op zijn rug leggen, hard aanpakken..bla bla..
Zelf heeft hij 2 jachthonden die wel super luisteren dat wel, 2 teefjes en lopen nooit aan de riem waar hij ook een beetje tegen is en hij daardoor overdag nooit op de uitlaat strookjes te zien is en altijd met de honden naar het bos gaat.
Leuk voor hem dat ze met een fluit nar hem toe komen...maar mij niet gezien hoor.

Nu is hij 15 maanden en wil nog steeds met andere honden spelen, kwam deze meneer weer eens langs met zijn loslopende honden, loopt recht op Alex af en hij wil spelen, helemaal opgewonden natuurlijk..teefje van hem loopt weg en Alex begint te piepen en geeft wat trekjes..kwam het ; hij heeft helemaal geen respect voor jou !
Je moet vaker binnen trainen, je moet dit doen, je moet dat doen, in alle hoekjes van je kamer opgerolde kranten klaar hebben staan en bij elk vorm van negeren flinke klappen uitdelen...op zijn rug leggen, aanpakken bla bla..

Hoeft allemaal niet zei ik, ik ben van de positieve..ik ga niet ieder minuut mijn hond commanderen en indien nodig corrigeren dat soort zaken van trainen ben ik niet van gediend, heb daar noch de tijd voor noch de energie.
Wij begrijpen elkaar, soms is het inderdaad wel lastig buiten bij het tegenkomen van een ander hond omdat meneertje graag wilt spelen maar verder doet hij het gewoon heel erg goed. Het is geen robot, daarvoor hebben wij hem niet..hij mag soms van mij doen wat hij wil, maar weet zijn grenzen ook wel het is mijn maat niet mijn knecht daarvoor heb ik hem helemaal niet. Doet het super met mijn dochters, binnen luistert hij enorm goed ..hoef alleen maar plaats te zeggen en loopt er dan ook gelijk naartoe, hoezo geen respect ???

Maar dat slaan, schreeuwen, op zijn rug leggen, in alle hoekjes van je huis een klappertje klaar zetten..mij niet gezien hoor echt niet dan doe ik hem liever weg want dat is alleen maar frustratie..je moet er van kunnen genieten..belonen belonen belonen werkt ook heel goed. Verwacht zelf ook niet veel van mij hond, kom hier, zit , plaats, doorlopen, uhmmm!..dat is bij mij genoeg, meer vraag ik hem ook niet, hij blij ik blij.
Dochter van 14 hoeft de hond helemaal niet eens uit te laten, een hond van nu ongeveer 55 kilo aan iemand meegeven van ongeveer dezelfde gewicht is gewoon een not done voor mij hoe braaf de hond ook mag zijn. 

Soms is het praten van iemand ook zo makkelijk, meneer met 2 kleine jachthonden ( teven ) verwacht dat een niet gecastreerd rottweiler reu hetzelfde zal gaan doen. Volgens hem zou het focussen en kleine trekjes niets met pubertijd te maken hebben want hij zou al over zijn pubertijd heen zijn ( 15 maanden ! )...je moet hem dus respect afdwingen door hem een beetje te gaan martelen en op zijn rug te leggen ?

Ga toch weg man..  

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

" Bij ons loopt er hier iemand rond die mij ieder keer komt vragen hoe de hond zich gedraagt en of mijn dochter van 14 jaar de hond kan uitlaten, en of hij goed luistert en een hele preek..al van pups af aan.Nu moest ik volgens hem de hond toen hij nog een pup was ieder dag op zijn rug leggen, hard aanpakken..bla bla..Zelf heeft hij 2 jachthonden die wel super luisteren dat wel, 2 teefjes en lopen nooit aan de riem waar hij ook een beetje tegen is en hij daardoor overdag nooit op de uitlaat strookjes te zien is en altijd met de honden naar het bos gaat.Leuk voor hem dat ze met een fluit nar hem toe komen...maar mij niet gezien hoor.Nu is hij 15 maanden en wil nog steeds met andere honden spelen, kwam deze meneer weer eens langs met zijn loslopende honden, loopt recht op Alex af en hij wil spelen, helemaal opgewonden natuurlijk..teefje van hem loopt weg en Alex begint te piepen en geeft wat trekjes..kwam het ; hij heeft helemaal geen respect voor jou !Je moet vaker binnen trainen, je moet dit doen, je moet dat doen, in alle hoekjes van je kamer opgerolde kranten klaar hebben staan en bij elk vorm van negeren flinke klappen uitdelen...op zijn rug leggen, aanpakken bla bla..Hoeft allemaal niet zei ik, ik ben van de positieve..ik ga niet ieder minuut mijn hond commanderen en indien nodig corrigeren dat soort zaken van trainen ben ik niet van gediend, heb daar noch de tijd voor noch de energie.Wij begrijpen elkaar, soms is het inderdaad wel lastig buiten bij het tegenkomen van een ander hond omdat meneertje graag wilt spelen maar verder doet hij het gewoon heel erg goed. Het is geen robot, daarvoor hebben wij hem niet..hij mag soms van mij doen wat hij wil, maar weet zijn grenzen ook wel het is mijn maat niet mijn knecht daarvoor heb ik hem helemaal niet. Doet het super met mijn dochters, binnen luistert hij enorm goed ..hoef alleen maar plaats te zeggen en loopt er dan ook gelijk naartoe, hoezo geen respect ???Maar dat slaan, schreeuwen, op zijn rug leggen, in alle hoekjes van je huis een klappertje klaar zetten..mij niet gezien hoor echt niet dan doe ik hem liever weg want dat is alleen maar frustratie..je moet er van kunnen genieten..belonen belonen belonen werkt ook heel goed. Verwacht zelf ook niet veel van mij hond, kom hier, zit , plaats, doorlopen, uhmmm!..dat is bij mij genoeg, meer vraag ik hem ook niet, hij blij ik blij.Dochter van 14 hoeft de hond helemaal niet eens uit te laten, een hond van nu ongeveer 55 kilo aan iemand meegeven van ongeveer dezelfde gewicht is gewoon een not done voor mij hoe braaf de hond ook mag zijn. Soms is het praten van iemand ook zo makkelijk, meneer met 2 kleine jachthonden ( teven ) verwacht dat een niet gecastreerd rottweiler reu hetzelfde zal gaan doen. Volgens hem zou het focussen en kleine trekjes niets met pubertijd te maken hebben want hij zou al over zijn pubertijd heen zijn ( 15 maanden ! )...je moet hem dus respect afdwingen door hem een beetje te gaan martelen en op zijn rug te leggen ?Ga toch weg man..   "

Nou ja, wat een hond op zijn rug gooien te maken heeft met dit onderwerp is mi een raadsel, maar dat terzijde: zijn honden lopen altijd los, luisteren, komen terug op de fluit (gewoon een basic stukje in de jachttraining maar ook voor niet-jachthonden uitstekend toepasbaar en makkelijk: mijn hond komt ook terug op de fluit)... maar 'jou niet gezien'?  Wat doet die vent dan fout? Nee, ik heb het er ook niet op om een hond op zijn rug te gooien, en snap ook niet waarom hij dit je aanraadt. Maar wat is er verder dan het probleem van? Zijn honden zijn niemand tot last. Jouw hond rent op iemand af omdat hij wil spelen, begint te trekken.... 

 

Nu begrijp ik best dat je misschien niet achter Cesar zijn manier staat, of achter welke manier dan ook.... Maar dat betekent natuurlijk niet dat je zelf geen actie hoeft te ondernemen of bepaalde dingen moet laten gaan, puur en alleen omdat je tegen bepaalde manieren van opvoeden bent. Je hóeft je hond niet te meppen om hem te laten luisteren, dat draagt niemand je op. Nee, een intacte rottweiler reu is niet hetzelfde als zijn jachthonden, maar rottweilers worden niet voor niks gebruikt voor diverse hondensporten waar van ze verwacht wordt dat ze goed naar de handler luisteren: het kan dus wel, met jouw hond.

 

Een hond kan ook strak onder appèl staan en tegelijkertijd je maatje en niet je knecht zijn. Daar hoef je heus niet voor te meppen ofzo.  Dat we nu zelfs een probleem gaan maken van iemand die zijn honden gewoon onder controle heeft..... manmanman

honden page profiel PennyPenny

honden foto van Penny

" Nou ja, wat een hond op zijn rug gooien te maken heeft met dit onderwerp is mi een raadsel, maar dat terzijde: zijn honden lopen altijd los, luisteren, komen terug op de fluit (gewoon een basic stukje in de jachttraining maar ook voor niet-jachthonden uitstekend toepasbaar en makkelijk: mijn hond komt ook terug op de fluit)... maar 'jou niet gezien'?  Wat doet die vent dan fout? Nee, ik heb het er ook niet op om een hond op zijn rug te gooien, en snap ook niet waarom hij dit je aanraadt. Maar wat is er verder dan het probleem van? Zijn honden zijn niemand tot last. Jouw hond rent op iemand af omdat hij wil spelen, begint te trekken.... 
 
Nu begrijp ik best dat je misschien niet achter Cesar zijn manier staat, of achter welke manier dan ook.... Maar dat betekent natuurlijk niet dat je zelf geen actie hoeft te ondernemen of bepaalde dingen moet laten gaan, puur en alleen omdat je tegen bepaalde manieren van opvoeden bent. Je hóeft je hond niet te meppen om hem te laten luisteren, dat draagt niemand je op. Nee, een intacte rottweiler reu is niet hetzelfde als zijn jachthonden, maar rottweilers worden niet voor niks gebruikt voor diverse hondensporten waar van ze verwacht wordt dat ze goed naar de handler luisteren: het kan dus wel, met jouw hond.
 
Een hond kan ook strak onder appèl staan en tegelijkertijd je maatje en niet je knecht zijn. Daar hoef je heus niet voor te meppen ofzo.  Dat we nu zelfs een probleem gaan maken van iemand die zijn honden gewoon onder controle heeft..... manmanman "

Daar ben ik het echt helemaal mee eens. Penny luistert ook heel erg goed, loopt alleen in de straat aan de lijn (en trekt daarbij eigenlijk nooit), komt direct als ik roep, negeert alles en iedereen en kan op commando heel netjes los naast blijven lopen als andere honden passeren. Ik heb haar daar nog nooit voor hoeven slaan of haar op haar rug hoeven leggen, ik besteed gewoon heel veel tijd aan haar en haar opvoeding/training. Ik gebruik heel veel van de positieve aanpak, maar corrigeer ook soms en doe dat door een stemverheffing of (als het echt te ver) haar halsband even stevig vast te pakken. Haar tijdens een correctie aanraken (slaan, nekvel pakken, op de rug leggen) doe ik niet en is om een goed opgevoede hond te krijgen totaal niet nodig. Ik ken ook mensen die echt helemaal niet corrigeren en zelfs hun honden gedragen zich zoals de jachthonden die worden beschreven.

 

Ik ken trouwens meerdere mensen die zich nog aan dominantietheorie vast houden, maar echt niet al die mensen mishandelen hun honden of hebben honden die bang voor hun zijn. Sommigen vind ik te hard corrigeren, maar anderen gebruiken alleen maar het idee van rangen binnen een gezin en voeden verder vooral positief op. Ik gebruik zelf ook regels die je aan die methode zou kunnen koppelen en toch is Penny een hele vrolijke hond die het liefst de hele dag samen met mij bezig is en alleen maar wil spelen (en dat op 11-jarige leeftijd).  

honden page profiel Lola&JojoLola&Jojo

honden foto van Lola&Jojo

" https://www.hs-lupo.nl/nieuws/item/dominantie-in-groep-honden-in-harde-cijfers-uitgedruktAardige vrouw Joanne, doet goed werk
  "

(Interessant)Artikel van Elian Hatinga van 't Sant.

In het artikel worden meerdere onderzoeken,theorieën,feiten, enz...besproken, met o.a. Joanne van der Borg, Mathijs Schilder, Claudia Vinke, Simone Cafazzo, e.a. bekende onderzoekers.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.elianhattinga.nl/wp-content/uploads/2017/06/Dominantie-2015-compleet.pdf&ved=2ahUKEwixvuLbxYrnAhVCaVAKHSxwCtEQFjABegQIARAB&usg=AOvVaw1jFf6nsdgSLfCkeRiNuuUp

 

En deze van Simone Cafazzo ben ik nog aan het lezen, kost me wat meer moeite en tijd daar het ("helaas") in het Engels is.

https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2019.0536

 

 

honden page profiel DamperDamper

" Nou ja, wat een hond op zijn rug gooien te maken heeft met dit onderwerp is mi een raadsel, maar dat terzijde: zijn honden lopen altijd los, luisteren, komen terug op de fluit (gewoon een basic stukje in de jachttraining maar ook voor niet-jachthonden uitstekend toepasbaar en makkelijk: mijn hond komt ook terug op de fluit)... maar 'jou niet gezien'?  Wat doet die vent dan fout? Nee, ik heb het er ook niet op om een hond op zijn rug te gooien, en snap ook niet waarom hij dit je aanraadt. Maar wat is er verder dan het probleem van? Zijn honden zijn niemand tot last. Jouw hond rent op iemand af omdat hij wil spelen, begint te trekken.... 
 
Nu begrijp ik best dat je misschien niet achter Cesar zijn manier staat, of achter welke manier dan ook.... Maar dat betekent natuurlijk niet dat je zelf geen actie hoeft te ondernemen of bepaalde dingen moet laten gaan, puur en alleen omdat je tegen bepaalde manieren van opvoeden bent. Je hóeft je hond niet te meppen om hem te laten luisteren, dat draagt niemand je op. Nee, een intacte rottweiler reu is niet hetzelfde als zijn jachthonden, maar rottweilers worden niet voor niks gebruikt voor diverse hondensporten waar van ze verwacht wordt dat ze goed naar de handler luisteren: het kan dus wel, met jouw hond.
 
Een hond kan ook strak onder appèl staan en tegelijkertijd je maatje en niet je knecht zijn. Daar hoef je heus niet voor te meppen ofzo.  Dat we nu zelfs een probleem gaan maken van iemand die zijn honden gewoon onder controle heeft..... manmanman "


Mijn bericht was niet gericht op de methode van Cesar, ik ben ook een beetje offtopic geweest als ik het zo nog eens lees waarvoor mijn excuses.
Ik doelde meer op de manier van opvoeding. Aanpak en opvoeding zijn weer verschillende zaken, de aanpak van cesar vindt ik juist indrukwekkend en ook wel nodig dus daar ben ik ook wel een voorstander van.
Maar de opvoeding zelf is een ding appart. Een hond is geweldig op te voeden met de positieve handelingen, zonder er fysiek geweld gebruikt te worden.
Mijn standpunt is als je de hond opvoed met de positieve methode en later alsnog de hond een bepaald negatief gedrag zal vertonen dan een aanpak natuurlijk wel wenselijk is. Dan prefereer ik de Cesar methode boven de positieve handelingen. De hond opvoeden vanaf pup af aan met handelingen zoals fysiek geweld gebruiken, keer op keer de kop onderdrukken, dagelijks op zijn rug leggen, meppen bij het corrigeren, snuit in de ontlasting/plasje bij een zindelijk training en dit soort harde aanpakken in de opvoeding van een hond kan later ook zorgen voor problemen.

Betreft mijn hond; ik kan er rustig mee wandelen, absoluut geen trekhond, kan met iedereen en alles goed mee om, luistert goed, ook in het bos, tijdens het loslaten..kom hier is dan ook komen dus ik ben er dik tevreden mee..de allerliefste hond wel van de buurt. Mijn uiting was meer gericht op deze meneer met zijn handelingen...eerlijk, wie heeft er nou thuis in elk hoekje een mepper klaar staan ? En dan ook echt in elk hoekje zodat je het niet hoeft te halen maar al klaar staat waar je bij staan/zit ? Zo ga je toch niet met je honden om ? Je kan dat hond toch ook een opvoeden zonder fysiek geweld ?

Nogmaals sorry voor het offtopic gaan. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Mijn bericht was niet gericht op de methode van Cesar, ik ben ook een beetje offtopic geweest als ik het zo nog eens lees waarvoor mijn excuses.Ik doelde meer op de manier van opvoeding. Aanpak en opvoeding zijn weer verschillende zaken, de aanpak van cesar vindt ik juist indrukwekkend en ook wel nodig dus daar ben ik ook wel een voorstander van.Maar de opvoeding zelf is een ding appart. Een hond is geweldig op te voeden met de positieve handelingen, zonder er fysiek geweld gebruikt te worden.Mijn standpunt is als je de hond opvoed met de positieve methode en later alsnog de hond een bepaald negatief gedrag zal vertonen dan een aanpak natuurlijk wel wenselijk is. Dan prefereer ik de Cesar methode boven de positieve handelingen. De hond opvoeden vanaf pup af aan met handelingen zoals fysiek geweld gebruiken, keer op keer de kop onderdrukken, dagelijks op zijn rug leggen, meppen bij het corrigeren, snuit in de ontlasting/plasje bij een zindelijk training en dit soort harde aanpakken in de opvoeding van een hond kan later ook zorgen voor problemen.Betreft mijn hond; ik kan er rustig mee wandelen, absoluut geen trekhond, kan met iedereen en alles goed mee om, luistert goed, ook in het bos, tijdens het loslaten..kom hier is dan ook komen dus ik ben er dik tevreden mee..de allerliefste hond wel van de buurt. Mijn uiting was meer gericht op deze meneer met zijn handelingen...eerlijk, wie heeft er nou thuis in elk hoekje een mepper klaar staan ? En dan ook echt in elk hoekje zodat je het niet hoeft te halen maar al klaar staat waar je bij staan/zit ? Zo ga je toch niet met je honden om ? Je kan dat hond toch ook een opvoeden zonder fysiek geweld ?Nogmaals sorry voor het offtopic gaan.  "

Een hond vertoond geen negatief gedrag.

Ze laten natuurlijk gedrag zien, wat wij mensen niet wenselijk vinden.

Dat maakt het gedrag niet negatief.

Corrigeren van natuurlijk gedrag zal ook niet werken, logisch, een hond gaat de correctie niet koppelen aan zijn natuurlijk gedragingen.

Voor ons ongewenst gedrag kan je juist goed ombuigen met een positieve aanpak.

Vraag van je hond wat je van hem verwacht en als je de stressignalen herkent, kan je een hele hoop voorkomen.

De CM manier van fysiek corrigeren is nooit nodig.

 

Mijn hond, luistert niet altijd, gelukkig maar. Net als wij mensen, niemand die altijd gehoorzaamd. We rijden masaal al bellend door rood, parkeren waar niet mag en rijden te hard, fietsen op de stoep en dan verwachten dat onze hond 100% luister?

Dat is geen reële verwachting.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" (Interessant)Artikel van Elian Hatinga van 't Sant.
In het artikel worden meerdere onderzoeken,theorieën,feiten, enz...besproken, met o.a. Joanne van der Borg, Mathijs Schilder, Claudia Vinke, Simone Cafazzo, e.a. bekende onderzoekers.
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.elianhattinga.nl/wp-content/uploads/2017/06/Dominantie-2015-compleet.pdf&ved=2ahUKEwixvuLbxYrnAhVCaVAKHSxwCtEQFjABegQIARAB&usg=AOvVaw1jFf6nsdgSLfCkeRiNuuUp
 
En deze van Simone Cafazzo ben ik nog aan het lezen, kost me wat meer moeite en tijd daar het ("helaas") in het Engels is.
https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2019.0536
 
  "

Thanks! Ik ga ze kijken. Altijd fijn, om bij te leren en lezen

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Uiteindelijk ben jij degene die de regels bepaalt dus ben jij dan de baas van je hond. Dan kunnen mensen wel allerlei andere woorden verzinnen omdat er een smet op het woord baas schijnt te zitten maar het komt, volgens mij, op hetzelfde neer. "

Ik koop mijn hond, bepaal of hij met een tuig of halsband loopt, wat, wanneer en hoeveel hij eet. Wanneer, waar en hoelang hij naar buiten gaat, of ze een prik krijgt, waar ze slaapt, wat haar speelgoed is, met wie ze speelt, of ze geaaid mag worden, hoe ze opgevoed wordt, kortom, ik bepaal alles uit het leven van mijn hond, zo logisch wie de baas is, dat het niet nodig is, om je daar mee bezig te houden, gewoon zo onbelangrijk. 

Bovendien, zijn de rollen hier wel eens omgedraaid.tongue-out


Hier in huis, bepalen we samen de regels, ook Luca, door te kijken waar ieders behoefte is, door rekening te houden met elkaar, door samen te werken en zo regels te verzinnen, zodat iedereen weet waar hij aan toe is. 

Daar gaat het om, niet wie de baas is. 

honden page profiel PieterPieter

honden foto van Pieter

" Uiteindelijk ben jij degene die de regels bepaalt dus ben jij dan de baas van je hond. Dan kunnen mensen wel allerlei andere woorden verzinnen omdat er een smet op het woord baas schijnt te zitten maar het komt, volgens mij, op hetzelfde neer. "

Goed gesproken, dat is wat ik ook al een hele tijd duidelijk probeer te maken aan bepaalde personen. "baas zijn" of "roedelleider" zijn wordt hier veel te negatief bestempeld, dit kan ook op positieve wijze, maar je bent en blijft inderdaad wel de baas/roedeleider en dus degene die de grenzen bepaalt. 

honden page profiel Lola&JojoLola&Jojo

honden foto van Lola&Jojo

@Hanah 

Lol, dacht al wtf krijg die reclame niet weg, maar het "kwartje" is gevallen, lmfao

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" (Interessant)Artikel van Elian Hatinga van 't Sant.
In het artikel worden meerdere onderzoeken,theorieën,feiten, enz...besproken, met o.a. Joanne van der Borg, Mathijs Schilder, Claudia Vinke, Simone Cafazzo, e.a. bekende onderzoekers.
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.elianhattinga.nl/wp-content/uploads/2017/06/Dominantie-2015-compleet.pdf&ved=2ahUKEwixvuLbxYrnAhVCaVAKHSxwCtEQFjABegQIARAB&usg=AOvVaw1jFf6nsdgSLfCkeRiNuuUp
 
En deze van Simone Cafazzo ben ik nog aan het lezen, kost me wat meer moeite en tijd daar het ("helaas") in het Engels is.
https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2019.0536
 
  "

die eerste link (tweede heb ik nog niet gelezen) is echt de moeite waard om door te nemenhp-thumbsup

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Goed gesproken, dat is wat ik ook al een hele tijd duidelijk probeer te maken aan bepaalde personen. "baas zijn" of "roedelleider" zijn wordt hier veel te negatief bestempeld, dit kan ook op positieve wijze, maar je bent en blijft inderdaad wel de baas/roedeleider en dus degene die de grenzen bepaalt.  "

Wat ik schreef: wij bepalen alles in het leven van een hond, dan hoef je toch niet na te denken wie de baas is. 
Zo onnodig, om daar eindeloze discussies over te voeren.

Ik zelf houd me werkelijk nooit bezig met de baas te zijn, totaal niet nodig.

 

De denk fout van CM en zijn aanhang:

hij komt een vreemd huis binnen en na wat kssst en een por, vind hij zich zelf de roedelleider.

Dat kan dus niet, want om de roedelleider te zijn, moet er sprake zijn van een relatie en die is er niet in dat geval.

Het woord: roedelleider, wordt helaas verkeerd gebruikt.

honden page profiel PieterPieter

honden foto van Pieter

" Wat ik schreef: wij bepalen alles in het leven van een hond, dan hoef je toch niet na te denken wie de baas is. Zo onnodig, om daar eindeloze discussies over te voeren.
Ik zelf houd me werkelijk nooit bezig met de baas te zijn, totaal niet nodig.
 
De denk fout van CM en zijn aanhang:
hij komt een vreemd huis binnen en na wat kssst en een por, vind hij zich zelf de roedelleider.
Dat kan dus niet, want om de roedelleider te zijn, moet er sprake zijn van een relatie en die is er niet in dat geval.
Het woord: roedelleider, wordt helaas verkeerd gebruikt. "

Een leider zijn voor je hond (je zou het ook een "gids voor je hond" kunnen noemen, als je dat liever hoort, komt voor mij op hetzelfde neer) is niet alleen bepalen wat en wanneer hij mag eten, en waar en wanneer hij mag plassen. Het is ook een "gids" voor je hond zijn over grenzen stellen, over wat mag... maar ook wat niet mag. En als dat op positieve wijze kan (bijvoorbeeld met beloningssnoepje), ja zoveel te beter... en niemand hier is daar tegen hé. Daar stimuleer je goed gedrag zeker mee, maar de vraag is of daar ook grenzen mee aangegeven kunnen worden? Ik blijf erbij, positief en beloningsgericht trainen is goed maar is niet altijd voldoende. Een hond kent zijn grenzen niet altijd vanzelf, maar het is volkomen normaal en natuurlijk... hoe ga jij hem met een beloningssnoepje vertellen dat hij een grens is over gestoken? Of dat hij de grens aan het oversteken is?

Soms gaat een hond nu eenmaal eens te ver...  maar door alleen maar te belonen als hij niet te ver gaat, ga jij hem echt niet kunnen aangeven wanneer hij dan toch eens een keertje te ver is gegaan hoor. 
Hoe doen honden dit onder elkaar?  Ja, door soms eens te grommen wanneer een andere hond ongewenst verdrag vertoont.... 
Of, hoe leert een moederhond aan haar pups de bijtgrens of ander ongewenst gedrag aan?  Ze doet dat (in onze ogen of naar onze normen) best hardhandig hoor.  Moesten ouders hun kinderen corrigeren/straffen op de manier waarop moederhonden dat bij hun pups doen...  ze zouden beschuldigd worden van kindermishandeling. Dat is dan terecht natuurlijk...  maar wij zijn mensen en honden zijn honden...  honden moet je opvoeden én corrigeren vanuit de logica van de hond zelf, en dat heb ik ook van CM begrepen.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Een leider zijn voor je hond (je zou het ook een "gids voor je hond" kunnen noemen, als je dat liever hoort, komt voor mij op hetzelfde neer) is niet alleen bepalen wat en wanneer hij mag eten, en waar en wanneer hij mag plassen. Het is ook een "gids" voor je hond zijn over grenzen stellen, over wat mag... maar ook wat niet mag. En als dat op positieve wijze kan (bijvoorbeeld met beloningssnoepje), ja zoveel te beter... en niemand hier is daar tegen hé. Daar stimuleer je goed gedrag zeker mee, maar de vraag is of daar ook grenzen mee aangegeven kunnen worden? Ik blijf erbij, positief en beloningsgericht trainen is goed maar is niet altijd voldoende. Een hond kent zijn grenzen niet altijd vanzelf, maar het is volkomen normaal en natuurlijk... hoe ga jij hem met een beloningssnoepje vertellen dat hij een grens is over gestoken? Of dat hij de grens aan het oversteken is? Soms gaat een hond nu eenmaal eens te ver...  maar door alleen maar te belonen als hij niet te ver gaat, ga jij hem echt niet kunnen aangeven wanneer hij dan toch eens een keertje te ver is gegaan hoor. Hoe doen honden dit onder elkaar?  Ja, door soms eens te grommen wanneer een andere hond ongewenst verdrag vertoont.... Of, hoe leert een moederhond aan haar pups de bijtgrens of ander ongewenst gedrag aan?  Ze doet dat (in onze ogen of naar onze normen) best hardhandig hoor.  Moesten ouders hun kinderen corrigeren/straffen op de manier waarop moederhonden dat bij hun pups doen...  ze zouden beschuldigd worden van kindermishandeling. Dat is dan terecht natuurlijk...  maar wij zijn mensen en honden zijn honden...  honden moet je opvoeden én corrigeren vanuit de logica van de hond zelf, en dat heb ik ook van CM begrepen. "

Heb je wel eens bij een nest pups gekeken?

Mijn ouders fokten boxers en teckels en nee, corrigeren gaat nooit hard handig. De teef, loopt gewoon weg bij het nest als de pups te ver gaan, of ze kijkt ze even aan. Nooit, maar ook nooit, corrigeert een teef hardhandig.

 

Jij denkt dus, dat met positief opvoeden niet gecorrigeerd wordt?

Het gaat ook absoluut niet om een voertje, maar om een motivatie, een bekrachtiger en wel positieve bekrachtigers.

Wat een motivatie is, verschilt per situatie en per hond.

 

Ik had ergens boven al proberen uit te leggen, dat opvoeden betekend grenzen stellen, dus ja, met positief opvoeden, wordt ook gecorrigeerd.

Een pup die in je armen bijt: handen op je rug, negatieve correctie. Stilstaan als je hond trekt, negatieve correctie. Je hond aanlijnen, als hij andere lastig valt, negatieve correctie. De time out, negatieve correctie.

Dus ja, met positief opvoeden, horen ook correcties.

CM gebruikt positieve correcties en dat is nooit nodig, bij geen één hond.

honden page profiel PieterPieter

honden foto van Pieter

Een zeer triestig verhaal dit...   maar past wel in deze discussie. Want deze hond moet dood, zal worden afgemaakt, net omdat niemand hem bepaalde grenzen heeft uitgelegd. Niemand heeft hem tijdig gecorrigeerd...   Als iemand hem destijds had uitgelegd dat er grenzen zijn aan zijn "waak- en verdedigingsinstinct", had men daarna nog wel aan de slag kunnen gaan met positieve beloningsgerichte training en had men vooral zijn euthanasie kunnen vermijden. 

Maar jullie moeten het gehele verhaal (duurt maar 3 minuutjes) zelf maar eens beluisteren...  en zelf oordelen.   Maar dit triestige verhaal (en dit is niet het énige geval, zo blijkt ook uit de uitleg) sterkt mij helaas in mijn gelijk! Nogmaals: de focus op positief gedrag en training op basis van belonen, helemaal akkoord... maar doordat training op basis van correctie "not done" is geworden...  krijgen we meer en meer verhalen zoals in dit filmpje. 

Kortom, deze discussie (of we nu voor of tegenstander van CM zijn), belicht deze discussie toch wel van een andere kant denk ik.  

https://www.youtube.com/watch?v=UJAr24hTEPo 

 

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Een zeer triestig verhaal dit...   maar past wel in deze discussie. Want deze hond moet dood, zal worden afgemaakt, net omdat niemand hem bepaalde grenzen heeft uitgelegd. Niemand heeft hem tijdig gecorrigeerd...   Als iemand hem destijds had uitgelegd dat er grenzen zijn aan zijn "waak- en verdedigingsinstinct", had men daarna nog wel aan de slag kunnen gaan met positieve beloningsgerichte training en had men vooral zijn euthanasie kunnen vermijden. Maar jullie moeten het gehele verhaal (duurt maar 3 minuutjes) zelf maar eens beluisteren...  en zelf oordelen.   Maar dit triestige verhaal (en dit is niet het énige geval, zo blijkt ook uit de uitleg) sterkt mij helaas in mijn gelijk! Nogmaals: de focus op positief gedrag en training op basis van belonen, helemaal akkoord... maar doordat training op basis van correctie "not done" is geworden...  krijgen we meer en meer verhalen zoals in dit filmpje. Kortom, deze discussie (of we nu voor of tegenstander van CM zijn), belicht deze discussie toch wel van een andere kant denk ik.  https://www.youtube.com/watch?v=UJAr24hTEPo
 
 
  "

Lees jij wel goed?

 

honden page profiel PieterPieter

honden foto van Pieter

" Lees jij wel goed?
  "

Ja hoor...  maar hier in dit filmpje moet je nu niet lezen, maar vooral 3 minuutjes goed luisteren denk ik.
https://www.youtube.com/watch?v=UJAr24hTEPo

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Ja hoor...  maar hier in dit filmpje moet je nu niet lezen, maar vooral 3 minuutjes goed luisteren denk ik.https://www.youtube.com/watch?v=UJAr24hTEPo "

Je leest niet goed, ik citeer je even:

iNogmaals: de focus op positief gedrag en training op basis van belonen, helemaal akkoord... maar doordat training op basis van correctie "not done" is geworden... 

 

Hoe kom je erbij dat correcties not done zijn?

 

Positieve correcties zijn nooit nodig en idd not done, maar negatieve correcties worden gewoon gebruikt bij positief opvoeden en trainen.

 

honden page profiel KhyraKhyra

honden foto van Khyra

" Een zeer triestig verhaal dit...   maar past wel in deze discussie. Want deze hond moet dood, zal worden afgemaakt, net omdat niemand hem bepaalde grenzen heeft uitgelegd. Niemand heeft hem tijdig gecorrigeerd...   Als iemand hem destijds had uitgelegd dat er grenzen zijn aan zijn "waak- en verdedigingsinstinct", had men daarna nog wel aan de slag kunnen gaan met positieve beloningsgerichte training en had men vooral zijn euthanasie kunnen vermijden. Maar jullie moeten het gehele verhaal (duurt maar 3 minuutjes) zelf maar eens beluisteren...  en zelf oordelen.   Maar dit triestige verhaal (en dit is niet het énige geval, zo blijkt ook uit de uitleg) sterkt mij helaas in mijn gelijk! Nogmaals: de focus op positief gedrag en training op basis van belonen, helemaal akkoord... maar doordat training op basis van correctie "not done" is geworden...  krijgen we meer en meer verhalen zoals in dit filmpje. Kortom, deze discussie (of we nu voor of tegenstander van CM zijn), belicht deze discussie toch wel van een andere kant denk ik.  https://www.youtube.com/watch?v=UJAr24hTEPo
 
 
  "

Ik ben ook echt niet van de fluwelen handschoen maar ik ben zeker geen CM aanhanger of aanhanger van de roedeltheorie. 

 

Wat ik me naar aanleiding van deze video dan eerder afvraag is hoe dit zo ver heeft kunnen komen. Als je weet waartoe een hond van dit kaliber toe in staat is en hij heeft al eens een hond ernstig verwond/gedood hoe kun je dan het laten gebeuren dat het nog eens gebeurd? 

 

Dat vind ik kwalijker dan een positieve opvoeding. Ik heb ook een hond waarvan ik weet dat die andere honden zwaar zou kunnen verwonden als er geen oog in het zeil wordt gehouden, dit zijn gewoon raseigenschappen dus houd ik hier rekening mee. Hond zit altijd aan de lijn draagt een muilkorf en krijgt de benodigde uitdaging. Dan is er toch ook niks aan de hand? 

 

Maar nee hoor mensen kunnen de verantwoording niet nemen en dan moet deze hond dood, voor mij is dat onbegrijpelijk.

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Dat hardhandig op de rug leggen van een pup is nog steeds een stukje van de oude rangordetheorie: moeder hond zou dat zogezegd met stoute pups doen om hun te corrigeren en vooral om hun te overheersen ( de dominantste te blijven).

Een hond die plat ligt, geeft zich over dacht men vroeger.

En blijkbaar zit het nog steeds in de jongere generaties hun koppie.

 

Neen, dat doen moederhonden absoluut niet, hoogstens even hun kop op de pup leggen en dat is meer als afleiding bedoelt. 

Belagen ze haar dan gaat ze gewoon weg.

Eingenlijk voed ze totaal niet op.

 

Ik vind het helemaal niet raar dat er zoveel opvoedproblemen zijn met honden.

Ik ken mensen die 30 jaar honden hebben en vb. nog niet eens weten hoe een hond zich voelt als hij de staart tussen de benen heeft...

En dan ook de honden in huis halen die enorm veel energie hebben: gewoon omdat ze die mooi vinden.

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

" Een zeer triestig verhaal dit...   maar past wel in deze discussie. Want deze hond moet dood, zal worden afgemaakt, net omdat niemand hem bepaalde grenzen heeft uitgelegd. Niemand heeft hem tijdig gecorrigeerd...   Als iemand hem destijds had uitgelegd dat er grenzen zijn aan zijn "waak- en verdedigingsinstinct", had men daarna nog wel aan de slag kunnen gaan met positieve beloningsgerichte training en had men vooral zijn euthanasie kunnen vermijden. Maar jullie moeten het gehele verhaal (duurt maar 3 minuutjes) zelf maar eens beluisteren...  en zelf oordelen.  
 

Als je als ouder een kind niet zou aanleren wat het wel of niet mag zou het ook een monster worden.

Gewoon allemaal niet zo moeilijk maken: leer je hond wat hij wel of niet mag en zoek er allelaal niet te veel achter.

Hoe meer "theorietjes" je leest, hoe meer je in de war geraakt en gaat twijfelen of je het wel allemaal goed doet.

Hou het simpel, daar houden honden van.

pagina 4 van 12 12 3 45 6 7 8 9 10 11 12
Volgende forumvraag: Zindelijkheid
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^