Welke hond past bij ons?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ZeeltjeZeeltje

Hallo allemaal, 

Ik heb me vandaag hier geregistreerd omdat ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. 

Al heel lang willen we een hond kopen, maar hadden we er de ruimte niet voor. Nu zijn we eindelijk verhuisd en is er ruimte.  Alleen weten we niet welke ras bij ons past. 

Mijn gezin bestaat uit 4 personen; mijn man, 2 kinderen (12+) en ik. We wonen in een eengezinswoning in de stad met tuin, veel groen in de omgeving en uitlaatmogelijkheden. Ik werk 3,5 dag per week, maar kan in de pauzes naar huis. Mijn man werkt in ploegen, dus meer dan 4 uur alleen zou onze toekomstige hond nooit zijn. We zijn beginners, beide nooit een hond gehad. Verder is het denk ik wel belangrijk om te vermelden dat we veel visite krijgen, zowel volwassenen, als kinderen.

We vinden het belangrijk dat onze toekomstige hond waakzaam is, gehoorzaam is, en dus een paar uur alleen kan zijn. Ook wel fijn als het met zijn uiterlijk inbrekers afschrikt :-).

Onze voorkeur is altijd uitgegaan naar Duitse Herders. Ik vind het vooral aantrekkelijk dat ze waakzaam, beschermend en intelligent zijn. Op allerlei websites lees ik echter wel dat ze geen makkelijke honden zijn?

Mijn vraag is denk ik concreet: Is een Duitse Herder te doen voor een beginner, heeft er iemand misschien een andere suggestie?

Bedankt voor de reacties alvast!

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Mijn eerste eigen hond was ook een duitse herder, ik was van huis uit wel herders gewend.

Ik vind persoonlijk een duitse herder makkelijker dan een labrador haha, dus volgens mij kan je heel goed als eerste hond een duitse herder hebben. Het is gewoon heel persoonlijk, maar als jullie hart naar een duitse herde, uitgaat zou ik zeggen doen. Het zijn fantastische honden, gevoelig, leren graag, bewegen graag, doen graag iets samen met hun mensen.

 

Ik heb met mijn dh nooit problemen gehad met bezoek of kinderen. Het was wel een zorgvuldig gefokt teefje, waarbij behalve de gezondheid ook het karakter belangrijk was. Een dh hoort relaxed en zelfverzekerd en ondernemend te zijn. Niet een nerveus happerige hond die stijf staat van de stress, wat al ooit in het nest kan zijn begonnen bij een foute fokker.

 

De duitse herder is helaas een tijd lang slachtoffer geweest is van foute fokkers, je zult heel goed je best moeten om naar een verantwoorde fokker uit te kijken die gezondheid voor laat gaan. Dus de ouderdieren test op erfelijke aandoeningen en honden fokt met een rechte rug. De tjechoslowaakse lijnen hebben vaak nog wel een mooie rechte rug.

 

Verder bestonden er veel vooroordelen over de duitse herder, men meende dat die hard aangepakt moeten worden anders zouden ze zich ooit tegen jou keren, alhoewel dit natuurlijk nonsens is, heerst nog vaak die gedachte en dat is heel jammer. Ga dus vooral geen advies aannemen van zogenaamde herdertrainers die nog in de jaren tachtig van de vorige eeuw leven. 

 

Ik zou me dus eerst in gaan lezen over honden en hun gedrag, communicatie, behoeftes. Een goede basis zijn de boekjes van Turid Rugaas zoals kalmerende signalen, waar ea uitgelegd wordt over hoe honden communiceren.

 

Ik ken jullie natuurlijk niet, maar misschien is zelfs een herder uit het asiel geschikt, er worden er zoveel om de verkeerde redenen aangeschaft dat het wel mis moest gaan en de hond uiteindelijk in het asiel belandt. Voor zo'n soort hond is natuurlijk wel empathie vereist, (nouja altijd wel natuurlijk) en bereidheid om zich te verdiepen in hondengedrag en waar het vandaan komt.

honden page profiel Baasje van FeetjeBaasje van Feetje

honden foto van Baasje van Feetje

Ik zou als beginner niet zo snel een duitse herder nemen. Zeker niet als huishond. Evenals mechelse ed) Ik ben opgegroeid als kind met een tevurense herder (zo goed als zelfde behalve langhaar vs korthaar) maar wat ik mij kan herrinneren was dat die wel strak opgevoed moest worden. Ondanks dat beet hij ook regelmatig als iets hem niet zinde. Wel was het een goede terrein hond (was bij ons waakhond voor tuinbouwbedrijf), niemand durfde langs hem. Had ook veel beweging nodig, mijn vader deed gerust 10km hardlopen met hem.

Waarschijnlijk zijn er veel mensen het niet met mij eens, maar dit is mijn ervaring.

 

Daarna hebben mn ouders een schotse collie gehad, en zij was ook goed waaks, maar veel makkelijker en super lief en trouw aan het gezin. 

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Ik ben van mening dat er niet zoiets bestaat als 'een beginnershond'. 

Kies gewoon voor het ras dat jij denkt dat het leukste is. Mijn eerste eigen hond was een Hollandse herder, ook niet makkelijk en ook geen zogenaamde beginnershond, maar ik heb er geen moment spijt van gehad, heb er nu 2. 

 

Wel moet je goed nadenken of jij je hond kan bieden wat hij nodig heeft. Duitse herders zijn werkhonden waar wat mee gedaan moet worden. Je kunt niet verwachten dat ze genoegen nemen met 3 keer per dag een rondje wandelen en verder leuke gezinshonden zijn. Kies dus een leuke sport uit waar je hond even zijn ei in kwijt kan. 

 

Wat visite betreft, hier dus 2 waakhonden. De oudste is, ondanks goede socialisatie, erg eenkennig naar vreemden en zal zich flink laten horen wanneer er bezoek komt. Na een tijdje in huis vindt ze bezoek prima en laat zich aaien, maar je kunt van een herder niet verwachten bezoek hartverwarmend te ontvangen (geldt niet voor alle herdershonden natuurlijk) 

 

Zet je ook op een wachtlijst bij een goede fokker die met stamboom honden fokt en test op erfelijke afwijkingen. 

honden page profiel ZeeltjeZeeltje

Bedankt voor jullie reacties en tips! Daar wil ik zeker iets mee doen. Fijn ook om ervaringen te lezen hier. Uiteraard wil ik me nog flink gaan inlezen en tzt ook op zoek gaan naar een goede fokker. Daarover zal ik nog vast vragen stellen zodra ik zeker weet welke ras het wordt :-)

De reden dat we een puppy willen, is dat mijn kinderen zich zekerder voelen als ze vanaf het begin vertrouwd zijn met de puppy. Ook zij hebben geen ervaring met honden/ook geen vrienden met honden thuis. Misschien is een volwassen hond meteen wat intimiderend. 

Wat betreft wat ik de hond te bieden heb qua beweging vind ik een goede vraag. Ik denk dat ik 2x per dag een half uur en 1x per dag een uur max. kan wandelen. In het weekend zal dit meer zijn uiteraard. Ik moet me nog inlezen in speel/werk mogelijkheden...

Maar een schotse collie is dus ook waaks? Ook beschermend?

 

 

 

 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Ik volg Pascale, er is geen 'hond-voor-beginners'. Rassen hebben uiteenlopende eigenschappen en behoeften, het komt er gewoon op aan dat je goed weet wat je zelf wil en wat je dagdagelijks kan bieden en dan kies je een ras dat hierbij past. 

Het gaat dus over een goeie match.

 

Je schrijft dat je graag een waakzame en beschermende hond hebt, maar tegelijk komt er veel visite (volwassenen en kinderen) over de vloer. Hoe stel je je dat voor? Wens je dat je hond dan alert en beschermend blijft t.o.v. de bezoekers? Is het okee dat ie aanslaat bij elk bezoek? 

honden page profiel ZeeltjeZeeltje

Hij mag zeker aanslaan als er iemand voor de deur staat of binnen komt, maar als ik aangeef dat het goed is, moet het wel klaar zijn. 

honden page profiel ZeeltjeZeeltje

Of werkt dat niet zosealed?

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

" Of werkt dat niet zo? "

Als dat goed wordt aangeleerd, kan dat zeker zo werken, tuurlijk.

Alleen moet je rekening houden met de aard en karakter van een beschermend ras. Die beschermende eigenschap is er niet zomaar, die is er op basis van wantrouwen of zelfs afkeer naar vreemden toe en gerichtheid op eigen gezin. In praktijk wil dit zeggen dat deze honden meestal geen allemansvrienden zijn. Je kan dus wel zeggen: 'klaar', en de hond houdt op met blaffen, maar dat wil niet zeggen dat de hond zich ook voor vreemden gaat openstellen of hen 'leuk' gaat vinden. Dus bekijk of je die karaktertrekken ook aangenaam vindt.

honden page profiel DagmarDagmar

ik dacht spontaan aan een DH bij het lezen van je bericht :)

leuk dat jullie je zo goed informeren en bewust nadenken over hond.

 

Als je bij een goede fokker gaat, die goed luistert naar jullie wensen, zal die vast wel de meest geschikte pup uit een nest helpen kiezen.

honden page profiel ZeeltjeZeeltje

Nee, ik besef inderdaad dat het niet allemansvriend gaat worden, hoeft wat mij betreft ook niet. Als ie maar lief tegen ons is! Dus ook eigenlijk naar de rest van mijn gezinsleden luistert op het moment dat ik er niet ben. 

Haha, goed om te lezen Dagmar. Dan denk ik dat het inderdaad een Duitse Herder moet worden.

 

 

honden page profiel DezeNaamDezeNaam

honden foto van DezeNaam

Als je DH's leuk vindt dan zou ik zeggen; ga ervoor. MAAR, zoals eigenlijk elke hondeneigenaar zou moeten doen; lees je goed in in hondengedrag! Leer hoe je je hond kan bezighouden, dingen waar je nu misschien niet aan denkt die uiteindelijk toch belangrijk blijken te zijn. Hier op het forum meelezen kan al goed doen. Persoonlijk heb ik hier al veel geleerd uit andermans fouten. Kijk naar hoeveel mensen last hebben van honden die uitvallen aan de lijn, onzekere honden, 'agressieve' honden,... Allemaal dingen die je dus kan voorkomen als je goed op de signalen let! 

 

Zeker Duitse herders zijn erg 'gevoelig'. In de zin van; ze leren snel, maar ze leren dus ook snel de foute dingen. Daarom is het belangrijk om consequent in te grijpen maar dat je ook weet hoe je moet ingrijpen. (Veel voorkomende problemen bij Duitse herders zijn bijvoorbeeld: uitvallen aan de lijn naar andere honden. Leer je hond van pups af aan andere honden op straat te negeren.)

 

In andere woorden; blijf hier op het forum wat rondhangen (of hondenforum.nl), je kan er genoeg informatie vinden over opvoeding en dergelijke. Waarschijnlijk zijn er hier wel wat mensen die eventueel een goed boek kunnen aanraden. (En trap dus niet in de 'dominantietheorie'.)

honden page profiel DagmarDagmar

dat heb je voor een stuk ook wel zelf in de hand hoor. Mijn honden zijn allemaal stuk voor stuk allemansvrienden, iedereen kan binnen en buiten komen.

Op straat negeren ze grotendeels andere mensen.Tenzij ze overdreven lokgeluidjes gaan doen, dan zijn het hun allerbeste vrienden :D

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Nee, ik besef inderdaad dat het niet allemansvriend gaat worden, hoeft wat mij betreft ook niet. Als ie maar lief tegen ons is! Dus ook eigenlijk naar de rest van mijn gezinsleden luistert op het moment dat ik er niet ben. 
Haha, goed om te lezen Dagmar. Dan denk ik dat het inderdaad een Duitse Herder moet worden.
 
  "

mijn dh was eigenlijk wel een allemansvriend en heel vriendelijk en open naar mensen toe, ze heeft in haar hele leven nog geen 1x gegromd of gehapt naar iemand. (Behalve als pup natuurlijk). 

Maar veel hangt ook af van hoe de hond gefokt is, hoe er eenmaal thuis mee omgegaan wordt, en natuurlijk ook het eigen karakter.

Ze was wel een hond die graag regelde, en ook honden als border collies, of honden met veel vlekken, of haren voor de ogen vreemd vond. Dan wilde ze daar eigenlijk op afstormen het liefst luid blaffendhp-angel om dan vijf centimeter voor die hond stil te houden en dan opdringerig gaan snuffelen, dus moest ik haar in zulke situaties altijd bij me houden.

Volgende forumvraag: Puppy gaan kiezen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^