Giardia over?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

Toen jara hier kwam had ze helaas giardia. Na 2x een kuur panacur leek het over. Geen diarree meer, en ook haar gedrag werd anders; minder hongerig, geen poep meer eten, rustiger, etc. En ze kwam weer op gewicht, want ze was afgevallen.

 

Dat is nu ongeveer een maand geleden denk ik, maar ze heeft nu wel 2x nog diarree gehad. Kan dat weer giardia zijn? Of zou het kunnen komen doordat haar darmen nog aangetast zijn door de giardia?

 

Iemand hier ervaring mee? 

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

kan goed weerstand zijn..de darmen waren immers overhoop door giardia en behandeling

en seizoen helpt ook niet mee.

Ik zou kuurtje darmenzymen geven...die staan aan de basis van de vertering.

 

Vetrazyme van Kala is een nuttige aanvulling op het zogenaamde BARF dieet voor huisdieren. 

  • Vetrazyme bevat een mengsel van enzymen speciaal ontwikkeld om de vertering van honden- en kattenvoer te optimaliseren.
  • Het vormt een aanvulling op de lichaamseigen enzymen om eiwitten, vetten en koolhydraten te verteren.
  • Vetrazym bevat een breed-spectrum aan zogenaamde proteasen, lipasen en amylase afkomstig van schimmels, die in het gehele spijsverteringskanaal actief zijn.
  • Deze enzymen zijn resistent tegen maagzuur, in tegenstelling tot enzymen van dierlijke oorsprong die door maagzuur worden afgebroken.
  • De zogenaamde enzymactiviteit van de enzymen die in Vetrazyme zijn gebruikt wordt vastgesteld volgens de standaard Food Chemical Codex procedures die door de FDA zijn erkend.

Elke tablets van 1.3 gram bevat

  • Prebiotische vezels 
    Sunfiber gehydroliseerde Guar Gum 500 mg.
  • Enzymen
    Protease 3.0  12.5 SAPU
    Protease 4.5  21,000 HUT
    Protease 6.0  1,000 HUT
    Pepsine (1:10,000)  5 mg
    Papaïne  140,000 FCCPU
    Bromelaine  145,000 FCCPU
    Amylase  2,000 DU
    Lipase  400 FIP 
  • Overige ingrediënten:  gehydroliseerde vezel, vulstof (weipoeder, micokristallijne cellulose, hydroxypropylmethylcellulose), spijsverteringsenzymen, smaakversterker (gist, zonnebloemextract, gemenge tocoferolen), antiklontermiddel (rijstextract). 

Toelichting 

  • Proteasen, of proteolytische enzymen, vormen een grote groep enzymen die betrokken zijn bij de afbraak van eiwitten in kleinere fracties. door de complexiteit van eiwitten is een combinatie van meerdere proteasen vereist om de afbraak goed te laten verlopen. Eiwitten zijn opgebouwd uit meer dan twintig verschillende aminozuren, elk in verschillende en unieke combinaties. Elk proteolytisch enzym heeft verschillende eigenschappen en een combinatie hiervan geeft de beste vertering.   Protease 3.0 heeft een optimale pH (zuurgraad) van 3.0 (werkzaam gebied 2.0 tot 7.0) terwijl protease 4.5 een optimale pH heeft van 4.5 (werkzaam gebied 2.0 tot 6.0) en protease 6.0 een optimale pH heeft van 6.0 (werkzaam gebied 4.0 tot 11.0). De verschillende optimale pH's en werkzame gebieden is een belangrijke reden om deze drie enzymen te combineren. Het is daarbij belangrijk dat deze enzymen afkomstig zijn van bacteriële bron of schimmels. Verschillende studies hebben laten zien dat oraal ingenomen enzymen afkomstig van de schimmels (Aspergillus oryzae en Aspergilles niger) en microben (Bacillus subtilis) het zure maagmilieu overleven en ongehinderd de dunne darm bereiken waar zij hun enzymatische activiteit kunnen uitoefenen. 
  • Pepsin is een enzym dat voedseleiwitten afbreekt in kleinere brokstukken, peptiden genaamd. Papaine   is afkomstig van de papayavrucht, en  staat bekend als een zeer krachtige afbreker van eiwitten, met name taaie vezels in vlees. 
  • Bromelaine extract is een mengsel van eiwitsplitsende enzymen, aanwezig in alle delen van de ananas. Bij traditioneel levende stammen in Centraal en Zuid-Amerika worden papaya en ananas nog steeds gebruikt om vlees zachter te maken.
  • Amylase is een belangrijk spijsverteringsenzym met als belangrijkste functie het afbreken van koolhydraten (polysacchariden) in kleinere brokstukken (disacchariden) en uiteindelijk in monoschacchariden zoals glucose. De optimale pH voor amylase is 6.7-7.0. Koolhydraten zijn de belangrijke energieleveranciers voor het lichaam. Ze kunnen ook tijdelijk in het lichaam worden opgeslagen als glycogeen, voor later gebruik. 
  • Lipasen zijn essentieel voor de vertering en het transport van de vetten in de voeding. Lipase gewonnen uit de schimmel Aspergillus niger (zoals gebruikt in Vetrazyme™) heeft een zeer brede activiteit en is in staat om alle drie triglyceridebindingen te hydroliseren, resulterend in vrije vetzuren en glycerol. Deze lipase heeft een optimale pH van 5.0, met als werkzaam gebied 3.0 tot 9.0.
  • Lysozym, wordt als enzym met name aangetroffen in het wit van het ei. Dit enzym is verantwoordelijk voor de afbraak van koolydraten. 
  • Enzymen zijn bijzondere eiwitten die een sleutelrol spelen bij alle biochemische reacties en stofwisselings-processen in het lichaam. Spijsverteringsenzymen worden meestal onderverdeeld in drie verschillende klassen, afhankelijk van het soort voedsel dat zij helpen afbreken: proteasen (afbraak van eiwitten), lipasen (afbraak van vetten) en carbohydrasen (afbraak van koolhydraten).
  • Spijsverteringsenzymen zijn onmisbaar voor de afbraak van voedsel in afzonderlijke  voedingsstoffen die kunnen worden opgenomen. De enzymatische afbraak verloopt in een aantal stappen, beginnend bij bevochtiging door het mondslijmvlies en eindigend in de dunne darm waar enzymen de voedselbrij verder splitsen in nutriënten die kunnen worden opgenomen. In de dunne darm wordt naar schatting 90% van de voedinsstoffen geabsorbeerd. 
  • Enzymen worden geproduceerd en afgegeven aan verschillende delen van hetv spijsverteringskanaal. Met toenemende leeftijd neemt doorgaans het vermogen van het spijsverteringskanaal af om voedsel te verteren. De zuurgraad van de maag neemt af, en de productie van spijsverteringsenzymen vermindert. In dergelijke situaties is het zinvol om  spijsverteringsenzymen als voedingssupplement te gebruiken. Indien deze enzymen samen met het voedsel worden ingenomen, helpen zij het voedsel te verteren en zorgen zij ervoor dat de voedingsstoffen beter worden opgenomen. 

Toediening

  • Geef de tabletten regelmatig vóór de maaltijd of verkruimel ze en meng ze door het voer.
  • Houdt u aan de aanbevolen dosering. 

Gebruik

  • Tenzij anders aanbevolen geef honden en katten tot tweemaal per dag 1 tablet per 10 kg lichaamsgewicht.
  • Kleine honden en katten (< 5 kg): ½ tablet tot 2x per dag. 
  • Kleine honden (5 - 10 kg): 1 tablet tot 2x per dag. 
  • Middelgrote honden (10 - 25 kg): 2 tablets tot 2x per dag.
  • Grote honden (25 - 40 kg): 3 tablets tot 2x per dag. 
  • Zeer grote honden (40 - 50 kg): 4 tablets tot 2x per dag. 
  • Extreem grote honden (>50 kg): 5 tablets tot 2x per dag.
 

 

 

Vetrazyme Maag Darm Hond Kat 90 kauwtabletten

Vetrazyme Maag Darm Hond Kat 90 kauwtabletten
 

 

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Ik zou sowieso de ontlasting laten testen dmv een snaptest. Zo onderzoeken ze ook of er nog eitjes in de ontlasting zitten. Als die er nog in zitten kan dit ook weer andere honden besmetten. 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Even testen kan geen kwaad, dan weet je het zeker.

maar een kuurtje pre- of probiotica zal haar sowieso geen verkeerd doen.

 

Ziva heeft twee keer giardia gehad, als pup en vorig jaar rond deze tijd. Beide keren heeft ze geen diarree meer gehad toen de giardia eenmaal verslagen was. Maar ik heb hier ook verhalen gelezen van hondjes  waarbij het wel een jaar duurde voordat ze goede ontlasting hadden terwijl ze écht vrij waren.

 

Wat geeft je haar te eten? Kan het zijn dat ze die twee keren iets anders heeft gegeten, of extra, waardoor ze diarree kreeg?

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

" kan goed weerstand zijn..de darmen waren immers overhoop door giardia en behandeling
en seizoen helpt ook niet mee.
Ik zou kuurtje darmenzymen geven...die staan aan de basis van de vertering.
 

  "

Dankje! Dat is misschien nog een idee. hp-thumbsup

Ze krijgt nu ook pro biotica en echina force voor de weerstand inderdaad, en vers vlees

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

" Ik zou sowieso de ontlasting laten testen dmv een snaptest. Zo onderzoeken ze ook of er nog eitjes in de ontlasting zitten. Als die er nog in zitten kan dit ook weer andere honden besmetten.  "

Daar zat ik inderdaad aan te denken om te laten doen. 

Nadeel is alleen dat een negatieve uitslag niet 100% betrouwbaar is, dus dan weet je het nog niet helemaal zeker. Maar toch misschien wel fijn idee.

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

" Even testen kan geen kwaad, dan weet je het zeker.
maar een kuurtje pre- of probiotica zal haar sowieso geen verkeerd doen.
 
Ziva heeft twee keer giardia gehad, als pup en vorig jaar rond deze tijd. Beide keren heeft ze geen diarree meer gehad toen de giardia eenmaal verslagen was. Maar ik heb hier ook verhalen gelezen van hondjes  waarbij het wel een jaar duurde voordat ze goede ontlasting hadden terwijl ze écht vrij waren.
 
Wat geeft je haar te eten? Kan het zijn dat ze die twee keren iets anders heeft gegeten, of extra, waardoor ze diarree kreeg? "

Pro biotica krijgt ze inderdaad.

 

Ze krijgt 1x per dag vers vlees, verschillende soorten. En 1x per dag zalmbrokken. 

 

Die ene keer had ze de dag van te voren een aardappel bij het eten gekregen, daar dacht ik toen ook aan dat het daar aan lag misschien. 

 

Gisteren was ik vergeten haar pro biotica te geven, een aangezien ze die nu om de dag krijgt had ze hem daardoor 2 dagen niet gehad. Misschien ligt het daar aan? 

 

Ze lijkt in ieder geval nog gevoelig te zijn, maar ben steeds bang dat de giardia terug is. Al is de ontlasting veel beter dan toen ze er net was. Toen was ik al blij als het een beetje de vorm van een drol had. tongue-out

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

" Daar zat ik inderdaad aan te denken om te laten doen. 
Nadeel is alleen dat een negatieve uitslag niet 100% betrouwbaar is, dus dan weet je het nog niet helemaal zeker. Maar toch misschien wel fijn idee. "

Dat klopt. Ze raden aan het 3 x te doen. Een vriendin van mij haar hond had giardia. 2 x snaptest negatief, 3e keer positief. Na de kuur 3 x negatief gelukkig 

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

Ik zou eerder gedegen ontlasting onderzoek doen bij twijfel

Wat heb je aan onbetrouwbare test...dan weet je nog niks.

 

Maar gezien wat je beschrijft over veranderingen fysiek ten positieve ..weer aankomen ect 

denk ik dat je na weeen hebt van de giardia en behandeling.

Koolhydraten kunnen inderdaad niet goed vallen...dus aardappel of rijst  granen ect  nog even niet doen

Beter wat groenten ter aanvulling en dat mag ook prima pompoen of zoete aardappel zijn ivm gecompliceerde koolhydraten.

 

Vetrazyme werkt iig op alle fronten om darmen te helpen dingen weer te verdragen ivm de basis van vertering begint bij de juiste darmenzymen...die komen nog voor de darmbacterieen aan bod

een kuurtje van een pot zou moeten volstaan

en kan naast de rest wat je al al doet

 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^