Maar welk rauw kauwbot dan wel?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Louise1972Louise1972

honden foto van Louise1972

Mijn pup van 16 weken krijgt af en toe een geitenoortje, kippenpootje met teen er aan, stukje bullenpees, rawhide, pensstaaf etc. Sommige dingen eet hij op (prima) maar tegenwoordig steeds vaker zonder goed te kauwen. Afgelopen week heeft hij een stuk bullenpees zonder te kauwen naar binnen gewerkt! Daar is hij een paar dagen niet lekker van geweest (ook naar dierenarts geweest en anti-misselijkheidspuitje gekregen). Nu gaat het iets beter maar ik weet niet zo goed wat ik hem kan geven om langdurig op te kauwen zonder te eten.

 

Gerookte kalfspoot heb ik laatst gekregen maar heb gelezen dat dat niet mag ivm splinterend bot. Oké, dus rauw bot geven. Nu lees ik echter ook dat je geen dragende botten mag geven omdat dat te hard zou zijn voor slijtage van de tanden, en ook geen runderbot. Maar het lijkt soms wel of men het dan heeft over vleesbot wat in zijn geheel opgegeten wordt ivm BARF-en maar om die reden geef ik het niet. Het bot wat ik hem wil geven is puur om de restjes vlees er af te peuteren en zijn tanden schoon te kauwen en ter vermaak. Er wordt vaak aangeraden om kleine botten te geven (kipkarkas, ribbetjes) maar nogmaals; ik geef het niet om te eten als voer maar ter vermaak. Mijn hond krijgt KVV en BARFt dus niet met hele stukken vlees en bot.

 

Als ik dan vleesbot bij de slager zou halen of online zou bestellen; welk bot moet ik dan kopen? Toen hij kleiner was hield ik vaak het stukje bullenpees of geitenoortje vast zodat hij goed zou kauwen maar na een tijdje hoefde dat niet meer. Echter nu zie ik steeds vaker dat hij het bijna ongekauwd doorslikt. Wie heeft raad?

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link

honden foto van Fresta & Link

Mijn hond geef ik runderkophuid maar niet zo'n stengel maar een 'plaat'. Linkje

 

Verder heb ik hem geleerd het laatste stukje te laten liggen (zodat ik hem kan weggooien), dat gaat nu perfect hp-thumbsup

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Je kunt inderdaad gewoon kipkarkas, eendenkarkas geven, goed voor de tanden. 

 

Mijn honden krijgen barf, maar voor de tanden geef ik vaak paardenribben met vlees, geitenribben en lamsribben met vlees. Doen ze een tijd mee en genoeg vlees eraan om het eraf te peuteren. 

 

Ook zou je hele prooidieren kunnen geven zoals konijnen, zwanen, schapenkop etc. 

 

Wat ook goed voor de tanden is, is een grote penslap

honden page profiel Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Koffieboomwortel...is ook een goed kauwbot...neem een kleine maat...groot kauw plezier en veilig.      

De Chewies koffieboomwortel is een populaire natuurlijke kauwsnack. Dit is puur de wortel, dus er is niets aan toegevoegd.
Hij is duurzaam en gaat dus erg lang mee en wordt geleidelijk aan kleiner afhankelijk van de intensiteit van het kauwen.
De snack is vegetarisch, volledig hypoallergeen en is een veel beter alternatief voor honden die graag op takken kauwen.

 

 

 • lang kauwplezier voor uw hond
 • calorie-arm
 • vrij van kunstmatige ingrediënten
 • verwijderd op een natuurlijke manier tandplak
 • zijn geschikt voor veel hondenrassen
 • verkrijgbaar zijn in 3 maten 
 • milieubewust en natuurlijk speeltje voor uw hond
 • veilig alternatief voor honden die heel graag op takken kauwen

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

530778.jpg

530780.jpg   Ik heb grote honden ik geef de grootste maat, voor jouw hond de kleinste maat nemen, ze doen er heellang mee, toch raadzaam om er altijd bij te blijven....het is veilig, maar wanneer het stuk te klein wordt haal ik het weg, en ze mogen altijd er een half uur op kauwen, zo blijft het leuk het bot....na een half uur haal ik het weg...de volgende dag kauwen ze er weer heel graag op.

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

" Mijn hond geef ik runderkophuid maar niet zo'n stengel maar een 'plaat'. Linkje
 
Verder heb ik hem geleerd het laatste stukje te laten liggen (zodat ik hem kan weggooien), dat gaat nu perfect  "

Dat gaat helaas niet bij alle honden om dat aan te leren. Ik heb ze hier gehad waar ik het laatste stuk niet eens uit de bek kon krijgen, ik gooi hier dus ook halve kluiven weg, knip constant stukken weg van de kluiven. Ik ben niet anders gewend, maar ben wel nieuwsgierig naar hetgeen waar TS naar vraagt, beenderen met wat vlees. Dragende beenderen zouden te hard zijn, harder als een hertengewei?  

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

" Je kunt inderdaad gewoon kipkarkas, eendenkarkas geven, goed voor de tanden. 
 
Mijn honden krijgen barf, maar voor de tanden geef ik vaak paardenribben met vlees, geitenribben en lamsribben met vlees. Doen ze een tijd mee en genoeg vlees eraan om het eraf te peuteren. 
 
Ook zou je hele prooidieren kunnen geven zoals konijnen, zwanen, schapenkop etc. 
 
Wat ook goed voor de tanden is, is een grote penslap "

Ja, maar dat zijn de dingen waarvan het de bedoeling is dat die op gaan. TS zoekt net als ik, denk ik, een goed kauwbot, waar flink op gekloven kan worden zonder dat het compleet opgaat en waar ze in kunnen stikken. Ik heb helaas ook niet het type hond wat netjes alles fijn kauwt en zonder gevaar het uiteindelijk wegwerkt. Alles moet zo groot mogelijk worden doorgeslikt. Ik zou dus ook van mijn leven niet gaan barfen. Hij heeft nu een grote runderkophuidplaat en zo'n rawhide kluif, maar dat wordt echt niet tot het end weggewerkt, dan ligt het al in de vuilnisbak.  

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

" Koffieboomwortel...is ook een goed kauwbot...neem een kleine maat...groot kauw plezier en veilig.      
De Chewies koffieboomwortel is een populaire natuurlijke kauwsnack. Dit is puur de wortel, dus er is niets aan toegevoegd.Hij is duurzaam en gaat dus erg lang mee en wordt geleidelijk aan kleiner afhankelijk van de intensiteit van het kauwen.De snack is vegetarisch, volledig hypoallergeen en is een veel beter alternatief voor honden die graag op takken kauwen.
 
 

lang kauwplezier voor uw hond
calorie-arm
vrij van kunstmatige ingrediënten
verwijderd op een natuurlijke manier tandplak
zijn geschikt voor veel hondenrassen
verkrijgbaar zijn in 3 maten 
milieubewust en natuurlijk speeltje voor uw hond
veilig alternatief voor honden die heel graag op takken kauwen

  "

Die heb ik nog liggen van Wopper, zal is kijken, Wopper vond er niet veel aan. maar wie weet......

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Hihi, Bulleke, bewaar ze maar smile , wat kan je doen om het aantrekkelijk te maken, wat smeerworst inwrijven, met  je handen, goed inwrijven, even laten intrekken, even onderdompelen in warm water dan smeerworst inwrijven, laten liggen even en dan geven...puppen onderde 12 weken niet geven, ze zijn best wel hard, na12 weken kan je ze gerust geven, splinteren niet, de stukjes die er af komen kunnen geen kwaad.........

honden page profiel Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Ik ben wel iemand die never de honden alleen laat met een bot zelfs een kong, als ik er niet bij ben gaan ze de kast in....ze zijn heel makkelijk kan het dan zo weg halen, neem geen enkel risico, met niets........    heb nog wat info hier van, van de koffieboomwortel.               

Kauwplezier en gebitsverzorging in een: de Chewies koffiehout-kauwstaaf is bijzonder hard en zorgt daarom voor langdurige bezigheid. Tijdens het kauwen komen fijne vezels los, die een vergrlijkbaar effect als tandzijde kunnen hebben. Ze zijn volkomen onschadelijk en kunnen gewoon doorgeslikt en verteerd worden. Tevens bevordert de kauwstaaf het schuureffect op de tanden en verstevigt de gebitsmusculatuur van uw hond.

Het 100% natuurlijke product bevat noch dierlijke noch kunstmatige inhoudsstoffen. Het is calorievrij en maakt niet dik. Zo is het koffiehout ook voor allergische honden geschikt en een alternatief voor vlees- of suikerhoudende kauwsnacks. Afhankelijk van de grootte van de kaak is de kauwstaaf verrkijgbaar in verschillende lengtes en doorsnee. Geef uw hond hiermee een milieuvriendelijk speeltje, dat zijn natuurlijke kauwbehoefte stilt en tevens een medicinaal voordeel heeft!

Chewies koffiehout-kauwstaaf in één oogopslag:

 • Kauwstaaf voor honden
 • 100% natuurlijk: vrij van kunstmatige toevoegingen en dierlijke bestanddelen, ook geschikt voor allergische honden
 • Bijzonder hard hout van de koffieboom: duurzaam, zorgt voor langdurende bezigheid
 • Gebitsverzorging: bevordert het schuureffect op de tanden en versterkt de kauwmusculatuur
 • Tandzijde-effect: bij het kauwen komen fijne vezels los, die de tanden extra kunnen reinigen
 • Onschadelijk: splinterarm hout, losgeraakte vezels kunnen probleemloos worden doorgeslikt en verteerd
 • Stilt de natuurlijke kauwbehoefte
 • Calorievrij: perfect alternatief voor vet- of suikerhoudende kauwsnacks
 •  

honden page profiel Louise1972Louise1972

honden foto van Louise1972

" Ja, maar dat zijn de dingen waarvan het de bedoeling is dat die op gaan. TS zoekt net als ik, denk ik, een goed kauwbot, waar flink op gekloven kan worden zonder dat het compleet opgaat en waar ze in kunnen stikken. Ik heb helaas ook niet het type hond wat netjes alles fijn kauwt en zonder gevaar het uiteindelijk wegwerkt. Alles moet zo groot mogelijk worden doorgeslikt. Ik zou dus ook van mijn leven niet gaan barfen. Hij heeft nu een grote runderkophuidplaat en zo'n rawhide kluif, maar dat wordt echt niet tot het end weggewerkt, dan ligt het al in de vuilnisbak.   "

Klopt Bulleke,

Ik zoek inderdaad iets puur en alleen om te knagen en kauwen, niet voer of maagvullend. Karkasjes zijn dat wel.

Die kophuidstukken lijken op de eerste foto dikke plakken huid te zijn, verder naar beneden scrollend zijn het bijna doorzichtig dunne platen. Misschien maar eens bestellen om te zien hoe dik het echt is. In de dierenwinkel zie ik ze namelijk niet liggen.

 

Zo n houten koffiewortel kan ik weleens proberen, hij eet graag takken.

 

Maar goed, ik hoor dus inderdaad niemand rauw bot zeggen. Ribben zijn dan misschien toch weer te zacht en zullen opgegeten worden. 

Dank voor jullie tips!

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

Helaas zijn deze op dit moment uitverkocht, maar dit zijn echt hele flinke platen voor mijn bulletje van 12 weken. Kreeg 2 platen binnen, samen 750 gram. 

https://www.voeronline.nl/dailymeat-runderkophuid-platen-xl.html

Hij heeft hier letterlijk en figuurlijk een flinke kluif aan. Toch ben ik ook nog steeds op zoek naar grote botten, graag met wat vlees voor de afwisseling.  

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

137305.jpg137300.jpg     Een hele kip misschien ? Wel voor vleeseters, niet voor brokkenhonden....

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Aha, omdat TS bewust vroeg naar rauwe kauwbotten.. rauwe dingen kun je geen dagen laten liggen he.. 

 

Ik bestel runderkophuid platen. Wel duur, maar Kahlúa doet er zo'n 3 a 4 dagen mee (ik pak het na +- 45 minuten kauwen weg) 

 

 

Die koffieboom wortel kijken ze hier alle 3 niet naar om. Dus dat was echt geldverspilling helaas. 

 

Anders kun je ook kijken naar een Churpii. Daar doen ze ook een tijdje mee (ik bestel voor mijn herder maat MEGA, die ze alleen bij eko4petz hebben) 

honden page profiel Mila en de hondjes Kaylo & Tika Mila en de hondjes Kaylo & Tika

honden foto van Mila en de hondjes Kaylo & Tika

Je hondje is echt nog heel erg jong. Voer je brokjes of kvv? Als je alleen brokjes geeft zou ik zeker geen dingen als kipkarkassen gaan geven. Wat is het voor een hondje? Maar pas in welk geval dan ook op met de hoeveelheid '''bijvoeding'' Vooral de calcium/fosfor verhouding is bij pups tot de leeftijd van 7 maanden ontzettend belangrijk. Door veel karkassen of snacks te gaan voeren kan je deze verhouding uit balans trekken, zelfs als de verhouding in de basis/hoofd voeding wel goed is. 

 

Even ter aanvulling: 

Ik zou dan als kauwmateriaal inderdaad iets doen als koffiehout of churpi. Ik heb die ook altijd in huis liggen en mijn honden kluiven er zo af en toe aan wanneer ze daar behoefte aan hebben. Voor een pup kan je ook echt wel af en toe een stuk kophuid doen ofzo. Als de hond wel rauw gevoerd wordt zou je af en toe een nekje, konijnkarkasje kunnen doen etc. Kipkarkas vind ik dan wel weer flink aan de maat afhankelijk van het type hondje. Dat is ook een hele maaltijd voor mijn honden. 

honden page profiel Hannah & JuneHannah & June

honden foto van Hannah & June

Misschien is dit iets? Ik heb er zelf geen ervaring mee maar het voorkomt wel dat je hond het in één geheel naar binnen werkt. In principe passen alleen de botjes van dat merk erin maar als je gaatjes boort in ander kluifmateriaal moet dat ook wel gaan denk ik.

honden page profiel Charlotte-SophieCharlotte-Sophie

" Misschien is dit iets? Ik heb er zelf geen ervaring mee maar het voorkomt wel dat je hond het in één geheel naar binnen werkt. In principe passen alleen de botjes van dat merk erin maar als je gaatjes boort in ander kluifmateriaal moet dat ook wel gaan denk ik. "

 

Die heb ik! Voorkomt dat ze het laatste stukje inslikken.

 

Ik kocht eerst van die ronde buffelhuid kauwstafen en boorde er zelf een gaatje in. MAAR... omdat ze met de Boneguard hun kluif beter vast kunnen houden kunnen ze er ook beter stukken vanaf scheuren. Het gevolg: alsnog een verslikkende/stikkende hond. 

 

Ik koop nu van die witte rawhide dental chips (hier komen geen grote stukken vanaf). Gaatje erin boren en soms een hoekje eraf zagen zodat het in de Boneguard past. Tot nu toe de meest veilige oplossing.

 

Een hertengewei heb ik ook even geprobeerd maar ben veel te bang dat ze een tand afbreken. Ze kluiven nogal fanatiek.

Volgende forumvraag: onzeker door moeilijke nacht
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^