Dwergkeeshond in appartement?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LuukLuuk

Hallo viervoeterliefhebbers,

 

Ik heb een aantal vragen. Sinds kort woon ik in een appartement en ik wil graag een hond nemen. Nu wil ik een hond die het niet erg vind om in een appartement te leven. Geef hem wel meer dan voldoende beweging door wandelingen. Nu gaat mijn voorkeur altijd uit naar keeshonden, ik vind dit een erg mooi type hond. Aangezien ik in een appartement woon zou de hond waarschijnlijk het wat kleinere formaat moeten hebben, bijvoorbeeld een Dwergkeeshond of een Volpino Italiano. Heb mijzelf hierover ingelezen en het karakter van deze honden bevalt me wel. Nu heb ik een aantal vragen over dit type hond.

Kan je ze goed opvoeden? Ze kunnen veel blaffen, zegt men, is dat een vooroordeel of niet? Kan dit makkelijk afgeleerd of beperkt worden? En zou dit veel overlast aan de buren kunnen geven, of verschilt dat per hond?

Kan je deze type honden, omdat ze niet superlange afstanden kunnen afleggen te voet (poot), meenemen in een speciaal hondenfietsmandje?

Hoe kan ik het best een betrouwbare fokker vinden voor dit type hond? En zijn er nog meer keeshond-typen met een soortgelijk formaat?

 

Dit waren veel vragen, maar ben zeer geïnteresseerd, en wil het goed aanpakken. Ben me ook enorm aan het inlezen over dit onderwerp om hier goed voorbereid mee te beginnen. Als ik nog meer vragen heb zal ik ze hier stellen.

 

Alvast bedankt!

 

Met vriendelijke groet,

 

Luuk.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Een hond kan best in een appartement leven hoor.hp-smile

Als je inderdaad genoeg met je hond kan doen, dan maakt het niet uit waar je woont.

Dan zou elk ras bijna wel kunnen.

 

Bepaalde raskenmerken, zoals blaffen, daar moet je wel rekening mee houden.

Met opvoeding en training is het natuurlijk best onder controle te houden.

Maar dat gaat niet vanzelf, daar zit dan vaak wel veel tijd in.

 

Wat soms meespeelt, is hoe lang een hond alleen moet zijn of hoeveel tijd je ervoor hebt.

Hoe is jouw situatie, werk jij bijvoorbeeld fulltime of zou je hond nooit alleen zijn?

Een fokker zou je via de rasvereniging kunnen zoeken.

 

 

 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Een keeshond is een keffertje, of je het in de hand kan houden weet ik niet., het is een ras dat gefoktbis om te waken. 

Ik had op een flat mijn eerste hond een heidewachtel, giga jachthond. Ze was halve dagen alleen , geen blaffer, en we liepen anderhalf uur per dag met haar op 1 wandeling en nog div. Kleine rondjes daarnaast. Ze liep wel altijd los.

In het zelfde trappenhuis woonden ook nog een middenslag poedel en een cocker. De cocker had verlatingsangst de poedel ook en die blaften de boel bij elkaar en op een flat hoor je dat verdiepingen hoog.

Zoals gezegd ik weet niet of je een kees kan beperken in het blaffen. Maar op een appartement kan je ook uitstekend ern grotere hond houden. Ligt ook aan de grootte vh appartrment natuurlijk.

Maar misschien een iets minder blafferig ras?

Ik hoop voor je dat er nog mensen reageren met keeshonden, want die zijn er op dit forum. Want keesjes zijn verder heel leuk.er zijn ook middenslagkesen.....

 

 

 

 

 

honden foto van Nadine  Lilly,Queenie. R.i.p.

Mijn vorige hondje queenie was een shih tzu Maltezer we wonen ook op een apartement 4j geleden ingeslapen is aan hartfalen ik heb nu een Maltezer het gaat ook Goed  het kan op een apartement veel succes 

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Hier een kruising dwergkees. Wij hebben haar het blaffen redelijk kunnen afleren, en blaft alleen als de bel gaat. Kan ook wat kefferig zijn als we honden tegenkomen 

 

Alleen zitten vinden ze niet heel leuk, zoals bijna alle honden trouwens, en wanneer ze lang en veel alleen gelaten worden kunnen ze inderdaad de hele flat bij elkaar blaffen. 

 

 

Over dat ze geen lange afstanden kunnen lopen is hartstikke onzin natuurlijk. Ons keesje is 3,5 kg, en loopt met gemak uren door het bos. Ook maken we geregeld lange wandeltochten en 15 of 20 km zijn voor haar echt geen probleem. Ik heb zelf 2 Hollandse herders, en het keesje maakt dezelfde afstanden als de andere 2. Ook rennen naast de fiets vindt ze geweldig. 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Ik heb verschillende formaten keeshonden in een minder geisoleerde woning. De kleinste kees hoor je nauwlijks.

 

Keeshonden houden er niet van om lang zonder hun mens te zijn. In dat geval zou ik nu al beginnen met oppas zoeken.

 

Er is heel veel broodfok in de keeshondenwereld. Kijk bij een goede fokker, aangesloten bij de rasvereniging. In Nederland kun je die vinden bij de Keeshondenclub.

 

http://www.keeshondenclub.nl/wp/

honden page profiel Dobber!Dobber!

honden foto van Dobber!

Ik heb geen persoonlijke ervaring met keeshonden, maar als ik blaffende keffertjes voorbij kom, dan zijn het wel vaak dit soort kleine gezelschapshondjes.

Verder kan je 1 ding vertellen: als een ras ergens om bekend staat, neem het dan ter harte :-). Mijn hond is half Appenzeller Sennen, een ras dat ook veel blaft. Toen wij dat in de rasbeschrijving lazen hebben we het een beetje afgedaan als 'dat zal wel meevallen' en 'het is een kruising, ze blaft vast niet'. Nou, dat viel erg tegen ;-). Dus mijn tip: bereid je voor op meer blaffen dan dat je zou willen, dan kan het alleen maar meevallen :-).

Wb. iets makkelijk afleren: als het er in zit, haal je het er niet uit. Als je een hondje hebt dat graag blaft, zal hij altijd sneller blaffen dan een hondje dat niet graag blaft. Een jachthond zal altijd jachtinstinct houden, dat kun je er niet uit trainen. Tenzij je wilt dat de hond vanuit angst o.i.d. niet jaagt (niet echt een goede optie, lijkt mij). Maar dan nog doen ze het vaak alsnog als jij weg bent.

Afleren is m.i. vooral ongewenst gedrag dat verkeerd aangeleerd is en nu omgebogen moet worden naar gewenst gedrag. Maar gedrag dat er van nature in zit moet je alleen willen begeleiden, niet afleren.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Ik heb geen persoonlijke ervaring met keeshonden, maar als ik blaffende keffertjes voorbij kom, dan zijn het wel vaak dit soort kleine gezelschapshondjes.  "

Een Keeshond, ook de dwerg, valt onder Spitzen en Oertypes. Dat is niet voor niets. Het zijn geen gezelschapshondjes maar eigenwijze dondersteentjes.

 

Die van mij blaffen binnen alleen als ze denken te moeten waken, en zijn daarin goed te sturen, maar het zijn zeker geen schoothondjes.

 

Buiten blaffen ze nauwlijks.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Op Facebook is ook een groep met herplaatsers.  De beheerder weet veel van de hondjes die daar op geplaatst worden.

honden page profiel annette & de boefjesannette & de boefjes

honden foto van annette & de boefjes

Qua formaat maakt het niet veel uit wat je in een appartement neemt, het gaat er om wat je op een dag met je hond doet. Qua ras zou ik zeker niet gaan voor een dwergkees. Die hebben helaas tegenwoordig heel vaak last van cm/sm. Ga dan mimimaal voor de middeslag of grote kees en zoals hier gezegd, in ieder geval bij een fokker, aangesloten bij de rasvereniging. Wij hebben een dwergkeesje ( ja, met stamboom en via de rasvereniging) die cm/sm heeft en ik kan je zeggen, je gaat samen met je hondje door een hel! Helaas is het ras dwergkees te ernstig misvormd. Succes met je zoektocht!

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Qua formaat maakt het niet veel uit wat je in een appartement neemt, het gaat er om wat je op een dag met je hond doet. Qua ras zou ik zeker niet gaan voor een dwergkees. Die hebben helaas tegenwoordig heel vaak last van cm/sm. Ga dan mimimaal voor de middeslag of grote kees en zoals hier gezegd, in ieder geval bij een fokker, aangesloten bij de rasvereniging. Wij hebben een dwergkeesje ( ja, met stamboom en via de rasvereniging) die cm/sm heeft en ik kan je zeggen, je gaat samen met je hondje door een hel! Helaas is het ras dwergkees te ernstig misvormd. Succes met je zoektocht! "

Goed dat je daar voor waarschuwt Anette!

 

Het is inderdaad verstandig om goed te kijken naar testuitslagen van beide ouders. Daar hoort voor de dwergkees ook een MRI van de schedel van beide ouders bij.

 

http://www.keeshondenclub.nl/wp/ziektes/

honden page profiel annette & de boefjesannette & de boefjes

honden foto van annette & de boefjes

" Goed dat je daar voor waarschuwt Anette!
 
Het is inderdaad verstandig om goed te kijken naar testuitslagen van beide ouders. Daar hoort voor de dwergkees ook een MRI van de schedel van beide ouders bij.
 
http://www.keeshondenclub.nl/wp/ziektes/ "
 

Klopt Kees, maar zelfs daar wordt mee gesjoemeld, zelfs binnen de rasvereniging. Ik weet er helaas alles vanhp-cry

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

 

De afkortingen CM en SM staan voor Chiari-achtige Malformatie en daardoor veroorzaakte Syringomyelie.

 

Niet iedereen is op de hoogte waar CM en SM voor staat. Vandaar mijn uitleg.

 

Genoemde MRI wordt gemaakt van het achterhoofd met daarin het cerebellum (kleine hersenen), die bij CM niet in het achterhoofd passen en door het achterhoofdsgat uitpuilen. Tevens wordt het ruggenmerg in beeld gebracht. De CM veroorzaakt op korte of langere termijn holtes (syrinxen) met vocht in het ruggenmerg doordat het hersenvocht niet vrijuit naar het ruggenmerg kan stromen. 

 

Zowel de CM als SM kan ernstige pijnen en neuropathische verschijnselen veroorzaken.

 

Neem geen kortsnuitige hond, die deze ellende te wachten kan staan.

 

 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Dus ook de dwergkees heeft hier al mee te maken. Begreep destijds van dr. Mandigers, dat er al heel veel rassen dit hebben, zo triest.

 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Dus ook de dwergkees heeft hier al mee te maken. Begreep destijds van dr. Mandigers, dat er al heel veel rassen dit hebben, zo triest.
  "

Ja de dwerkees en sommige kleine keesjes ook helaas.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

" Dus ook de dwergkees heeft hier al mee te maken. Begreep destijds van dr. Mandigers, dat er al heel veel rassen dit hebben, zo triest.
  "

 

Syringomyelie is een aandoening die vooral voorkomt bij honden van kleine rassen. Vooral bij de Cavelier King Charles Spaniël komt de aandoening vaker voor, maar onder andere ook bij

Yorkshire Terriërs,

Griffons,

Maltesers,

Chihuahuas,

Dwergteckels en

Shih Tzus

 

komt de aandoening voor.

 

Er zijn  intussen meer rassen, die hieronder kunnen lijden zoals inderdaad de dwergkeeshond.

 

Bron: Syringomyelie/ Chiara Malformatie | Dierenkliniek Kenaupark
https://www.dierenkliniekkenaupark.nl/syringomyelie-chiara-malformatie

 

honden page profiel Poedelini & Vea & Noë {† Maudy}Poedelini & Vea & Noë {† Maudy}

honden foto van Poedelini & Vea & Noë {† Maudy}

Ik weet ook niet of ik zo snel weer een dwergkeesje neem met alles wat er nu aan het ras mankeert.

Wat betreft het blaffen, dat ligt ook echt aan de hond zelf denk ik.

Het blaffen valt wel redelijk in toom te houden, maar ze doen het hier wel, meestal als de bel gaat of mijn vriend thuis komt of als ze de auto van de postbode horen (die heeft zo'n lekkere piep). :-D

Buiten willen ze ook nog wel eens blaffen noe bij andere honden hier en daar en vea nog wel eens als we de eerste 5 minuten buiten lopen, daarna word ze wat zekerder. Oh en noe jaagt graag al blaffend de vogels uit de tuin weg.

Mocht ik in een appartement wonen zou ik toch liever voor een hond gaan die niet zo blafgraag is.

honden page profiel LuukLuuk

Bedankt voor de reacties! Ik zal zeker veel lopen en bewegen met de hond, hij zou per dag maximaal drie uur alleen thuis zijn. Is dat teveel?

Maar ik begrijp dat er fysieke complicaties kan ontstaan bij dwergkeeshonden, bij hoeveel procent van de honden zou dit het geval zijn (hondjes van betrouwbare fokkers)? 

 

Ben nu lid geworden van de keeshonden overplaatsingen Facebook, is dat betrouwbaar en kan je daar ook nagaan of de hond gezond is en dat soort dingen?

Wellicht zou ik dan toch een wat groter type hond nemen. Ben er nog over na aan het denken en laat het zeker niet over 1 nacht ijs gaan. 

Toch spreekt de keeshond, in al zijn soorten en maten, mij het meest aan, ook omdat het deugnieten zijn die toch ontzettend veel van je houden. Hebben meer mensen dat, dat ze liefhebber zijn van een bepaald type hond? Ik weet ook dat je er veel tijd en aandacht in moet stoppen en het niet voor lief nemen en dat zal ik ook zeker niet doen. 

Ik ben benieuwd of jullie nog meer tips hebben voor mij, wat betreft de aanschaf, de juiste hond selecteren en het verdere uitzoekproces of alles klopt. Algemene tips en reacties zijn ook hartstikke welkom, ik heb het met plezier en interesse gelezen.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Als je het goed en rustig opnouwt is 3 uur zeker niet te lang voor een hond.

En ja, veel mensen kiezen voor een bepaald ras omdat het heb aanspreekt.

Wat ik gedaan heb is de rasvereniging, van het ras waar ik meer over wilde weten, gemaild en gevraagd wat ik wilde weten. Maar ook ben ik bij fokkers gaan kijken, daar waar geen pups waren. Want met pups ben je verkocht, maar ook zie je dan een hond niet in een normale huiselijke omstandigheid omdat alles dan om de pups draait. Ook fijn is het om bij een aantal mensen, eigenaren, gewoon eens te vragen of je een keer langs mag komen. Via de vereniging is dit vaak wel te regelen. 

Op die manier vielen voor mij heel snel twee rassen van de drie die ik leuk vond af.....vooral door het keffen en het hyper gedrag. Ik zou daar nl echt niet tegen kunnen. Overigens waren dat geen keesjes maar  honden uit groep gezelschapshonden,

 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Ik heb zelf een kleinkees gehad en ik hoor dat mensen ze wel eens typeren als eigenwijs maar als ik eerlijk ben zie ik dat vooral bij de “verwende” schoothondjes. Als je uw keesje gewoon beschouwd als een normale hond dan kan je veel met hen bereiken. Ik had een klein Kees, dit is een iets grotere variatie dan de dwergkees  (er staat een foto van hem op de Duitse spitz club van België). Ik deed Agility met hem en hij werkte heel graag met mij. Ze zijn waaks aangelegd dus daar moet je op een appartement zeker rekening mee houden. Ons keesje blafte vooral bij de deurbel. Dit is iets wat ik bij mijn SHelties nu beter heb aangepakt en dat dus van pup af aan beperkt en dat gaat aardig goed. 

 

De kleinere variaties bij de keeshond hebben zoals Loesje zegt enorme kans op SM/CM. Bij de middenslag is er nog weinig over bekend dus ik weet niet hoe hoog daar het probleem is. De wolfskees kent dan weer epilepsie in bepaalde lijnen. 

je hebt 5 variaties en deze verschillen in grootte

 

- dwergkees 

-klein kees

-middenslag kees

-grote kees

-wolfskees 

honden page profiel KyraKyra

honden foto van Kyra

www.hondenpage.com531380.jpg

Zelf hier ook een kleine Kees : ) 

Een keeshond is een ontzettend leuk, aardig actief ras, die over het algemeen redelijk intelligent zijn.  Ze kunnen wel wat koppig zijn, hier heb ik er ook 1 die af en toe lekker haar eigen zin wil doordrijven hp-angel Ook is het blaffen wel een dingetje, ze kunnen behoorlijk waaks zijn. Dat kefferige hebben vooral de echte pomeriaantjes denk ik, hier valt dat nog wel mee. Neemt niet weg dat dat goed afgericht moet worden. Hou daar dus wel rekening mee.

 

honden page profiel chantalchantal

Hoi Luuk,

 

Ikzelf heb 2 pomchi’s en merk dat het blaffen heel erg verschilt per hondje. Mijn oudste hondje blaft wel veel wat ik zelf erg moeilijk vond om af te leren en me ook niet is gelukt (helaas). Daarentegen blaft mijn jongste hondje bijna niet, behalve als de deurbel gaat etc. De karakterbeschrijvingen die op internet te vinden zijn voor dwergkees en chihuahua zie ik zeker bij allebei terug, maar verschilt heel erg in welke mate. 

zelf woon ik ook in een appartementje en heb voordat ik aan honden begon gepeild bij de buren hoe zij tegen hondengeluiden (zoals blaffen etc.) aankijken. Zij gaven gelijk aan enorme dierenvrienden te zijn en dat ze het niet erg zouden vinden wat voor mij een hele geruststelling was.

 

Ook kunnen ze inderdaad hele einden lopen, maar dit heb ik zelf wel opgebouwd. In een fietsmand moet naar mijn idee ook zeker wel kunnen maar hier zou ik wel al vroeg mee beginnen zodat ze er aan wennen.

 

Ik hoop dat je er iets aan hebt!

honden page profiel LoesLoes

honden foto van Loes

" Hallo viervoeterliefhebbers,
 
Ik heb een aantal vragen. Sinds kort woon ik in een appartement en ik wil graag een hond nemen. Nu wil ik een hond die het niet erg vind om in een appartement te leven. Geef hem wel meer dan voldoende beweging door wandelingen. Nu gaat mijn voorkeur altijd uit naar keeshonden, ik vind dit een erg mooi type hond. Aangezien ik in een appartement woon zou de hond waarschijnlijk het wat kleinere formaat moeten hebben, bijvoorbeeld een Dwergkeeshond of een Volpino Italiano. Heb mijzelf hierover ingelezen en het karakter van deze honden bevalt me wel. Nu heb ik een aantal vragen over dit type hond.
Kan je ze goed opvoeden? Ze kunnen veel blaffen, zegt men, is dat een vooroordeel of niet? Kan dit makkelijk afgeleerd of beperkt worden? En zou dit veel overlast aan de buren kunnen geven, of verschilt dat per hond?
Kan je deze type honden, omdat ze niet superlange afstanden kunnen afleggen te voet (poot), meenemen in een speciaal hondenfietsmandje?
Hoe kan ik het best een betrouwbare fokker vinden voor dit type hond? En zijn er nog meer keeshond-typen met een soortgelijk formaat?
 
Dit waren veel vragen, maar ben zeer geïnteresseerd, en wil het goed aanpakken. Ben me ook enorm aan het inlezen over dit onderwerp om hier goed voorbereid mee te beginnen. Als ik nog meer vragen heb zal ik ze hier stellen.
 
Alvast bedankt!
 
Met vriendelijke groet,
 
Luuk. "

Hoi luuk,

 

ik ben zelf in het bezit van een dwergkeesje.. nu woon ik niet in een appartement maar lijkt mij zelf geen probleem.. houd er rekening mee dat het wel kleine hondjes zijn.. mocht het veel trap moeten lopen is dat misschien wel even een overweging dan word het namelijk tillen want dat is niet al te best dagelijks voor de hond.. qua blaffen die van mij blaft tot het irritante aan toe maar dat niet zozeer in huis meer op het werk (hij gaat mee) en naar andere honden (ze zijn klein en willen zich graag als een pitbull voor doen) echter scheelt dit natuurlijk ook weer per hond want ik ken er ook die totaal niet blaffen.. maar het zijn hoe klein ook waakhonden trainen is de key, meteen laten socialiseren zodat ze aan honden gewent raken etc (wij hebben privé training gehad en daar uiteindelijk spijt van gehad omdat die pas een maand of 7 was toen we in groepsverband gingen trainen) die van mij gaat net grote afstanden mee in de hondenbuggy hij vind het allemaal wel prima! maar ook daarvoor geld hoe jonger je ze aan leert wat te verwachten of in een mand of in een buggy etc dan word het vanzelf wel normaal! en als je er eentje hebt leer ze zsm alleen te blijven, ze staan nog wel eens bekent als last hebben van verlatingangst maar trainen meteen van jongs af aan die van mij kan zo’n 4a5 uur alleen zijn dan is een plasje wel echt nodig dus qua werk etc daar rekening mee houden! 

 

ik heb er een zonder stamboom maar daar zijn de meningen over verdeeld wil je zeker zijn van een goede hond dan naar de keeshonden fokkers maar je staat dan wel vaak op een wachtlijst.. en wees bereid om er voor te betalen! ik heb mazzel dat die tot nu toe niets mankeert maar om discussie over de stamboom te voorkomen laat ik maar daar verder niet over uit! volg daarin je gevoel zou ik zeggen!

 

succes mocht je er nog geen hebben met zoeken en geniet er van ik kan de mijne voor geen miljoen meer missen! 

Volgende forumvraag: Puppy 13 week
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^