Braken door slechte voeding?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

Sara spuugt echt bijna elke ochtend gal. Nu krijgt ze savonds een halve boterham en leg ik voor snachts wat brokken neer. Dit gaat helemaal op. Toch blijft ze gal spugen. Ook heeft ze best vaak ontlasting (3x) .

 

Zou dit spugen te maken kunnen hebben met de voeding? Pas sinds ze gesteriliseerd is heeft ze hier zoveel last van..  

 

Ze krijgt nu brokken van Royal Canin shih tzu..

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva 3 doggies

honden foto van Vera en Ziva

En voor de sterilisatie kreeg ze andere brokken? Hoe lang is de sterilisatie geleden?

honden page profiel Dobber!Dobber! 3 doggies

honden foto van Dobber!

Wat krijgt ze verder aan eten en medicijnen?

 

Mijn hond had hetzelfde toen ze vorig jaar geopereerd was. Bij haar bleek het de combinatie probiotica en yoghurt te zijn. Prima dingen om te geven, zolang het nodig is. Bij dobber was de probiotica al snel niet meer nodig, terwijl ik het wel bleef geven. En dan ook nog de zure yoghurt erbij, dat zorgde voor gal en maagzuur. Volgens de dierenarts moest ik omeprazol gaan geven. Twee capsules voor een hond van 20 kilo. Diezelfde capsules worden ook gebruikt voor mensen. Eentje per 80 kilo. hp-frusty

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

Ze krijgt alleen haar brokken en savonds een boterham. Geen medicatie. Ze is een half jaar  geleden geopereerd. Daarvoor had ze het ook wel eens, maar echt minimaal. Nu is het elke dag mis.. 

 

Ze zit al langer op deze brokken maar altijd al wel slechte ontlasting gehad. Zou het zo kunnen zijn dat ze de brok niet goed opneemt?

 

Ik heb kvv geprobeerd. Heb de hele vriezer nog vol liggen met KVV van Barf. Dit krijg ik er absoluut niet in.. 

honden page profiel PuckPuck 3 doggies

Sommige honden kunnen niet tegen boterhammen, daar zou het aan kunnen liggen.

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Sommige honden kunnen niet tegen boterhammen, daar zou het aan kunnen liggen. "

Ze heeft het na de sterilisatie altijd gedaan. Pas sinds ong 1.5 week krijgt ze een boterham om te kijken of dat werkt. Maar met of zonder boterham braakt ze.

honden page profiel PuckPuck 3 doggies

" Ze heeft het na de sterilisatie altijd gedaan. Pas sinds ong 1.5 week krijgt ze een boterham om te kijken of dat werkt. Maar met of zonder boterham braakt ze. "

Oh ok, dat wist ik niet. Ik zou ermee naar de dierenarts gaan, zij weten er vast wel raad mee :) <3

honden page profiel MaxMax 3 doggies

honden foto van Max

eet ze alleen in de ochtend brokken?

Dan zou ik haar 2x gaan voeren, dus ochtend en avond. Dan is haar maag gewoon vol en moet gal spugen over zijn.

Of begrijp ik je verkeerd?

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" eet ze alleen in de ochtend brokken?
Dan zou ik haar 2x gaan voeren, dus ochtend en avond. Dan is haar maag gewoon vol en moet gal spugen over zijn.
Of begrijp ik je verkeerd? "

Ze krijgt inderdaad vaker brokken. 3x zelfs.. Ze eet het alleen niet altijd op.

honden page profiel MaxMax 3 doggies

honden foto van Max

dan misschien over gaan naar 2x? Dan heeft ze honger in de avond en gaat het op.

Kan je altijd tussen de middag boontjes geven voor de trek of een boterhammetje, maar dat zou ik pas na een week doen haha Ze komt niks tekort als je de hoeveelheid door 2 ipv van 3 deeld

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" dan misschien over gaan naar 2x? Dan heeft ze honger in de avond en gaat het op.
Kan je altijd tussen de middag boontjes geven voor de trek of een boterhammetje, maar dat zou ik pas na een week doen haha Ze komt niks tekort als je de hoeveelheid door 2 ipv van 3 deeld "

Dat kan ik proberen inderdaad. Ze heeft vaak honger. Geef Ik haar tussen de middag niks dan staat ze te janken voor haar bak. Soms wilt ze wel soms niet. Ze eet pas zoveel sinds ze gesteriliseerd is. Maar sinds dien is het braken ook zo erg. Alsof ze te weinig voeidingstoffen krijgt ofzo. Geen idee of het daaraan kan liggen. Maar wat ik haar ook geef of hoevaak, Ze braakt elke nacht/ochtend.. 

honden page profiel MaxMax 3 doggies

honden foto van Max

probeer het gewoon 2x en laat haar janken tussen de middag, dan gaat de gewoonte er uit. Ze komt echt niks tekort als ze gewoon haar brokjes eet. Als ze na een week nog gal spuugt, ja dan moet je even naar de dierenarts. 

Maar dan ook geen dingetjes tussendoor geven, gewoon 1 week aankijken hoe het gaat met 2x brokken

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Kijk eens naar pompoenblokjes in de supermarkt verkrijgbaar, geeft een vol gevoel voor je hond, gaat de trek ook wat weg, en het is heel gezond voor je hond, geef er wat van bij het naar bed gaan in de late avond, een volle lepel...even de kook erover heen laten gaan van de pompoenblokjes, en echt savonds geven voor het slapen gaan, niet  te vroeg...twee x oer dag brokjes geven, geen drie x..en dan savonds laat de pompoenblokjes...een grote volle lepel.

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

Ben je verandert van voeding, na de sterilisatie? Dan zou ik terug gaan naar de oude voeding. Als ze toen niet braakte..

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

Nee zelfde voeding. Toen kreeg ze ook altijd 2 keer maar omdat ze toen al elke keer braakte ben ik naar 3 gegaan. Denk dat het terug gaan naar 2 ook niet veel zal uithalen, maar ga het wel proberen..

 

Maar heeft iemand enig idee of een hond kan braken doordat de voeding niet goed is? Dat deze niet goed genoeg wordt opgenomen ofzo? 

 

Zou het iets medisch kunnen zijn? Maar in welke richting moet ik dan denken? Het is namelijk echt alleen snachts/ochtend.

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

Ja hoor, dat kan. Als de voeding niet goed wordt verdragen. Maar op een lege maag spuugt een hond gal. Ik geef mijn hondje voor het slapen gaan nog een handje brokjes, gewoon zijn eigen eten , overgehouden van de dag portie, dus niet extra.

Sindsdien niet meer gespuugd in de nacht of ochtend.

honden page profiel SjiezoeSjiezoe 3 doggies

" Nee zelfde voeding. Toen kreeg ze ook altijd 2 keer maar omdat ze toen al elke keer braakte ben ik naar 3 gegaan. Denk dat het terug gaan naar 2 ook niet veel zal uithalen, maar ga het wel proberen..
 
Maar heeft iemand enig idee of een hond kan braken doordat de voeding niet goed is? Dat deze niet goed genoeg wordt opgenomen ofzo? 
 
Zou het iets medisch kunnen zijn? Maar in welke richting moet ik dan denken? Het is namelijk echt alleen snachts/ochtend. "

Er is duidelijk iets mis met je Shih Tzu. Zolang al gal spugen is niet goed. Natuurlijk kunnen honden, net als mensen overgevoelig zijn voor bepaalde ingrediënten. Kijk eens naar de samenstelling van je voer wat je geeft en google eens of dit klachten kan veroorzaken zoals gal spugen. Kan trouwens meerdere oorzaken hebben, gal spugen.

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Ja hoor, dat kan. Als de voeding niet goed wordt verdragen. Maar op een lege maag spuugt een hond gal. Ik geef mijn hondje voor het slapen gaan nog een handje brokjes, gewoon zijn eigen eten , overgehouden van de dag portie, dus niet extra.
Sindsdien niet meer gespuugd in de nacht of ochtend. "

Ik geef haar ook haar eten voor het slapen gaan.. gisteren heeft ze later de brokken gehad, maar vanmorgen ook gal gespuugd bij het uitlaten..

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Er is duidelijk iets mis met je Shih Tzu. Zolang al gal spugen is niet goed. Natuurlijk kunnen honden, net als mensen overgevoelig zijn voor bepaalde ingrediënten. Kijk eens naar de samenstelling van je voer wat je geeft en google eens of dit klachten kan veroorzaken zoals gal spugen. Kan trouwens meerdere oorzaken hebben, gal spugen. "

Weet jij zo wat voor een oorzaken het nog meer kan hebben? Kan er niet heel veel over vinden namelijk. Wel als ze het ook overdag doen, maar als je echt alleen op de nacht en ochtend zoekt is het altijd de lege maag.. Maar ze krijgt om 11 uur eten, 6 uur sta ik weer op en dan is het al gebeurd? Zo lang moet ze toch zonder eten kunnen? 

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinkogoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Hilde & Twinko

Wat zegt de dierenarts? Echt iedere ochtend braken voor zo’n lange tijd dat is niet gezond. Ook niet goed voor het lichaam. Elke keer zuur omhoog door de slokdarm. Arm beestje. 

honden page profiel BullekeBulleke 3 doggies

honden foto van Bulleke

Ik zou hier wel mee naar de DA gaan. Het kan aan de voeding liggen. Wopper kon niet tegen kvv en een aantal merken brokken. Spuugde ook regelmatig, vooral gal 's morgens. Eerst een tijdje van alles geprobeerd, supplementen en maagzuurremmers van de DA. Soms leek het even beter te gaan, zeker met een ander merk brok, maar uiteindelijk toch een scopie laten doen en zij bleek een chronische maagontsteking te hebben.

Onze Peer spuugde de laatste 1,5 week van zijn leventje enkel gal 's morgens, verder was er niets aan hem te merken, at en dronk net anders, hij bleek helaas maagkanker te hebben. 

 

Nu is dit wel een uitzonderlijk geval en ga ik niet zeggen dat je hondje zo iets ernstigs mankeert, kan uiteraard meer oorzaken hebben, maar het is wel iets om serieus te nemen en het verder te laten onderzoeken als het al enige tijd aanhoud. 

En het is blijkbaar geen lege maag spugen, aangezien dat als je 's avonds een broodje geeft en ook nog brokjes in de nacht er evengoed gespuugd wordt 's morgens.

 

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

Ik ben ongeveer 1.5 maand terug bij de DA geweest, deze raadde mij aan om de voeding niet elke dag stipt op hetzelfde tijdstip te geven en meer verdeeld over de dag. Laatste maaltijd later. Ook heb ik andere brokken gekregen van Royal canin. Maar dit werkt niet. Nu weet ik ook dat royal canin niet het beste merk is met de juiste voedingsstoffen, dus ik vraag me af of dit ook het probleem kan zijn. Het is echt sinds de sterilisatie dat ze zichtbaar meer behoefte heeft aan eten en ook veel spuugt.

 

Ondanks ze dus laat eten krijgt, blijft ze braken. Het is niet elke nacht, wel bijna. Soms 4 dagen, dan 1 keer niet, dan 2 keer wel, dan 1 keer niet. Maar meestal houd ze het niet langer dan 1 keer droog om het maar zo te zeggen. 

 

Ik ga terug naar de DA, waar kan ik het beste om vragen? Bloedonderzoek? 

honden page profiel  Dutch Auti - Niet meer actief Dutch Auti - Niet meer actief 3 doggies

honden foto van  Dutch Auti - Niet meer actief

Ik zou in elk geval de dierenarts niet uitsluiten.

 

Ergens was ik door de combinatie met zachte ontlasting geneigd te denken aan misschien een allergie. Bijvoorbeeld voor graan. Bij voeding met graan als basis word vaker zachte ontlasting gezien. En ze hebben het niet nodig. Maar gezien het ineens is sinds de sterelisatie.  Zou dat wel wat vreemd zijn.

 

Ik denk dan dat toch eerst uitgesloten of aangetoont moet worden of er een verband is met de sterelisatie.

 

En misschien zelf ook kijken of er sindsdien veranderingen ingeslopen zijn die misschien van invloed kunnen zijn. 

 

Soms is het best lastig uit te vissen waar iets aan ligt.  En zit er niks anders op dan stap voor stap uitsluiten.

 

Met voeding kan dat. ( ben even de naam kwijt) illuminatie dieet was het geloof ik.

Maar ook moet uitgesloten worden of het medisch kan zijn. 

De arts zal moeten beoordelem of het  veranwoord is om eerst naar voeding te kijken. Of dat er beter gekeken kan worden eerst of er bijvoorbeeld sprake kan zijn van een medische oorzaak.

 

Feit blijft natuurlijk kunnen we meedenken. Maar wij hebben er niet voor geleerd. En allerlei ideeen van wat het kan zijn kan ook extra veel onrust veroorzaken of soms extra zoekrichting geven indien nodig. 

 

 

 

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

Super bedankt voor je reactie. Ik wist niet dat er vaker zacht ontlasting was bij bijv een allergie voor granen. Sara heeft al sinds ze deze brok krijgt last van dunne ontlasting. Hiervoor had ze edgard en cooper idd graan vrij, alleen at ze dit heel slecht. We krijgen er gewoon bijna niks anders in dan royal canin. 

 

Maar bedankt voor deze tip. Ik ga toch eens opzoek naar een graan vrije brok. 

 

We gaan ook maar eens bloed prikken. Baat het niet, dan schaadt het niet toch?  

honden page profiel BullekeBulleke 3 doggies

honden foto van Bulleke

Bloedonderzoek maakt helaas ook niet altijd alles duidelijk. Ik zou in ieder geval met dit hele verhaal opnieuw naar de DA gaan. Misschien dat een maagzuurremmer als bv omeprazol, zitac of zantac al een heel verschil maakt. 

 

Inderdaad zeggen ze dat Royal Canin en Hills geen beste brokken zijn, maar ik vind dat onzin. Als je hond het er goed op doet, dan is het prima. Helaas doet jouw hondje het schijnbaar niet helemaal goed op de Royal Canin, weet niet welk soort je hebt. Onze Wopper deed het uitstekend op Hills I/D.

https://www.dierapotheker.nl/Hond/330-Spijsvertering/5753-Hills-ID-Sensitive-Digestive-Care-Canine-5-kg?sqr=hills%20id&

Ik heb ook talloze merken geprobeerd. Gestart vanaf pup met kvv, maar daar kon ze helemaal niet tegen.

De ene heeft ook helaas een gevoeligere maag/darmen als de ander.

 

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinkogoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Hilde & Twinko

Als ik het goed begrijp:

 

- Ze at vóór de sterilisatie hetzelfde voer als nu (van Royal Canin) maar toen had ze geen last van braken?

- Na de sterilisatie kreeg ze nog steeds hetzelfde voer maar toen zijn de klachten begonnen. 

- Je bent meerdere keren per dag gaan voeren (incl. voor het slapen), dat maakte geen verschil. 

- Je bent andere merken gaan geven, maar je weet niet of dat hielp want ze at die niet?

 

Aangezien er vóór de sterilisatie geen problemen waren met dit voer lijkt het me niet logisch om uit te gaan van voedselallergie. 

Tijdens de sterilisatie is ze onder narcose geweest en geïntubeert. Wie weet is er wat beschadigd in haar keel waardoor ze bij het wakker worden last heeft. Ik noem maar wat.

Of misschien heeft ze een ontsteking, een lever- of nierziekte, maagzweer...

 

Ga terug naar de dierenarts en laat haar goed nakijken. Ik vind het te makkelijk om het nu al op voedselallergie te schuiven en te gaan aanmodderen met allerlei soorten voer.

 

(tenzij ik het verkeerd begrepen heb natuurlijk)

 

 

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

Ze had inderdaad voor de sterilisatie al deze brok, toen deed ze het er ook niet fantastisch op, maar ze vind het heerlijk. Ze eet er ook hele bakken van op. Ze heeft alleen veel ontlasting, vaak slapjes. Dit was altijd al zo. Ze eet deze brok al wel een jaar Denk ik. Sinds 1.5 maand heeft ze van de DA een andere brok gekregen ook van Royal canin maar voor de gevoelige maag. Deze eet ze heel slecht. Ik gooi vaak haar oude brok erdoor maar er is dus niks veranderd.

 

Daarvoor kreeg ze edgard en cooper (al ruim een jaar geleden dus), dat ging een stuk beter wbt de ontlasting. Alleen werd ze steeds lastiger met eten en wilde telkens het voer hebben van onze andere hond. Het werd echt een strijd, die ze gewonnen heeft..  

 

Het braken staat hier wel deels los van denk ik. Dat deed ze voor de sterilisatie zelden. Nu is het haast dagelijks geworden. Maar ook heeft ze veel meer behoefte aan eten. Vandaar dat ik me afvraag of deze brok wel goed genoeg is voor haar, of ze hier wel voldoende voedingstoffen bij binnen krijgt. Of dat niet een reden is dat ze braakt..

 

Ik ga morgen even een afspraak maken bij de DA en daar ook even alles weer voor leggen van begin af aan. Kijken wat hun zeggen/denken.

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

Vannacht 2x gespuugd. We hebben een afspraak gemaakt voor vrijdag middag. 

honden page profiel SjiezoeSjiezoe 3 doggies

" Weet jij zo wat voor een oorzaken het nog meer kan hebben? Kan er niet heel veel over vinden namelijk. Wel als ze het ook overdag doen, maar als je echt alleen op de nacht en ochtend zoekt is het altijd de lege maag.. Maar ze krijgt om 11 uur eten, 6 uur sta ik weer op en dan is het al gebeurd? Zo lang moet ze toch zonder eten kunnen?  "

Ja normaal wel, dat zou moeten kunnen die periode zonder eten. Hoe is het overdag, dan geef je dezelfde RC brokken en spuugt ze niet? Goed dat je naar de dierenarts gaat. Zolang gal spugen kan maagproblemen erger maken.

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Ja normaal wel, dat zou moeten kunnen die periode zonder eten. Hoe is het overdag, dan geef je dezelfde RC brokken en spuugt ze niet? Goed dat je naar de dierenarts gaat. Zolang gal spugen kan maagproblemen erger maken. "

Klopt. Overdag is er niks aan de hand.. 

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Linker achterpoot
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^