Benchtraining maar die eerste nacht(en) dan?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Louise1972Louise1972

honden foto van Louise1972

Hallo allen,

Mijn eerste post op dit forum waar ik al wekenlang veel informatie heb opgedaan. Komende zaterdag halen wij onze Golden Retriever pup op van de fokker. Ik heb al veel info gelezen en gezien (YouTube) over hoe je een pup het beste kunt laten wennen aan een bench en dat dit absoluut zonder dwang moet gebeuren. 

Ik vraag me alleen af hoe dit de eerste nachten moet gaan. We hebben besloten dat ik op mijn matras naast de bench ga slapen in het begin. Dan is hij natuurlijk nog niet getraind in de bench. Ik kan me voorstellen dat wanneer ik het deurtje open laat dat hij dan gezellig bij me komt liggen. Zou ik ook wel willen als ik hem was :-) 

Of is het de bedoeling dat je hem nachts wel opsluit en overdag niet? 

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

Waarom een bench? Een mand of kussen werkt ook prima. Ik heb er zelf nog nooit een gebruikt.

 

Je neemt geen hond om hem in een kooitje op te bergen...

 

Lees dit eens na, dit is een zeer algemeen artikel dat niet alleen maar over labradoodles gaat: https://www.australian-labradoodle.nl/slaapgedrag-van-honden

 

honden page profiel Louise1972Louise1972

honden foto van Louise1972

Bedankt voor je reactie Careana. Toevallig had ik op deze site een soortgelijk bericht gelezen een dag nadat de bench geleverd werd. 

 

Onze fokker gebruikt zelf een bench die ze áltijd open heeft staan en raad ons aan de onze ook altijd open te laten. Haar honden gaan vanzelf wel in de bench dus zo vreselijk vinden ze het blijkbaar niet. In de winter liggen ze er met zijn tweeën in aldus de fokker. Ik heb haar nog niet gevraagd of zij bedoelt dat deze nachts open moet staan. Zal ik  morgenavond doen.

 

Wij hebben onze oude konijnenren opgezet in de woonkamer. Deze is nu gekoppeld aan de bench maar kan eventueel los. Ik lees in je link dat dit ook geadviseerd wordt.

 

Uiteindelijk zal ik niet voor altijd naast hem in de woonkamer liggen  dus alleen slapen zal toch een keer moeten gebeuren. Hoe zou jij dat aanpakken als jij één hond in huis hebt en je je hond niet elke avond de trap op naar boven laat lopen om naast je bed te laten slapen? 

 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Het allerbelangrijkste, als je een pup in huis haalt, is dat ie zich geborgen en gesteund voelt. Tenslotte ben jij de mens op wie hij moet gaan vertrouwen en bouwen in dit nieuwe leven.

En dat kan je zelf invullen: of je de pup nu meeneemt naar je slaapkamer, of jezelf installeert op de bank of een veldbedje in de nabijheid van de pup... zolang hij maar het gevoel heeft dat je er bent voor hem en hij niet aan zijn lot wordt overgelaten. 

Ga dus niets forceren of afdwingen. Het is net de bedoeling de stress voor het diertje te verminderen en hem te kalmeren, niet extra stress of druk er bovenop te gooien.

Veel plezier met je nieuwe vriendje! hp-heart

 

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

We hebben de eerste paar nachten inderdaad beneden geslapen. 's Avonds legde ik hem in de bench met een gevulde kong, daarna deed ik alle lichten uit en met mijn hand door de bench heen soms, lag ik naast hem op een matras. Zodra hij wakker werd mocht hij eruit om te plassen in de tuin, daarna ging hij zonder al te veel gedoe weer terug met de deur dicht. Vraag aan de fokker of hij/zij een knuffel of kleedje mee wil geven dat in het nest heeft gelegen. 

 

 

Verder, niet te moeilijk over denken. Licht uit, deurtje dicht, welterusten. Wakker worden, plassen, even aaien en geruststellen en terug. 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Al mijn honden hebben altijd naast mijn bed geslapen. Gewoon in een mand.

Toen ze nog te jong waren droeg ik ze naar boven, maar vanaf een maand of 4 mochten de grote rassen van mij gerust eenmaal s'avonds en s'morgens de trap op en af (op wandeling deden/doen ze wel gekker dingen)

honden page profiel Louise1972Louise1972

honden foto van Louise1972

Bedankt voor jullie reacties! Zoals Hannah het beschrijft had ik het me ook voorgesteld; dus wel deurtje dicht, hand door de spijlen, geruststellend woordje hier en daar, warme kruik erbij. De eerste twee nachten er nog vlak naast en dan steeds ietsje verder van zijn bench en mandje af.

 

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinkogoedgekeurde fokker

honden foto van Hilde & Twinko

Probeer het gewoon op jouw manier. Mijn hond was als pup vrij makkelijk. Die ging liggen en die sliep. Nooit gepiept 's nachts. Maar als je merkt dat je pup het niet prettig vindt in de bench, onrustig wordt, piept, druk gaat doen etc wijzig dan je plan van aanpak. Iedere pup is anders dus wat voor de ene werkt hoeft bij een ander niet te werken. Zoals Alaska al zegt is het belangrijkste dat je pup zich veilig en gesteund voelt.

(kruikje hoeft niet, kan kapot gaan, gewoon lekker dekentje en kussen er bij)

 

Als laatste wil ik je meegeven dat een hond zijn hele leven leert. Het is dus niet zo dat je die de eerste week direct kunt verpesten door 'm te verwennen. Geef dus lekker veel liefde en aandacht de eerste tijd. Dat opvoeden komt wel.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Ik heb bij verschillende  hinden een bench gebruikt in de nacht. Naast mijn bed, hand erin. Een ruime bench, dat wel. Nooit problemen gehad. Je hoort meteen als de pup wakker is en dan zet je hem buiten. Je ligt zelf rustig want de pup is veilig en jij bent er bij.  Ideaal. Overdag, ja als je de bench  ook dan wilt gebruiken, gaat het met training. Altijd eten geven in de bench, staat de pup te eten, blijf je erbij, langzaam deurtje wat dicht doen en weer open. . En dit opbouwen. Er naast zitten, hand erin, steeds verder weg. Maak de bench leuk door speeltjes, brokjes, ed.

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Wij hadden Ziva erbij in de slaapkamer, in een soort stoffen bench aan ons voeteneinde.

Ziva ging erin en ik ging er naast zitten, haar aaien en heel dicht bij haar zijn. Het liefst kroop ze eruit om op schoot te gaan liggen maar dat mocht niet van mij, ik zag al gebeuren dat ze daar in slaap zou vallen en dan zat ik daar, op de grond.

 

Ik zal heel dicht tegen de bench aan dus, Ziva ook helemaal tegen de stof aan zodat ze mij kon voelen. Met één hand aaide ik haar, met de ander deed ik de rist van het deurtje steeds wat verder dicht tot die precies mijn pols afsloot. Op een gegeven moment verkastte Ziva naar het andere eind van de bench, dan ging het deurtje helemaal dicht en kon ik ook naar bed.

Werd ze wakker en piepte ze dan stond ik er meteen naast om haar uit te laten en daarna herhaalden we het ritueel. Ik heb wat slaaptekort gehad in die tijd! Maar dat had ik graag voor haar over. Ze heeft niet één keer zitten piepen omdat ze zich alleen voelde en de aai-tijd die ze nodig had, werd steeds korter.

 

Uiteindelijk is de bench eerst naar een andere kamer verplaatst en later naar beneden. Toen we zeker wisten dat ze zindelijk was en niets zou slopen, zo rond 8 maanden, hebben we het deurtje open gelaten.

Inmiddels vindt ze de bench fijn als ze er zelf voor kiest om er in te gaan liggen, maar niet als dat van ons even moet. Gelukkig voor haar is dat laatste bijna nooit, er zit niet eens meer een deur in de ‘bench’ die ze nu heeft (toen ze 1, anderhalf was heeft mijn vriend een prachtig ‘hol’ voor haar gemaakt, ter grootte van een draadbench. Hij is er nooit aan toegekomen de deurtjes er in te zetten en die hebben we nog niet één keer gemist).

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Pups zijn snel moe na het krijgen van prikkels. De reis van de fokker naar huis is al de eerste aardige 'overload'. En daar maak ik gebruik van met de 'benchtraining'. Meteen na thuiskomst hoppa de bench in met een warme ouderwetse metalen kruik (geen hete!), een nestdoek met de geur van het nest en een knaagbot. Deurtje dicht en slapen. Mijn pups waren door de reis zo moe dat ze meteen in slaap vielen. En nee, ik ga er dan niet naast zitten. Wel zorg ik voor rust en stilte in huis op dat moment zodat de pup echt kan uitslapen.

 

Het ontdekken van het huis komt daarna wel, vanuit de bench. Zo is de bench meteen het vertrouwde plekje van waaruit ze de wereld ontdekken. Het zijn vooral wij mensen die niet kunnen wachten om de pup het huis te laten zien, de pup willen zien rondscharrelen door de woonkamer. Daarom is dat wat de meeste pup eigenaren als eerste doen bij thuiskomst. Maar die pup is dan doodmoe en het hoofdje stroomt al over van de prikkels van de reis.

honden page profiel Louise1972Louise1972

honden foto van Louise1972

Nou, hier dan mijn bevindingen van onze eerste 3 nachten! Op de ophaaldag waren we rond 12.30 uur thuis met Silas. De rit in de auto was wel even wennen voor hem, de eerste 20 minuten kon hij zijn draai (op schoot) niet vinden, daarna ging het beter. Gelukkig hoefden we ‘maar’ 45 minuten te rijden. We hebben een klein tussenstopje gemaakt omdat hij behoorlijk begon te piepen en blaffen en we dachten dat hij misschien moest plassen. Dat bleek niet zo te zijn.

De eerste nacht hebben mijn zoon en ik op ons matras naast de bench gelegen. Hij ging er zonder moeite in, zeker omdat hij een voertje of drie kreeg. Hij ging al snel slapen. Hij sliep wel onrustig wat begrijpelijk is natuurlijk; als hij tegen de zijkant van de bench aankwam rammelde het en de plastic bodem maakt wat geluid als hij daar met zijn nagels overheen gaat. Ik heb hem rond 00.00 uur (niet geplast) en rond 03.30 uur laten plassen buiten. Om 07.00 uur (dan start de boel hier thuis op) opgestaan en buiten geplast en gepoept.

 

Tweede nacht sliepen dochter en ik naast hem; ging al stuk beter qua rustig slapen. Hij werd rond 04.00 uur voor het eerst wakker.

 

Afgelopen nacht gingen we heel vroeg slapen, om 22.15 uur en hij lag toen net een uurtje te slapen. Hij werd om 23.00 uur wakker en toen heb ik hem naar buiten gedragen maar plaste hij niet. Om 06.00 uur meldde hij zich voor het eerst maar wilde niet buiten plassen, eenmaal binnen in de bench liet hij het lopen. Verder heeft hij heel rustig geslapen.

Wennen aan de eerste nachten hier in huis lijkt dus heel voorspoedig te gaan maarrrrrr….. zindelijkheid is nog wel een ding. We hebben een plas en poepplaats achter in de tuin gemaakt maar daar wil hij alleen maar lekker languit liggen en rollen. Plassen en poepen gebeurt daarbuiten.

Ik heb meerdere keren (ook ’s nachts) met hem buiten op de plasplaats gestaan dat hij niks deed. Als ik hem dan eruit liet liep hij meteen naar gras of tegels om daar zijn ding te doen. Gisteren de trainer gebeld en zij raadde aan om hem naar plasplaats te dragen, 3-4 minuten wachten, terugdragen naar bench, 10 minuten wachten (of wanneer hij eerder blaft wat hij doet want hij wil liever uit de bench zijn, en dan weer terugdragen naar plasplaats. En dit dan herhalen tot hij geplast heeft. Dit is procedé is dus een keer gelukt maar mijn man appt net dat hij vandaag toch weer drie keer buiten zijn plasplaats heeft geplast.

Daar moeten we dus nog aan werken ;-) 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Klinkt heel normaal en al supergoed.

Volgende forumvraag: Zindelijkheid
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^