Zindelijk maken: wat doen wij verkeerd?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel PieterPieter

Hoi,

 

Wij hebben een dikke week geleden een dwergschnautzer aangeschaft, Frances. De exacte geboortedatum is niet bekend, maar ik schat haar nu zo'n 9 weken.

 

Hier is het probleem: wij wonen in Spanje en daar wordt afgeraden om nu nog met haar naar buiten te gaan omdat ze nog wat inentingen nodig heeft. Die krijgt ze dus aankomende zaterdag. Voorlopig is naar buiten gaan dus geen optie. Ik vind het beroerd, maar wij nemen geen risico.

 

Dus hebben we een hondentoilet: een platte box met een luiermat erin. Wij hadden gelezen dat we eerst moesten uitzoeken waar ze het liefst haar behoefte doet, zodat we dus op die plaats die box moeten plaatsen. Als we dan nog zouden willen, dan zouden we die box langzaam kunnen verplaatsen naar een betere plek. Die pup gaat dan erin mee. Aldus de info.

 

Nou, vergeet het maar. We haden de plek gevonden, dus box geplaatst, en alhoewel ze de eerste twee dagen regelmatig haar behoefte deed op die box of er net naast (bijna goed dus!) pakt ze nu gewoon andere plekken. 

 

Toegegeven: de eerste dag kwam ze nog niet bij ons in het halletje, maar na dag twee wel, en nu is vaak dat halletje aan de beurt, en de box nog maar nauwelijks. Maar ze gaat ook gerust op andere plekken zitten hoor. Alleen de woonkamer en slaapkamer laat ze met rust. Het is dus louter de achterkamer en het halletje.

 

Ik werk vaak thuis, dus ik heb zo goed mogelijk de boel proberen te micromanagen door haar als een havik in de gaten te houden als ze naar die betreffende plekken gaat. Maar het gaat snel. Ze draait en snuffelt nauwelijks. Ze loop gewoon ergens naartoe, en pats! Ze gaat zitten en anderhalve seconde later ligt er een plasje. 

 

Nou, als ik het meteen zie of vrij snel ontdek dan spreek ik haar streng toe, ik laat haar de box zien, en ze kan in haar mand (als ze het goed doet, dan krijgt ze een beloning uiteraard), maar het werkt niet. Ze blijft het maar flikken. En ja, je kunt haar nog zo in de gaten houden, soms is ze toch even aleen. Gisteren nog, ik ging voor twee minuten de kamer uit om wat op te zoeken en in die tijd presteert ze het om op drie verschillende plekken te poepen. 

 

We gebruiken ook zo'n spuitbus op de plekken waar ze NIET mag plassen, maar ze trekt gewoon een lange neus. En om het nog erger te maken: ze gebruikt haar toilet nu als tweede mand!

 

Ik wil best streng zijn, maar ik wil wel dat Frances met geknikte oortjes door het leven gaat en niet met platte oren. En dat zou je op den duur wel krijgen. 

 

Wat doen wij verkeerd? Hebben jullie soms tips?

 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Gewoon naar buiten gaan voor het poepen en plassen, mijd wel de uitlaatstroken met veel poep.

 

Laten plassen en poepen doe je na elk slaap/speel/eet moment en dan daartussen ook soms nog eens.

Uiteindelijk merk je vanzelf wanneer je de tijden wat kunt rekken.

 

Nooit boos worden op je hond als deze iets binnen heeft gedaan. Dat is niet zijn schuld maar de jouwe omdat je er niet op tijd bij was.

Daarnaast heeft een pup ook nog geen controle over de sluitspier, als ze moeten, dan moeten ze en laten ze het gaan op de plek waar ze staan.

 

Daarnaast kunnen oudere honden ook nog wel eens binnen wat doen. Dan ook niet boos worden, vaak hebben ze het dan gewoon niet kunnen ophouden (dan is de baas te lang van huis), of zijn ze misschien ziek, verlatingsangs, geschrokken van iets.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Wij hebben een dikke week geleden een dwergschnautzer aangeschaft, Frances. De exacte geboortedatum is niet bekend, maar ik schat haar nu zo'n 9 weken.

 

dit vind ik ook een beetje vreemd. Je weet toch wel de exacte geboorte datum van de pup? Of komt deze van de broodfok of uit het asiel?

honden page profiel KlaraKlara

Als moeder hond geënt is heeft je pup echt nog wel antistoffen en kan je gewoon naar buiten. Veel duidelijker voor de pup ook. Die snapt natuurlijk niet van jouw hondentoilet plan. Mocht je wel een hondentoilet willen (wat ik niet zou aanraden want dan duurt het alleen maar langer voor je hond zindelijk is), leg er dan een puppypad in ipv een gewone luier en til je hond er iedere keer als hij wil gaan poepen en plassen heen tot het kwartje valt. Dat ga je snel genoeg herkennen. Maar mijn advies ga vooral iedere keer naar buiten. En wat bedoel je met de opmerkingen over de oren? Neem aan dat je niet straft voor poepen en plassen in huis want dat is zo ongeveer het meest onhandige wat je kunt doen.

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

Aansluitend op bovenstaande reacties je hebt het hondje nog maar een week,dat is normaal dat ze nog overal plassen.

Na iedere slaapmoment even buiten zetten meer kan je niet doen,geduld en liefde....bij het ene hondje duurt het ook langer dan bij de andere om die zindelijk te krijgen.

Maar de meesten hebben hier hun hond ook niet binnen 7 dagen zindelijk gekregen.

 

Nog iets toevoegen,nooit maar dan ook nooit straffen want anders heb je de kans dat ze haar eigen poep gaat opeten uit angst voor straf.

Niks zeggen en gewoon opruimen,alleen belonen als er buiten iets wordt gedaan,dat kan al met een vriendelijk woord,een aai....de keuze is aan jou,hoe je wil belonen.

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

Wow. Je hebt je pup pas net!!! Doe rustig aan, geef het de tijd. Je pup moet nog wennen en daarnaast hebben honden met gemiddeld 6 maanden pas volledige controle over hun blaas. Bij mijn tweede hond duurde dit zelfs nog wat langer.

 

Ik zou daarnaast ook gewoon naar buiten gaan, desnoods in de tuin? Als je haar nu leert dat ze binnen mag plassen, is dat straks erg moeilijk af te leren. 

honden page profiel PieterPieter

Beste UkkePuck,

 

Probeem is dat wij nog niet met dat beestje naar buiten mogen. Hopelijk volgende week pas. Voorlopig zitten wij dus thuis. 

 

En werkelijk, ik begrijp je "niet haar fout, maar de jouwe omdat je te laat was", maar we hebben het hier over secondenwerk. Uit niets blijkt dat ze moet plassen. Ze loopt, en ze gaat plassen, en dat is in twee seconden gepiept. 

 

De hondentoilet-theorie die ik beschreef hebben we tot op de letter toegepast, ik loop haar talloze keren achterna als ik iets vermoed, maar het is altijd loos alarm. En die ene keer dat ze te ver bij je vandaan is, dan gebeurt het.

 

Ik zie dat niet als haar fout, maar ook niet als de mijne. Het gebeurt. 

 

Wat betreft je laatste vraag: niet relevant, maar goed: een nette winkel hier in Madrid. Ik vermoed dus een broodfokker. Maar we hebben een kerngezond leuk beestje, en that's it. Dag van zwangerschap is wel bekend. Die staat in een keurig netjes uitgegeven paspoort. 

 

Bedankt voor je antwoord. 

honden page profiel PieterPieter

Hoi Monique en Lola en Klara,

 

Nee nee nee, we straffen haar niet. Het gaat allemaal met liefde, maar ik ga ook niet de polonaise met haar lopen na ieder ongelukje, want dan krijg je weer de kwestie of je haar soms niet aanmoedigt. 

 

Dat van die controle over haar blaas: dat is compleet nieuw voor mij. Ik ben opgegroeid met honden - van pup af aan - maar dat was wel in Nederland, dus kon je lekker met dat beesje buiten lopen todat ie alles gedaan had En dan had je nog wel eens ongelukjes, maar dat werd steeds minder.

 

Ik denk dat die hele theorie van dat hondentoilet gewoon te makkelijk is. Volgende week zullen we eindelijk met haar naar buiten kunnen gaan. Ik weet zeker dat dit gaat helpen. 

 

Dank jullie wel. :) 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Natuurlijk mag je met de hond wel naar buiten, je moet alleen de plaatsen mijden waar veel honden worden uitgelaten. 

Je zult toch ook met de socialisatie aan de slag moeten, wat met een pup uit de broodfok toch wel heel hard nodig is, want die heeft de eerste  weken van z'n leven helemaal niks meegemaakt. 

Je pup lijkt nu nog gezond inderdaad. 

 

Lees je voortaan eerst in voor je een pup koopt. Want die koop je niet in een dierenwinkel maar bij een goede fokker die welzijn van dieren op de eerste plaats heeft staan. En ja, ook in Spanje zitten wel goede fokkers, rasverenigingen e.d.

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

Ik weet niet waar je woont in Spanje, maar als het advies van de dierenarts is om binnen te blijven om Parvo te voorkomen, doe dat dan maar. Heb je wel een balkon of iets? Zet dan daar een plasdoos neer, met wat grind (gewoon van buiten meenemen of bij Leroy Merlin halen) erin en zet je hond er steeds op zal je merkt dat er wat komt. Gooi ook de proppen papier waarmee je de plas en poep hebt opgeruimd er steeds even op zodat de geur erin trekt en je hondje de link gaat leggen wat de bedoeling is. En dan maar flink belonen!

honden page profiel PieterPieter

Hoi Careana,

 

Dat is juist de pest hè, toen ik hoorde dat ze nog niet naar buiten mocht, dacht ik van "Ja daaag, als ik haar goed in de gaten hou dan mag toch wel een stukje wandelen op straat hier?". (We wonen in een sjieke wijk in Madrid genaamd Salamanca, schone straten.) Maar ja, het is wel Spanje, geen idee welke parasieten/virussen ze hierzo hebben. Het is toch een ander klimaat.

 

Ik zing deze gewoon (met liefde) uit. We hebben hier plavuizen, het is allemaal geen ramp. Ik kan niet wachten om met haar de straat op te gaan. Ze is te nieuwsgierig en te energiek voor een appartementje. Dadelijk lekker naar buiten en misschien wel puppytraining met andere pups. Heeft ze nodig. En voor we het weten is dit probleempje opgelost.

 

Dank je wel voor je antwoord.

honden page profiel PieterPieter

Nog eventjes: ik wil jullie allemaal stuk voor stuk bedanken voor jullie input. Ik heb toch het een en ander opgestoken. 

 

Dank je!! hp-smile

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

Salamanca, da's best wel hartje centrum maar een hele leuke wijk met best veel bomen langs de straten! Vlakbij Parque el Retiro, heerlijk vertoeven is het daar! Is daar nog steeds dat gedeelte waar honden los mogen?

 

Maak je ook niet te druk dat je hondje niet met andere honden kan socialiseren, dat hoeft niet meteen in week 8 of 9 te doen, dat lukt ook nog prima rond 12 weken. Je hondje komt toch uit een wat kwetsbaardere situatie en je weet niets over ouderdieren en of de 6-weken vaccinatie überhaupt is gegeven (ze kunnen van alles in een paspoort schrijven!).  Gezondheid gaat nu echt even voor! Voorlopig zijn er genoeg andere dingen waar hij rustig aan kan wennen, aan jullie, het lawaai van buren op de gang en de typische calle madrileño ruidoso. je kunt natuurlijk wel af en toe even met hem de straat opgaan waarbij je hem gewoon optilt en vasthoudt, zodat hij kan wennen aan verkeer, voetgangers, etc. Je kunt ook kinderen van de buren vragen om eens te komen kijken bij je hondje en ze even laten spelen, dan went hij daar ook vast aan.

 

Ik weet ook niet hoe groot de risico's midden in de stad zijn op besmettelijke ziekten. Een hondenpark is natuurlijk wél oppassen geblazen. De parasieten en virussen die je tegenkomt in Spanje zijn eigenlijk een beetje hetzelfde als hier, alleen heb je wat meer risico's met tekenziekten (Ehrlichiosis, Borreliosis, Anaplasmosis granulocítica, Babesiosis, Hepatozoonosis, etc.) omdat je meer soorten teken hebt in Spanje. Verder heb je dirofilaria immitis (hartworm via muggen, klein risico voor Madrid, zie plaatje uit 2016 hieronder) en leishmaniasis (via zandvliegjes). 

Parvo heeft een incubatietijd van ong. 2 dagen tot 2 weken. Pups die in stressvolle situaties terechtkomen (lees: hardhandig gescheiden van moederhond om vervolgens in een achterbak over de grens te worden vervoerd voor verkoop, of te vondeling worden gelegd in een kartonnen doos) zijn extra gevoelig. Na vaccinatie is een hond na 3-5 dagen beschermd. De ellende met parvo is dat het jarenlang in de grond kan overleven. Ook Hondenziekte (carré/distemper/moquillo) komt best veel voor in Spanje (vooral in perreras en refugios kan het snel om zich heen grijpen), maar overleeft gelukkig niet heel lang buiten een hond - maar honden blijven het virus nog wel lang uitscheiden (4 mnd.) als ze besmet zijn geweest.

honden page profiel DieselDiesel

honden foto van Diesel

" Salamanca, da's best wel hartje centrum maar een hele leuke wijk met best veel bomen langs de straten! Vlakbij Parque el Retiro, heerlijk vertoeven is het daar! Is daar nog steeds dat gedeelte waar honden los mogen?
 
Maak je ook niet te druk dat je hondje niet met andere honden kan socialiseren, dat hoeft niet meteen in week 8 of 9 te doen, dat lukt ook nog prima rond 12 weken. Je hondje komt toch uit een wat kwetsbaardere situatie en je weet niets over ouderdieren en of de 6-weken vaccinatie überhaupt is gegeven (ze kunnen van alles in een paspoort schrijven!).  Gezondheid gaat nu echt even voor! Voorlopig zijn er genoeg andere dingen waar hij rustig aan kan wennen, aan jullie, het lawaai van buren op de gang en de typische calle madrileño ruidoso. je kunt natuurlijk wel af en toe even met hem de straat opgaan waarbij je hem gewoon optilt en vasthoudt, zodat hij kan wennen aan verkeer, voetgangers, etc. Je kunt ook kinderen van de buren vragen om eens te komen kijken bij je hondje en ze even laten spelen, dan went hij daar ook vast aan.
 
Ik weet ook niet hoe groot de risico's midden in de stad zijn op besmettelijke ziekten. Een hondenpark is natuurlijk wél oppassen geblazen. De parasieten en virussen die je tegenkomt in Spanje zijn eigenlijk een beetje hetzelfde als hier, alleen heb je wat meer risico's met tekenziekten (Ehrlichiosis, Borreliosis, Anaplasmosis granulocítica, Babesiosis, Hepatozoonosis, etc.) omdat je meer soorten teken hebt in Spanje. Verder heb je dirofilaria immitis (hartworm via muggen, klein risico voor Madrid, zie plaatje uit 2016 hieronder) en leishmaniasis (via zandvliegjes). 
Parvo heeft een incubatietijd van ong. 2 dagen tot 2 weken. Pups die in stressvolle situaties terechtkomen (lees: hardhandig gescheiden van moederhond om vervolgens in een achterbak over de grens te worden vervoerd voor verkoop, of te vondeling worden gelegd in een kartonnen doos) zijn extra gevoelig. Na vaccinatie is een hond na 3-5 dagen beschermd. De ellende met parvo is dat het jarenlang in de grond kan overleven. Ook Hondenziekte (carré/distemper/moquillo) komt best veel voor in Spanje (vooral in perreras en refugios kan het snel om zich heen grijpen), maar overleeft gelukkig niet heel lang buiten een hond - maar honden blijven het virus nog wel lang uitscheiden (4 mnd.) als ze besmet zijn geweest. "

Zo, jij bent bekend daar zeg, woon jezelf ook in Spanje?

 

 

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

" Zo, jij bent bekend daar zeg, woon jezelf ook in Spanje?
 
  "

Ben er veel geweest en heb veel gedaan voor stichtingen/projecten voor Spaanse adoptiehonden.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Je hondje is pas 9 weken en net bij de moeder en.het nest vandaan. De sluitspieren van blaas en anus zijn nog niet voldoende sterk om zindelijk te kunnen zijn. Ook het volume van blaas en endeldarm is nog klein. Las laatst ergens dat de blaas van een hond afhankelijk van de grootte van het ras met ca. 8 weken zo klein is als een druif.

 

Streng toespreken is dus not  done . Het kleine pupje kan hier niets aan doen. Ruim ongelukjes zonder aandacht aan de pup te geven en zonder commentaar op. 

 

Mijn hondje was pas zindelijk op de leeftijd van 5 maanden. Bracht hem in het begin na eten, slapen, en spelen direct naar buiten om zijn behoeften te doen. Sowieso om de 2 uur. Jij kan je hondje tot dat zij veilig naar buiten mag, optillen en op het hondentoilet zetten.

 

Pups begeleiden naar volwassenheid vraagt veel tijd en geduld.laughing

 

 

honden page profiel PieterPieter

Beste Careana,

 

Retiro loop ik in zo'n 10 minuten aan. En ja, je hebt daar een zone voor honden. In de wijk zelf lopen ze (gelukkig) aangelijnt - ook hier rijden ze soms als gekken in die vrij smalle drukke straatjes. Verkeersdrempels ho maar. 

 

Mijn vriendin en ik zouden al blij zijn met de mogelijkheid om gewoon even met haar te kunnen lopen, al was het maar een blokje. Ze is nog klein, dus afstanden zijn niet eens van toepassing. Vooralsnog moeten we genoegen nemen met... het trappenhuis. Droevig, maar het moet maar. We zijn er bijna (zaterdag krijgt ze weer eentje voor Parvo), en hopelijk krijgen we dan snel groen licht. 

 

Ook verrassend was de mededeling dat we haar ook nog niet mogen wassen. Nog nooit van gehoord, maar we luisteren er maar naar. We hebben hier niet met paardeslagers te maken, maar echt met een professionele kliniek met artsen die haar naam nog kenden van de vorige keer (na aanschaf hebben we haar meteen een APK gegeven). Als zij zoiets zeggen, dan ga ik niet de koppige Nederlander uithangen om onder het mom van "vroeger at de hond wat de pot schaft" tegen hun adviezen in te gaan. 


Even doorbijten dus. Dat geldt ook voor Frances, want natuurlijk heeft ze de straat al vanaf mijn schouder kunnen bekijken en ze is maar al te benieuwd. 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Je pup heeft zo wel een serieus stuk socialisatie gemist met binnen houden.

Wat zegt de dierenarts daar over? 

Het is een broodfok pup: die hebben al totaal geen socialisatie gehad in het nest...

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

Spaanse dierenartsen zijn ontzettend goed (en helaas ook steeds duurder...). Dat advies om de vacht voorlopig even niet te wassen vind ik niet zo gek, zo blijft de beschermende laag eigen huidoliën intact en verminder je de kans op het ontwikkelen van allergieën, gistinfecties en demodex. Hopelijk mag je vanaf eind komende week met Frances de wereld buiten gaan verkennen! (Ben wel benieuwd hoe ze eruit ziet!) Is de ergste warmte bij jullie ook voorbij?

 

(Ik ben trouwens wel zo'n 'koppige Hollander', mijn honden eten min of meer wat de pot schaft, onder het mom dat de honden bij mijn grootouders en andere familie op de boerderij dat ook deden en allemaal 16-19 jaar oud werden...)

honden page profiel Jackie en Kiba:)Jackie en Kiba:)

honden foto van Jackie en Kiba:)

Onze teef was 'krantzindelijk' toen wij haar kregen met 9 week. 2x nachten een paar keer eruit geweest en was daarna niet meer nodig. Binnen paar weekjes was ze helemaal zindelijk en was de krant nergens meer voor nodig.

 

Toen kregen we reu met 9 week. Heel ander verhaal. Maand lang paar keer per nacht eruit.. Niet elke nacht. Wij hadden een puppypadmatje (zelfde idee als jij) gekocht van 20 euro nou geen denken aan dat hij daarop wilde plassen. Hij plaste overal behalve daarop.

Wij hebben maanden lang om het uur a 2 uur dat we met hem uit moesten.. Bovenop het na het eten slapen en spelen.

 

Je kunt nog zo'n handleiding naleven, maar elke hond is anders. Sowieso niet boos worden, dan durft je pup straks niet te plassen en gaat hij het ophouden of gaat juist stiekem hoekjes zoeken. 

Gewoon negeren en opruimen. Regelmatig op de box plaatsen.. Wat je anders zou doen als hij wel naar buiten zou mogen. 

 

Wat ik iets minder vindt, maar mijn ouders wel deden bij hun pup vroeger.. Als de pup ergens geplast had, krant erop leggen en omdraaien en dan de pup erop zetten. Niet boos, maar gewoon erop zetten en even aaien. Werkte wel:) 

honden page profiel PieterPieter

Beste Careana,

 

Hier heb je haar!

528244.jpg

Vol energie, nieuwsgierigheid en humor. 

 

Ik ben zelf opgegroeid met een Mechelaar en later een kruising tussen een Pointer en - ik denk - een Labrador en ondanks dat ze allebei hun eigen voedsel hadden, kregen ze ook wel eens wat anders. Voorlopig houden we het gewoon bij puppyvoer. Ze gaat er goed op en groeit als kool. We hebben ook zo'n snuffelmat gekocht, een mat met allerlei lapjes stof: gooi  de brokjes in de mat en ze kan zelf de brokjes "opsnuffelen". Dan schrok ze niet zo. De bak zou anders binnen 20 seconden leeg zijn, maar met die mat is ze zo'n 2 minuten bezig.

 

Zaterdag gaat ze voor Parvo, en dan hoop ik echt dat we de straat opkunnen.

honden page profiel PieterPieter

Hoi Jackie en Kiba,

 

Ik moet zeggen dat ik soms tureluurs wordt van al die nieuwerwetse tips op het internet. In theorie klinkt het allemaal zo makkelijk: jij doet dit, dus de hond doet dat. Forget it. De ene hond is inderdaad de ander niet. Zo wordt ook aan alle kanten aangeraden om een kooi te kopen. "Alle honden houden van een kooi, ze zien het als hun slaapkamer". Nou, ik geef je op een briefje mee dat je net zal zien dat die van jou er niet ingaat. Dus we hebben dat ding ook niet. Wel een comfortabele mand. 

 

Waar ik wel naar kijk zijn tips van meer algemene aard, en in dit geval zou het kunnen zijn geweest dat we met deze mat-benadering wel in de goede richting zaten, maar dat we nog het een en ander hadden kunnen aanscherpen. Niet dus. Da's wat mij betreft al een prima antwoord. 

Trouwens, wat betreft je laatste alinea: tig jaar geleden was de wijsheid dat je bij een ongelukje eigenlijk je hond moest oppakken en ze met haar snoet in zijn plasje moest wrijven "zodat hij weet dat ie fout is". Kun je nagaan. Dit hebben mijn ouders destijds ook nooit bij onze herder gedaan trouwens. Het idee alleen al...

honden page profiel Jackie en Kiba:)Jackie en Kiba:)

honden foto van Jackie en Kiba:)

" Hoi Jackie en Kiba,
 
Ik moet zeggen dat ik soms tureluurs wordt van al die nieuwerwetse tips op het internet. In theorie klinkt het allemaal zo makkelijk: jij doet dit, dus de hond doet dat. Forget it. De ene hond is inderdaad de ander niet. Zo wordt ook aan alle kanten aangeraden om een kooi te kopen. "Alle honden houden van een kooi, ze zien het als hun slaapkamer". Nou, ik geef je op een briefje mee dat je net zal zien dat die van jou er niet ingaat. Dus we hebben dat ding ook niet. Wel een comfortabele mand. 
 
Waar ik wel naar kijk zijn tips van meer algemene aard, en in dit geval zou het kunnen zijn geweest dat we met deze mat-benadering wel in de goede richting zaten, maar dat we nog het een en ander hadden kunnen aanscherpen. Niet dus. Da's wat mij betreft al een prima antwoord. Trouwens, wat betreft je laatste alinea: tig jaar geleden was de wijsheid dat je bij een ongelukje eigenlijk je hond moest oppakken en ze met haar snoet in zijn plasje moest wrijven "zodat hij weet dat ie fout is". Kun je nagaan. Dit hebben mijn ouders destijds ook nooit bij onze herder gedaan trouwens. Het idee alleen al... "

Ik zeg nergens dat je zijn neus erin moet drukken. 

 

 

honden page profiel PieterPieter

" Ik zeg nergens dat je zijn neus erin moet drukken. 
 
  "

Kun jij aangeven waar ik schrijf dat jij dat gezegd hebt?

 

Als je dat niet kunt, dan begrijp ik je antwoord niet. Ik schrijf immers "tig jaar geleden was de wijsheid dat (...)". 

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Lastige situatie zo een pup in Spanje! Ik ken de omgeving niet, dus ik kan ook geen advies geven van "ga toch maar lekker naar buiten". In dit geval denk ik dat je het maar moet nemen voor wat het is. Misschien kun je bij een tuincentrum een strook (kunst)gras kopen, zodat je haar daar zindelijk op kunt maken en ze de associatie alvast een beetje kan leggen met buiten zijn? Het lijkt mij wel erg lastig dat ze niet naar buiten mag, ook vanwege de socialisatie!

Wat betreft de zindelijkheid zelf denk ik dat jullie bezig moeten blijven zoals jullie nu bezig zijn. Het kost heel veel tijd om een pupje zindelijk te maken. Het duurt hier meestal tot een maand of vijf - zeven voordat ze echt zindelijk zijn. Het is vooral dat die blaas zich ontwikkeld, waardoor ze het langer op kunnen houden en ze daardoor zindelijker worden en de belasting ook minder groot is, omdat je niet ieder half uur - uur op staat te ruimen. Lekker veel op de plek tillen waar ze het uiteindelijk moet doen, belonen met je stem en ongelukjes negeren en gewoon opruimen.

 

Mag ik vragen hoe het komt dat jullie haar geboortedatum niet weten? Is het een hondje wat gered is van straat?

honden page profiel SjiezoeSjiezoe

Je hebt ook gewoon van die losse matjes gewoon zonder box, het is geen kat. Matjes op vaste plaats leggen, pup oppakken en daar neerzetten. We hebben het allemaal gedaan, er is altijd een moment dat je ze in de houding ziet gaan. Dan kan  razendsnel gaan hoor dat wel, maar als je thuis bent kun je het mooi in de gaten houden. En ook al ben je dan niet op tijd, toch rustig oppakken en op het matje zetten. En zeggen zo hier is plas doen.smile Wel een leukerd Frances!

honden page profiel VeraVera

" Hoi,
 
Wij hebben een dikke week geleden een dwergschnautzer aangeschaft, Frances. De exacte geboortedatum is niet bekend, maar ik schat haar nu zo'n 9 weken.
 
Hier is het probleem: wij wonen in Spanje en daar wordt afgeraden om nu nog met haar naar buiten te gaan omdat ze nog wat inentingen nodig heeft. Die krijgt ze dus aankomende zaterdag. Voorlopig is naar buiten gaan dus geen optie. Ik vind het beroerd, maar wij nemen geen risico.
 
Dus hebben we een hondentoilet: een platte box met een luiermat erin. Wij hadden gelezen dat we eerst moesten uitzoeken waar ze het liefst haar behoefte doet, zodat we dus op die plaats die box moeten plaatsen. Als we dan nog zouden willen, dan zouden we die box langzaam kunnen verplaatsen naar een betere plek. Die pup gaat dan erin mee. Aldus de info.
 
Nou, vergeet het maar. We haden de plek gevonden, dus box geplaatst, en alhoewel ze de eerste twee dagen regelmatig haar behoefte deed op die box of er net naast (bijna goed dus!) pakt ze nu gewoon andere plekken. 
 
Toegegeven: de eerste dag kwam ze nog niet bij ons in het halletje, maar na dag twee wel, en nu is vaak dat halletje aan de beurt, en de box nog maar nauwelijks. Maar ze gaat ook gerust op andere plekken zitten hoor. Alleen de woonkamer en slaapkamer laat ze met rust. Het is dus louter de achterkamer en het halletje.
 
Ik werk vaak thuis, dus ik heb zo goed mogelijk de boel proberen te micromanagen door haar als een havik in de gaten te houden als ze naar die betreffende plekken gaat. Maar het gaat snel. Ze draait en snuffelt nauwelijks. Ze loop gewoon ergens naartoe, en pats! Ze gaat zitten en anderhalve seconde later ligt er een plasje. 
 
Nou, als ik het meteen zie of vrij snel ontdek dan spreek ik haar streng toe, ik laat haar de box zien, en ze kan in haar mand (als ze het goed doet, dan krijgt ze een beloning uiteraard), maar het werkt niet. Ze blijft het maar flikken. En ja, je kunt haar nog zo in de gaten houden, soms is ze toch even aleen. Gisteren nog, ik ging voor twee minuten de kamer uit om wat op te zoeken en in die tijd presteert ze het om op drie verschillende plekken te poepen. 
 
We gebruiken ook zo'n spuitbus op de plekken waar ze NIET mag plassen, maar ze trekt gewoon een lange neus. En om het nog erger te maken: ze gebruikt haar toilet nu als tweede mand!
 
Ik wil best streng zijn, maar ik wil wel dat Frances met geknikte oortjes door het leven gaat en niet met platte oren. En dat zou je op den duur wel krijgen. 
 
Wat doen wij verkeerd? Hebben jullie soms tips?
  "

Ik zou gewoon als je echt niet naar buiten kan je hond gewoon effe zijn plekje geven ergens in huis en als je merk dat de hond moet dan breng je hem naar dat plekje waar het mag (ik zou er dan wel wat neer leggen zodat je vloer niet nat word) misschien kan je kunstgras kopen en dan dat gebruiken maar dat gaat denk ik wel stinken dus weet niet of dat een goed idee is en dan de inentingen beginnen met het leren dat je hond op het gras miet plassen. 

honden page profiel lammylammy

honden foto van lammy

Mijn hondje bleef ook maar binnen plassen, ondanks ieder uur naarbuiten. Toen heb ik een plasmat in de badkamer gelegd. Opeens ging ze daar haar behoefte doen. We gaan ook naar buiten hoor om te wandelen en dan doet ze behoefte ook buiten.

honden page profiel PuckPuck

Hoe gaat het inmiddels? En oh, wat een schatje is zehp-heart

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Wat een raar advies om te zeggen, luister NIET naar je dierenarts en ga er mee naar buiten, terwijl ze nog maar 1 week binnen moet blijven, Spanje is geen Nederland en een dierenarts daar, zou daar wel ervaring in hebben.

Volgende forumvraag: Mijn pup vind ik zo stil
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^