Moet een hond 'naast' lopen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel NancyNancy

honden foto van Nancy

Hallo allemaal,

Ik heb net een wandeling met Romy en mijn beste vriend (tevens ex) achter de rug en ik zit met een vraag: vinden jullie dat een hond ten alle tijden naast je moet lopen? 

Ik laat Romy altijd een beetje haar gang gaan, ze snuffelt op dr gemak, ik wacht dan tot ze klaar is, ze plast en poept wanneer ze moet en ze loopt vrijwel altijd vóór me uit. Tijdens de wandeling net wilde m`n vriend haar ook even en gelijk liep ze aan een korte, strakke lijn. Snuffelen ging niet meer, want dan werd ze gelijk meegetrokken en ook plassen kostte moeite want hij liep door en had niet door zo gauw dát ze moest plassen. Op mijn vraag waarom hij haar zo kort hield kreeg ik te horen dat ik moest laten zien wie de baas is, en dat ze dus absoluut niet voor me hoort te lopen maar naast me of achter me. Want anders dacht ze dat zij de leider was. Nu ben ik heel benieuwd: hoe denken jullie hierover??

honden page profiel JessicaJessica 3 doggies

honden foto van Jessica

Ik  loop op de manier van jou. Wandelen moet voor iedereen ontspannen zijn.

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow 3 doggies

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Wat een onzin van je vriend.. De baas over je hond zijn en die zogenaamde dominantie theorie daarachter zijn al meer dan 30 jaar achterhaald. Met een band vanuit vriendschap ivm de baas zijn kom je veel verder. 

 

Wanneer mijn hond los loopt door het bos mag ze eigenlijk doen wat ze wil. Tijdens het wandelen aan de lijn mag ze voor, naast of achter me lopen, waar ze maar wil maar ik wil niet dat er spanning op de lijn staat. Wanneer ze trekt roep ik haar dus wel weer even bij me. 

 

Snuffelen is heel belangrijk voor honden, het is voor hen een soort Facebook, Ze weten welke honden er zijn geweest en ook plassen is vaak een sociaal gebeuren. Geef je hond dus ook de tijd om dit te doen. 

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Yara

Absoluut niet!

Juist het snuffelen en ontdekken is zo belangrijk voor ze. 

Mijn hond loopt altijd aan de 10 meter lijn en krijgt alle ruimte waar dit veilig kan. Zo kan ze haar natuurlijke gedrag laten zien (snuffelen/afstand nemen)

 

Ik denk dat je hond een stuk gelukkiger is met jouw wandeling. 

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

Ik ben van mening dat een hond naast moet kunnen lopen en dat moet als de baas dat vraagt. Wel zo veilig op bepaalde plekken en het best aan te leren op veilige plekken. Maar tijdens het wandelen hoeft dat echt niet de hele tijd. Waarom ook?

 

Toevoeging: En ik vind vooral niet dat anderen mijn hond hoeven op te voeden/trainen. Die schaffen maar een eigen hond aan.

honden page profiel Anke,Vaös&LeinAnke,Vaös&Lein 2 doggies

honden foto van Anke,Vaös&Lein

Ik wil dat mijn honden aan de lijn langs me lopen. Een beetje vooruit is geen probleem maar echt vooruit en doen waar ze zin in hebben nee dat wil ik niet hebben aan de lijn. Nu doen die van mij dat heel gemakkelijk omdat ik dit van pup af aan zo heb gedaan. Niet om te laten zien wie de baas is gewoon omdat ik dit makkelijker vind. Ze kunnen bij mij eigenlijk elke dag loslopen en dan mogen ze overal snuffelen, rollen en zich helemaal uitleven. 

 

Kunnen ze een dag niet los krijgen ze aan de lijn tijd om te snuffelen. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Op mijn vraag waarom hij haar zo kort hield kreeg ik te horen dat ik moest laten zien wie de baas is, en dat ze dus absoluut niet voor me hoort te lopen maar naast me of achter me. Want anders dacht ze dat zij de leider was. 

Ik vraag me altijd af, bij mensen die zo raar denken, wat die dan doen als de hond een drol draait... Zijn ze dan niet bang dat de hond hen als slaaf gaat beschouwen omdat ze nederig de uitwerpselen achter z'n kont moeten opruimen? coolhp-sleephappycool

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje 3 doggies

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Mijn hond loopt meestal overal, maar als ik naast zeg dan moet hij gewoon naast.

honden page profiel KekhorKekhor 3 doggies

honden foto van Kekhor

Nee, lijkt me ook niks aan. Een wandeling is niet alleen bedoeld om te hond zijn behoeftes te laten doen, maar ook om lekker te snuffelen, etc. Daarnaast halen ze minder snel hun voldoening uit een wandeling als ze op het tempo van de mens moeten lopen. 

Een hond zal ook niet denken: "nu ben ik de baas!" als hij voorop loopt. Die hele gedachtegang over de dominantietheorie is niet alleen achterhaald zo'n 20 jaar geleden, de logica is ook gewoon zo belachelijk dat het bijna grappig wordt.


Mijn honden mogen niet loslopen, dus laat ik ze uit aan de lange lijn. Zo kunnen ze rennen, snuffelen, graven, etc. Dan zijn ze veel blijer dan kort aan de riem, thuis zijn ze juist heel onrustig dan. Ik loop enkel aan een kortere riem in de avond, i.v.m andere mensen. 

honden page profiel Ingrid Ingrid 3 doggies

" Ik vraag me altijd af, bij mensen die zo raar denken, wat die dan doen als de hond een drol draait... Zijn ze dan niet bang dat de hond hen als slaaf gaat beschouwen omdat ze nederig de uitwerpselen achter z'n kont moeten opruimen?  "

Whahahahahahahaha geweldig.

honden page profiel Dobber!Dobber! 3 doggies

honden foto van Dobber!

Dobber moet naast me lopen, totdat ik zeg dat ze 'vrij' mag. En als ze vrij is, mag ze voor me lopen, achter, naast of 8 meter verderop (de lijn is 8 meter ;)). En als ze blijft staan om te plassen/poepen/snuffelen etc, dan vind ik dat ook prima. Maar als ik zeg dat ze naast me moet lopen, dan moet ze dat ook gewoon doen.

 

Een hond continue meetrekken laat inderdaad zien dat jij als wannabe leider de touwtjes graag in handen wilt hebben. Of de hond dat ook zo ziet en (belangrijker nog) als leidend accepteert, dat is nog maar de vraag. In bepaalde situaties kan het wel belangrijk zijn dat je als baasje juist een leidende rol inneemt. Bijvoorbeeld bij een bange hond die continue uitvalt. Dan is het voor de hond juist een duidelijk signaal dat de baas de leiding overneemt, wat rust creëert in de hond. Spreekt voor zich dat de baas ook weet wat hij doet en dat vertrouwen dus waard is, en dat hij juist niet naar de angsttrigger toe loopt... 

 

Anyway, de manier waarop je vriend denkt, kán van toepassing zijn, maar niet in de wandelsituatie zoals jij die beschrijft. Het doet mij heel erg denken aan het bekende koekje dat het hele gezin moest opeten, voordat de hond zijn eten kreeg... Dat is gewoon ECHT achterhaald. En dat zeg ík, terwijl ik wel degelijk het bestaan erken van dominantie en rangorde.

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Het goed kunnen volgen is in sommige situaties makkelijk en veilig.

 

Mijn hondje kan prima volgen als ik het nodig vind.

 

Hij gaat ook wel eens uit zichzelf  overdreven goed volgen met zijn hoofd en ogen naar mij gericht, omdat hij weet dat hij dan een beloning krijgt.

honden page profiel luzluz 3 doggies

honden foto van luz

Is nog een overblijfsel uit de tijd dat we nog in de rangordetheorie geloofden: hond moet naast je lopen want als hij voor je loopt speelt hij de baas over je (dacht men toen)

Spijtig genoeg zit dat idee nog altijd bij veel hondeneigenaren in het koppie.

Dank zij hun opvoeding thuis of door hondenclubs waar de tijd is blijven stilstaan.

 

De leiband korter houden ivm veiligheid, of niet mogen trekken aan de leiband zijn natuurlijk andere dingetjes.

honden page profiel Maylo, Edje en Ziko † en baasje Laura Maylo, Edje en Ziko † en baasje Laura 3 doggies

honden foto van Maylo, Edje en Ziko † en baasje Laura

Ja en Nee ik, ik wil Maylo naast me wanneer het moet maar niet vanwege het baas zijn. 

 

Loop ik door de wijk dan liever wel, omdat ik niet wil dat hij tegen de tuinen aan pist of ergens een kat vanaf ritsel

 

Buitengebied mag hij gerust voor me maar niet trekken en steeds van links naar rechts. Maar hier loopt Maylo ook veel los en als hij aan de riem moet voor het passeren van een hond dient hij wel naast me te lopen.  

 

Meer voor de veiligheid...hier is een man met een rottweiler die straks naast die man moet lopen....beest krijgt bijna geen kans om effe te plassen of om te kijken....dat vind ik niks...laat die hond lekker even snuffelen...waarom ben je dan buiten??

honden page profiel NancyNancy

honden foto van Nancy

" Ik ben van mening dat een hond naast moet kunnen lopen en dat moet als de baas dat vraagt. Wel zo veilig op bepaalde plekken en het best aan te leren op veilige plekken. Maar tijdens het wandelen hoeft dat echt niet de hele tijd. Waarom ook?
 
Toevoeging: En ik vind vooral niet dat anderen mijn hond hoeven op te voeden/trainen. Die schaffen maar een eigen hond aan. "

Hij vind dat ik te soft ben met haar, maar dat is met het idee dat de hond volgzaam moet zijn, het baasje is de leider. We zitten nu in een soort van ruzie omdat hij mij dus te makkelijk vind, terwijl ik vind dat hij TE streng is voor dr. Als het beestje niet eens kan plassen... Kom op... Hij gooit nu ook z`n kop in de wind en zegt dat ik het maar vooral moet doen zoals het op internet staat want dat zal wel kloppen. Zucht. Ja, ze is mijn hond maar ze is mijn eerste hond, hij heeft van huis uit meer honden meegemaakt (waren wel van zijn ouders maar toch). Dus ik ben al gauw bang dat ik iets verkeerd doe. Wil haar natuurlijk niet verpesten maar dat korte lijntje vond ik echt overdreven. Ze geniet zo van het wandelen als ze mag snuffelen!

honden page profiel NancyNancy

honden foto van Nancy

" Ik wil dat mijn honden aan de lijn langs me lopen. Een beetje vooruit is geen probleem maar echt vooruit en doen waar ze zin in hebben nee dat wil ik niet hebben aan de lijn. Nu doen die van mij dat heel gemakkelijk omdat ik dit van pup af aan zo heb gedaan. Niet om te laten zien wie de baas is gewoon omdat ik dit makkelijker vind. Ze kunnen bij mij eigenlijk elke dag loslopen en dan mogen ze overal snuffelen, rollen en zich helemaal uitleven. 
 
Kunnen ze een dag niet los krijgen ze aan de lijn tijd om te snuffelen.  "

Ik durf haar nog niet goed los te laten, ik heb haar bijna 5 maanden waarvan we bijna 4 maanden bezig zijn geweest met operaties en herstellen (inmiddels is haar achterpoot geamputeerd). Ze heeft nog geen normale tijd gehad bij me, ik moet nog van alles leren (ook aan haar) maar wil ook dat ze nu eindelijk de leuke tijd krijgt die ik haar zo gun (en waarvoor ik haar genomen heb). Kortom: ze loopt hoofdzakelijk aan de lijn maar dat is omdat ik haar nog niet los durf te laten...

honden page profiel gabbergabber

honden foto van gabber

" Hij vind dat ik te soft ben met haar, maar dat is met het idee dat de hond volgzaam moet zijn, het baasje is de leider. We zitten nu in een soort van ruzie omdat hij mij dus te makkelijk vind, terwijl ik vind dat hij TE streng is voor dr. Als het beestje niet eens kan plassen... Kom op... Hij gooit nu ook z`n kop in de wind en zegt dat ik het maar vooral moet doen zoals het op internet staat want dat zal wel kloppen. Zucht. Ja, ze is mijn hond maar ze is mijn eerste hond, hij heeft van huis uit meer honden meegemaakt (waren wel van zijn ouders maar toch). Dus ik ben al gauw bang dat ik iets verkeerd doe. Wil haar natuurlijk niet verpesten maar dat korte lijntje vond ik echt overdreven. Ze geniet zo van het wandelen als ze mag snuffelen! "

Lekker laten snuffelen en genieten hoor. 

Zolang ze niet trekt lekker zo doorgaan. 

 

honden page profiel Anke,Vaös&LeinAnke,Vaös&Lein

honden foto van Anke,Vaös&Lein

" Ik durf haar nog niet goed los te laten, ik heb haar bijna 5 maanden waarvan we bijna 4 maanden bezig zijn geweest met operaties en herstellen (inmiddels is haar achterpoot geamputeerd). Ze heeft nog geen normale tijd gehad bij me, ik moet nog van alles leren (ook aan haar) maar wil ook dat ze nu eindelijk de leuke tijd krijgt die ik haar zo gun (en waarvoor ik haar genomen heb). Kortom: ze loopt hoofdzakelijk aan de lijn maar dat is omdat ik haar nog niet los durf te laten... "

Als ik mijn honden niet los zou kunnen laten zou ik als ik in het bos zou gaan wandelen een lange lijn pakken. En dan ook de korte rondjes meer mogelijkheden geven om te snuffelen. Dus gewoon doen hoe jij het prettig vind. Jij moet er tenslotte mee lopen. 

 

Mijn honden krijgen meer dan genoeg kans om te snuffelen enz. Ik vind het dan dus makkelijker als ze even aan de lijn lopen ze aan de voet lopen. Andere mensen vinden dat weer niet. Dus gewoon lekker doen waar jij en je hond jullie goed bij voelen!  

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinkogoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Hilde & Twinko

Hier mag Twinko gewoon voor, naast, achter me lopen, zolang hij maar niet aan de riem trekt. 

Het commando ‘naast’ kent hij wel en doet dat als ik het zeg. Maar ik gebruik dat zelden. 

Ook ‘kom’ kent hij. Wanneer hij lang staat te snuffelen en ik graag verder wil zeg ik dat en dan loopt hij gewoon weer mee.

 

Het is maar net wat voor band je wil hebben met je hond. Wil je dat deze 100% doet wat jij zegt, als een robot zeg maar, waarbij jij als baasje constant moet opletten of de hond jouw gezag nog wel respecteert..

Of wil je een evenwichtige relatie waarin rekening wordt gehouden met de behoeftes van jouw en de hond, waarbij je dus beide ontspannen kunt wandelen en genieten. 

 

Dit kun je doortrekken in de gehele opvoeding. Ik vind het heerlijk dat mijn ventje een eigen wil heeft. Zijn eigen karakter. Hoe ik hem heb zien ontwikkelen. Zijn sterke kanten, zijn minder sterke kanten. Zijn plezier.

En dat hij ondanks de vrijheid die ik hem geef er toch voor kiest om graag dicht bij mij te zijn. Mij opzoekt wanneer hij bang is. Mij komt halen wanneer hij hulp nodig heeft. En tegen mij aan komt kruipen wanneer hij gaat slapen. Zonder dat ik dat van hem vraag. 

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Yara

" Hij vind dat ik te soft ben met haar, maar dat is met het idee dat de hond volgzaam moet zijn, het baasje is de leider. We zitten nu in een soort van ruzie omdat hij mij dus te makkelijk vind, terwijl ik vind dat hij TE streng is voor dr. Als het beestje niet eens kan plassen... Kom op... Hij gooit nu ook z`n kop in de wind en zegt dat ik het maar vooral moet doen zoals het op internet staat want dat zal wel kloppen. Zucht. Ja, ze is mijn hond maar ze is mijn eerste hond, hij heeft van huis uit meer honden meegemaakt (waren wel van zijn ouders maar toch). Dus ik ben al gauw bang dat ik iets verkeerd doe. Wil haar natuurlijk niet verpesten maar dat korte lijntje vond ik echt overdreven. Ze geniet zo van het wandelen als ze mag snuffelen! "

Dat hij meer honden gehad heeft wil nog niet zeggen dat hij er verstand heeft van honden.

Zo zag ik eens de uitspraak

“Ik heb al 43 jaar een vagina, maar dat maakt me geen gynaecoloog…”

 

Het is jouw hond, luister naar je gevoel en vooral kijk naar wat je hond aangeeft en nodig heeft. 

honden page profiel SyntaraSyntara 3 doggies

honden foto van Syntara

" Hij vind dat ik te soft ben met haar, maar dat is met het idee dat de hond volgzaam moet zijn, het baasje is de leider. We zitten nu in een soort van ruzie omdat hij mij dus te makkelijk vind, terwijl ik vind dat hij TE streng is voor dr. Als het beestje niet eens kan plassen... Kom op... Hij gooit nu ook z`n kop in de wind en zegt dat ik het maar vooral moet doen zoals het op internet staat want dat zal wel kloppen. Zucht. Ja, ze is mijn hond maar ze is mijn eerste hond, hij heeft van huis uit meer honden meegemaakt (waren wel van zijn ouders maar toch). Dus ik ben al gauw bang dat ik iets verkeerd doe. Wil haar natuurlijk niet verpesten maar dat korte lijntje vond ik echt overdreven. Ze geniet zo van het wandelen als ze mag snuffelen! "

Het feit dat hij al langere tijd honden heeft, maakt misschien juist dat hij sommige ouderwetse en ondertussen achterhaalde theorieën nog blijft volgen. 

 

Mijn hond kent het commando 'naast' wel, maar ik gebruik dat alleen in situaties waarin het anders niet veilig zou zijn. Wanneer mijn hond aan een lange lijn loopt, blijft ze niet mooi aan 1 kant lopen. Ze volgt haar neus alle kanten op. Dat is voor haar ook gewoon veel fijner en ontspannender. Het 'naast' commando gebruik ik dan wel wanneer we op drukke plaatsen lopen of langs een straat, omdat het in die situaties niet veilig zou zijn als ze plots van hier naar door loopt en oversteekt. Ik probeer zo'n plaatsen juist zoveel mogelijk te vermijden omdat ik het zelf ook relaxter vind als mijn hond kan snuffelen en lopen waar ze maar wilt. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

" Ik durf haar nog niet goed los te laten, ik heb haar bijna 5 maanden waarvan we bijna 4 maanden bezig zijn geweest met operaties en herstellen (inmiddels is haar achterpoot geamputeerd). Ze heeft nog geen normale tijd gehad bij me, ik moet nog van alles leren (ook aan haar) maar wil ook dat ze nu eindelijk de leuke tijd krijgt die ik haar zo gun (en waarvoor ik haar genomen heb). 

Oh, nu weet ik het weer, het is het hondje met de geamputeerde achterpoot! Hoe gaat het daarmee? Kan ze er al goed mee lopen?

Dan zou ik al helemààl de hond niet gaan meetrekken aan een kort lijntje en haar d'r snuffeltijd ontnemen. Ze heeft al zo'n zware maanden achter de rug en is met al die operaties al zolang beperkt en bengrensd geweest. Een beetje vrij en onbezorgd snuffelen zal haar des te meer deugd doen!

honden page profiel Nicole & KaylaNicole & Kayla 3 doggies

honden foto van Nicole & Kayla

Ze hoeft niet echt naast me te lopen als et maar niet getrokken wordt. 

 

De lijn moet slap blijven hangen zeg maar, of dat nu een stukje voor of achter me is maakt niet uit.

honden page profiel Arran & AedonArran & Aedon 3 doggies

honden foto van Arran & Aedon

Eens met Liz.

 

Ik heb het wel getraind voor als het toch een keer nodig blijkt te zijn (bv smal pad naast drukke weg) maar verder moet het vooral ontspannen zijn en hij maar niet trekt. Dan vind ik alles prima (tenzij ze enorm gaan zigzaggen precies voor je voetenhp-angel)

honden page profiel luzluz 3 doggies

honden foto van luz

" Het feit dat hij al langere tijd honden heeft, maakt misschien juist dat hij sommige ouderwetse en ondertussen achterhaalde theorieën nog blijft volgen. 
   "

Inderdaad.

Van ouders geleerd en dan blijven steken.

Vriend zou beter eens wat meer over hondengedrag opzoeken en met zijn tijd meegaan.

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

Zucht.
Doe alsjeblieft wat je zelf al doet, je hond ontspannen laten lopen en snuffelen. Je bent helemaal niet de baas als je voorop loopt..Het enige wat belangrijk is, is dat jullie beide ontspannen lopen met een slappe lijn.

Wat je (ex) vriend zegt is allemaal onzinnig en achterhaald. Je geeft het zelf al aan dat Romy geen ruimte had om te snuffelen en zelfs amper om te plassen.
En ze denkt al helemaal niet dat ze de leider is, ze is lekker ontspannen bezig met luchtjes als ze met jou loopt.

honden page profiel Angelique, Kleine Maybe en Tess <3Angelique, Kleine Maybe en Tess <3 3 doggies

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Vooral wandelen hoe jij wandelt is je hondje een stuk gelukkiger mee.

 

Vraag me altijd af als de hond constant naast moet lopen voor wie je naar buiten gaat. Je hond kan net z'n behoefte niet doen en haalt nul plezier uit het wandelen en jij als "leider" bent alleen maar bezig met je hond die niet boven je komt te staan... Nee geef ons maar de gewone wandelingen waar ze alle kanten op mogen ^^

honden page profiel Hettie & CharliiHettie & Charlii 3 doggies

honden foto van Hettie & Charlii

Even “naast” als dat op dat moment veiliger is, verder lekker laten dollen, snuffelen, rennen en relaxen aan een lange lijn. 

Ik zeg maar nix over de ex. 

honden page profiel pienpien 2 doggies

honden foto van pien

Ik wil wel dat mijn honden naast me lopen, niet vanuit "rangorde" maar puur voor mijn gemak.
Ik heb er inmiddels 3 en voel er weinig voor er een achter, een voor en een onder me te hebben :-D
Mijn honden moeten dus gewoon netjes volgen tot we op de plek komen waar ze los mogen en daar mogen ze dan ook helemaal "los" gaan ook ;-)

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 2 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Ik ga wandelen voor mijn honden en niet omdat ik wil rond paraderen met mijn honden. Dus hier lopen ze ook voor me uit en mogen ze snuffel. Op drukke plaatsen lopen ze naast mij voor hun veiligheid. Wel mogen ze niet trekken van mij. Dus ze moeten zich wel “gedragen” 

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: Een kitten met twee Border Collies
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^