Moet een hond 'naast' lopen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel CareanaCareana 3 doggies

honden foto van Careana

Mijn honden moeten wel netjes naast (kunnen) lopen op drukke punten, bij passeren van rollators of moeders met kleine kindjes e.d. en bij het oversteken, maar verder krijgen ze als ze aan de lijn zijn wel de gelegenheid om op hun gemak alles te besnuffelen. Een rondje dat je in marstempo makkelijk binnen 10 minuten kunt lopen, duurt daardoor ruim een half uur. Aan marstempo hebben honden niks, daar raken ze alleen maar gefrustreerd door. Als ze op hun gemak allen hebben besnuffeld en onderzocht, komen ze moe en voldaan thuis.

honden page profiel Mila en de hondjes Kaylo & Tika Mila en de hondjes Kaylo & Tika 3 doggies

honden foto van Mila en de hondjes Kaylo & Tika

Lekker doen waar jij je goed bij voelt. 

 

Kaylo loopt heel veel los daardoor heeft hij niet hele goede lijnmanieren. Gewoon mijn eigen schuld haha. Nooit echt energie in gestoken. Hij trekt niet, wil alleen af en toe opeens ergens staan snuffelen en ''vergeet'' dan dat hij aangelijnd zit. Bij Tika zit ik er wel bovenop. Die moet naast lopen en doet dat ook onder ''volg'' Dat wisselen we af met ''toe maar'' dan mag ze snuffelen en wacht ik op haar etc. In het bos aan de lange lijn of flex. Dan roep ik haar alleen af en toe naar me toe en moet ze korte stukjes volgen. Zij heeft duidelijk leiding nodig, anders vergeet ze gewoon dat ik er ben en raakt ze snel gespannen. 

 

Het is dus ook helemaal afhankelijk van baas en hond en de combinatie over wat voor jullie goed werkt. 

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinkogoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Hilde & Twinko

" Hij vind dat ik te soft ben met haar, maar dat is met het idee dat de hond volgzaam moet zijn, het baasje is de leider. We zitten nu in een soort van ruzie omdat hij mij dus te makkelijk vind, terwijl ik vind dat hij TE streng is voor dr. Als het beestje niet eens kan plassen... Kom op... Hij gooit nu ook z`n kop in de wind en zegt dat ik het maar vooral moet doen zoals het op internet staat want dat zal wel kloppen. Zucht. Ja, ze is mijn hond maar ze is mijn eerste hond, hij heeft van huis uit meer honden meegemaakt (waren wel van zijn ouders maar toch). Dus ik ben al gauw bang dat ik iets verkeerd doe. Wil haar natuurlijk niet verpesten maar dat korte lijntje vond ik echt overdreven. Ze geniet zo van het wandelen als ze mag snuffelen! "

Flauwe reactie zeg. Erg onvolwassen. Waarschijnlijk kon hij niet op tegen jouw argumenten en bagatelliseert hij het nu. Jammer als mensen niet open staan voor nieuwe inzichten en andere meningen. Ze zien dit dan als een persoonlijke aanval. 

 

Laat je niks aanpraten hoor. Je doet het super hp-thumbsup

honden page profiel Koning Obi Koning Obi 2 doggies

honden foto van Koning Obi

Misschien speelt het ook wel mee dat het je ex is. Haha dat ligt bij sommige mensen toch wel wat gevoelig, ook al geven ze dat zelden toe. Mijn ex was telkens compleet willekeurige zaken uit mijn leven (zonder hem) aan het bekritiseren en voor ik het wist was dat het enige waar we het nog contact over hadden, zinloos dus want daar heeft niemand wat aan. Hij bekritiseerde mijn hond destijds ook o.a. 

Misschien speelt er ook zoiets bij jou. En verder zou ik me niet zo druk maken over hoe je het aanpakt met je hond, als het werkt voor jou en de hond is het toch goed? Het is niet alsof er in steen gebeitelde regels zijn m.b.t. de omgang van een hond. Go with the flow, doe wat werkt voor jou. 

Obi kent overigens ook wel wat commando's zoals "wacht" waarna hij geen stap meer mag verzetten. Of "berm" waarna hij de berm in moet stappen als er auto's passeren. Of "draaien" waarna hij weer aan de goede kant van me komt lopen. Heeft niemand me ooit op gewezen, het is iets wat erin gesleten is en nu werkt voor ons, omdat Obi weet wat er verwacht wordt. En guess what, bij mijn vriend heeft Obi een hele andere set commando's en dat werkt voor hun tweetjes ook.  Ik denk dat je bij een hond vooral niet alles moet willen beheersen en overal invloed op moet willen uitoefenen. Een hond is geen robot en werkt ook niet als een robot. Een hond heeft een eigen brein wat ook stimulans nodig heeft. Constant naast lopen is niet nodig vind ik, dan kun je net zo goed zo'n trolley kopen. Kan zijn dat je ex dat wél vindt, maar dan dan nog; het is niet zijn hond. 

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

mijn honden moeten wel gewoon naast lopen, althans, ze mogen niet trekken aan de lijn.


van die mensen die worden uitgelaten door hun hond, nee, dank je.

honden page profiel CareanaCareana 2 doggies

honden foto van Careana

" mijn honden moeten wel gewoon naast lopen, althans, ze mogen niet trekken aan de lijn.
van die mensen die worden uitgelaten door hun hond, nee, dank je. "

Maar niet mogen trekken en sleuren is nog steeds iets anders dan strak aan een heel kort lijntje perfect naast lopen en nooit niks mogen.

 

 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" Maar niet mogen trekken en sleuren is nog steeds iets anders dan strak aan een heel kort lijntje perfect naast lopen en nooit niks mogen.
 
  "

Inderdaad naast lopen en niet trekken zijn geen synoniemen in mijn ogen 

honden page profiel PuckPuck

Mijn hond loopt naast, als ze wilt snuffelen kan dat. Mijn mening is dat een hond naast moet kunnen lopen als de baas dat vraagt. Milly trekt nogal, maar inmiddels kan ze dus op commando naast lopen.

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

" Maar niet mogen trekken en sleuren is nog steeds iets anders dan strak aan een heel kort lijntje perfect naast lopen en nooit niks mogen. "

dit is gewoon een volg oefening, zo laat niemand z'n hond uit.

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

" dit is gewoon een volg oefening, zo laat niemand z'n hond uit. "

Hier in de wijk een hoop mensen...

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

" Hier in de wijk een hoop mensen... "

serieus? ik zie alleen maar mensen die een nieuwe schouder nodig hebben als ze een rondje met de hond hebben gelopen foot-in-mouth

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

" serieus? ik zie alleen maar mensen die een nieuwe schouder nodig hebben als ze een rondje met de hond hebben gelopen "

Hahaha de mensen die je hier geregeld ziet wandelen hebben of hun hond los of hun hond strak naast ze. Ik ben 1 van de weinige waar m'n honden mogen staan en gaan waar ze willen aan de lijn zolang ze niet m'n arm uit de kom trekken ;)

honden page profiel Koning Obi Koning Obi

honden foto van Koning Obi

" serieus? ik zie alleen maar mensen die een nieuwe schouder nodig hebben als ze een rondje met de hond hebben gelopen "

Haha een nieuwe schouder, elke keer ja? Even zonder gein maar dat lijkt me niet iets wat vol te houden is. 
Als je dat op die manier doet zoek je graag een andere oplossing... tenminste bij een hond van enig formaat.

Broer van een vriend daarvan is de arm uit de kom getrokken door de hond, letterlijk. En dat beestje woog een kilo of 30 gok ik. 

honden page profiel NancyNancy

honden foto van Nancy

" Oh, nu weet ik het weer, het is het hondje met de geamputeerde achterpoot! Hoe gaat het daarmee? Kan ze er al goed mee lopen?
Dan zou ik al helemààl de hond niet gaan meetrekken aan een kort lijntje en haar d'r snuffeltijd ontnemen. Ze heeft al zo'n zware maanden achter de rug en is met al die operaties al zolang beperkt en bengrensd geweest. Een beetje vrij en onbezorgd snuffelen zal haar des te meer deugd doen! "

Klopt! Romy is iets meer dan 2 weken geleden geopereerd en is haar linker achterpoot geamputeerd. Ze doet het super, trap op en af en op de nog kale plek na valt het bijna niet op dat ze op 3 poten hobbelt! Nadat ik mijn ex liet weten dat ik dat strakke naast lopen van hem toch niet echt waardeerde hebben we even goed ruzie gehad, maar nu accepteert hij (voorlopig in ieder geval) wel dat ze mijn hond is en ik bepaal wat ik wel of niet nodig vind. Ik heb haar nu bijna 5 maanden waarvan ik bijna 4 maanden met dat pootje bezig ben geweest, ik wil dat beestje nu eens een leuke tijd bezorgen, ze heeft nog geen normale tijd bij me gehad! Gaat goed komen... hp-shiny

honden page profiel NancyNancy

honden foto van Nancy

" Flauwe reactie zeg. Erg onvolwassen. Waarschijnlijk kon hij niet op tegen jouw argumenten en bagatelliseert hij het nu. Jammer als mensen niet open staan voor nieuwe inzichten en andere meningen. Ze zien dit dan als een persoonlijke aanval. 
 
Laat je niks aanpraten hoor. Je doet het super  "

Dank je wel! embarassed Romy is mijn eerste hond en ondanks veel dierenervaring ben ik met sommige dingen toch wel onzeker. Wil het natuurlijk wel goed doen met m`n Roemeense meidje. Ik denk wel (redelijk) goed bezig te zijn maar bij twijfel is het wel enorm fijn hier je vraag te kunnen stellen!

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus, Mowgli R.I.P.

In jou geval zal ik de hond niet beperken, ze mag zoals je zelf ook al aangeeft nu wel eens een leuke tijd krijgen.

Mowgli (een grote hond) is op cursus geweest, hier trainden we met de slipketting en moest de hond naast lopen. Dit zat er op den duur zo in dat ze het uit zichzelf deed tijdens wandelingen, als ze los was ging ze haar eigen gang al hield ze ons altijd goed in de gaten. Als we b.v.b. op een bospad achter elkaar liepen ging ze heen en weer lopen tussen de eerste en laatste in de rij, echt herder gedrag heb ik begrepen.

Mijn huidige hondjes heb ik liever voor mij zodat ik kan zien wat ze doen, ik vrees dat als ze aan de voet moeten lopen dat ik over ze struikel.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

" Klopt! Romy is iets meer dan 2 weken geleden geopereerd en is haar linker achterpoot geamputeerd. Ze doet het super, trap op en af en op de nog kale plek na valt het bijna niet op dat ze op 3 poten hobbelt!
Ik heb haar nu bijna 5 maanden waarvan ik bijna 4 maanden met dat pootje bezig ben geweest, ik wil dat beestje nu eens een leuke tijd bezorgen, ze heeft nog geen normale tijd bij me gehad! Gaat goed komen...  "

Blij te horen dat het zo goed met haar gaat! Want dat was geen makkelijke beslissing voor je, die amputatie.

Dus ja, zeker allebei genieten nu!

Het is niet omdat je je hond meer vrijheden gunt, dat het meteen een ongeleid projectiel zal worden. Jullie vinden daar zelf wel een evenwicht in, zodat wandelingen voor jullie allebei fijn en ontspannend zal zijn.

Veel plezier samen! hp-heart 

 

honden page profiel luzluz 3 doggies

honden foto van luz

" Dank je wel!  Romy is mijn eerste hond en ondanks veel dierenervaring ben ik met sommige dingen toch wel onzeker. Wil het natuurlijk wel goed doen met m`n Roemeense meidje. Ik denk wel (redelijk) goed bezig te zijn maar bij twijfel is het wel enorm fijn hier je vraag te kunnen stellen! "

Van het moment dat "met honden samenleven" ter sprake komt worden er door mensen heel veel onzinnige (soms ook zinnige) dingen geroepen.

Ligt niet aan jou.

Ik vind dikwijls dat mensen die weinig weten over honden opvoeden het dikwijls beter doen dan mensen "met veel ervaring".

Net omdat ze zonder vooringenomenheid met hun honden bezig zijn. 

honden page profiel bentebente

Ik liet ze altijd naast me lopen omdat ik het belangrijk vind dat ik de kans heb om dingen eerder te zien dan zij, dat we niet de bocht omlopen en daar ineens een andere hond is waar zij eerder bijkunnen dan ik. Ook vond ik het fijn ze wat korter te houden ivm controle. Maarja, ik had twee knotsknettergekke jack russels waarvan eentje als de dood was voor andere honden. 

 

Ik zorgde er dan wel altijd voor dat ik goed oplette en ze dus ook konden snuffelen. Maar echt  snuffelen op hun dooie gemak mochten ze alleen in het bos of park van mij.

honden page profiel petra en jackpetra en jack 3 doggies

honden foto van petra en jack

In het bos, op de hei, mag Jack gewoon vrij lopen, rennen.

Maar wanneer ik een situatie zie die mij niet veilig lijkt roep ik hem en loopt hij naast me, of even aanlijnen.

(zoals mountainbikers,fietsers, ruiters, kinderen die angstig zijn...dan roep ik hem)

honden page profiel Nathalie, Clooney * & HarleyNathalie, Clooney * & Harley 3 doggies

honden foto van Nathalie, Clooney * & Harley

Mijn honden hoeven echt niet strak naast te lopen. Ze mogen bijna alles, behalve mijn armen uit de kom trekken. 

Omwille van veiligheid pak ik ze soms wat korter naast me. En ze moeten luisteren. Als ik ze vraag te wachten verwacht ik dat ze dat doen. Net zoals ik verwacht dat ze komen als ik ze roep. Maar ook dit omdat er dan bijv. iemand aan komt en niet omdat ik zo nodig de baas wil zijn. Ik ben wel hun baas, dus verantwoordelijk voor hun veiligheid. En vanuit daar maak ik keuzes.

honden page profiel Wilma en DobbyWilma en Dobby 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby

Dobby is vanaf dat ik hem uit het asiel had zo druk in zijn hoofd geweest dat hij denk ik alleen met grof geweld aan te leren zou zijn om netjes naast te blijven lopen. Zijn motto was "hoger, sneller, verder". Hij was altijd bezig met de grassprietjes mínstens 1 meter vóór zijn neus.

En dus loopt Dobby alleen bij uitzondering naast me. Als we op de terugweg zijn en hij minder interesse heeft in geurtjes, of als we door bijv. een winkelcentrum lopen.

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Ik moest vanmorgen aan dit topic denken. Mijn honden moeten altijd een stukje voor me lopen, alleen weten zij dat niet haha. Ik laat ze lekker zelf bepalen waar ze lopen, links of rechts of heen en weer, maakt mij niet uit. Maar niet vlak naast me want dan zie ik ze niet omdat ik gezichtsveld mis.

 

Nu woon ik hier erg rustig, met brede voetpaden naast grote stukken gras, dat scheelt wel natuurlijk.

honden page profiel scampsdscampsd 3 doggies

Ik denk dat er een verschil is tussen wat jij met je hond doet, en wat je vriend ermee doet: jij zegt (denk ik toch): "Mijn hond mag doen wat hij wil, maar hij mag zich niet misdragen.", terwijl je vriend zegt "De hond moet doen wat ik zeg!". Wat jij doet, dat noem ik opvoeden, en wat je vriend doet, dat noem ik africhten.

Maak aan je vriend duidelijk dat het jouw hond is, en dat jij dus beslist of hij wordt opgevoed of afgericht. Het klinkt misschien wat cru, maar dan is het tenminste duidelijk.

Ik wil je wel één ding meegeven: ik lees dat je hond nogal wat heeft meegemaakt, maar denk daar niet teveel aan: honden leven in het hier en nu, en verkeerd gedrag mag niet worden goedgepraat met trauma's uit het verleden.

Veel geluk ermee

honden page profiel CodyCody 3 doggies

honden foto van Cody

Wat een onzin. Een hond moet kunnen snuffelen en zijn hondengedrag mogen uiten, zeker als ze aan de riem een wandeling krijgen die voor de hond bestemd is. Volgen ofwel naast lopen is wel handig als ze dat leren maar dat leren ze zeker niet op de manier waarop je ex meent de hond strak te houden en mee te trekken. 

Hier mag mijn hond voor me lopen aan de riem, snuffelen etc. Zeker aan de riem een uitlaatronde voor de hond bestemd. Als hij al het commando aan de voet krijgt komt hij naast me lopen. Dat is hem met veel cursussen geleerd en soms heeft hij er toch nog moeite mee. Dus we gaan vrolijk door met trainen.

 

De uitdrukking laten zien wie de baas is, die komt niet in mijn boekje voor. Je hebt andere methoden om een hond te leren luisteren. Ik zeg met nadruk Leren. 

honden page profiel NancyNancy

honden foto van Nancy

" Ik denk dat er een verschil is tussen wat jij met je hond doet, en wat je vriend ermee doet: jij zegt (denk ik toch): "Mijn hond mag doen wat hij wil, maar hij mag zich niet misdragen.", terwijl je vriend zegt "De hond moet doen wat ik zeg!". Wat jij doet, dat noem ik opvoeden, en wat je vriend doet, dat noem ik africhten.
Maak aan je vriend duidelijk dat het jouw hond is, en dat jij dus beslist of hij wordt opgevoed of afgericht. Het klinkt misschien wat cru, maar dan is het tenminste duidelijk.
Ik wil je wel één ding meegeven: ik lees dat je hond nogal wat heeft meegemaakt, maar denk daar niet teveel aan: honden leven in het hier en nu, en verkeerd gedrag mag niet worden goedgepraat met trauma's uit het verleden.
Veel geluk ermee "

Ik denk dat je de spijker op z`n kop slaat, inmiddels heb ik het ook al aangekaart bij m`n vriend en hij beseft nu zelf ook wel dat het mijn hond is en dat ik bepaal hoe ik haar opvoed. Of hij het er nou mee eens is of niet. Dus dat is uit de weg...

Wat betreft verkeerd gedrag goedpraten met trauma`s uit het verleden zal dat niet gauw gebeuren, ik vind haar niet zielig nu ze nog maar 3 poten heeft (vind het wel nog steeds vreselijk dat ik deze keuze heb moeten maken en voel me ook wel schuldig naar haar toe soms, als ik zie dat ze jeuk heeft aan haar koppie maar niet kan krabben). Ik wil haar gewoon het leven geven dat ze verdient, met lol en leuke dingen meemaken. Maar niet ten koste van 'goed gedrag'... ;)

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" Ik denk dat er een verschil is tussen wat jij met je hond doet, en wat je vriend ermee doet: jij zegt (denk ik toch): "Mijn hond mag doen wat hij wil, maar hij mag zich niet misdragen.", terwijl je vriend zegt "De hond moet doen wat ik zeg!". Wat jij doet, dat noem ik opvoeden, en wat je vriend doet, dat noem ik africhten.
Maak aan je vriend duidelijk dat het jouw hond is, en dat jij dus beslist of hij wordt opgevoed of afgericht. Het klinkt misschien wat cru, maar dan is het tenminste duidelijk.
Ik wil je wel één ding meegeven: ik lees dat je hond nogal wat heeft meegemaakt, maar denk daar niet teveel aan: honden leven in het hier en nu, en verkeerd gedrag mag niet worden goedgepraat met trauma's uit het verleden.
Veel geluk ermee "

Wat bedoel je met een hond leeft in het hier en nu? Een hond kan dan geen “rugzakje” of verleden hebben volgens jouw? Of wat bedoel je er net mee? Dat ze geen geheugen hebben of? 

honden page profiel Koning Obi Koning Obi

honden foto van Koning Obi

" Wat bedoel je met een hond leeft in het hier en nu? Een hond kan dan geen “rugzakje” of verleden hebben volgens jouw? Of wat bedoel je er net mee? Dat ze geen geheugen hebben of?  "

Je moet niet doen alsof de nare dingen die een hond in het verleden meegemaakt heeft nog steeds spelen en daar je eigen gedrag op aanpassen. 

honden page profiel TukkerTukker

honden foto van Tukker

" Je moet niet doen alsof de nare dingen die een hond in het verleden meegemaakt heeft nog steeds spelen en daar je eigen gedrag op aanpassen.  "

Onze hond heeft helaas nog geregeld last van de angst/ trauma's die hij als straathond in Roemenië heeft opgelopen. Dat is iets waar we dagelijks mee te maken (kunnen) hebben en moeten begeiden.

Hoewel hij na 4 jaar nog steeds vorderingen maakt, houd ik er rekening mee dat hij zijn rugzak nooit helemaal kan legen...

 

Ik ben het met je eens dat je je hond niet zielig moet vinden omdat hij zulke nare dingen mee gemaakt heeft in het verleden.

Gewoon aan de slag ermee! wink

honden page profiel Wilma en DobbyWilma en Dobby

honden foto van Wilma en Dobby

" serieus? ik zie alleen maar mensen die een nieuwe schouder nodig hebben als ze een rondje met de hond hebben gelopen "

Zo was Dobby ook. En het was ook totaal niet te trainen. Hij gaf niet om snoepjes, en de beruchte stil blijven staan en omkeren had ook geen effect. Na 2 jaar herhaalde periodes maar opgegeven. Vermoedelijk gewoon verpest door de eerste baas, in combinatie met druk-druk-druk karakter. Ik zei altijd dat zijn motto "hoger, sneller, verder" was. Een beetje of je een adhd-er rustig wil laten zijn, tja, dan niet. Bij vorige honden was het wel gelukt, bij deze niet.

Nu is hij 11 en godzijdank wat rustiger.

pagina 2 van 3 123
Volgende forumvraag: Een kitten met twee Border Collies
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^