Welk actief ras past bij ons gezinnetje?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SandraSandra

Hallo allemaal, ik lees al een tijdje mee, maar heb voor mijn vraag nu toch een account aangemaakt. Het forum is echt een grote bron aan informatie geweest, dus bedankt daarvoor!

 

Hoewel het pas over een jaar of 2 zou gebeuren, zijn we alvast een beetje aan het kijken, inlezen en dromen over een tweede hond. Onze 3-jarige adoptiehond Archie is nu een jaartje bij ons en heeft onze liefde voor het actieve leven en de gezelligheid die een hond met zich meebrengt helemaal aangewakkerd. Ook hij zelf bloeit op bij vaste maatjes, maar krijgt hier niet genoeg de kans voor met alleen buurthonden. Niet dat hij niet gelukkig is zonder maatje hoor- hij geniet duidelijk van zijn leven, wandelingen en onze liefde, maar het zou wel leuk voor hem zijn. Voor onszelf zou het ook heel leuk zijn omdat Archie nog wel eens flink lui wil zijn wanneer we staan te springen voor actie en spel. Hij reageert niet op speeltjes of stoeien, ook niet bij overenthousiast doen en staat ons dan alleen maar aan te kijken alsof we gek zijn, haha.

 

Wat zoeken we in een tweede hond? (Zie onderaan een samenvatting) Onze ideale tweede hond:

 

Is actief. Mijn vriend en ik lopen 3-3.5 uur per dag in 3-4 rondes (’s ochtends 60-75 minuten, ‘s middags 90+ verdeeld over 1 of 2 rondes en ’s avonds 45, gemiddeld 10 km per dag) met onze hond en in het weekend meestal een van de dagen +/- 5 uur door de langere bos/strand/etc wandeling. Ik begrijp natuurlijk dat lopen (alsook andere punten op de lijst) langzaam opgebouwd moet worden als we besluiten een pup te nemen.


Vindt het leuk om samen een sport te doen, maar is niet continue op mij gericht. Ideaal zou zijn als ze sporten leuk zou vinden die je individueel kan doen. Af en toe een groepscursus doen om iets nieuws te proberen lijkt me namelijk leuk, (o.a. voor socialisatie, snuffel/detectie lijkt me overigens ook heel leuk om te proberen en eventueel vol te houden. Zelfstandig gehoorzaamheid trainen doe ik sowieso heel regelmatig), maar lekker carnicrossen en fietsen door de natuur wanneer we maar willen vind ik leuker als standaard sport.


Kan een mafketel zijn. Zoals de plotselinge hyper momenten van Archie of samen in een gekke bui 'praten' en stoeien. Etc. Spreekt denk ik voor zich. Lekker samen gek doen laughing.


Een beetje koppigheid kan ik wel waarderen. Ik vind het leuk om elkaar wederzijds uit te kunnen dagen met onze karakters. Een slaafs luisterende hond of echte people-pleaser past niet bij ons.


Is niet echt waaks en blaft niet om het blaffen. Andere geluiden zijn prima en tijdens het spelen bijvoorbeeld is blaffen dat natuurlijk ook!


Vriendelijk voor mens en hond (neemt ook niet zomaar een hap van kleinere honden ), maar rent niet enthousiast trekkend aan de riem naar iedere vreemde die ze ziet (zowel hond als mens).


Het teefje wordt niet zwaarder dan +/- 25 kg. Ik wil haar graag kunnen optillen als er iets misgaat op een lange wandeling. Ik zou voor een teefje willen gaan omdat ik regelmatig reutjes tegenkom die agressief op Archie reageren, zelfs al is hij gecastreerd. Met een teefje hoef je je daar toch minder zorgen over te maken.


Los kunnen lopen is geen noodzaak. Wel komen we regelmatig in losloopgebieden, dus als ze los kan zou ze zich daar uit kunnen leven.


Een gezond ras. Ik weet dat een goede fokker hier een grote rol in speelt en er met ieder individu wel wat mis kan gaan, maar een relatief gezond ras zou fijn zijn. Een relatief lang levend ras ook. Ik heb een Sint Bernard gehad die door zware artrose maar 7 heeft mogen worden en dat breekt je hart.


Hoeft als het even kan niet naar de trimmer, maar voor de ideale hond zouden we het overwegen. Veel moeten borstelen is geen probleem.


Een stabiele hond. Een stresskip zou niet bij ons passen. In ons huis is het vrijwel altijd rustig, we willen ook geen kinderen, maar ze zou wel met het openbaar vervoer of op vakantie (met de auto) mee moeten kunnen bijvoorbeeld (wederom speelt de fokker en de lijn waaruit ze komen hier natuurlijk een rol, maar sommige rassen zijn wel echt stresskippen).


We kunnen een liefdevolle, maar consequente opvoeding geven. We zouden haar daarnaast leren dat een bench niet eng is voor noodgevallen, maar zou bij voorkeur verder bij ons slapen zoals onze huidige hond dat ook doet.

Zo, sorry voor het boekwerk, maar naar mijn idee kan je vaak beter te veel informatie over dit soort dingen geven dan te weinig innocent.

 

Samengevat:

 • Is actief. 3/3.5 uur lopen en 1x per week +/- 5 uur, afgewisseld met samen sporten.
 • Samen carnicross en fietsen, vind het eventueel ook leuk om andere dingen te proberen.
 • Samen lekker gek doen, mafketel.
 • Beetje koppigheid kan ik waarderen.
 • Niet (echt) waaks, blaft niet om te blaffen.
 • Vriendelijk voor mens en hond, maar niet overdreven.
 • Teefje niet zwaarder dan +/- 25 kg, maar ook niet te licht/klein ivm carnicross, steppen en samen fietsen.
 • Jachtinstinct in principe geen probleem.
 • Gezond ras met een minimale gemiddelde leeftijd van 12 jaar.
 • Trimmer: nee, Regelmatig borstelen: ja.
 • Stabiel karakter, geen stresskip.

 

Hoewel ze eigenlijk iets te zwaar zijn (er staat dat teefjes minimaal 25 kg zijn) denken we dat de golden retriever eventueel een goede ‘fit’ zou zijn. Ze zijn mogelijk ook iets te enthousiast naar anderen toe? Alle goldens die we kennen zijn ongeleide projectielen, maar dan heb je ze aan de andere kant natuurlijk ook werkend als hulphonden. Heeft iemand hier ideeën en advies over? Welke lijn zouden jullie hiervan aanraden?

 

We hebben ook naar de Siberische husky gekeken. We zien ze regelmatig aangeboden op adoptie websites en we denken dat we een goed thuis voor ze zouden kunnen bieden. Wel ben ik bang voor de broodfok waar ze regelmatig vandaan zullen zijn gekomen. Hoe denken jullie dat dit binnen ons plaatje zou passen? Ik ben daarnaast niet helemaal zeker over het sloopgedrag waar ik regelmatig over lees. Heeft dit te maken met het gebrek aan uitdaging of is dit de standaard?

 

Zijn er andere hondenrassen die je voor mensen met onze wensen en levensstijl zou aanraden en zou je van dit ras dan een hond van de show- of werklijn aanraden?

 

Alvast bedankt als je het tot hier hebt gered en we kijken uit naar informatie! :)

honden page profiel sneeuwwitje en de dwergsneeuwwitje en de dwerg

honden foto van sneeuwwitje en de dwerg

Buiten een husky(die meestal wel niet los kan en ook niet kan bij kleine 'prooidieren') dacht ik eigenlijk aan de Vizsla, de dalmatiër :-). Hen doe je ook veel plezier met lange wandelingen en actief zijn.

honden page profiel Marijke - Aila, Dinja & EviMarijke - Aila, Dinja & Evigoedgekeurde fokker

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

Al eens gehoord van de Finse Lappenhond ? - ik heb dit ras smile

Gezien de husky jullie aanspreekt.. mijn ras komt ook uit rasgroep 5 hp-shiny

 

Alleen ik schat ik in dat ze wat vocaler zijn dan jullie zouden willen innocent 

verder tikken ze al jullie boxjes wel.. onze teefjes zijn rond de 14 kg. Totaal niet zenuwachtig. Kunnen zichzelf goed vermaken. Sociaal. Eigenwijs. Sportief.

Kunnen redelijk goed loslopen ( ietwat eigenwijs en een licht jachtinstinct ), maar ze blijven altijd wel in de buurt. 

Alleen als ze spelen dat zijn ze vocaal, bij opwinding zeg maar. Eentje van mij is niet waaks, de ander wil wel urfen als iemand voor het raam langs loopt. 

 

527229.jpg

527252.jpg

Hier zie je hoe groot ze zijn; 

479859.jpg

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

Duitse staande, podenco(kruising), bodeguero?

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Misschien nog weer een hond adopteren? Zitten er genoeg in het asiel die ook van de lange wandelingen kunnen genieten. 

 

Verder zat ik nog te denken aan een jack russel. Die vind je wellicht ook in het asiel.

honden page profiel Ingrid Ingrid

Als het geen officieel ras hoeft te zijn. Boerenfox , actief ,eigenwijs ,blaft niet om te blaffen( dit is mijn tweede, allebei geen blaffers). Baas gericht, maar zeker gezellig met anderen mensen en honden. Alleen borstelen met handschoen.

Kortom, de ideale hond cool

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

Een Duitse staande hond zou zomaar een goede match kunnen zijn. Of inderdaad een podenco (of podencomix). 

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Ik zeg ook Podenco of Podencomix, wel 1 die al in een opvang gezin zit, dan kan je kijken of het klikt met je andere hond.

 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

We hebben ook naar de Siberische husky gekeken. We zien ze regelmatig aangeboden op adoptie websites en we denken dat we een goed thuis voor ze zouden kunnen bieden. Wel ben ik bang voor de broodfok waar ze regelmatig vandaan zullen zijn gekomen. Hoe denken jullie dat dit binnen ons plaatje zou passen? Ik ben daarnaast niet helemaal zeker over het sloopgedrag waar ik regelmatig over lees. Heeft dit te maken met het gebrek aan uitdaging of is dit de standaard?
 

Heel veel adoptie-huskies komen idd uit slechte fok. Omdat mensen hen impulsief aankopen voor hun mooie uiterlijk, maar deze honden zeer specifieke behoeften hebben, worden ze ook snel weer gedumpt. Impulsaankopen en broodfok gaan hand in hand, dus ja... als je een herplaatser wil, is het uitkijken naar waar ie vandaan komt.

Kijk dus bij herplaatsingen via verantwoorde fokkers of via rasvereniging. Dan weet je waar de hond vandaan komt, ken je de reden waarom ie herplaatst moet worden, kan je vragen naar zijn voorouders, karakter, gezondheid, e.d. en kan je bekijken of dit alles bij je past.

 

Slopen heeft altijd zijn redenen. Frustratie, onrust, stress, boosheid, verveling,... als een poolhond om één van deze redenen is gaan slopen en daarvan het plezier heeft ingezien, dan kan het een hele klus zijn om dit weer om te buigen. Bij deze honden moet je tegemoet kunnen komen aan hun behoeften, zodat ze zich lekker in hun vel voelen en voldoening hebben in hun leven. Een gefrustreerde, chagrijnige poolhond in je huis is geen pretje tongue-out, maar als ie in je leven past en je hem gelukkig kan maken, dan is het de meest heerlijke, genereuze vriend die je je kan voorstellen. hp-heart

 

Volgende forumvraag: Labrador of golden retriever
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^