Mijn pup al de baas?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Henrieke met Noor en BanjerHenrieke met Noor en Banjer

honden foto van Henrieke met Noor en Banjer

Hier een vraag om advies. Ik heb 2 honden, Noor (teef) van 1 jaar en Banjer (reu) van 10 weken. Beide kruising beagle × cavalier

Dagelijks komt het volgende voor en twijfel elke keer: doe ik hier iets aan? Of is dit zelf 'uitvechten'?

Vanmorgen speelt Noor met haar knuffel.. Banjer komt aanstuiven en pakt deze af.. Gaat er bovenop liggen! Noor wil het terugpakken maar krijgt een FLINKE grom van de pup. Noor gaat erbij zitten, en kijkt mij aan...

Ik wil best helpen maar heb geen idee wat verstandig is in deze. Ze maken in principe niet echt ruzie.

527115.jpg

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams _ en Ogin

Puppytime, die mag alles, straks niet meer, je kan het heus wel begeleiden hoor, elkaars speelgoed afpakken niet goed vinden, jij bent de baas .....zorg ervoor dat je pup de oudste niet belaagd, tuurlijk mag er afgetast worden maar niet lelijk doen, elkaars bot of speelgoed afpakken, daar ben jij voor om dat in goede banen te leiden, straks is de puptime voorbij en kan er wel geruziet worden en dat wil je toch niet.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Voorkomen dat dit kan gebeuren. 

Speeltjes, voer, kauwproducten, allemaal een reden om er ruzie om te maken, niet laten liggen dus.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams _ en Ogin

Noor en Banjer zijn wel een heel mooi span....smile

honden page profiel Henrieke met Noor en BanjerHenrieke met Noor en Banjer

honden foto van Henrieke met Noor en Banjer

" Noor en Banjer zijn wel een heel mooi span.... "

Dankje smile

honden page profiel Henrieke met Noor en BanjerHenrieke met Noor en Banjer

honden foto van Henrieke met Noor en Banjer

" Voorkomen dat dit kan gebeuren. 
Speeltjes, voer, kauwproducten, allemaal een reden om er ruzie om te maken, niet laten liggen dus. "

Ook een idee inderdaad, er ligt nu wel heel veel leuks om 'ruzie' mee te maken innocent

honden page profiel Henrieke met Noor en BanjerHenrieke met Noor en Banjer

honden foto van Henrieke met Noor en Banjer

Ik hoor veel mensen die ik spreek hierover zeggen: niet mee bemoeien hoor, dan verstoor je de rangorde! .. vandaar mijn getwijfel... Ik laat niet alles toe, Noor zou er gek van worden surprised op dezelfde voet doorgaan lees ik 

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

Is het echt afpakken of is het een uitdaging om te gaan spelen? Zijn dit je eerste honden?

 

Ook bij spelen (stoeien, lijkt op worstelen) kan er gegromd worden en naar elkaar gehapt worden, maar meestal blijft het vriendelijk. Als dit je eerste honden zijn kan stoeien soms heftiger lijken dan het is, weet ik uit ervaring. Je leert ook wel op tijd in te grijpen voor het spel écht te heftig wordt. Eén van mijn honden speelt niet met speeltjes, maar pakt wel een speeltje om andere honden uit te dagen om te stoeien. Ze kunnen geweldig samen spelen met een speeltje, om de beurt laten ze het even los, soms pak ik het en gooi het weg, en samen halen ze het weer op. Ingrijpen doe ik dus alleen op momenten dat het gegrom te fanatiek begint te klinken, zo hebben ze ook hun grenzen leren kennen, ik hoef eigenlijk nooit meer ertussen te komen. ik speel soms ook mee met ze. Dat is trouwens ook een goeie manier om ze te leren spelen met speelgoed. Samen.

 

Als je nu ingrijpt op een manier van "dit mag niet" heb je kans dat je honden niet leren hoe ze samen moeten spelen en delen. Als je het goed begeleidt, hebben ze er hun hele leven plezier van.

 

honden page profiel Henrieke met Noor en BanjerHenrieke met Noor en Banjer

honden foto van Henrieke met Noor en Banjer

Dit zijn inderdaad mijn eerste 2 honden, en dat was even flink wennen dat gehap en gegrom!

Omdat Noor toch je "kindje" is wil je het haar zo fijn mogelijk maken en niet dat iemand haar pijn doet.. ze is zo'n lief, zacht hondje.. 

Hij pakt het speeltje nu echt af, niet om samen te spelen.

Maar ze vinden elkaar helemaal geweldig en blijven elkaar opzoeken om te spelen.. en het is echt een schat van een pupje 

Ik wil alleen niet overbezorgd zijn en het te snel voor ze regelen.. 

Ik vind dat nog wel moeilijk om het gedrag van twee honden onderling goed te interpreteren. maar word met de dag wijzer en probeer veel te lezen of te vragen. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Of je tussenkomt of niet hangt idd af van de intensiteit waarmee het speeltje opgeëist wordt. En wat je zelf graag wil zien, jouw samenleef-regels (speelgoed delen, of niet)

Als de pup het speeltje echt afpakt en gaat verdedigen (claimen) en je wil zelf graag dat ze hun speelgoed kunnen delen, dan is dit het moment om de pup dat aan te leren. Ook hij moet leren delen. Speelgoed is er dan voor iedereen.

Als het eerder een onschuldig gegrom is, meer vanuit opwinding tijdens het spel dan vanuit verdediging of bezitterigheid, dan kan je het hen zelf laten regelen. Want spelen kan idd vocaal zijn, met gemauwel en geblaf en gegrom. Zolang beide honden zich er goed bij voelen, is er dan niets aan de hand.

 

Dit gaat dus niet over rangorde, wél over het aanleren van de huisregels en omgangsnormen. En die bepaal jij, niet de pup en niet je andere hond. Dus gaat het niet lekker, of gedraagt één van de twee zich pesterig, agressief, onbeleefd of te ruw, dan kom je tussen en begeleid je het spel in de richting die jij wil hebben. 

 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^