Overlast hond melden, waar?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Marinda - JarvisMarinda - Jarvis

honden foto van Marinda - Jarvis

We willen niet zomaar iemand anders de lol van het lopen in het bos ontnemen...maar wanneer hij wel die van ons ontneemt, is het denk ik tijd dat we er iets aan gaan doen.

Lang verhaal, maar het even van mij af typen om de situatie duidelijk te maken helpt wellicht :)

De rottweiler loopt altijd los in het bos. Zelfs in delen waar hij niet los mag lopen (deel is losloopgebied, deel ook niet. Duidelijk aangegeven overal).
Het is een flinke (en met flink bedoel ik groot én obees), intacte reu. De hond stond onder appél toen de bazin nog leefde. Nu zij er niet meer is, is het snel bergafwaarts gegaan. De baas heeft geen controle over de hond, is van het type ''maar hij doet niks!'', en raakt de hond met regelmaat kwijt in het bos. Enkele maanden geleden kwam ik de hond tegen in de speeltuin van het bos. Ik heb daar 10 minuten gewacht tot de baas kwam, maar er kwam niemand. Toen maar besloten de hond mee te nemen naar de parkeerplaats. Ik zou hem even de riem om doen, maar nadat er een grom kwam en een lichte optrekking van de lip, besloten dit maar niet op die manier te doen. Ik ga mijn veiligheid niet op het spel zetten voor die van hem. Halverwege de baas tegen gekomen, waarna hij de hond in de auto heeft gezet. Nog even een klein babbeltje gemaakt, waarbij hij aan gaf dat zijn hond niet te vertrouwen is met ''langharige blonde honden''. Daar zou hij het niet meer zo op hebben (die wil je dus niet tegen komen met je golden retriever, of in ons geval Storm in zijn wintervacht).
Enkele weken later kwamen we deze hond weer tegen. Wij stonden op een zijpaadje in het bos met een stuk of 4 personen. De rottweiler zag Storm, en kwam in 1 rechte lijn op hem af. Compleet gefixeerd, lichaamstaal waar je intense kracht vanuit je tenen omhoog voelt komen, om je eigen hond te beschermen. We zijn in een kringetje om Storm heen gaan staan, en ik hem die (sorry maar wel..) rothond duidelijk gemaakt om te moeten draaien. Wegwezen, opzouten! Ondertussen stond de baas van de hond op het hoofdpad te kijken. Niks zeggen, hond niet terug roepen. Gewoon kijken hoe wij onze hond aan het beschermen waren. 
Enkele weekjes later kwamen wij hem weer tegen. Deze keer stond hij op de parkeerplaats te praten met iemand. Wederom kwam hij in een rechte lijn op ons af gestormd. Gauw ''propten'' we de honden in de auto (geen tijd om stoel naar voren te klappen en ze er in te laten. Gewoon beide honden gauw op de voorstoelen in laten stappen). Paniek in de tent, en wederom, de baas deed niks.

Gisteren deed ik mijn fietsronde door het bos, waar ik twee mensen met hun 3 honden tegen kwam. We kennen elkaar, de honden kunnen het goed met elkaar vinden, al met al even een leuk ontspannen momentje. We stonden al even te praten, toen de rottweiler er weer aan kwam. Nergens een baas te bekennen, die was nog een heel stuk verderop in het bos. 
Wederom, een lichaamstaal waar je de rillingen van krijgt, en alle honden om hem reageren daar op. De mensen waar ik mee stond te praten wisten mij te vertellen dat zij ook al minder positieve aanvaringen hebben gehad met hem. Ondertussen werd Jarvis benaderd, en die dook meteen op zijn rug. Iets wat hij niet zomaar bij iedereen doet, dus dat zegt wel wat in zijn geval. De hond loopt weg van hem, waardoor Jarv weer op staat en een paar passen kan lopen. De hond keert zich om, drukt hem richting de grond, waarna ik Jarv heb toegeroepen rustig te moeten blijven. Wederom keerde de hond zich om, waarna Jarvis gauw mijn kant uit kwam. De hond zou nogmaals achter hem aan, waarna ik weer die intense kracht voelde om mijn hond te beschermen. Terwijl ik mijn fietswiel tussen hem en Jarvis zette om hem te blokkeren, bulderde ik ''DINO! WEGWEZEN! NU!''. Hij had er voor een paar seconden boodschap aan, waardoor wij weg konden.
 

We ontwijken het bos momenteel omdat we weten dat ze er meerdere malen per dag lopen. Het is nog nooit over gegaan tot bijten (voor zover wij weten), maar gezien zijn gebrek aan respect bij mens en dier, durven we niet te zeggen voor hoe lang dit goed blijft gaan. En eerlijk gezegd weigeren wij af te wachten tot het wel eens mis gaat.

Wat kunnen we doen? Waar kunnen we dit melden? Wijkagent? Boswachter? Hoe vind je wie je moet hebben?

 

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Wijkagent.

Dat is de persoon/ instantie waar je dit niet melden.

Ga daar het gesprek aan . Deze agent heeft ook de mogelijkheden om de baas van deze ( blijkbaar gevaarlijke) losloperd regels op te leggen zoals wellicht aanlijngebod overal en zelfs misschien muilkorf plicht.

Wacht er niet te lang mee, het kan ook voor de Rottweiler te laat zijn( die kan dan worden in beslag genomen en erger) als hij toch een ander flink verwond.

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

Hebben jullie de man al wel eens aangesproken, liefst met een paar anderen erbij, gewoon een gesprekje aanknopen dat je heel vriendelijk begint, "joh hoe gaat het met je, red je het wel, ook met die hond? mist hij zijn vrouwtje niet erg? luisteren, ja knikken... En dan langzaam to-the-point komen: 'Hij is nog wel een beetje uit balans hè, hij is zo druk en uitgelaten en komt dan echt als een dolle stier aanrennen... dat zie jij niet omdat je dan daar ergens erachter staat, maar echt met van die opgetrokken lippen, met ontblote tanden hè... ziet er echt heeeeeel eng uit en we zijn dan erg bang, ook de honden vinden dat heel bedreigend... Ben je niet bang dat het een keer helemaal misgaat en je hem kwijtraakt?" ...

Soms realiseren mensen helemaal niet dat hun hond zich misdraagt of als bedreigend ervaren wordt, en soms helpt het enorm als je ze daar op wijst.

 

Of ben je dat station al gepasseerd of is er geen gesprek mogelijk met deze figuur?

honden page profiel Vrouwtje van benjiVrouwtje van benji

honden foto van Vrouwtje van benji

Best heftig zoiets zou niet mogen gebeuren 

Ik zou naar de wijkagent of politie stappen

Misschien kunnen die iets doen

 

honden foto van Marijke + (Aila & Dinja)

Melden melden melden melden bij de wijkagent.. en dan hopen dat de wijkagent eens langs gaat... en daarna hopen dat de eigenaar zich aan de waarschuwing/aanlijnplicht houdt..

Wat ook helpt: meerdere mensen die melden.

Vervelend hoor dat die persoon zich niet wil inleven in anderen. 


honden foto van Willemijn _ baasje van Bams _ en Ogin (  Ozjin .

" Hebben jullie de man al wel eens aangesproken, liefst met een paar anderen erbij, gewoon een gesprekje aanknopen dat je heel vriendelijk begint, "joh hoe gaat het met je, red je het wel, ook met die hond? mist hij zijn vrouwtje niet erg? luisteren, ja knikken... En dan langzaam to-the-point komen: 'Hij is nog wel een beetje uit balans hè, hij is zo druk en uitgelaten en komt dan echt als een dolle stier aanrennen... dat zie jij niet omdat je dan daar ergens erachter staat, maar echt met van die opgetrokken lippen, met ontblote tanden hè... ziet er echt heeeeeel eng uit en we zijn dan erg bang, ook de honden vinden dat heel bedreigend... Ben je niet bang dat het een keer helemaal misgaat en je hem kwijtraakt?" ...
Soms realiseren mensen helemaal niet dat hun hond zich misdraagt of als bedreigend ervaren wordt, en soms helpt het enorm als je ze daar op wijst.
 
Of ben je dat station al gepasseerd of is er geen gesprek mogelijk met deze figuur? "

Ja dat zou ik doen met anderen erbij, zodat jij niet de enige ben die last heeft van  de hond, misschien komt de man dan tot inkeer....

honden page profiel Marinda - JarvisMarinda - Jarvis

honden foto van Marinda - Jarvis

Wijkagent werkt ook voor de delen buiten het dorp? Het bos ligt buiten het dorp, vandaar mijn twijfel bij wie te melden :)

 

Oh, hij weet hoe gevaarlijk de hond is. De baas heeft mij zelf verteld dat 'ie niet meer te vertrouwen is bij bepaalde honden. Hij weet dat het een ongeleid projectiel is die hij met regelmaat kwijt is in het bos. Hij weet alles, het kan hem niet schelen. "Oh maar hij doet niks" is steevast het antwoord. 

honden page profiel Marinda - JarvisMarinda - Jarvis

honden foto van Marinda - Jarvis

Wijkagent werkt ook voor de delen buiten het dorp? Het bos ligt buiten het dorp, vandaar mijn twijfel bij wie te melden :)

 

Oh, hij weet hoe gevaarlijk de hond is. De baas heeft mij zelf verteld dat 'ie niet meer te vertrouwen is bij bepaalde honden. Hij weet dat het een ongeleid projectiel is die hij met regelmaat kwijt is in het bos. Hij weet alles, het kan hem niet schelen. "Oh maar hij doet niks" is steevast het antwoord. 

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Ja, wijkagent werkt voor de regio. En als het buiten zijn/ haar regio is weten ze wel wie je wel moet aanspreken.

Doen hoor. Voor de situatie uit de hand loopt

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus, Mowgli R.I.P.

Ik zal contact met de wijkagent opnemen of met de gemeente, hier heeft de gemeente iemand die zich o.a. met overlast door honden bezig houd. Ik ben er een keer goed door geholpen hopelijk heeft jullie gemeente ook zo iemand.

honden page profiel Marinda - JarvisMarinda - Jarvis

honden foto van Marinda - Jarvis

Bij deze een melding gemaakt die wordt doorgestuurd naar de wijkagent. Nu maar duimen dat het gaat helpen! :)

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

" Bij deze een melding gemaakt die wordt doorgestuurd naar de wijkagent. Nu maar duimen dat het gaat helpen! :-) "

Ik zou nu alle andere mensen die ook zo bang zijn aansporen om ook melding te maken, dan word de klacht behandeld, in plaats van :staat vermeld.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" Ik zou nu alle andere mensen die ook zo bang zijn aansporen om ook melding te maken, dan word de klacht behandeld, in plaats van :staat vermeld. "

Inderdaad, hoe meer meldingen, hoe sneller ze er wat mee doen.

Want als er nooit geen meldingen zijn gedaan of af en toe eens eentje, dan gaan ze niet zo snel.

Maar als er ineens 10 of 15 mensen tegelijk melding maken van een gevaarlijke hond en een baas die niet meer doet dan alleen maar toekijken, dan zijn ze wel wat sneller gok ik.

honden foto van Marie-Rose & Tibootje (RIP) + Freya'tje

Zulk een hond hebben wij ook gehad in het dorp, was een Amerikaanse Bulldog en ook bij hem was het volledig de schuld van de baas.

Hij heeft een paar honden te pakken gehad maar geen enkel baasje wilde klacht indienen, ze hadden allemaal schrik dat de hond het ultieme slachtoffer zou worden ipv die rotbaas. Uiteindelijk is de hond plots overleden, maar hij heeft wel een nieuwe pup, dus we houden ons hart al vast.

 

In Nederland vind ik het wel heel erg dat ze vaak niets anders als "oplossing" weten dan de hond in beslag te nemen (en waar ze dan worden vastgehouden is ook beneden alle peil) en te vermoorden, terwijl dezelfde hond bij een verantwoordelijke baas het wel heel goed doet. Laat honden maar los, als er wat voorvalt, dan betaalt de hond de rekening wel. Zware boetes aan de bazen geven en dan boetes waar ze echt niet goed van zijn, het zal dan wel veranderen en niet ten koste van de hond. Ik krijg wat van al die mensen die hun honden maar loslaten, een mens wandelt niet meer gerust. Hoop dat er in dit geval wat tegen de baas wordt ondernomen en niet de hond de dupe wordt.

honden page profiel Marinda - JarvisMarinda - Jarvis

honden foto van Marinda - Jarvis

Ik heb bij mijn melding ook aangegeven dat het goed ging met de hond toen de bazin nog leefde, en het onverantwoorde gedrag van de eigenaar ook benadrukt (het loslopen waar het niet mag, hond ver uit het oog verliezen, dit weten en er niks aan doen, het gedrag af doen als "maar hij doet niks". 

 

Die man kennende, als hij een paar keer betrapt en beboet wordt, is hij er waarschijnlijk snel klaar mee. Ik ben al blij als er wordt over gegaan tot aanlijnplicht voor die hond. Ze mogen van mij best van het bos genieten, maar niet door ook het plezier voor anderen te verpesten.

 

Mocht ik de wandelaars weer tegen komen, vertel ik ze over mijn melding bij de wijkagent. Hopelijk willen zij hetzelfde doen als ze dat nog niet gedaan hebben :)  

honden foto van Marijke + (Aila & Dinja)

" Ik heb bij mijn melding ook aangegeven dat het goed ging met de hond toen de bazin nog leefde, en het onverantwoorde gedrag van de eigenaar ook benadrukt (het loslopen waar het niet mag, hond ver uit het oog verliezen, dit weten en er niks aan doen, het gedrag af doen als "maar hij doet niks". 
 
Die man kennende, als hij een paar keer betrapt en beboet wordt, is hij er waarschijnlijk snel klaar mee. Ik ben al blij als er wordt over gegaan tot aanlijnplicht voor die hond. Ze mogen van mij best van het bos genieten, maar niet door ook het plezier voor anderen te verpesten.
 
Mocht ik de wandelaars weer tegen komen, vertel ik ze over mijn melding bij de wijkagent. Hopelijk willen zij hetzelfde doen als ze dat nog niet gedaan hebben :-)   "

Ja, en als je durft: misschien die man het ook melden dat je een melding hebt gedaan ? Misschien gaat hij dan de ernst er al van inzien. 

 

Als het een vervelend typje is zou ik dat niet doen hoor... 

honden page profiel Marinda - JarvisMarinda - Jarvis

honden foto van Marinda - Jarvis

Goed nieuws!

De wijkagent pakt het op, speelt het tevens door naar Staatsbosbeheer en wil aanvullende info weten qua gegevens over de man. 

Er lijkt dus al beweging in te komen :D

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Oh wat super! 

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

" Goed nieuws!
De wijkagent pakt het op, speelt het tevens door naar Staatsbosbeheer en wil aanvullende info weten qua gegevens over de man. 
Er lijkt dus al beweging in te komen :-D "

Fijn hoor, misschien heeft die man zelf ook problemen, hopelijk word daar ook over gedacht.

Maar ja, een hond die niet goed is tegen andere honden moet gewoon aan de lijn, of een muilkorf om, dus ik hoop dat het iets goeds gaat opbrengen, maar ook voor de man..

Volgende forumvraag: Hulphond
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^