Wat voor ras als boswachter?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel RonicaRonica

Hallo, beetje apparte maar interessante vraag, ik begin binnenkort mijn studie tot boswachter, en in mijn idiale plaatje werk ik over 2 jaar, en kan mijn hond lekker mee naar werk. Ik heb veel opgezocht over of dat handig is (een hond moet niet je werk belemmeren) maar ik heb miet veel kunnen vinden behalve een boswachter die zijn speurhonden gebruikte om gewond of dood wild op te sporen! Mij lijkt het idiaal voor speuren, onraad ruiken, en om me wat veiliger te voelen als ik een nachtdienst zou moeten lopen of met lastige mensen om moet gaan. Op reddit heb ik wel op een forum met wat boswachters die ook hun hond meenemen gesproken en hun hond is zelfs getrained om te blaffen bij gevaar, maar stil te blijven rond onschuldig wild. Ze zei ook dat het belangrijk is dat de hond niet in paniek raakt bij brand, rook of trucks en dergerlijk. 

Nu mijn vraag, ik ben erg benieuwd welk ras jullie hiervoor geschikt lijkt. Ik zat te denken aan een herder, ik houd zelf van akitas, shiloh shepherds, corgis, newfs en alaska malamutes. Nu denk ik dat een akita hier helemaal gek van zou kunnen worden en dat dat niet handig word. Zou een aussie of border collie geschikt kunnen zijn? Ik ben verder niet van plan naast werk veel behendigheid of stimulatie toe te voegen en rust dan liever uit dus ik weet niet of een van die 2 daar genoegen aan heeft. Ook vind ik het een pre als de hond er ietwat intimiderend uit ziet tegenover onprettige overtredende voorbijgangers, en ik houd niet echt van kleine hondjes en terriers... Nu heb ik het hier over 2 jaar later dus ik heb geen haast in het hebben van een hond, maar al 12 jaar zit ik te popelen om op mezelf te wonen en mijn eigen hondje te hebben dus de kans is dik dat ik direkt na mijn studie een hond aanschaf. Ik heb enige ervaring met onze vorige huishond, een griffon korthals, en help nu mijn ouders met de opvoeding van hun nieuwe shiba kruising (is nu al anderhalf jaar), wat mijn ervaring betreft. Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties!

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Een newfy, is er niet geschikt voor, je zal lange afstanden moeten lopen en  een  newfy loopt niet vooruit maar achter  je aan, gaat nietachter het wild aan, is geen jager, een newfy heeft een zware vacht wat niet geschikt is voor afstanden in de zomer, je bent dan opeens deze hond kwijt die ergens kopje onder gaat in een vijver sloot of wat dan ook, en die komt er niet meer uit...lekker afkoelen, geen newfy dus nemen...smile

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

115273.jpg60796.jpgWel is een newfy intimiderend....embarassed       dit is mijn hond...Bams....

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Een oud duitse herder van een goede fokker, is dat misschien wat van je, baas gericht....en zeker een veilig gevoel als je alleen daar in de bossen loopt....

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Een ausie of border, zijn zeker baas gericht, daar zal je wel wat mee moeten doen qwa opvoeding....zoals het jagen op wild enz....zijn jaxhthonden die graag ergens achter aan gaan.

honden page profiel RonicaRonica

" Wel is een newfy intimiderend....       dit is mijn hond...Bams.... "

Wat een mooierd zech, ja ik vind ze heel leuk maar idd echt een hond om rustig aan mee te doen en watersport te beoefenen! Vind ze zelf ook niet geschikt hoor maar vind het wel geweldige beesten

honden page profiel DagmarDagmar 3 doggies

ik zou een (zwarte voor te intimideren) field trial labrador nemen.

Of een heidewachtel, ?eský fousek, Duitse staande.... 

in alle geval iets jachthond achtigs

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje 3 doggies

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Zoek je zelf ook een hond om te gebruiken als zweethond?  Dan zou ik in de jacht/zweethondenhoek blijven. Bayerische Gebirsschweißhund is een hond die je hier mooi voor kunt gebruiken.  Ook een Wetterhoun heeft een uitstekende neus hiervoor en is stoer, wel vrij koppig.  Ik denk dat een Malamute of Husky afvalt, hoor wel eens dat die met liefde achter wild aan gaat om op te jagen, als boswachter niet bijzonder handig..

honden page profiel RonicaRonica

" Zoek je zelf ook een hond om te gebruiken als zweethond?  Dan zou ik in de jacht/zweethondenhoek blijven. Bayerische Gebirsschweißhund is een hond die je hier mooi voor kunt gebruiken.  Ook een Wetterhoun heeft een uitstekende neus hiervoor en is stoer, wel vrij koppig.  Ik denk dat een Malamute of Husky afvalt, hoor wel eens dat die met liefde achter wild aan gaat om op te jagen, als boswachter niet bijzonder handig.. "

Zeker waar. Al vraag ik me af of een jachthond ook wild met rust kan laten wanneer ik dat wil, en niet erop los zal blaffen. Maar dat hangt aan de leergierigheid van het ras af denk ik

honden page profiel KlaraKlara 3 doggies

" Een ausie of border, zijn zeker baas gericht, daar zal je wel wat mee moeten doen qwa opvoeding....zoals het jagen op wild enz....zijn jaxhthonden die graag ergens achter aan gaan. "

uh.....? Zijn veehoeders hoor geen jachthonden. Niet dat niet (zoals bijna ieder ras) wel eens achter een konijn aan vliegen. Maar het zijn geen jachthonden en die van mij gaan met een simpele nee nergens achteraan en kunnen prima los lopen. Mijn Aussies zouden het denk ik heerlijk vinden bij een boswachter, vooral als ze het gevoel hebben dat ze met je aan het werk zijn en kleine opdrachten krijgen. Toch zou ik met jouw wensen eerder voor een Duitse of Mechelse herder gaan. Zeker als je wat veiliger wil voelen. Zijn net wat stoerdere, hardere honden, die ook een mannetje staan als het en keer wat minder gezellig is het bos. Aussies kunnen erg onder de indruk raken van een negatieve situatie en vervolgens kunnen ze er dan voortaan heel fel op reageren. Dat is weer niet zo handig. Zo heeft die van mij na een negatieve ervaring een hekel aan ruiters met een rode body warmer aan. (echt ja zo ver gaat het). Borders zijn denk ik ook net iets te nerveus voor wat je zoekt. 

honden page profiel RonicaRonica

Mijn voorkeur ligt denk ik wel bij herdershonden ipv jachthonden. Ik weet van onze griffon korthals dat hij binnen heel goed lusiterde maar als hij iets achterna ging buiteb helemaal doof werd, en ik wil een hond die ik zonder zorgen ook even in de schaduw kan laten liggen als ik iets praktijkgericht moet uitvoeren of de hond een pauze wil geven zonder dat hij weg vliegt wanneer ik mn rug omdraai, maar dat verschilt natuurlijk ook in het ras en ik kan niet voor alle jachthonden spreken. Kleinbeetje jachtinstinct of veedrijvers is denk ik meer geschikt? Zat ook te denken aan de hollandse herder als het geen shiloh word.

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

" Zeker waar. Al vraag ik me af of een jachthond ook wild met rust kan laten wanneer ik dat wil, en niet erop los zal blaffen. Maar dat hangt aan de leergierigheid van het ras af denk ik "

Zou  in ieder geval niet aan een terrier beginnen maar dat gaf je al aan, die blaffen vaak wel. Teckels ook is mijn ervaring..  Zou zeker cursussen doen om het appèl er goed op te krijgen als het de bedoeling is dat de hond de hele dag  los  meeloopt.  Belangrijk zodat je ze terug kan fluiten. Als je dat stukje instinct liever niet hebt dan inderdaad kijken naar een baasgerichte hond waar weinig jachtinstinct in zit. Zoals een border collie, al vraag ik me af of deze mensen afschrikt als je dit ook belangrijk vindt.  

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

" Zeker waar. Al vraag ik me af of een jachthond ook wild met rust kan laten wanneer ik dat wil, en niet erop los zal blaffen. Maar dat hangt aan de leergierigheid van het ras af denk ik "

Dat zul je ze moeten leren. Jachthonden heb je in verschillende groepen en hebben elk hun eigen taak. 

Verdiep je er eens goed in. Evt richting de jachtvereniging gaan. Daar zullen ze je ook erg veel kunnen vertellen. 

honden page profiel DagmarDagmar

" Mijn voorkeur ligt denk ik wel bij herdershonden ipv jachthonden. Ik weet van onze griffon korthals dat hij binnen heel goed lusiterde maar als hij iets achterna ging buiteb helemaal doof werd, en ik wil een hond die ik zonder zorgen ook even in de schaduw kan laten liggen als ik iets praktijkgericht moet uitvoeren of de hond een pauze wil geven zonder dat hij weg vliegt wanneer ik mn rug omdraai, maar dat verschilt natuurlijk ook in het ras en ik kan niet voor alle jachthonden spreken. Kleinbeetje jachtinstinct of veedrijvers is denk ik meer geschikt? Zat ook te denken aan de hollandse herder als het geen shiloh word. "

 

herders gaan de boel vaak lopen regelen, of gaan wild gaan hetzen en dat wil je als boswachter toch wel vermijden.  Een hond die wandelaars met of zonder andere hond gaan lastig vallen, is ook niet bepaald leuke reclame voor het beroep.

Een staande hond of retriever is gemaakt voor dergelijke taken, waarom dan moeilijk willen doen?

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Misschien is een bouvier wel wat, ze zien er stoer genoeg uit.

Ze willen graag met je werken en thuis zijn ze op ern rustige manier aanwezig.

Ik denk dat deze honden zo'n leven prachtig vinden!

honden page profiel RonicaRonica

"  
herders gaan de boel vaak lopen regelen, of gaan wild gaan hetzen en dat wil je als boswachter toch wel vermijden.  Een hond die wandelaars met of zonder andere hond gaan lastig vallen, is ook niet bepaald leuke reclame voor het beroep.
Een staande hond of retriever is gemaakt voor dergelijke taken, waarom dan moeilijk willen doen? "

Ik sta zeker open voor staande honden en retrievers, daar doe ik niet moeilijk over, zoals ik al zei kan ik niet voor iedere jachthond spreken en verschilt ieder ras natuurlijk, maar herdershonden als mechelse en hollandse leken mij geschikt omdat ze houden van voor de baas werken, zo ken ik ook een paar witte herders die super goed luisteren en houden van commandos en werken.

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva 3 doggies

honden foto van Vera en Ziva

Even los van het ras.

Is het wel verstandig om als boswachter een hond te hebben?

Ik heb een boekje liggen, geschreven door een oud-boswachter. Ben nu niet thuis dus ik kan de naam niet checken, wellicht dat iemand hier het weet.

Die man vertelde dat hij nooit een hond kon nemen, júist doordat hij boswachter is. 

Waarom niet? Omdat hij op veel plaatsen kwam waar helemaal geen hond mocht komen, of alleen aan de lijn. Omdat hij niet wilde dat de hond het wild zou verstoren (alleen al ruiken aan of in de buurt komen van een reekalf kan zorgen dat de moeder het verstoot). Er zijn vogelsoorten, zeer kwetsbaar en zeldzaam, die niet meer broeden als ze in het gebied, ook al is het op afstand, een hond zien lopen, aangezien dit duidt op de aanwezigheid van jagers (wolven).

Daarnaast moest hij regelmatig hondenbezitters erop wijzen dat zij hun hond aan moesten lijnen in dat gebied, dan wel dat de hond helemaal niet toegestaan was.

 

Dit alles maakt je werk als boswachter nogal moeilijk of hypocriet als je zelf een hond bij je hebt. Natuurlijk zal het ook afhangen van het gevied waar je uiteindelijk ingezet wordt en de taken die je krijgt. Ik weet ook van Liz dat zij een tijd in een natuurgebied gewerkt heeft met haar hond Momo, niet als boswachter maar met de paarden die daar liepen. Zij had een speciale toestemming om daar met de hond te zijn omdat de hond haar hielp (hond hoefde dan ook niet aangelijnd te zijn).

 

Kijk, voor de hond is het een prachtig leven. Maar ik denk dat je nog even goed na moet denken of een en ander wel haalbaar is vanuit je werk gezien.

 

Als ik thuis ben zal ik eens kijken hoe het boekje heet.

 

Edit: lang leve Google

Arjan Postma, Buiten met de hond

Is het boekje dat ik bedoel.

honden page profiel DagmarDagmar 3 doggies

" Ik sta zeker open voor staande honden en retrievers, daar doe ik niet moeilijk over, zoals ik al zei kan ik niet voor iedere jachthond spreken en verschilt ieder ras natuurlijk, maar herdershonden als mechelse en hollandse leken mij geschikt omdat ze houden van voor de baas werken, zo ken ik ook een paar witte herders die super goed luisteren en houden van commandos en werken. "

daar houden jachthonden en retrievers ook van  ;)

mechels houden vooral van werken. Als jij na de uren niets meer met de hond wil doen, gaat die daar niet gelukkig van worden.

honden page profiel RonicaRonica

" Even los van het ras.
Is het wel verstandig om als boswachter een hond te hebben?
Ik heb een boekje liggen, geschreven door een oud-boswachter. Ben nu niet thuis dus ik kan de naam niet checken, wellicht dat iemand hier het weet.
Die man vertelde dat hij nooit een hond kon nemen, júist doordat hij boswachter is. 
Waarom niet? Omdat hij op veel plaatsen kwam waar helemaal geen hond mocht komen, of alleen aan de lijn. Omdat hij niet wilde dat de hond het wild zou verstoren (alleen al ruiken aan of in de buurt komen van een reekalf kan zorgen dat de moeder het verstoot). Er zijn vogelsoorten, zeer kwetsbaar en zeldzaam, die niet meer broeden als ze in het gebied, ook al is het op afstand, een hond zien lopen, aangezien dit duidt op de aanwezigheid van jagers (wolven).
Daarnaast moest hij regelmatig hondenbezitters erop wijzen dat zij hun hond aan moesten lijnen in dat gebied, dan wel dat de hond helemaal niet toegestaan was.
 
Dit alles maakt je werk als boswachter nogal moeilijk of hypocriet als je zelf een hond bij je hebt. Natuurlijk zal het ook afhangen van het gevied waar je uiteindelijk ingezet wordt en de taken die je krijgt. Ik weet ook van Liz dat zij een tijd in een natuurgebied gewerkt heeft met haar hond Momo, niet als boswachter maar met de paarden die daar liepen. Zij had een speciale toestemming om daar met de hond te zijn omdat de hond haar hielp (hond hoefde dan ook niet aangelijnd te zijn).
 
Kijk, voor de hond is het een prachtig leven. Maar ik denk dat je nog even goed na moet denken of een en ander wel haalbaar is vanuit je werk gezien.
 
Als ik thuis ben zal ik eens kijken hoe het boekje heet.
 
Edit: lang leve Google
Arjan Postma, Buiten met de hond
Is het boekje dat ik bedoel. "

Hier heb ik mij in de eerste instantie metee. In verdiept inderdaad en ik dacht dat het niet handig is, maar inderdaad het hangt van je taken af, sommige dagen is het onhandig hem mee te nemen, maar daarnaast zijn er ook wat boswachters die zich het werk zonder de hulphond niet kunnen voorstellen (beveiliging en speuren) ik denk dat als je een hond opvoed om bij het beroep te passen, dat die zeker niet voor overlast zorgt, en wanneer het gaat om locaties waar geen mens en hond mag komen (hier mogen vaak voetgangers ook niet komen) dan wil ik dus dat ik de hond even een pauze kan geven en kan laten rusten buiten dit gebied.

honden page profiel KlaraKlara 3 doggies

"  
herders gaan de boel vaak lopen regelen, of gaan wild gaan hetzen en dat wil je als boswachter toch wel vermijden.  Een hond die wandelaars met of zonder andere hond gaan lastig vallen, is ook niet bepaald leuke reclame voor het beroep.
Een staande hond of retriever is gemaakt voor dergelijke taken, waarom dan moeilijk willen doen? "

Niet als je netjes opvoed hoor. Een getrainde herder is gewoon gericht op jou en gaat niet overal heen of achteraan. Juist fijn dat het geen allemansvriendjes zijn en gericht op de baas. Ik denk juist dat een echte jachthond onhandig is. Je bent tenslotte geen jager maar een boswachter.  

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

Een toller.(nova scotia duck tolling retriever) Mijn tollertje kwam bij een boswachter vandaan. Die honden hadden een super leven. Kunnen einden lopen, verdedigen echt de baas als het nodig is, sporen wild op, als je het ze geleerd hebt, apporteren klein wild, als je het ze geleerd hebt. En dat leren gaat heel makkelijk  zeker in een groep, ze kijken namelijk heel veel af van mede cursisten, Echt tophondjes voor zo een taak en baas.

Zoek wel een goede fokker, want het is een mode hond (aan het worden,) helaas.

Iedere hond wil wel werken voor zijn baas, dus als boswachter geef jij een hond een zinvol bestaan.

honden page profiel DagmarDagmar

" Niet als je netjes opvoed hoor. Een getrainde herder is gewoon gericht op jou en gaat niet overal heen of achteraan. Juist fijn dat het geen allemansvriendjes zijn en gericht op de baas. Ik denk juist dat een echte jachthond onhandig is. Je bent tenslotte geen jager maar een boswachter.   "

prima hoor.

Moet je ze wel opvoeden en TS schrijft zelf dat ze na de uren niet met de hond wil bezig zijn qua trainen.(leuke baan trouwens waar je je hond mag trainen tijdens je uren....)

tussen een hond die jaagt op wild en het effectief dood en een staande hond/retriever zit overigens wel een enorm verschil  ;)

honden page profiel RonicaRonica

" Een toller.(nova scotia duck tolling retriever) Mijn tollertje kwam bij een boswachter vandaan. Die honden hadden een super leven. Kunnen einden lopen, verdedigen echt de baas als het nodig is, sporen wild op, als je het ze geleerd hebt, apporteren klein wild, als je het ze geleerd hebt. En dat leren gaat heel makkelijk  zeker in een groep, ze kijken namelijk heel veel af van mede cursisten, Echt tophondjes voor zo een taak en baas.
Zoek wel een goede fokker, want het is een mode hond (aan het worden,) helaas.
Iedere hond wil wel werken voor zijn baas, dus als boswachter geef jij een hond een zinvol bestaan. "

Zeker waar, en een toller is een goede idd! Al zien ze er niet heel intimiderend uit, ze zullen wel goed enig gevaar aan voelen denk ik. En ik ben zeker van plan een pup verschillende cursussen voor speuren en commandos te laten volgen.

honden page profiel gabbergabber 3 doggies

honden foto van gabber

Een hond aanraden is zo makkelijk nog niet. 

Wat trekt je aan in een hond, wat wil je juist voorkomen en wat heb je te bieden. 

Ik heb nu mijn derde bouvier waar ik mee kan lezen en schrijven. 

Loop 2x per dag een uur in de bossen en kom iedere dag wild tegen van konijnen tot vossen en van reeën tot eekhoorns enz: en onze hond vind dat super leuk om naar te kijken en zal er ook niet achteraan gaan. 

Deze bouvier zou dus super geschikt zijn, maar hou er rekening mee dat 80% zo niet 90% van de bouviers juist wel achter wild, fietsers en hardlopers aan zou gaan dus zou dat dan het ideale ras zijn? 

Ik heb gezien wat honden kunnen aanrichten in een kudde schapen, heb een tijd geleden een mechelaar van een ree af moeten trekken, zie hele groepen wandelaars met honden die lopen te jagen in de bossen en als ze wat hebben bestempelen met "dat is de natuur" waar ik reuze boos om kan worden. Of, fietsers horen niet in het bos thuis of wat dan ook. 

 

Het gaat om de samenwerking met je hond, snap elkaar en leer van elkaar. 

Zoek een hond uit die je leuk vindt en die bij je past qua karakter en kijk dan of je de hond mee kan nemen naar je werk. 

Lukt dat niet om wat voor reden dan ook dan heb je altijd nog een leuke huishond. 

Verwacht niet te veel, dan kan het ook niet tegen vallen. 

 

 

 

 

 

 

honden page profiel RonicaRonica

Ik zat ook aan iets van een engelse setter te denken, al heb ik erg weinig kennis over setters, ook maar eens onderzoek naar doen?

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Vond je de bouvier niets?

Honden als engelse setters vind ik meer honden voor jagers dan voor een boswachter.

Als boswachter heb je veel meer aan een rustige hond die je wil blijven, zie je jezelf al lopen tussen al dat wild met een nerveuze opgewonden setter aan de lijn.  

 

 

honden page profiel gabbergabber 3 doggies

honden foto van gabber

" Ik zat ook aan iets van een engelse setter te denken, al heb ik erg weinig kennis over setters, ook maar eens onderzoek naar doen? "

Zeker mooie honden. 

Zou mooi staan naast een boswachter. 

Net als elk ander ras heeft de engelse setter zijn voor en nadelen. 

Ik zou een duitse herder ook wel mooi vinden, heeft vele andere kwaliteiten  die je allemaal kan vergelijken. 

 

Niet onbelangrijk is, wat ben je zelf voor een type? 

Ben je een drukke spring in het veld of een rustige stabiele verschijning. 

Ben je een open type of juist gesloten. 

Wil je streng over komen of moet je hond straks de scherpe randjes van je doorbreken. 

 

Je hebt nog wel even om een leuke hond uit te kiezen. Voor ieder wat wils gelukkig. 

honden page profiel RonicaRonica

" Vond je de bouvier niets?
Honden als engelse setters vind ik meer honden voor jagers dan voor een boswachter.
Als boswachter heb je veel meer aan een rustige hond die je wil blijven, zie je jezelf al lopen tussen al dat wild met een nerveuze opgewonden setter aan de lijn.  
 
  "

Bouvier zit ik ook aan te denken inderdaad. Ze zien er ook wat intimiderender uit en erg leuk karakter. En tja de setter valt dan af haha

honden page profiel RonicaRonica

" Zeker mooie honden. 
Zou mooi staan naast een boswachter. 
Net als elk ander ras heeft de engelse setter zijn voor en nadelen. 
Ik zou een duitse herder ook wel mooi vinden, heeft vele andere kwaliteiten  die je allemaal kan vergelijken. 
 
Niet onbelangrijk is, wat ben je zelf voor een type? 
Ben je een drukke spring in het veld of een rustige stabiele verschijning. 
Ben je een open type of juist gesloten. 
Wil je streng over komen of moet je hond straks de scherpe randjes van je doorbreken. 
 
Je hebt nog wel even om een leuke hond uit te kiezen. Voor ieder wat wils gelukkig.  "

Ik ben zelf erg rustig en wat gesloten. Wat uitdaging in een hond vind ik wel leuk om in te investeren, als het maar niet frustrerend word. Ik zit nogsteeds het meest aan een herder of bouvier te denken inderdaad, misschien een retriever

honden page profiel bentebente 3 doggies

Ik zou voor jezelf duidelijk maken wat je nou eigenlijk wil. Je hebt het over speuren en daarna ook ineens over onraad ruiken en bescherming. Maar de hond mag niet blaffen. Dus als ik het zo op een rijtje zet:

-hond met een stoer uiterlijk

-intuitief (zijn eigenlijk alle honden)

-speuren

-niet blaffen

 

De laatste twee zijn aan te leren aan bijna elk ras. 

 

Als ik dit zo lees zeg ik eigenlijk gelijk een herder. Denk dat die wel voldoening vinden in de boel in de gaten houden en een paar keer commando’s opvolgen. Ook zijn het goede speurhonden. Ik zou dan kijken naar de hollandse herder.

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: Nog een pup erbij
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^