Winston in de pubertijd?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel CeesCees

Onze Welsh Cardigan Corgi is nu net 6 maanden. Hij is altijd al een "aparte" geweest, maar nu begint hij te puberen en lijkt het wel of hij een tandje bijzet.

Hij wordt luidruchtiger, blaft naar andere honden war hij vroeger alleen maar belangstellend naar keek en kwispelde. Hij trekt meer en harder en begint steeds fanatieker te snuffelen en tilt nu ook zijn poot op bij het plassen. Vanmorgen zag ik dat hij parende bewegingen maakte op de rand van zijn mand. 

Aan de andere kant is hij nog steeds de superlieve Winston die dicht bij me wil liggen, mij met zijn ogen overal volgt en zodra ik de kamer uitga van ligplaats verkast zodat hij mij en mijn vrouw allebei in de gaten kan houden. 

Wel wordt hij wat dwingender als hij aandacht, speeltje of voertje wil hebben. Blaffen op hoog volume, veel hoger dan zijn alarmblaf. En een arsenaal aan knorren, grommen, piepen en kreunen, die meestal aan het blaffen vooraf gaan of hij eindigt ermee zodra hij merkt dat hij zijn zin niet krijgt.

Wij gaan binnenkort praten over castratie. Wat is jullie mening en ervaring hierover? Zal Winston qua gedrag erg veranderen? Aan de ene kant vind ik dat eigenwijze wel leuk, maar het kan ook heel hinderlijk zijn. Ook het trekken en naar andere honden blaffen is soms wel erg vervelend. 

522877.jpg

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Castratie heeft geen zin, hij zit in een hele normale fase en die moet hij (en julliehp-angel) even doormaken. Castratie is geen wondermiddel voor gedragsdingetjes, bovendien is 6 maanden ook wel erg jong om te castreren. Laat hem eerst fysiek en mentaal volwassen worden en kijk dan nog eens of je hem wilt laten castreren. 

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

Ik zou zo'n jonge hond nog lang niet laten castreren - dat lost helemaal niets op. Geef hem de kans om uit te groeien tot een stabiele, volwassen hond. Hij zit nu gewoonweg in de puberteit, en dat kan echt nog wel even duren. Kwestie van de teugels wat strakker aantrekken en extra aandacht besteden aan de opvoeding. Aan de slag dus. wink

Castratie zal er zeker niet voor zorgen dat hij minder 'eigenwijs' wordt, minder trekt aan de riem of minder blaft. Dit is allemaal een kwestie van opvoeding (en heeft vanzelfsprekend ook voor een deel te maken met de aard van de hond). 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Hier op Hp is men in het algemeen tegen castreren.

Meestal wordt er van alles geroepen terwijl men zelf geen ervaring heeft met castratie of sterilisatie.

Hier bij mij wordt alles "geholpen".

Sommige honden jonger dan 1 jaar,sommigen waren iets ouder.

Nog nooit geen slechte ervaring bij gehad,alleen maar positief.

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Heeft weinig met voor of tegen castreren te maken. Wel met castreren om wat kleine gedragsprobleempjes, die heel normaal zijn voor zijn levensfase, op te lossen. 

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link

honden foto van Fresta & Link

Ik zou nu ook zeker nog niet castreren. Dit kan ook een nadelig effect hebben op zijn gedrag en zijn groei op deze leeftijd. Het is idd een fase wat jullie allemaal even door moeten. Mocht je toch castreren overwegen doe het dan eerst chemisch. Dan kan je zien wat voor een effect het heeft op je hondje.

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

" Hier op Hp is men in het algemeen tegen castreren.
Meestal wordt er van alles geroepen terwijl men zelf geen ervaring heeft met castratie of sterilisatie.
Hier bij mij wordt alles "geholpen".
Sommige honden jonger dan 1 jaar,sommigen waren iets ouder.
Nog nooit geen slechte ervaring bij gehad,alleen maar positief. "

Welnee, al mijn huidige en vorige honden zijn gecastreerd (zowel reuen als teven). 

Maar niet zo jong al, en al helemaal niet met als doel de puberteit of gedrags-/opvoedingsproblemen 'op te lossen'. Zo werkt het nu eenmaal niet. 

Misschien heb je hier (klik) nog iets aan, Cees.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Chemische castratie met chip. Lees je eerst in. Mijn vorige hond ging daar enorm op drinken en dus ook plassen en incontinent. Schijnt dat er ern bijnier probleem  , ik weet niet meer welke, voor kan komen als gevolg vd castratie chip,  misschien is het inmiddels beter. Destijds, jaar of 5 geleden, was er meer over bekend maar werd uiteraard door fabrikant tegen gesproken. 

Voor mijn hond nooit meer zo,n chip. Gelukkig werd hij weer beter nadat de chip uitgewerkt was. Maar destijds ook verhaal van een bouvier die dit zijn verdere leven hield.

honden page profiel ElianeEliane

Hormonen...... het effect en het nut ervan zijn AB SO LUUT, niet te onderschatten.

Wat we als mens ook al eens durven vergeten, is dat we namelijk een hond in huis hebben. Een hond is geen mens. Zij hebben hun eigen ethologie. Hun eigen natuurlijk gedrag. Genetisch bepaald en vastgelegd. Het zijn ontzettend slimme wezens en je hebt natuurlijk ook nog het geconditioneerd/aangeleerd gedrag.

De ene hormoon is de andere niet. Maar....ze hebben allemaal hun nut en functies. De ene al belangrijker dan de andere. Tot zelfs op het punt...van levensbelang. Wanneer deze niet meer naar behoren werken, kunnen er enge en levensbedreigend situaties ontstaan. Men heeft ondertussen door studies en research ook al ontdekt wat het effect van wel of niet gecastreerd zijn als gevolgen kan hebben. Ondertussen al deel 3, maar lees zeker ook 1 en 2.

 

Door de vorming en ontwikkeling van het lichaam, incl. aanmaak van hormonen. Kan dit het effect hebben van een vergrootglas. Maw, er kan gevoeliger op gereageerd worden. Belangrijk is dan om de hond te begeleiden. Zodat hij kan leren dat het echt niet zo spannend, of echt niet zo gevaarlijk is als het voor hem nu aanvoelt.

Er is ook niets mis mee wanneer een hond om aandacht, of een speeltje vraagt. En ja, ook hier kan er wat meer emotie bij te pas komen. Hoor maar naar de verhalen over de periode dat vrouwen zwanger zijn. Bij de één meer uitgesproken dan bij de andere....

Het heviger reageren op andere honden en heviger trekken, dat zijn allemaal zaken die de hond kunnen afgeleerd worden. Door hem aan te leren zowel in het algemeen, als op iets individueel rustig te blijven.

Het snuffelen is voor een hond zo belangrijk. maak gebruik van een lange lijn. Daar waar het veilig is kan hij dan zelf, wel beperkt, uitmaken waar hij zijn neus achterna gaat.

Gedrag dat je niet wilt, of niet aangenaam vindt? Vorm je door de juiste training om naar gedrag dat je wel graag hebt.

 

En als je daadwerkelijk toch zou overgaan naar castratie? Reu's hebben hier het voordeel dat je de chemische castratie kan uitproberen. En zo kan zien of en mogelijk hoe het gedrag verandert.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Ook de chemische castratie niet op jeugdige leeftijd, eerst je hond volwassen laten worden en uit laten groeien...

honden page profiel ElianeEliane

" Ook de chemische castratie niet op jeugdige leeftijd, eerst je hond volwassen laten worden en uit laten groeien... "

Ja daar heb je volledig gelijk in Willemijn

honden page profiel Hettie & CharliiHettie & Charlii

honden foto van Hettie & Charlii

Laat m eerst maar eens rustig uitgroeien. En wees intussen consequent in je regels. Nee is nee en ja is ja. De puberteit gaat ook weer voorbij (als hij 2 is of zo....) 

Volgende forumvraag: Overprikkeling
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^