Welk ras past?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel CaesarCaesar

Hoi hondenbezitters!

Wij zijn een jong gezin (2 kleine kinderen) en wonen op een boerderij. Helaas hebben wij onlangs afscheid moeten nemen van een van onze honden en zoeken wij er een andere hond bij.

We hebben in ons beider hondenleven ervaring met meerdere honden (Mechelaar, Duitser, Rottweiler, Cane Corso, Border Collie (kort) en kruisingen). We hebben voorheen regelmatig herplaatsers gehad maar dat willen we met kinderen niet meer aan beginnen nu. We kijken dus echt naar een pup.

We zijn qua rassen wel wat gewend maar ook verwend, nooit een rotte appel gehad, maar daar zit ook onze "angst". Met kleine kinderen en vriendjes/vriendinnetjes zijn we op zoek naar een allemansvriend, maar ook een hond die ons terrein kan bewaken en kwaadwillende af kan schrikken. Het moet zeker geen bijter zijn, die hebben we nooit gehad, maar het moet ook geen hond zijn die niet stevig overkomt.

Maar waar begin je? Welk ras komt nou bij ons het beste in het plaatje en wat zouden jullie adviseren? De huidige hond is een Molosser en een afwachtende maar zeer lieve hond maar voor het mooie niet zo waaks als we willen. Loopt liever door de weilanden dan dat hij auto's aanblaft ;)

Een hond met teveel jachtinstinct is sowieso geen optie (verwacht ik) met al dat wild en weiland om zich heen. Het is de bedoeling dat de hond dag en nacht los kan lopen. Komt niet binnen in principe.

We willen graag wel een kortharige hond zonder veel behandeling.

Uiteraard begrijpen we dat het grootste gedeelte in eigen hand ligt, maar onze ervaring leert ook dat sommige rassen (Mechelaar bijvoorbeeld) zonder actief werk ook geen goede combinatie zijn.

Welke rasspecialist of fokker kan ons helpen met onze zoektocht!

 

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Wat wordt er verder met de hond ondernomen? 

honden page profiel bentebente

Ik denk dat het niet realistisch is om een hond te willen die waaks is, maar ook lief moet zijn tegen vriendjes en vriendinnetjes van de kids (vreemden dus). Je zal toch moeten kiezen... 

 

Ervaar zelf wel dat grootte niet per se uitmaakt, hoor. Als de hond maar aanslaat. Zo zijn wij een van de weinige huizen die nog nooit beroofd zijn in de straat, en wij hebben alleen jack russels (gehad). Dat zijn echte keffers en ook niet snel bang (tenminste, onze vorige.) Dus misschien dat zo’n soort ras iets is als aanvulling op de grote molosser? 

 

Anders zou je evt kunnen kijken naar de bordeaux dog, dit is het favoriete ras van mijn vader. Zijn hele evenwichtige, kalme honden, maar komen uit een geschiedenis van waakhonden dus waaks zijn ze ook. 

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

Misschien kun je eens kijken naar een Spaanse Mastín, die voldoet goed aan alles wat je beschrijft. Vanoudsher een kuddebewaker, kan het hele jaar door buiten zijn, geen jachtinstinct, is heel waaks, goed met kinderen en ze hebben een enorm stabiel karakter. Ik geloof alleen niet dat er hier fokkers zijn, maar er zijn wel stichtingen die soms pups uit ongewenste nestjes van 4 maanden oud aanbieden (dan mogen ze pas de grens over) en heel veel ervaring hebben met dit ras, zoals SOS-Strays. Voordeel is ook dat ze dan uit het noordwesten van Spanje komen waar geen middellandsezeeziektes voorkomen, en dat ze vaak al in een opvanggezin in Spanje hebben gezeten met kinderen. 

Ik snap dat je het liefst een pup hebt die je vanaf het begin meteen met je kinderen wil laten opgroeien, maar bedenk ook dat het in die inprentingsfase ook helemaal mis kan gaan en een hond juist op kinderen kan gaan reageren... Precies wat je niet wilt. Ik denk dat je met een iets oudere pup / jonge hond tot zeg maar een jaar, waarvan bekend is dat ze al van jongs af aan kinderen zijn gewend, ook een goede keuze zou kunnen zijn.

 

Bordeauxdog kán een geweldige hond zijn, zeker ook met kinderen, maar ze worden niet oud en hebben erg veel last van erfelijke afwijkingen en ziektes - en kunnen dan vanwege pijn of ongemak agressief gedrag naar mensen en kinderen gaan vertonen. Ik zou daar heel goed over nadenken... Verdiep je ook eens in de Pyrenese berghond en de Grote Sennenhond - die staan ook bekend als 'goed met kinderen'.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Kijk eens naar de grote Zwitserse sennenhond. Grote honden die wel afschrikken, maar niet snel kwaad doen. Goed met kinderen. Goede vriendin van me heeft er een. Echt een super leuk beest. Wel een beetje lomp en onbenullig, maar dat is een puntje van goede opvoeding.

honden page profiel CaesarCaesar

" Wat wordt er verder met de hond ondernomen?  "

In principe niets. De hond gaat wel naar puppycursus omdat we daar veel waarde aan hechten en is verder de hele dag op het erf. Ik heb voorheen altijd wel getraind met de herders maar ben daar mee gestopt vanwege tijdgebrek (4x per week). Dat is voor ons dus ook geen prioriteit. Een border collie of herder valt daardoor wel af voor ons. 

Bedankt al voor jullie originele suggesties! Onze voorkeur gaat uit naar een "gezond" gefokte hond. Rassen waar echt problemen bij voorkomen slaan we liever over. 

@Bente; ik begrijp je reactie. Wij hebben nu een CC en die is lief én waaks alleen loopt erg vaak in het land. We zouden ook best weer voor een CC willen kiezen op basis van deze hond. 

 

 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Was er laatst ook niet een dergelijk ttopic?

 Berner sennenhond, een exhte erfhond, newfoundlander, maar sorry, alle honden hebben toch wel beweging nodig.....?

honden page profiel CaesarCaesar

" Was er laatst ook niet een dergelijk ttopic?
 Berner sennenhond, een exhte erfhond, newfoundlander, maar sorry, alle honden hebben toch wel beweging nodig.....? "

@ientje ik ben nieuw dus heb het niet voorbij zien komen. Meer de combinatie met alle eisen erom heen is het een heel lijstje. 

En onze honden komen als loslopende erfhond met hectares aan huis aan genoeg meters. Ze zitten niet in een kennel of aan een ketting. Droomplekje voor velen denk ik zo. 

honden page profiel Koning Obi Koning Obi

honden foto van Koning Obi

" Was er laatst ook niet een dergelijk ttopic?
 Berner sennenhond, een exhte erfhond, newfoundlander, maar sorry, alle honden hebben toch wel beweging nodig.....? "

Mensen hebben ook elke dag beweging nodig, ook dus dat komt goed uit!tongue-out

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Een vraagje, mag de hond binnen ? De hond krijgt genoeg beweging, ? Wie geeft die aan de hond @? Of neemt de hond iedere dag een fitnes ronde ? 

honden page profiel bentebente

" @ientje ik ben nieuw dus heb het niet voorbij zien komen. Meer de combinatie met alle eisen erom heen is het een heel lijstje. 
En onze honden komen als loslopende erfhond met hectares aan huis aan genoeg meters. Ze zitten niet in een kennel of aan een ketting. Droomplekje voor velen denk ik zo.  "

Hebben jullie eigenlijk eerder een pup tot erfhond opgevoed? Niet alle typische erfhonden-rassen zijn namelijk goede erfhonden. Misschien toch weer kijken naar een herplaatser..

 

Wat denken jullie van een turkse herder? Op ikzoekbaas kan je er veel vinden die duidelijk erfhonden zijn.

honden page profiel CaesarCaesar

3x. Een labrador, een border en nu een CC. De herplaatsers waren allemaal honden van middelbare leeftijd, veelal herders maar voor ons betrouwbaar maar met kinderen gaan we dat niet doen. 

 

De hond zal voornamelijk met mijn partner mee lopen. Hier lopen ze dan bijvoorbeeld mee met landwerk, voeren, etc. Echt, die hond komt wel aan zijn beweging ;) alleen niet bewust aan een lijn. Ze komen niet binnen in huis, alleen de bijkeuken. Dit is ook meer stukje hygiëne, de honden lopen en zitten overal in (van koeienstal tot sloot). Vandaar ook de korte vacht. 

Voor nu vallen ons de Wetterhoun en Zwitserse Sennen op, daar gaan we zeker in verdiepen. Turkse herder vinden we voor ons te sterk denk ik. 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Een bouvier is ook een echte erfhond, als je hem goed opvoedt en socialiseert zijn het fantastische honden.

 

 

 

honden page profiel CaesarCaesar

" Een bouvier is ook een echte erfhond, als je hem goed opvoedt en socialiseert zijn het fantastische honden.
 
 
  "

Hoe is de bouvier qua vacht is jouw ervaring? 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

" Hoe is de bouvier qua vacht is jouw ervaring?  "

 

Ik heb zelf geen bouvier, maar ik geloof dat ze wel 1 a 2 x per jaar getrimd worden of dat mensen het ook zelf kunnen bijhouden.

Maar verder hoe of wat met hun vachtverzorging weet ik ook niet precies.

Ik ken een aantal bouviers hier in de omgeving, stuk voor stuk fijne honden.

Ook op dit forum zijn/waren mensen met een bouvier, met dezelfde ervaringen.

Belangrijk is dat ze van een goede fokker komen, goed gesocialiseerd worden.

Ze kunnen wel erfhonden zijn, maar toch hebben ze natuurlijk wel aandacht en tijd nodig.

honden page profiel Koert En poppy Koert En poppy

honden foto van Koert En poppy

Ik zal een Landseer ect aanraden. 

honden page profiel RockyRocky

honden foto van Rocky

De hovawart lijkt me een perfecte optie in jullie situatie. Zeer geschikt als erfhond, baas- en familiegericht, waaks en groot/imposant, een kroelkont voor zijn eigen mensen en met toestemming van de baas ook accepterend naar anderen. Met de juiste opvoeding en socialisatie dan, uiteraard. 

honden page profiel Aedon & Senán Aedon & Senán

honden foto van Aedon & Senán

Een wetterhoun zou ik persoonlijk niet aan beginnen. Ondanks dat het wel goede erfhonden zijn kunnen ze ook behoorlijk wat Jachtpassie hebben en dan kun je goed je hond kwijt zijn voor een paar uur/halve dag. 

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

Helemaal geen beweging behalve op het erf rondscharrelen vind ik persoonlijk wel heel minimaal eerlijk gezegd, zeker voor een jonge hond. 

 

Al zou onze bobtail (van bijna 7jaar) er wel geschikt voor zijn. Die zou het geweldig vinden om met de baas mee te kunnen lopen op het erf en overal bij te zijn. Maar tot een jaar of 3 had hij toch wel flink meer energie en was dat misschien niet genoeg. En dat is geen ras met een hoog energie niveau.. 

 

Ze zijn trouwens wel waaks, blaffen als er iemand komt. Maar als er iemand binnen komt is dat helemaal gezellig. (Hij is onze 4e) iedereen is leuk, ook kinderen. Maar hij wil wel bij ons zijn, alleen buiten vind hij niet leuk. Vacht is wel iets om rekening mee te houden, maar je kunt hem kort zetten natuurlijk. 

500721.jpg

 

Ik dacht zelf aan een sennen hond. De berner (alleen die gezondheid...) of de grote. 

 

Een Spaanse mastin kan inderdaad ook. Dan zou je een pup van een stichting kunnen nemen. Daar zitten er super veel. Geloof dat ze bij ace een nest hebben nu. 

 

honden page profiel Sas en haar hondenSas en haar honden

honden foto van Sas en haar honden

Een Tatra ?

honden page profiel Sas en haar hondenSas en haar honden

honden foto van Sas en haar honden

Ik zag deze hond voorbij komen op marktplaats. Is dat wat ?  https://link.marktplaats.nl/m1406316024

honden page profiel CaesarCaesar

" Helemaal geen beweging behalve op het erf rondscharrelen vind ik persoonlijk wel heel minimaal eerlijk gezegd, zeker voor een jonge hond. 
 
Al zou onze bobtail (van bijna 7jaar) er wel geschikt voor zijn. Die zou het geweldig vinden om met de baas mee te kunnen lopen op het erf en overal bij te zijn. Maar tot een jaar of 3 had hij toch wel flink meer energie en was dat misschien niet genoeg. En dat is geen ras met een hoog energie niveau.. 
 
Ze zijn trouwens wel waaks, blaffen als er iemand komt. Maar als er iemand binnen komt is dat helemaal gezellig. (Hij is onze 4e) iedereen is leuk, ook kinderen. Maar hij wil wel bij ons zijn, alleen buiten vind hij niet leuk. Vacht is wel iets om rekening mee te houden, maar je kunt hem kort zetten natuurlijk. 

 
Ik dacht zelf aan een sennen hond. De berner (alleen die gezondheid...) of de grote. 
 
Een Spaanse mastin kan inderdaad ook. Dan zou je een pup van een stichting kunnen nemen. Daar zitten er super veel. Geloof dat ze bij ace een nest hebben nu. 
  "

Wat is er bij een Berner bekend aan gezondheidsklachten? Ook HD/ED? 

honden page profiel CaesarCaesar

" Ik zag deze hond voorbij komen op marktplaats. Is dat wat ?  https://link.marktplaats.nl/m1406316024 "

Hoe leuk hij ook is, we willen bewust geen herplaatsers meer. Of dieren ouder dan 12 weken. We willen er vanaf begin met training een hond voor ons gezin en situatie van maken. Een hond die opgevoed is door iemand anders is voor ons geen optie meer. Ook al is deze pas 7 maanden, er is toch weer mee gesleept en gedaan. Maar wel bedankt! 

We merken thuis dat we het nog erg lastig vinden om keuzes te maken. We gaan het dus even laten rusten en ons meer verdiepen in enkele genoemde rassen. Onze huidige hond gaat gelukkig prima alleen dus we hebben geen haast. 

honden page profiel Claudia en Tibetaantjes Sarah en ChenpoClaudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo 3 doggies

honden foto van Claudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo


Ik ben van de rasinfo/pupbemiddeling van de Tibetaanse Mastiff club. Een Tibetaanse Mastiff zou misschien wat kunnen zijn? Het is dan wel extra opletten bij dit aparte ras waar je haalt hoor als jullie keuze er op zou vallen.
Ik zou wel info over het ras kunnen geven.
Ik zou dan zeker als pup nemen dat de hond met de kinderen en het feit dat er vriendjes en vriendinnetjes komen opgroeit. Het ras zou op zich wel kunnen passen. Super lief en trouw voor de eigen mensen maar ook echte terreinbewakers. Het zijn hele intelligente eigenzinnige berghonden die hun eigen oordeel vellen en niet blindelings commando's opvolgen. Vaak super lief met kinderen. Als de Tibetaan goed gesocialiseerd is als pup en van lieve ouders accepteren ze bezoek als de baas het goed vindt. Maar het zijn echte imposante flinke terreinbewakers. Het zou dan wel er bij blijven zijn als vriendjes en vriendinnetjes komen als de kinderen klein zijn. Dat als bv een kind een speeltje pakt van jullie kind en jullie kind huilt de hond niet denkt te moeten beschermen en er een misverstand is.
Ik kan er nog veel meer over vertellen bij vragen.

honden page profiel GilbertGilbert

honden foto van Gilbert

Iedereen raadt natuurlijk zijn eigen ras aan, en dat doe ik ook: de Bullmastiff

-Waaks
-Goed met kinderen
-Kan toe met relatief weinig beweging
-Kort haar

(Ik moet mijn profiel nog aanpassen, maar ik heb sinds een half jaar een BM)

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

Een wetterhoun past goed bij jullie wensen, maar doorgaans ook geen types die alles aanblaffen (en dat zijn molossers ook niet - sowieso zou ik de meeste molossers links laten liggen als je een gezonde hond wenst). 

Ik zou zeker ook eens kijken naar berghonden, zoals de Pyreneese berghond. Waken zit hen in het bloed en ze vinden het doorgaans heerlijk om de hele dag buiten te zijn. 

honden page profiel Lola&JojoLola&Jojo

honden foto van Lola&Jojo

De Boerboel, echte erf/waakhond, goed met kids.

Of de Ysterberg Mastiff, wel groter en zwaarder dan de BB.

 

Link van BV Fokker, met een stukje over de Ysterberg Mastiff.

 

http://www.congomasaiboerboels.nl/ysterberg-mastiff.html

 

Succes.

 

honden page profiel LexieLexiegoedgekeurde fokker

honden foto van Lexie

Een rottweiler natuurlijk hp-shiny. Geweldig met kinderen, waaks wanneer nodig en een relaxed karakter. Ook is het een zelfstandig ras, graag bij de mensen, maar kan ook zijn eigen gang gaan. Kijk eens op de site vd Kennel vom Rostfarben. Dit is een goede fokker. 

Volgende forumvraag: Puppylove
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^