Hond angstiger in ruiperiode?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel AndreaAndrea

honden foto van Andrea

Hallo,

Ik ben nieuw hier dus ik hoop dat dit bericht in de goede categorie staat. Mijn vraag gaat over de hond van mijn ouders.

Hij is een gecastreerde reu van 3 jaar en komt uit Roemenië. Van het begin af aan is het een heel angstige hond zeker met harde geluiden. Op dit moment gaat het zonder medicijnen en een paar druppels valeriaan op een dag erg goed met hem. Nu is het elk jaar rond april/mei mis. Hij trekt zich terug en is om niks weer bang. Eerst leek het aan de vaccinaties te liggen (die krijgt hij in april), maar nu is het daarvoor ook al mis.

Na lang nadenken heeft hij dit twee keer per jaar een paar weken en lijkt het precies samen te vallen met de periode dat hij in de rui is.

Is er iemand hier die dezelfde ervaringen heeft? Hebben jullie tips om deze periode makkelijker voor hem te maken? Buiten deze weken en oud en nieuw is hij veel vrolijker en gelukkiger namelijk.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Heel naar dat je hond een angstige periode heeft, dat het met de rui te maken heeft, lijkt me niet of je hond is van een dikke vacht naar een blote vacht, zoals honden die behoorlijke vachten hebben getrimt worden en behoorlijk bloot zijn, maar een gewone rui zal dat niets mee te maken hebben met angst...en dat dat een paar weken zal duren.....je geeft al iets om het angstige gedrag wat te verminderen, kan je dat niet blijven geven, angst is heel erg voor een hond, als je hond heel erg het gedrag vertoond van angst, steunen je hond, neem hem bij je en leid de hond af met iets leuks wat je samen kan doen, zodat die alle aandacht krijg van je.....kijk of je de angst kan verminderen daardoor.

honden page profiel AndreaAndrea

honden foto van Andrea

Bedankt voor de reactie. We geven inderdaad nu meer valeriaan om het voor hem iets beter te maken. Hij is helaas niet het soort hond wat zich makkelijk laat afleiden. Is hij bang dan wil hij thuis in een hoekje en verder niks. Als hij vermoeider is worden de angsten ook erger. Over zijn bench zit een hoes zodat hij een heel veilig plekje heeft. Daarnaast heeft hij een strak ritme met genoeg slapen en meer dan een uur beweging per dag (hij is jong en fit dus heeft dit ook nodig). Dat gaat dus naast oud & nieuw en een paar weken in april/mei en oktober/november heel goed.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Wat jammer dat je hond zo,n angstig gedrag heeft, voor jou niet leuk voor je hond heel naar, toch proberen je hond af te leiden zeker als die zich contstand terug trekt, een keer is niets ergs maar als dat te veel gebeurd...

honden page profiel AndreaAndrea

honden foto van Andrea

Daar zit gelukkig ook wel vooruitgang in hoor. Al heeft hij het soms gewoon nodig om in zijn veilige hoekje te zitten. Hij kalmeert dan vanzelf. We proberen hem op zo’n moment een kong te geven zodat hij wat te doen heeft maar meestal wil hij gewoon rust. We hebben geprobeerd hem te stimuleren juist in de bench te gaan omdat hij anders onder tafel of achter de bank zit te trillen als een rietje. Maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom probeer ik uit te zoeken waarom het periodiek erger is dan anders. Buitenom deze periodes ligt hij gewoon ontspannen languit op de bank en is er geen vuiltje meer aan de lucht.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Ik weet het niet of het aan de rui ligt of niet, maar, het schijnt dat je wel een indicatie hebt over de gezondheid van je hond nav hoe hij door de ruiperiode komt. 

 

Ik zou hem als het mijn hond was eens na laten kijken door een holistisch dierenarts en ook zijn voeding bespreken. Ik denk dat zeker in ruitijd, een goede voeding en evt. bepaalde supplementen en acupunctuur bijv. een goede ondersteunig voor de hond kunnen zijn om beter door de ruiperiodes heen te komen. En daardoor ook minder angstig gedrag zal vertonen.

honden page profiel AndreaAndrea

honden foto van Andrea

Bedankt voor de tip! Op het gebied van voeding valt er sowieso volgens mij wel wat te winnen nog. Aangezien hij niet van mijzelf, maar van mijn ouders is ga ik hier niet zelf over. Ik kan het in ieder geval voorstellen. Ze staan erg open voor allerlei ideeën dus wie weet kunnen we dit eens gaan proberen.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Bedankt voor de tip! Op het gebied van voeding valt er sowieso volgens mij wel wat te winnen nog. Aangezien hij niet van mijzelf, maar van mijn ouders is ga ik hier niet zelf over. Ik kan het in ieder geval voorstellen. Ze staan erg open voor allerlei ideeën dus wie weet kunnen we dit eens gaan proberen. "

dat is wel fijn dat je ouders hiervoor open staan, Tannetje Koning bijv. weet veel over voeding en gedrag. 

 

 

Misschien willen ze ook eens de artikeltjes van Monique Bladder over angst doornemen, voor tips hoe ermee om te gaan

https://www.moniquebladder.nl/category/angst/

 

 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^