Opnieuw leren alleen zijn?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LavinaLavina

honden foto van Lavina

Hoi allemaal,

 

Ik heb gehoord dat May nog wel eens wil janken. En dan niet 1 -5 minuten neee zeg 30 minuten. Dat zijn mij er 29 teveel..

 

Dan zou je dus zeggen leer haar weer alleen zijn. Maaar ze doet het niet altijd. En mijn dilemma is dat ik er nog niet helemaaaal achter ben wanneer ze het doet. Al heb ik wel een vermoeden.

 

Maar ookal klopt dat vermoeden. Wat ik uit wil gaan testen! Wat doe ik dan? Kom ik thuis voor ze gaat janken? Ze begint namelijk niet direct. Wacht ik tot ze klaar is? Wat dus wel even kan duren. Of kom ik gewoon binnen terwijl ze jankt. Wat ik zelf weer niet ideaal vind want tja. Misschien denkt ze heee ik jank vrouwtje komt binnen het werkt!!

 

De reden dat er veel variabelen zijn. Vroeger woonde May en ik alleen. Toen heb ik er heeel veel tijd en energie in gestoken zodat ze alleen kon zijn. Dit kon ze goed en lang wanneer echt nodig. Al heb ik zat oppasadressen hoor. Heeel soms wou ze wel eens de prullenbak omgooien. Maar janken nee dat deed ze alleen als ik haar in de bench deed met het deurtje dicht. Zeg 2x gedaan daarna had ik wel door dat dat niet werkte.

 

Tussendoor kwam mijn vader wel eens op visite dat was prima enzo. Die nam ook een hond dus die kwan mee op visite ook prima. Toen kwam hij hier wonen met hond.

Dat is ook prima ze accepteren elkaar.  

Maar nu sinds denk een week gaat May dus janken. 

 

Ik denk (weet het niet zeker) dat ze dit dus alleen doet als ik haar "zusje" (nioka hond van vaders) meeneem en May alleen laat. 

 

Zo was vaders net zelf weg met Nioka en ben ik ook weggegaan om te kijken wat ze doet maar na 45 min nog geen geluid gehoord, ze is alleen van plek verplaats om te gaan liggen. Er lagen nog broodjes op t aanrecht ook daar taalde ze niet naar..

 

Maargoed er zijn natuurlijj nog andere opties wanneer ze wel en niet jankt en ik wil ze echt allemaal wel uit testen en kijken wat werkt.

Maar eerlijk, ik heb hier gewoon geen ervaring mee..

 

Dus wie dat wel heeft, wat hebben jullie gedaan. Wat werkte bij jullie en hebben jullie nog adviezen?

 

Alles behalve neem dan gewoon beide honden mee of laat haar niet helemaal alleen  is welkom. 

Ze gaat toch alleen moeten zijn aangezien ze toch weer met mij gaat wonen. En ik ga geen 2e hond nemen voor haar. Punt uit.

 

Alvast bedankt.

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

Misschien kan je beginnen met een of andere camera, die je op je smarphone kan bekijken wat er aan de hand is.  Schijnt dat die er zijn. Dan eens analyseren waar en hoe het fout gaat. Opname apparaatje aanzetten voor andere geluiden, telefoon, bel.of noem maar op. Reageert de hond daar op?. 

Of te wel inderdaad eerst uitvinden wanneer en waardoor. En ja, dan kan je die situaties eerst aan gaan als je er bij bent, kijken wat je hond dan doet. Misschien maar heel minimale reacties. Trainen op die situaties als je er bij bent. Vervolgens even weg gaan , tijdens een dergelijke situatie en meteen weer terug?  Kijk eens naar de relaxopet als je merkt dat je hond zenuwachtig is bij alleen zijn? 

 

Mijn hond zat ooit te huilen,  ik snapte er niets van, bleek hierachter iemand aan het boren en boren en boren te zijn...... of te wel,toch een trigger waar hij op reageerde. Maar dit uitvinden is lastig. Je zegt dat je een idee hebt. Kan je dat niet ,,uit proberen,, terwijl je voor de deur staat, kijken of het echt zo is.

 

Zit hier een beetje te freewhelen in mijn hoofd, dus misschien  warrig verhaal.

honden page profiel CareanaCareana 3 doggies

honden foto van Careana

Lastig. Camera is misschien een goed idee om het te kunnen observeren.

Ik vermoed dit: Eerst was May alleen, nu is er een roedel. En als de hele roedel weggaat en ze helemaal alleen achterblijft, voelt ze zich heel zielig. Opnieuw aanleren kun je misschien pas als ze weer de enige is, dus als je vader en zijn hond weer zijn verhuisd, en ze weer went aan het enige familielid zijn...

honden page profiel ElianeEliane 3 doggies

Zoals hierboven reeds vermeld....filmen. Dat gaat je allicht meer info opleveren.

En ook steeds noteren wat eraan vooraf ging. Kijken of er dan een bepaalde lijn in haar gedrag zit.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Vanuit je verhaal heb ik ook het gevoel dat ze het niet echt fijn vindt dat Nioka met jou, haar baasje dus, op pad gaat en zij er niet bij is en ze je zo terug wil roepen misschien.

 

Een camera zal idd wel wat meer inzicht geven of het inderdaad zo is, of dat er een andere oorzaak is. 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva 3 doggies

honden foto van Vera en Ziva

Op basis van je verhaal ga ik mee met Dobry.

 

Ik denk wel dat het opnieuw te leren valt (ze kon het immers eerst ook en nu waarschijnlijk nog steeds, alleen in sommige situaties gaat het mis).

 

Eerst erachter zien te komen wanneer het mis gaat. Dan die situatie opnieuw gaan trainen.

Weggaan en terug komen vóór ze begint te janken.

 

Kom je terug terwijl ze jankt dan kan ze inderdaad de link leggen: als ik jank komt ze terug.

Kom je terug in die ene seconde of minuut waarin ze stil is dan legt ze de link als ik stop met janken komt ze terug.

 

Janken is paniek (of iig ongemak/ongelukkig/onzeker) en dat wil je voorkomen. Dus terug komen vóórdat ze de behoefte voelt om te gaan janken.

honden page profiel LavinaLavina

honden foto van Lavina

" Misschien kan je beginnen met een of andere camera, die je op je smarphone kan bekijken wat er aan de hand is.  Schijnt dat die er zijn. Dan eens analyseren waar en hoe het fout gaat. Opname apparaatje aanzetten voor andere geluiden, telefoon, bel.of noem maar op. Reageert de hond daar op?. 
Of te wel inderdaad eerst uitvinden wanneer en waardoor. En ja, dan kan je die situaties eerst aan gaan als je er bij bent, kijken wat je hond dan doet. Misschien maar heel minimale reacties. Trainen op die situaties als je er bij bent. Vervolgens even weg gaan , tijdens een dergelijke situatie en meteen weer terug?  Kijk eens naar de relaxopet als je merkt dat je hond zenuwachtig is bij alleen zijn? 
 
Mijn hond zat ooit te huilen,  ik snapte er niets van, bleek hierachter iemand aan het boren en boren en boren te zijn...... of te wel,toch een trigger waar hij op reageerde. Maar dit uitvinden is lastig. Je zegt dat je een idee hebt. Kan je dat niet ,,uit proberen,, terwijl je voor de deur staat, kijken of het echt zo is.
 
Zit hier een beetje te freewhelen in mijn hoofd, dus misschien  warrig verhaal. "

Ik snap je verhaal helemaal. Zo denk ik ook altijd. 

 

May is DE meest relaxte hond die ik ken. En ik ken er veel. May reageert amper op dingen, of vrij minimaal. Ze is zo stoicijns als ze komen.. wat dat betreft is er in de buurt niks veranderd. 

Maar onze tuindeur staat weer open. De eerdte keer was ze ook buiten aan het janken, 2e keer dacht ik ook. 

Dus ik zat er al aan te denken die dicht te doen als iedereen weg is. 

(De tuin is goed omheind met aan de achterkant een schuur en beide zijkanten een schutting van 1.80 waar May nooit overheen (heeft willen) is gegaan). Ze slaapt nu ook buiten snachts. Uit eigen keuze. De deur staat gewoon op de haak ze kan naar binnen en buiten als ze wilt.

 

Ik moet wel zeggen dat vroeger toen ik May leerde alleen zijn had ik de tussendeur naar de voordeur open aangezien ik erachter kwam dat May naar buiten wou kijken als ze alleen was. Echter was dit na een bepalde periode niet meer nodig en kon de deur dicht. Dus dat zit hij nu ook.

 

Ik heb net Nioka even mee naar buiten genomen en May was dus alleen. Heb de tussendeur open gelaten en ben zeker 45 min weggeweest. Heb May dan ook niet gehoord.

Ben expres nog langs huis gelopen. Aangezien ik nog wel eens de honden van de buurt uitlaat met May, maar ook zonder. Met Nioka maar ook zonder.. dacht ik dat dat ook een evtuele trigger kon zijn. Maar zoals ik al zei gelukkig niks gehoord.

 

Camera ga ik verder nog even naar zoeken die heb ik niet. Is wel ee goed idee. Maakr het ook makkelijker om te zien wat ze doet terwijl ik alle dingen uittest qua wie met wie weggaat welke deuren open of dicht te laten.. 

 

 

Careana: ja dat is ook iets wat ik me bedacht. Al hoop ik dat dit niet het geval is. Aangezien het wel handig was hoe de situatie nu was. Daarnaast moet ik erbij zeggen dat als ik May meeneem naar vrienden met of zonder honden of andere dieren. Daar kan ze altijd prima alleen zijn. 

 

Eliane; ik ga een soort dagboekje voor May beginnen kijken wat de overeenkomsten en verschillen zijn.

 

Dobry; Ja ik vrees ook echt dat dit het geval is. En daar kan ik ook echt bij inkomen. Ik snap ook wel waarom May het doet. En ben heeel eeg blij met hoe mijn buren reageren. Maar ik leer haar graag dat het oke is als ik Nioka meeneem en ik ALTIJD voor haar terug kom. Zodat zij zich niet zo hoeft te voelen als ze zich nu voelt. Ik wil gewoon dat ze zich zo happygolucky voelt als altijd. 

 

Vera; bedankt. Je bevestigd wat ik al dacht inderdaad..ervoor is beter dan erna. Dankje.

honden page profiel CareanaCareana 3 doggies

honden foto van Careana

"
 
Careana: ja dat is ook iets wat ik me bedacht. Al hoop ik dat dit niet het geval is. Aangezien het wel handig was hoe de situatie nu was. Daarnaast moet ik erbij zeggen dat als ik May meeneem naar vrienden met of zonder honden of andere dieren. Daar kan ze altijd prima alleen zijn
 
  "

Maar dat is niet écht alleen zijn toch? Dan zijn jij, je vrienden en evt. hun dieren er toch bij? Of bedoel je dat ze daar moederziel alleen thuis achterblijft terwijl jullie bijvoorbeeld naar de film gaan?

honden page profiel LavinaLavina

honden foto van Lavina

" Maar dat is niet écht alleen zijn toch? Dan zijn jij, je vrienden en evt. hun dieren er toch bij? Of bedoel je dat ze daar alleen thuis achterblijft terwijl jullie bijvoorbeeld naar de film gaan? "

Eerste heb je ook gelijk hoor. Maar ik bedoel.

Het laatste dat ze daar dus echt alleen is als wij idd bv naar de film gaan of boodschappen doen. Noem het maar op.

 

Ze gaat gewoon zitten en kijken waar ik weg ben gegaan. (De 1e keer als ik haar in een nieuwe omgeving alleen laat). En anders gaat ze rustig liggen, botje kauwen of wat ook. 

honden page profiel CareanaCareana 3 doggies

honden foto van Careana

" Eerste heb je ook gelijk hoor. Maar ik bedoel.
Het laatste dat ze daar dus echt alleen is als wij idd bv naar de film gaan of boodschappen doen. Noem het maar op.
 
Ze gaat gewoon zitten en kijken waar ik weg ben gegaan. (De 1e keer als ik haar in een nieuwe omgeving alleen laat). En anders gaat ze rustig liggen, botje kauwen of wat ook.  "

Maar in dat geval, als ze dat nog steeds zonder problemen doet, 'op het huis van vrienden passen' terwijl jullie iets buitenshuis doen, komt het dus wel goed zodra jullie weer met z'n tweetjes zijn. Dan moet je alleen de overgang goed begeleiden, dat ze weer duidelijk weet dat het weer "You & I" is, voordat je haar alleen laat.

 

Ik snap trouwens wel dat je zou willen dat ze dat nu ook doet en weet dat jij/jullie weer gewoon terugkomen. Best lastig, want het 'roedelgevoel' kan erg sterk zijn.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^