Hoe introduceer ik een kitten?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel floortjefloortje

honden foto van floortje

Onze poes is onlangs overleden. Zij was een wild katje dat ik 15 jaar geleden als kitten uit het asiel gehaald heb. Zij ontwikkelde zich niet tot een echte huiskat en heeft daarom ook niet in de huiskamer kunnen leven. Ze zocht de plaatsen op in huis, waar zij niet veel contact had met de rest van het gezin. We hebben haar gelukkig wel een fijn leven kunnen geven op de manier die bij haar karakter paste.

Nu missen we haar enorm en willen graag een kitten opnemen in ons gezin.


Om nu wel een poes te vinden die gezellig in de woonkamer kan leven, willen we dit keer kiezen voor een raskat. Hierdoor is het karakter mogelijk iets beter te voorspellen.


Onze 2 dames zijn echter niet zo'n fan van katten. Hoe kunnen wij het beste een kitten introduceren?

honden page profiel May May

honden foto van May

misschien kan je iets doen dat je de kitten eerst scheid van de honden. en dan bijv. de slaaplappen verwisselen. zodat ze dan aan elkaars geur kunnen werken.
verder weet ik het niet :/
misschien dat mensen van hp een hond en kat hebben en die je meer tips kunnen geven?

honden page profiel floortjefloortje

honden foto van floortje

Thanks May! Dan zou ik misschien een nestlap mee kunnen vragen in de cattery. Alvorens de kitten te introduceren, alvast de nestlap bij de honden leggen.

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

"Niet zo'n fan van katten"  Wat bedoel je daarmee?  Jagen ze graag op katten? Of zijn ze er bang van?

Heeft het kitten al kennisgemaakt met honden in de cattery?

Sowieso moet het kitten de ruimte krijgen om te vluchten als het nodig is, ze moet de hoogte in kunnen, op een krabpaal of trap zonder dat de honden erbij kunnen komen.  Waarschijnlijk vindt er op een gegeven ogenblik een confrontatie plaats, denk aan een tik met een poezenvoetje en daarna is de poes dan waarschijnlijk de baas in huis...

honden foto van Sigrid, Sandy, Diva & Nala

Niet zo fan van katten wat doen ze met katten ? En wat voor honden zijn het ? Reageren ze binnen en buiten het zelfde op katten ?

Hier een hond die buiten achter katern aan rent maar binnen zijn katten geen probleem.

honden page profiel May May

honden foto van May

de lap kan ook zijn dat je zelf iets hebt waar de geur van de kitten aanzit...

( vorige reactie: werken is wennen )

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

Mijn honden waren geen katten gewent en jaagden er buiten het liefst achteraan. Toen zag ik een kitten dat ik zou en moest hebben. Ik heb het kitten in een bench op de kast gezet zodat de honden er niet bij konden maar het kitten wel konden zien. Het was eerst een gegrom en geblaas dat ik mij afvroeg waar ik aan was begonnen maar het ging iedere dag beter. Ik heb de bench lager neer gezet zodat de honden aan het kitten konden snuffelen en op den duur heb ik de honden om de beurt bij het kitten dat ik op schoot had gelaten. Het is uiteindelijk helemaal goed gekomen, mijn kitten was wel honden gewent wat een groot voordeel bleek, hij raakte niet snel in paniek. Ook had hij zijn eigen kattenkamer waar hij zijn rust kon nemen, ik heb de honden vooral duidelijk gemaakt dat de kat van mij was en dat ze er niet achteraan mochten jagen.

 

honden page profiel Hettie & CharliiHettie & Charlii

honden foto van Hettie & Charlii

Het is wel aan te raden een kitten te nemen die is opgegroeid met honden, dat scheelt al een heel stuk! Verder: rustig aan elkaar laten wennen de eerste dag, kitten in de reisbench en honden laten snuffelen. Zorg altijd voor escape voor de kat: deur opem of kattenluik naar andere ruimte en veel hoge plekjes in de woonkamer. Kat en honden s nachts niet bij elkaar laten en overdag of als je weg bent pas bij elkaar laten als ze helemaal aan elkaar gewend zijn en met rust laten. 

 

honden page profiel SyntaraSyntara

honden foto van Syntara

Ik zou het kitten niet in een bench zetten, zoals anderen hier aanraden. Dit kan voor het kitten traumatisch (of toch heel beangstigend) zijn omdat ze niet kan wegvluchten wanneer ze dat wilt. Ze komt al in een volledig nieuwe omgeving terecht. Dan legt ze al meteen negatieve associaties met je honden. Eventueel in het begin in een andere kamer waar de honden niet mogen komen, kan wel. Verder zorgen voor veel hoge verstopplekjes zodat het kitten weg kan en de honden vanop afstand rustig kan observeren. 

 

Ik heb in het begin een traphekje geplaatst waar de kat wel door kon en de hond niet, zodat ze daar ook altijd veilig weg kon en verder plankjes aan de muur en hoge krabpalen. Vooral op plaatsen waar wij zelf veel waren, zodat de kat er wel gezellig bij kan zijn terwijl ze toch veilig zit voor de honden. Verder heb ik gewoon geduld gehad en de kat zelf het tempo laten bepalen, niets gedwongen. Ook het voer en de kattenbak op een heel veilige plek, waar de honden zeker niet konden komen. 

honden page profiel floortjefloortje

honden foto van floortje

" "Niet zo'n fan van katten"  Wat bedoel je daarmee?  Jagen ze graag op katten? Of zijn ze er bang van?

Heeft het kitten al kennisgemaakt met honden in de cattery?

Sowieso moet het kitten de ruimte krijgen om te vluchten als het nodig is, ze moet de hoogte in kunnen, op een krabpaal of trap zonder dat de honden erbij kunnen komen.  Waarschijnlijk vindt er op een gegeven ogenblik een confrontatie plaats, denk aan een tik met een poezenvoetje en daarna is de poes dan waarschijnlijk de baas in huis... "

 



De honden zouden zeker achter een kat aanjagen als ze niet aangelijnd zijn. Dit wel meer als ze samen zijn. Ben ik met ieder apart buiten, dan gaat het goed. Ik denk dat er ook wel een dosis schrik bij zit bij mijn oudste. Als zij toevallig een kat passeert die ze pas laat opmerkt, dan geeft ze een gil en springt achteruit.


Ik ga er op letten of er in de cattery gesocialiseerd is met honden. Bedankt voor deze tip!


Verder heb ik al een traphekje bij de trap, waar de kitten zeker langs kan.

honden page profiel floortjefloortje

honden foto van floortje

" Niet zo fan van katten wat doen ze met katten ? En wat voor honden zijn het ? Reageren ze binnen en buiten het zelfde op katten ?

Hier een hond die buiten achter katern aan rent maar binnen zijn katten geen probleem. "

 




Hier reageren ze ook op katten die binnen zitten en waar wij langs lopen. Wel veel minder reactie. Een kat in onze tuin vinden ze ook niet chil.

honden page profiel floortjefloortje

honden foto van floortje

" Mijn honden waren geen katten gewent en jaagden er buiten het liefst achteraan. Toen zag ik een kitten dat ik zou en moest hebben. Ik heb het kitten in een bench op de kast gezet zodat de honden er niet bij konden maar het kitten wel konden zien. Het was eerst een gegrom en geblaas dat ik mij afvroeg waar ik aan was begonnen maar het ging iedere dag beter. Ik heb de bench lager neer gezet zodat de honden aan het kitten konden snuffelen en op den duur heb ik de honden om de beurt bij het kitten dat ik op schoot had gelaten. Het is uiteindelijk helemaal goed gekomen, mijn kitten was wel honden gewent wat een groot voordeel bleek, hij raakte niet snel in paniek. Ook had hij zijn eigen kattenkamer waar hij zijn rust kon nemen, ik heb de honden vooral duidelijk gemaakt dat de kat van mij was en dat ze er niet achteraan mochten jagen.

  "

 



Fijn om te horen Marga!

honden page profiel floortjefloortje

honden foto van floortje

" Het is wel aan te raden een kitten te nemen die is opgegroeid met honden, dat scheelt al een heel stuk! Verder: rustig aan elkaar laten wennen de eerste dag, kitten in de reisbench en honden laten snuffelen. Zorg altijd voor escape voor de kat: deur opem of kattenluik naar andere ruimte en veel hoge plekjes in de woonkamer. Kat en honden s nachts niet bij elkaar laten en overdag of als je weg bent pas bij elkaar laten als ze helemaal aan elkaar gewend zijn en met rust laten. 

  "

 




Dank je wel voor de tips!

honden page profiel floortjefloortje

honden foto van floortje

" Ik zou het kitten niet in een bench zetten, zoals anderen hier aanraden. Dit kan voor het kitten traumatisch (of toch heel beangstigend) zijn omdat ze niet kan wegvluchten wanneer ze dat wilt. Ze komt al in een volledig nieuwe omgeving terecht. Dan legt ze al meteen negatieve associaties met je honden. Eventueel in het begin in een andere kamer waar de honden niet mogen komen, kan wel. Verder zorgen voor veel hoge verstopplekjes zodat het kitten weg kan en de honden vanop afstand rustig kan observeren. 

 

Ik heb in het begin een traphekje geplaatst waar de kat wel door kon en de hond niet, zodat ze daar ook altijd veilig weg kon en verder plankjes aan de muur en hoge krabpalen. Vooral op plaatsen waar wij zelf veel waren, zodat de kat er wel gezellig bij kan zijn terwijl ze toch veilig zit voor de honden. Verder heb ik gewoon geduld gehad en de kat zelf het tempo laten bepalen, niets gedwongen. Ook het voer en de kattenbak op een heel veilige plek, waar de honden zeker niet konden komen.  "

 



Dank je wel voor de tips!


Het is misschien wel traumatisch voor de kitten om in een bench te zitten bij de eerste kennismaking(en), maar een kitten in je armen houden is ook best spannend. Als ze weg wil dan zal dat ook zeker lukken en tijdens zo'n kennismakingsperiode is dat niet handig denk ik.


Is het een goed idee om de honden apart kennis te laten maken met de kitten of samen?


Ben wel heel blij met de tip om erop te letten of er in de cattery gesocialiseerd is met honden!

honden page profiel SyntaraSyntara

honden foto van Syntara

"  
Het is misschien wel traumatisch voor de kitten om in een bench te zitten bij de eerste kennismaking(en), maar een kitten in je armen houden is ook best spannend. Als ze weg wil dan zal dat ook zeker lukken en tijdens zo'n kennismakingsperiode is dat niet handig denk ik.


Is het een goed idee om de honden apart kennis te laten maken met de kitten of samen?
 "

Ik zou de kat ook zeker niet in je armen houden tijdens de kennismaking. Als je thuiskomt, zou ik haar meteen meenemen naar een rustige kamer (waar ook haar voer en kattenbak staan) en haar eerst daar laten verkennen. Ik zou geen kennismaking 'plannen', maar gewoon wachten tot het katje zelf komt verkennen en eens komt kijken. Of ik zou haar achter het traphekje uit de reisbench laten en dan zelf laten kijken of ze naar de honden durft komen of liever achter het hekje blijft zitten smile Zo kan ze volledig op haar eigen tempo kiezen wanneer ze de honden ontmoet.

 

Natuurlijk moet je dan wel de eerste tijd ook goed de honden in je buurt houden zodat er niets kan gebeuren wanneer het katje komt verkennen. Maar alles in de gaten houden, zal de eerste tijd sowieso nodig zijn. Wij hebben zelf bij de eerste contactmomenten de honden aan de lijn gedaan en ons kleine hondje opgepakt ipv de kat vast te houden. Op momenten dat dat niet kan of dat je niet met je volle aandacht kunt opletten, zou ik ze in het begin gescheiden houden (vandaar dat een eigen kamer voor de kat de eerste tijd ook handig kan zijn). 

 

Op het moment dat je binnenkomt met het transportbakje zou ik zorgen dat de honden even in een andere ruimte zitten zodat ze niet meteen enthousiast naar jou en het bakje gelopen komen.

honden page profiel floortjefloortje

honden foto van floortje

" Ik zou de kat ook zeker niet in je armen houden tijdens de kennismaking. Als je thuiskomt, zou ik haar meteen meenemen naar een rustige kamer (waar ook haar voer en kattenbak staan) en haar eerst daar laten verkennen. Ik zou geen kennismaking 'plannen', maar gewoon wachten tot het katje zelf komt verkennen en eens komt kijken. Of ik zou haar achter het traphekje uit de reisbench laten en dan zelf laten kijken of ze naar de honden durft komen of liever achter het hekje blijft zitten  Zo kan ze volledig op haar eigen tempo kiezen wanneer ze de honden ontmoet.

 

Natuurlijk moet je dan wel de eerste tijd ook goed de honden in je buurt houden zodat er niets kan gebeuren wanneer het katje komt verkennen. Maar alles in de gaten houden, zal de eerste tijd sowieso nodig zijn. Wij hebben zelf bij de eerste contactmomenten de honden aan de lijn gedaan en ons kleine hondje opgepakt ipv de kat vast te houden. Op momenten dat dat niet kan of dat je niet met je volle aandacht kunt opletten, zou ik ze in het begin gescheiden houden (vandaar dat een eigen kamer voor de kat de eerste tijd ook handig kan zijn). 

 

Op het moment dat je binnenkomt met het transportbakje zou ik zorgen dat de honden even in een andere ruimte zitten zodat ze niet meteen enthousiast naar jou en het bakje gelopen komen. "

 



Syntara, bedankt voor je duidelijke uitleg. Dat klinkt echt heel prettig zo. Ik vind het een prima plan van aanpak!


Een eigen kamer voor de kat is geen probleem!


Zijn jouw honden buiten tolerant naar katten? Gewoon nieuwsgierigheid van mij:-)

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Mijn hond is geen jager.  Een tijd geleden is hij 'te pakken genomen' door een agressieve kat die we buiten tegenkwamen. Zij viel hem van achteren aan, sprong op zijn rug en sloeg haar nagels in hem. Ik heb met een paar trappen (!   hp-cry) de krijsende kat weg gekregen. In de vacht van de hond vond ik een paar gaten....

Hij heeft er géén tic van opgelopen, reageert nog steeds niet op katten op straat of miauwende katten in de tuin. Tis een wondertje, die van mij..... hp-heart

Ik denk dat ik er zó een kitten bij zou kunnen zetten, maar dat is momenteel niet handig.

 

honden page profiel SyntaraSyntara

honden foto van Syntara

"  

Syntara, bedankt voor je duidelijke uitleg. Dat klinkt echt heel prettig zo. Ik vind het een prima plan van aanpak!


Een eigen kamer voor de kat is geen probleem!


Zijn jouw honden buiten tolerant naar katten? Gewoon nieuwsgierigheid van mij:-) "

Mijn huidige hond is opgegroeid met katten bij de fokker en later ook bij ons, dus is wel heel tolerant naar katten. Buiten is ze soms nieuwsgierig en wel speels naar katten (ze gaat echt in een spelboog staan) en wil ze erachter lopen (wat ze niet mag van mij). Dus het is wel fijn dat ze zo goed reageert op katten. Ik heb een tijdje geleden wel de 11-jarige kat die bij mijn moeder woonde, moeten introduceren waarbij het probleem vooral was dat de kat zelf heel bang was. Mijn hond negeerde haar goed en hield afstand.

 

Onze vorige honden die we hadden voor we een kat hadden en waar we dus de kat moesten introduceren bij de honden, waren niet gewend aan katten. Eentje liep erachter, vooral om te spelen en de andere reageerde heel waaks (niet direct agressief, maar ook niet vriendelijk), dus dat vroeg wel wat begeleiding. Ook omdat de kat die we in huis namen een volwassen zwerfkat was en niet gewend was aan honden. Ik heb de honden vooral geleerd om katten volledig te negeren en de kat kwam vanzelf meer en meer uit haar veilige plekjes tevoorschijn smile. Uiteindelijk is alles eigenlijk heel goed in orde gekomen. De kat is nooit allerbeste vriendjes geworden, maar ze konden zonder problemen samen leven en ook gewoon vlak naast elkaar slapen omdat ze elkaar met rust lieten smile Ik denk dus als je een kitten in huis neemt dat ook nog eens honden gewend is en als je het rustig aanpakt dat dat redelijk snel goed zal komen op voorwaarde dat het ook lukt met je honden (en het bvb geen instinct is waar je echt niet veel aan kunt veranderen smile).

honden page profiel floortjefloortje

honden foto van floortje

" Mijn huidige hond is opgegroeid met katten bij de fokker en later ook bij ons, dus is wel heel tolerant naar katten. Buiten is ze soms nieuwsgierig en wel speels naar katten (ze gaat echt in een spelboog staan) en wil ze erachter lopen (wat ze niet mag van mij). Dus het is wel fijn dat ze zo goed reageert op katten. Ik heb een tijdje geleden wel de 11-jarige kat die bij mijn moeder woonde, moeten introduceren waarbij het probleem vooral was dat de kat zelf heel bang was. Mijn hond negeerde haar goed en hield afstand.

 

Onze vorige honden die we hadden voor we een kat hadden en waar we dus de kat moesten introduceren bij de honden, waren niet gewend aan katten. Eentje liep erachter, vooral om te spelen en de andere reageerde heel waaks (niet direct agressief, maar ook niet vriendelijk), dus dat vroeg wel wat begeleiding. Ook omdat de kat die we in huis namen een volwassen zwerfkat was en niet gewend was aan honden. Ik heb de honden vooral geleerd om katten volledig te negeren en de kat kwam vanzelf meer en meer uit haar veilige plekjes tevoorschijn . Uiteindelijk is alles eigenlijk heel goed in orde gekomen. De kat is nooit allerbeste vriendjes geworden, maar ze konden zonder problemen samen leven en ook gewoon vlak naast elkaar slapen omdat ze elkaar met rust lieten  Ik denk dus als je een kitten in huis neemt dat ook nog eens honden gewend is en als je het rustig aanpakt dat dat redelijk snel goed zal komen op voorwaarde dat het ook lukt met je honden (en het bvb geen instinct is waar je echt niet veel aan kunt veranderen <img class=" />. "

 




Dank je Syntara!


Ik heb een werkras, dus geen jagers. Dat zou al iets kunnen schelen.


Ik zal zeker gaan letten op de socialisatie met honden in de cattery! Bedankt voor alle hulp. Daar kan ik wat mee!

Volgende forumvraag: Poep gegeten
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^