Wanneer kies je voor een tweede hond?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel StormStorm

honden foto van Storm

Goedemorgen!

 

Mijn vriend en ik hebben altijd gezegd dat we graag twee honden zouden hebben. We weten alleen niet zeker of we onze hond daar wel gelukkig mee zouden maken... En zijn geluk staat natuurlijk voorop!

 

Wanneer (en hoe) beslis je of het een goede keuze is om voor een tweede hond te gaan?

 

Storm is erg onzeker (daar wordt hard aan gewerkt), maar we merken dat hij helemaal openbloeit als hij met de honden van mijn ouders kan spelen. Mijn ouders hebben sinds kort ook een zeer stabiele herplaatser, die Storm echt positief beïnvloedt (zeker op wandeling). 
Maar: Storm kan zeker zo hard genieten van zijn rust, zonder andere honden, bij ons thuis. Hij is ook enorm gefocust op ons. We vragen ons af of hij niet genoeg heeft aan het spelen met honden (dagelijks), heeft hij er wel baat bij dat er continu een tweede hond zou rondlopen in huis?

 

Een eventuele tweede hond zou er sowieso pas ten vroegste over een jaar komen, maar voordat we beginnen met oriënteren, weten we graag of we het überhaupt wel moeten doen.

 

Hopelijk kunnen jullie ons tips geven (en eigen verhalen delen)! Alvast bedankt smile

honden page profiel Sven ClemensSven Clemens

honden foto van Sven Clemens

Ik volg. Het is een gedachte die ook soms door mijn hoofd speelt!

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams _ en Ogin (  Ozjin .

Neem geen hond voor je hond, als je op de week en paar keer kan wandelen met anderen is dat ook fijn voor je hond..  je hond is wat onzeker, en als je daar een andere hond bij zet kan er twee dingen gebeuren, of hij trekt zich er aan op aan de ander of hij kruipt in zijn schulp nog meer, en de nieuwe huisgenoot hoe is die....zorg op zijn minst dat je huidige hond goed gesetteld is en gesocialiseerd is...neem geen hond voor je hond omdat tie het misschien zo fijn vind een maatje erbij in huis, spelen buiten met vriendjes en vriendinnetjes, geeft thuis een tevreden hond hoor....

honden foto van Mila en de hondjes Kaylo & Tika

Je moet inderdaad geen tweede hond nemen voor je huidige hond. Maar als jullie het zelf heel erg leuk zouden vinden en voor Storm is het ook prima, waarom niet? Zouden jullie voor een rashond willen of ook een herplaatser? In dat laatste geval kan je met Storm ook een aantal honden in Nederland bezoeken om te kijken of er hondje bij zit die jullie leuk vinden maar die ook matcht met Storm. 

 

Ik heb er sinds een halfjaar ook een hond bij. Voor Kaylo hoeft het niet perse. Hij zou een kleiner hondje leuker vinden. Ze doen binnen vrij weinig met elkaar, liggen wel regelmatig bij elkaar op de bank maar moet ook alert zijn, ze kunnen best is ruzie hebben samen. 

honden page profiel Hettie & CharliiHettie & Charlii

honden foto van Hettie & Charlii

Ik heb, toen Charlii 2 jaar was, erover gedacht er Corgi bij te nemen. Ik ben blij dat ik het niet gedaan heb. Charlii is een hond die liever alleen of in gezelschap van mijn kat door het leven banjert. En dat is ook prima. 

 

De tweede hond komt hier pas als Charlii er niet meer is en ik hoop dat dat nog lang duurt. 

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus, Mowgli R.I.P.

Je neemt me de woorden uit de mond Willemijn, ik ben het met je eens neem geen tweede hond voor de hond. 

Ik heb altijd twee honden gehad omdat ik dit zelf wilde, een van mijn honden een cairn terriër had eerst helemaal niets met de andere hond in huis, hij was duidelijk liever enige hond geweest. Toen de andere hond overleed heb ik er toch weer een hond bijgekocht en met deze hond kon mijn cairn lezen en schrijven, gek waren ze op elkaar. Mijn huidige honden zijn altijd met z'n tweeën geweest dus die weten niet anders en ik vind het een fijne gedachte dat ze elkaar hebben als ik even van huis moet. Toch is het mijn bedoeling om als een van mijn honden komt te overlijden er geen meer bij te kopen, ik wil dus terug naar 1 hond.

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

Zo te lezen zou Storm best baat kunnen hebben bij een maatje in de vorm van een andere hond.

Ik zou dan voor een stabiel, volwassen teefje gaan. 

In mijn ervaring gaat het eigenlijk altijd goed. Sommige honden hebben even de tijd nodig om te wennen, zeker als ze altijd de enige hond in huis zijn geweest. Mijn reu had bij zijn vorige eigenaren nooit met andere honden in huis geleefd, en was bij ons in het begin ook de enige hond. Dat was prima, hij kende immers niet anders. Toen wij besloten er een tweede hond bij te adopteren (een puberteefje) was dat natuurlijk een hele verandering voor hem. Maar de klik was er, en hij bloeide zelfs helemaal op. Het is heel leuk om de interactie tussen twee honden te zien die elkaar goed kennen. Ik had het nooit verwacht van mijn reu, maar hij ligt zelfs heerlijk met zijn vriendinnetje in één mand te slapen. Ze delen alles zonder problemen en hebben veel steun aan elkaar. Een gouden match, ondanks dat het tegenpolen van elkaar zijn, en zo zie ik het wel vaker om me heen. Juist onzekere honden kunnen veel hebben aan de aanwezigheid van een andere hond. 

Als je hond buiten met andere honden speelt is dat heel anders dan een hond erbij in huis. Mijn honden spelen onderling ook wel eens met elkaar, maar dat gaat er heel anders aan toe dan met honden die ze minder goed kennen. In huis zijn ze doorgaans de rust zelve, en het maakt in mijn ervaring weinig uit of je er dan één hebt, of twee, of zelfs vier. Ze zijn natuurlijk niet de hele dag actief en kunnen elkaar perfect lezen en met rust laten. Ruzie hebben ze werkelijk nog nooit gehad. 

Daar wil ik nog wel even bij zeggen dat er veel afhangt van het karakter van de individuele hond(en), want niet iedere hond houdt ervan aandacht te delen. Maar in mijn ervaring gaat dat niet op voor podenco's, die hebben over het algemeen totaal geen problemen met andere honden in huis en functioneren zelfs erg goed in (grote) roedels. 

OT, maar Storm is vreselijk leuk zeg. hp-heart

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

En ook dit nog even overwegen misschien. Jouw relatie met je vriend gaat misschien in de toekomst ook kinderen wensen ? 

Veel gezinnen vinden dat dan te druk en hond moet weg.  Ik zeg niet dat jullie zulke mensen bent maar twee honden , én werken , én kindjes geeft veel stress. Ook voor de honden als er geen tijd voor hen overblijft dan.

Dus denk ook vooruit asjebliefthp-smile

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

Heb altijd 2 honden gehad,er zouden hier geen 2 meer komen,zal ik mijn hond geen plezier mee doen. Ondanks dat ze 10 jaren samen geleefd hebben,is hij gelukkig in zijn ééntje en veel liever buiten,hij wilde niet dat een andere hond zijn vriendinnetje benaderde....dan werd hij extreem agressief,ondanks dat hij onzeker is en het teefje zelf haar boontjes kon doppen.

 

Maar dit buiten beschouwing gelaten...1 hond is zoveel makkelijker om te reizen,voor eventuele oppas,de onderhoudskosten mijn da had ook weer een flinke btw verhoging.

Verzeker je honden en worden ze oud dan kan je ondanks dat je ze vanaf pup verzekerd hebt toch als ze senior zijn rekenen op fikse premie. 

De verzekeringen kunnen hun voorwaarden ieder jaar veranderen en ben je het er niet mee ons dan kan je,je verzekering opzeggen en ga dan nog maar eens ergers anders je hond verzekeren.

 

2 honden zijn enorm leuk maar is toch een behoorlijk kostenplaatje,het gaat er niet om of we het kunnen betalen maar of we het willen.

Daarom hou ik het sowieso op 1 hond.

honden page profiel KekhorKekhor

honden foto van Kekhor

Ik heb sinds september ook een tweede hond. 

 

Mijn oudste hond Olly is bijna 10 jaar. Ook erg onzeker en had veel trauma's te verwerken. Maar ik zag hoe erg hij opbloeide binnen een roedel; hij was erg actief en ontzettend blij. Spelen deed hij dan weer niet, maar dat is ook geen vereiste voor mij.

 

Uiteindelijk toch een tweede hond genomen. Ik wist dat het spelen er niet in zat en dat Olly de eerste weken behoorlijk knorrig kon zijn. Het ging in het begin ook niet zo soepeltjes wegens het gebrek aan vertrouwen in elkaar. Door veel samen te ondernemen in wandelingen en spelletjes, is dit vertrouwen gegroeid. Nog steeds spelen ze niet met elkaar, maar ze kunnen samen door een deur en ze begroeten elkaar elke ochtend. Dat is uiteindelijk wat ik wilde bereiken voor de oudste, hij is veel actiever en blijer geworden en heeft meer zelfvertrouwen gekregen. Natuurlijk was de tweede hond er gekomen omdat ik dat wilde, maar ik vond het ook belangrijk dat Olly deze groei zou maken. 

 

honden page profiel Heleen en FreekHeleen en Freek

honden foto van Heleen en Freek

Als je (weer?) bij een stichting een buitenlands hondje wil zou je misschien gastgezin kunnen worden met optie tot adopteren. Ik geloof dat best veel stichtingen hier aan mee willen werken. Als het dan voor Storm toch geen succes blijkt te zijn is het maar voor tijdelijk en misschien vindt Storm het inderdaad wel helemaal te gek. 

De kosten voor het transport naar Nederland zijn dan geloof ik wel voor het gastgezin... iets om rekening mee te houden. 

 

Een poosje terug zag ik bij een stichting een heeeel leuk hondje waar m'n hart wel sneller van ging kloppen, toen heb ik dit ook serieus overwogen. Toch niet gedaan, en gelukkig; op dit moment denk ik niet dat ik Freek daar een plezier mee zou doen en zelf zou ik een tweede hond naast Freek ook wel erg zwaar vinden. Áls er al ooit een tweede komt hier, dan toch pas over een jaar of 6-7. Tegen die tijd is Freek misschien wat milder en heb ik ook meer zicht op mijn eigen toekomst (ben nu nog thuiswonend en aan het studeren). 

honden page profiel Charlotte-SophieCharlotte-Sophie

Ik heb me altijd verkeken op de extra hoeveelheid werk die bij een tweede hond komt kijken. Dacht dat het wel mee zou vallen, maar soms voel je je echt in dienst van de honden, haha.

 

Onze hond was 12 jaar oud toen er een pup bij kwam. Het grote leeftijdsverschil vind ik eerder een voordeel dan een nadeel. De oudere hond kan de pup veel bijbrengen. En ze gaan gewoon heel leuk met elkaar om, leuker dan hoe leeftijdgenootjes met elkaar omgaan. Onze oude hond is inmiddels helaas overleden. 

 

En nu merken we dat het hebben van weer één hond, toch wel veel makkelijker is. Je neemt hem sneller even ergens mee naartoe. De "pup" is nu bijna 2 jaar en we hebben al wel besloten dat als hij ouder is (rond een jaar of 10) dat we er toch weer een pup bijnemen. We vinden die dynamiek tussen senior en pup gewoon heel erg leuk.

honden page profiel Jackie en Kiba:)Jackie en Kiba:)

honden foto van Jackie en Kiba:)

Toen wij een half jaar onze Jackie hadden, hadden wij zoiets van...een tweede zou goed bij ons passen. Akita's staan er om bekend lastig te zijn, maar Jackie was zo makkelijk. Wij wilden zeker wachten tot en met een jaar, omdat ze de puberteit etc door moest. 

Toen ze zo relaxed bleef te zijn, hebben wij er voor gekozen een tweede te nemen. 

 

Jackie kon buiten goed over weg met andere honden. Of ze speelde ermee of ze liep er van weg, als het niet klikte en ze is een echt Alfa teefje (of als je niet van die term houdt, snap je wat ik bedoel). Luisterde erg goed naar ons en onze band was goed.

Hebben goed overwogen, 2 van zulke grote honden met sterk karakter en lichaamstaal, past dat bij ons en ons leven. Hebben we ruimte, maar ook, kan dit ivm vakanties etc.

Onze Jackie kan niet met vreemde mensen overweg. Pension zou geen optie zijn en 2 honden breng je moeilijker bij iemand ter oppas. Verder is Jackie, net als jou hond, erg gesteld op haar rust thuis. Was dus wat dat betreft wel even afwachten wat ze van een tweede vond.

 

Kiba (onze 2e) heeft een heel ander karakter. Erg aanwezig en wil graag aandacht. Ook in spel echt het haantje.

 

Gelukkig kon Jackie hem goed duidelijk maken dat ze op haar rust is gesteld. In begin, viel hij haar binnen lastig, wilde bij haar liggen etc, maar daar houdt ze niet van. Ze geeft dit goed aan. Wij lieten ze gaan, maar begeleiden dit, als Kiba hier niet naar luisterde. Buiten speelt ze wel graag met hem.

 

Al gauw konden ze niet meer zonder elkaar. Binnen mogen ze niet spelen (heus wel een beetje, maar inprincipe rust). Kiba probeert nog wel eens bij haar te liggen, soms mag het wel en soms niet.. Hier heeft het goed uitgepakt.

 

Ik zou voor en tegens afwegen. Wat voor ras wil je. Wat ga je en kan je er aan doen om het te slagen, hoeveel tijd heb je om dit te begeleiden en ook belangrijk, bedenk wat je kan/moet doen, mocht het totaal niet lukken? 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Wanneer tijd voor een tweede hond....

Als je

. Heel goed hebt nagedacht

. Alle kosten op een rijtje hebt gezet oa. , aanschaf, eten, dierenarts, oppas, trimmer.

. Aan alle bekenden en familie hebt gevraagd of je welkom bent met 2 honden

. De oppas hebt gevraagd of deze ook op 2 honden wil oppassen

. Bekeken hebt of er een tweede mand of bench kan staan in buis

. Aan je eerste hond gevraagd hebt of deze het echt graag wil

. Je realiseert dat twee honden 3x meer werk is dan 1 ( echt waar) bv. Bagger in huis, uitlaten, dierenarts bezoeken,  onderhoud, enzv.

. Je realiseert dat je bij ziekte toch echt voor 2 moet zorgen

. Je realiseert dat het nodig kan zijn de honden apart uit te laten, dus twee keer de tijd daarvoor uittrekken.

. Spelemde honden in huis met zijn 2en meer kapot  kinnen maken dan eentje alleen.

. Met de buren overlegd hebt of ze een tweede hond, samen meer blaffen bv. kunnen waarderen.

. Bedenkt dat het voor 15 jaar kan zijn.

En als je op alles ja zegt,  dan kan je gaan genieten van een tweede.

 

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Het was voor mij altijd een droom om een 2 borders te hebben. K heb er nu 1 en de 2e is onderweg (wordt als alles goed blijft gaan 6 maart geboren)

 

K doe het niet voor Maybe maar echt voor mezelf. Maybe is zo ook gelukkig met alle aandacht en knuffels. Mijn vriend heeft ook een border maar die is al 11 en zoekt geen aansluiting. Wanneer ik de honden van mijn trainer wel eens uitlaat (allemaal border collies) zie ik haar daar in tegen wel helemaal opbloeien. 

 

 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Ik zou zeggen, kijk eerst naar jezelf, dannaar je hond. Wil jij wel een tweede hond? Zo ja, doe je er je huidige hond een plezier mee als de honden eenmaal aan elkaar gewend zijn?

 

Allebei ja? Dan kun je op zoek naar een nieuw maatje! Zoek allereerst een hond die bij jou past. Kijk dan of die hond (in grootte en karakter) ook bij je huidige hond past.

 

Ik zou geen tweede hond nemen enkel om mijn eerste er een plezier mee te doen. Ziva zou het geweldig vinden, een lekker speels maatje erbij.

Maar ik zie het niet zitten. Heb nu mijn handen al vol aan werk, huishouden en Ziva, nog een hond erbij zie ik echt niet zitten. Bovendien komen er over een tijdje hopelijk ook kinderen en wordt het alleen maar drukker. Dan vind ik Ziva meer dan genoeg.

Dus helaas voor Ziva, hier geen tweede hond.

honden page profiel Izzy, Droef en DesireeIzzy, Droef en Desiree

honden foto van Izzy, Droef en Desiree

Ik heb jaren 1 hond gehad omdat ze niet met andere honden kon. Terwijl het me wel heerlijk leek om die interactie onderling te kunnen zien.


Toen kwam mijn eerste OEB 1,5 jaar oud en sociaal. Na een half jaar werd dat wel minder naar seksegenoten maar nog steeds kon hij ook heel leuk spelen. Toen uit nood het niet zo hond sociale hondje(oudere teef) van mijn ouders hier kwam voor een week die inmiddels al hoogbejaard was bloeide Maylo vreselijk op en was zo zorgzaam. Als ze lag te dromen ging hij bij haar zitten en hij hield haar op een keurige wijze goed in de gaten. Gewoon zorgzaam dus zonder vervelend te zijn, en ze lagen ook geregeld samen en met buiten lopen hield hij ook volop rekening met haar. Aangezien hij buiten niet altijd meer los kon en dus niet veel kon spelen ivm risico's om een andere reu tegen te komen was de keuze dus snel gemaakt. Ik kon genieten van de interactie hij Maylo kreeg een vriendinnetje.

 

Dat vriendinnetje is Izzy dus geworden. De boomer(groter wilde vriend echt niet voor erbij). Izzy en Droef negeerden elkaar compleet bij kennismaking, daar was dus niet over te zeggen of dat een goed of slecht teken was. Sommige zouden het niet gedaan hebben maar het is een jaar lang een leuk duo geweest. Tot Maylo vlak voor zijn derde verjaardag overleed. Izzy had hem wel al afgeschreven en deed soms gewoon ronduit lullig tegen hem terwijl hij ziek was. Maar ze had pech.

 

Ik wilde wel weer een OEB, niet voor haar dus maar echt voor mezelf. Kennismaking was op terrein waar Droef woonde op dat moment. Droef is opgegroeid in een kennel met een roedel OEB's en was met zijn net 1 jaar oud behoorlijk onstuimig. Izzy vond het vreselijk!! Toch meegenomen want Droef liet ondanks die lompheid alleen maar goeigheid zien. Eenmaal thuis vond Izzy het nog steeds niks. Droef mocht om precies te zijn niks in huis volgens haar. Toen ik dat nadat ze voor de 3de x had uitgehaald zat was heb ik haar even stevig aangepakt, want ik bepaal zelf wel wie hier woont namelijk en niet Izzy en toen was het over ook. Een dag later stond ze hem zelf uit te dagen voor spel en sindsdien zijn ze broer en zus en hebben nooit gedoe, Izzy geeft geregeld haar mening aan Droef en Droef vind dat prima en was binnen no time een stuk minder onstuimig.

 

Kortom, ik zou niet anders meer willen dat minimaal 2 honden. Eigenlijk wil ik er nog een derde bij, maar dat hebben we geprobeerd en was niet zo'n succes. Die hond viel geregeld Droef en Izzy aan en in 3 weken tijd kreeg ik dat niet beter maar werd alleen maar erger + dat hij daarbij ook mensen beet die hem uit de situatie wilde halen. Wie weet komt het ooit, maar nu ben ik te druk met werk. Hopelijk straks weer dichterbij huis aan het werk en beter uren. Want voor nu vind ik dat ik Droef en Izzy te kort doe dus een derde is dan helemaal niet handig. 

 

Als jullie er dus een hond bij willen en het kan. Gewoon doen! Wel zou ik persoonlijk dan voor een volwassen stabiele herplaatser gaan. 

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Je moet geen 2de hond aanschaffen voor de hond, maar ik vind wel dat je rekening moet houden wat je huidige hond daar van zou vinden, als jou hond zo geniet van rust, dat is dan wat om over na te denken.

Ik zie te vaak dat vooral oudere honden ineens op de 2de plaats komen, ik zeg niet dat jij dat zou doen hoor, er zijn ook genoeg mensen die zorgen dat beide honden genoeg kwaliteitsaandacht krijgen.

Ik denk alleen dat jij weet wat goed is voor jou hond, en voor jezelf, niemand anders kan dat bepalen.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Tja. Ik heb dus wel een hond erbij genomen om Paddy een plezier te doen. Iedereen raadde t me af, ze waren toen allebei 7 maanden.

 

Ik heb er geen dag spijt van gehad. Wat hebben die 2 een lol met elkaar en een band voor t leven.

 

Maar of dat voor jou hond ook zo handig is? Misschien kun je de hond van je ouders eens een week of 2 te logeren vragen tzt. Dan krijg je een beetje een idee.

 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Wij hebben twee honden van 3 jaar (verschil van 5 maand). En dit is wel heerlijk zo! Maar we hebben twee shelties dus vrij kleine honden. Ik vind het niet perse meer werk. Wel kwa trainen (Agility). Maar in huis valt dat reuze mee. Het zijn twee handen op 1 buik omdat ze dus eigenlijk samen zijn opgegroeid. Vanaf dag 1 klikte het tussen die twee. Verschillen wel kwa karakter maar dat vult elkaar net aan. Shelties zijn ook heel gemakkelijke honden in de omgang. 

 

Echter zie ik bij vrienden/kennissen het soms wel fout gaan de introductie van een tweede hond. Zeker als de eerste al wat ouder is verloopt dat soms wat stroever. Dus ja het kan twee kanten op gaan. Kies vooral een tweede hond omdat je dat zelf wil maar kijk zeker ook naar je huidige hond. Beter 1 hond dan twee vechtende honden zou ik zeggen. 

honden page profiel StormStorm

honden foto van Storm

Dankjewel voor alle tips! Ondertussen hebben we de hond van mijn ouders een paar daagjes op logement gehad en Storm bloeide echt zoveel open dat we besloten hebben om voor een tweede hond te gaan.

 

We geven Storm wel eerst de tijd om zekerder te worden van zichzelf, dus een tweede hond zal er pas over anderhalf jaar/ twee jaar komen. Misschien nog later. We gaan volgende keer wel bewust kiezen voor een ander ras (minder nerveus en onzeker), zodat Storm een zo stabiel mogelijk maatje krijgt. We kijken er alleszins al naar uit en vullen onze avonden al met opzoekwerk over tal van rassen hp-shiny

 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Leuk hoor, veel plezier met de voorpret!

Volgende forumvraag: Puppy
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^