Rechtsgeldigheid adoptiecontract?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

In het algemeen is de buitenlandse "adoptie" hondenhandel een schimmig gebeuren; er zijn enkele uitzonderingen.
 
Neem alleen al het feit dat er punten in het adoptie/ koopcontract, zoals Anna omschrijft, staan, die door een rechter zo van tafel zouden geveegd worden. Bijv. De adoptiehond de eerste maanden in een bench gevangen houden. Dat is dierenmishandeling en zou bij de dierenbescherming of dierenpolitie gemeld moeten worden. 
 
  "

met het laatste ben ik het volkomen mee eens, dat wat Anna omschrijft is dierenmishandeling en zou aangegeven moeten worden en verboden moeten worden, maar ik ken heel wat mensen hier in de omgeving die een hond via een asiel, stichting/vereniging hebben en ik heb echt van niemand gehoord die zoiets heeft moeten ondertekenen.

Of er cijfers bestaan aan de hand van onafhankelijke onderzoeken weet ik niet, maar ik krijg de indruk aan de hand van eigen ervaring en ervaring van anderen dat het niet zo is dat in het algemeen een buitenlandse hond in huis halen meewerken is aan een schimmige wereld van hondenhandel. 

 

Die hondenhandel bestaat natuurlijk geen twijfel daarover, daarom zou iedereen bij elke aanschaf van welke hond dan ook, research moet doen en je geen dingen gaat steunen die onmoreel zijn en alleen ten voordele van de mens, ten koste van het dier.

honden page profiel ChantalChantal

honden foto van Chantal

" Hallo hondenpage,
 
(Ik wil dit het liefst anoniem houden dus ik noem geen namen en wat kleine details zijn veranderd). 
 
Eind 2017 hebben mijn vriend en ik een hond geadopteerd van een particuliere organisatie/asiel (dus geen asiel aangesloten bij de dierenbescherming). Er was een uitgebreid adoptieproces met huisbezoek etc. Op de dag dat wij onze hond uiteindelijk gingen ophalen kregen wij een adoptiecontract onder de neus geduwd... stom natuurlijk dat we daar niet eerst achter geïnformeerd hadden; op dat moment stonden we klaar om met de hond de auto in te stappen, we hebben het contract doorgelezen en ook al stonden er wat zaken in waar ik me niet helemaal in kon vinden, we hebben het toen ondertekend. We kwamen van ver, en om dan plots na weken voorbereiding/voorpret de hond omwille van dit contract niet mee te nemen kwam niet in ons op. Enkele dingen vermeld in het contract:
 
de hond blijft altijd eigendom van de organisatie. De chip blijft ook op naam van de organisatie staan (als de hond dus ooit zoek raakt wordt eerst de stichting geïnformeerd...)
De hond kan ten aller tijden weer 'in beslag' genomen worden. 
Er dient tweemaal per jaar een update + foto's doorgestuurd te worden. 
De hond mag de eerste twee maanden van adoptie alleen uit de bench voor wandelingetjes (in de praktijk betekende dit dus 21-22 uur per dag in de bench... dit hebben we misschien twee weken volgehouden). 
De hond mag niet getraind worden op een andere manier als dan die van de organisatie
Er mag geen gedragstherapeut/trainer geraadpleegd worden die niet bij de organisatie is aangesloten zonder schriftelijke toestemmen (en deze organisatie neemt haar trainingsmethoden erg serieus: een gedragstherapeut die op een andere wijze te werk gaat zal vermoed ik niet 'goedgekeurd' worden). 
 
Ik kreeg eigenlijk al vrij snel na de adoptie een vervelend gevoel bij de organisatie... ik kwam enkele maanden na adoptie toevallig via Facebook in contact met de vorige eigenaars en zei wisten mij precies te vertellen tegen welke gedragsproblemen zei aan waren gelopen: dezelfde als waar wij nu ook mee worstelden, ondanks dat wij de 'trainingsmethoden' van de organisatie in het begin zo goed mogelijk hebben toegepast. De organisatie was óók door de vorige eigenaars van deze gedragsproblemen op de hoogte gesteld maar had mijn vriend en ik hierover niet geïnformeerd, en op sommige vlakken was zelfs gelogen ("de hond valt op straat niet uit naar andere honden", wat zowel bij de vorige eigenaars als bij ons wel het geval was/is, en zo nog een aantal zaken). Ik vind het jammer dat wij niet duidelijk zijn ingelicht over hoe deze hond zich bij de vorige eigenaars gedroeg; honden gedragen zich in een asielomgeving immers toch vaak veel anders dan thuis.
De trainingsmethode van deze organisatie bestaat uit vooral heel veel riemcorrecties met hoog in de nek geplaatste jachtlijn zonder stop, en veel tijd in de bench. De hond mag niet loslopen en mag ook niet vrij snuffelen, moet de gehele wandeling strak naast je blijven lopen m.u.v. eventjes ergens een plasje doen. Het doet wel wat denken aan Caesar Milan... toendertijd hadden wij nog weinig kennis van hondengedrag en training, dus mijn vriend en ik hebben dit voor zoete koek geslikt. Ik ben me na adoptie meer gaan verdiepen in hondengedrag en heb deze trainingsmethoden toen snel achter me gelaten. Enkele zeer vervelende gedragsproblemen blijven echter, en ik zou graag een fatsoenlijk gedragstherapeut raadplegen maar dit mag volgens het contract dus eigenlijk niet...
 
De reden voor dit topic: gisteren liep de hond tijdens de wandeling weg, achter een ree aan (is natuurlijk niet de bedoeling, maar een accidentje gebeurt wel eens... dit was de eerste keer). Zij bleef een paar angstvallige minuten weg en ik bedacht mij plots: als zij gevonden wordt en de chip wordt afgelezen dan wordt de organisatie gecontacteerd. Zij droeg op dat moment een tuig, geen jachtlijn, dus niet volgens de methoden van de organisatie. Ik was bang dat als de organisatie hierover gecontacteerd werd dat zij haar in beslag zouden nemen (waar zij volgens het contract dus recht op hebben). Ik ben gaan zoeken hoe ik de gegevens van de chip kan veranderen, maar hiervoor heb ik een pasje van de NGD nodig, over dit pasje beschikt de organisatie nog...
 
Nu mijn vragen: hoe rechtsgeldig is dit contract eigenlijk? Zijn er gevallen bekend waarbij zo'n soort contract ongeldig is verklaard? Kan ik zonder angst een gedragstherapeut raadplegen zonder de stichting te verwittigen? Kan ik de stichting dwingen mij het NGD pasje te sturen en de gegevens van de chip op mijn eigen naam te zetten? Moet ik hiervoor misschien een rechtszaak opstarten?
 
Mijn vriend en ik zitten te denken een jurist raad te plegen maar het geld groeit ons ook niet direct op de rug... een rechtszaak loopt toch snel aardig in de papieren. Ik vroeg mij af of mensen hier misschien ervaring hadden met soortgelijke situaties. Alvast bedankt! "

Wat een achtelijke "voorwaardes". Je zou eens contact kunnen opnemen met de voorzitter van onze stichting, die heeft het juridisch helemaal laten uitzoeken na ons "Vikash/Roy" debacle bij de Rijdende Rechter een paar jaar terug. 

Terecht dat je hier geen gehoor aan gaat geven, dit is niet hoe je omgaat met een hondje. 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

" Wat een achtelijke "voorwaardes". Je zou eens contact kunnen opnemen met de voorzitter van onze stichting, die heeft het juridisch helemaal laten uitzoeken na ons "Vikash/Roy" debacle bij de Rijdende Rechter een paar jaar terug. 
Terecht dat je hier geen gehoor aan gaat geven, dit is niet hoe je omgaat met een hondje.  "

 

Citaat

 

Adoptieovereenkomst is koopovereenkomst

 

De Rijdende Rechter stelt dat de ‘adoptieovereenkomst’ moet worden gezien als een koopovereenkomst. En omdat de stichting in deze kwestie kan worden gezien als een verkoper die handelt in de uitoefening van een bedrijf is er zelfs sprake van een ‘consumentenkoop’. Dit is een belangrijke gevolgtrekking omdat daarmee veel regels van dwingend recht automatisch van toepassing zijn op de koop. En vanwege het ‘dwingende karakter’ kunnen deze regels door de gehanteerde contractvoorwaarden van de stichting niet opzij worden gezet. De contractsbepaling dat de stichting de hond tegen terugbetaling van het adoptiebedrag kon terughalen houdt daarom geen stand. Sterker nog, de koper kon op grond van het consumentenrecht zelfs eisen dat de stichting de hond op haar kosten zou laten opereren. Zodoende is de hond altijd eigendom gebleven van de koper en moet daarom ook terug worden gegeven.

 

Uit deze zaak blijkt dat de gehanteerde contractvoorwaarden tussen partijen niet altijd leidend hoeven te zijn, maar dat op een overeenkomst ook regels van dwingend recht van toepassing kunnen zijn. In bovenstaande kwestie dus die van het consumentenrecht dat een grote bescherming biedt aan consumenten.

 

Einde citaat

 

https://hondenbescherming.nl/nieuws/2014/10/27/adoptiecontract-opzij-gezet-door-consumentenrecht/

 

honden foto van Machtel, Romeo en Luca +

Als je een rechtsbijstandsverzekering hebt, zou ik dit contract zeker laten nalezen. Mocht je deze niet hebben, zou ik dit contract laten nalezen door een advocaat of jurist in jouw woonplaats. Het eerste uur is gratis !

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Alle eisen in het adoptiecontract zoals vermeld  in de openingspost van dit topic kunnen dus linea recta in de prullenbak.

pagina 3 van 3 12 3
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^