Verzorgingshuizen bezoeken: waar te beginnen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

Luna is nu ruim 20 maanden oud en echt een knuffelkontje. Ze vindt alle mensen leuk en als er bezoek is, kruipt ze lekker bij iedereen op schoot. Ik ben begaan met eenzame ouderen en zou heel graag af en toe met Luna naar bijvoorbeeld een verzorgingshuis gaan, zodat ze de bewoners wat gezelschap kan bieden. Maar hoe pak ik dat aan? Ik werk voor een bedrijf dat zorgorganisaties helpt met alles behalve de zorg zelf, zoals het uit handen nemen van de financiële of salarisadministratie. Het vinden van een verzorgingshuis in de buurt is dus niet de uitdaging. Maar moet ik hiervoor een cursus volgen bijvoorbeeld? Of me ergens registreren?

 

Aanvullend: Luna kán nog weleens onstuimig zijn en zal zeker een ruimte eerst grondig onderzoeken voor ze rust heeft, maar als alles 'goedgekeurd' is, zal ze lekker ergens (bij iemand) gaan liggen en zich zoveel mogelijk laten aaien. Is ze überhaupt wel (al) geschikt voor zoiets? Doet iemand van jullie dit ook met zijn/haar hond? Ik ben benieuwd!

honden page profiel chayenne & dolcineachayenne & dolcinea

honden foto van chayenne & dolcinea

Er zijn cursussen voor dan wordt de hond benoemd tot zogenaamde therapie hond die bij ouderen op bezoek gaat. Of bij probleem kinderen Maar weet niet of dit bij jou van toepassing is. 

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

" Luna is nu ruim 20 maanden oud en echt een knuffelkontje. Ze vindt alle mensen leuk en als er bezoek is, kruipt ze lekker bij iedereen op schoot. Ik ben begaan met eenzame ouderen en zou heel graag af en toe met Luna naar bijvoorbeeld een verzorgingshuis gaan, zodat ze de bewoners wat gezelschap kan bieden. Maar hoe pak ik dat aan? Ik werk voor een bedrijf dat zorgorganisaties helpt met alles behalve de zorg zelf, zoals het uit handen nemen van de financiële of salarisadministratie. Het vinden van een verzorgingshuis in de buurt is dus niet de uitdaging. Maar moet ik hiervoor een cursus volgen bijvoorbeeld? Of me ergens registreren?
 
Aanvullend: Luna kán nog weleens onstuimig zijn en zal zeker een ruimte eerst grondig onderzoeken voor ze rust heeft, maar als alles 'goedgekeurd' is, zal ze lekker ergens (bij iemand) gaan liggen en zich zoveel mogelijk laten aaien. Is ze überhaupt wel (al) geschikt voor zoiets? Doet iemand van jullie dit ook met zijn/haar hond? Ik ben benieuwd! "

Zolang ze geen ouderen met rollators en slechte heupen omver kegelt... Dat is wel iets om rekening mee te houden.

 

Ik denk dat je het beste eens aan die verzorgingshuizen zelf kunt vragen of, maar vooral hoe ze dat doen met honden die komen 'knuffelen'. Een kennis heft het een tijd gedaan met haar hond, volgens mij liep dat via de vrijwilligersorganisatie van dat huis die activiteiten voor de ouderen organiseren.

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Ik zou toch hierbij je enthousiasme wat willen temperen.... 

Je kunt niet zomaar met een schijnbaar lieve en knuffelige hond(en geen kleintje ook) naar een verzorgings huis gaan. 

Ze zullen je, als het goed is, nu niet zomaar toe laten. 

Er mogen alleen opgeleide hulphond en of opgeleide therapiehonden komen. En dan nog, alleen in overleg met het personeel.

Het punt is, je gaat naar zeer kwetsbare mensen die zich niet verweren kunnen, geen inzicht hebben in honden gedrag en heel snel 'kapot gaan' (bv met huid als perkament,  ligt zo open)

Dat moet je dus niet willen.

Dus of wel eerst een opleiding tot therapiehond volgen, of je bezoekjes beperken tot Familie in een dergelijk huis en Dan na toestemming van het personeel. 

honden page profiel s@nt@[email protected]@

honden foto van s@nt@

Ik heb vanuit mijn werk ervaring met zorgdier en hulphond. Google gewoon eens in je omgeving, of benader een verpleeghuis of zij belangstelling hebben of samenwerken met een organisatie. Ik zou er zeker voor openstaan voor mijn bewoners. 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Overleg eens met een verzorgingshuis bij je in de buurt.

 

Met Casper kom ik regelmatig bewoners in rolstoel of zelfs rolbed met de ziekte van Huntington met individuele begeleiding van o.a. personeel en vrijwilligers van een verpleeghuis in het park tegen. Ik zet Casper op schoot bij bewoners, die dat willen in overleg met de begeleiding. De bewoners kunnen dan met Casper knuffelen en hem aaien. Begeleiders en sommige bewoners herkennen Casper intussen. Het is zo mooi om te zien hoe hij een big smile op het gezicht van de  ernstig zieke mensen weet te toveren en zij zichtbaar genieten en er blij van worden. Ik houd zelf heel goed in de gaten dat er niets mis gaat. Casper is in deze situatie voorbeeldig en rustig, terwijl hij in andere situaties een druk en energiek hondje kan zijn.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Hier Ogin, verzorgingstehuis in mijn straat, wij zijn gaan knuffelen bij dementerende ouderen....niets geen cursus, we werden gevraagd...gegaan en het was ontzettend leuk....meestal een drie kwartier, een aantal demeterende ouderen waar de hond op bezoek gaat, ze mag er los , en ze gaat voirzichtig er mee om.....je zou eens een verzorgings tehuis in je buurt er eens naar toe kunnen gaan eerst eens zonder hond en vragen .

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Met mijn vorige newfoundlander ben ik gevraagd voor comapatienten....de rust zelve, ze werd op bed getild, en alleen al dat de hond bij de patient lag was voldoende om een reactie op te wekken, niet iedere hond zal geschikt zijn....

honden page profiel GoldensGoldens

honden foto van Goldens

" Er zijn cursussen voor dan wordt de hond benoemd tot zogenaamde therapie hond die bij ouderen op bezoek gaat. Of bij probleem kinderen Maar weet niet of dit bij jou van toepassing is.  "

Therapiehond gaat alleen als de hond ingezet wordt door een therapeut. En een therapeut mag je jezelf natuurlijk niet zomaar noemen. Hier haat het om een AAI hond. AAI staat voor Animal Assisted Intervention. 

Google daar eens op. Ik ben met een van mijn honden aangesloten bij een organisatie die dit soort bezoekjes regelt. Die laten alle honden door een honden gedragstherapeut testen voor ze ingezet worden. Die kijkt naar hoe de hond zich gedraagt en reageert op verschillende prikkels als hard aaien en ongewenst vastpakken. Best belangrijk als je gaat werken met verschillende doelgroepen. Ook dementerende ouderen kunnen natuurlijk wat ruwer met de hond omgaan als bedoeld. Overigens heb ik ook een echte therapiehond in huis, waar ik gastgezin van ben. Die is 2 jaar in opleiding geweest bij andere gastgezinnen en toen hij niet geschikt bleek als adl hond getest voor therapie werk. Werkt nu met kinderen maar Dus in combinatie met een therapeut. Als je therapie aanbied moet dit wel. 

Maar animal Assisted Intervention zijn zijn natuurlijk ook erg waardevol. Via Google veel over te vinden! Maar een organisatie zoeken waar je je bij aan kunt sluiten is aan te raden. Ook zodat niet zomaar iedereen met een lieve hond van alles gaat bezoeken. Mocht het dan ooit misgaan is dit zonde voor de rest van het werkveld. 

honden page profiel aya-ayaaya-aya

honden foto van aya-aya

mijn vader en stief-moeder zitten in een verzorgingshuis en daar komt 1 of 2 keer per maand bij hun 2 honden langs (vrijwilligers?) - het is absoluut hun enige lichtpuntje waar ze enthousiast over zijn, ik zou het absoluut aanmoedigen!!

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

Wij gaan vaak naar een verzorgings-dementen huis met onze honden en zelfs met de pups ,

Volgende week gaan we  met 7 herderpups van ruim zes weken .

Er hoeft niks geen cursus voor gevolgd te worden ,

De honden moeten van vreemde mensen ,aaien en koekjes houden en dat doen ze hier wel ,

Veel tehuizen zitten te springen om aaibare beessies ,wij gaan in rotterdam -zuid ,daar is het elke donderdagmiddag feest voor de oudere dierenliefhebbers ,

Zij vroegen laatst via de radio nog om honden en mensen die wilde komen ,

Er woont ook een demente dame die vroeger boxers gehad heeft ,zij komt nooit meer van haar kamer af ,dus onze engelse bullen betsy en daisy stapte in de lift naar haar kamer tot grote vreugde van allemaal .

 

Mijn zus werkte daar als vrijwilliger en vroeg het ons ,maar je kan gewoon wat tehuizen opbellen en vragen of er interesse is ,

 

honden page profiel BaileyBailey

honden foto van Bailey

Ons is het ook een keer gevraagd vlak bij een bejaardenhuis.

Wij raakte aan de praat met iemand die dat ook deed met zijn hond.

Zag dat wij lieve relaxte honden hadden.

En vroeg of wij misschien interesse hadden om te doen.

Weet dat ik toen nog vroeg of dat elke week was.

Dit lag aan jezelf 1x per week,om de week of bv 1x per maand.

Dit was voor een gesloten afdeling daar zaten ze ook te springen om aaibare honden.

Ook werd mij verteld dat bij hun in het tehuis geen papieren nodig waren.

Dus zal vast heel afhankelijk zijn per tehuis.

Wij hadden er geen tijd voor ivm persoonlijke gezondheid wilde niet vaste verplichtingen hebben op vaste tijden ed.

Maar het leek mij zeer dankbaar om te doen had het anders zeer graag gedaan.

Ik hoop dat je veel mensen blij kunt gaan maken!!!!!!!!!!!!!!!!

honden page profiel Annelies met  SemAnnelies met Sem

honden foto van Annelies met  Sem

Mijn moeder woont in een verpleeghuis en meestal gaat Sem mee. Er zijn heel wat mensen die Sem willen aaien en knuffelen , ook het personeel. Sem vind het helemaal geweldig om zoveel aandacht te krijgen, hij is nu 10 mnd en af en toe knettergek, maar daar gedraagt hij zich voorbeeldig ! En de mensen vinden het geweldig om even te knuffelen met Sem. En af en toe wordt ik gevraagd om langs een van de bewoners te gaan die bedlegerig is en altijd honden heeft gehad. Dan zie je de ogen oplichten , dat is gewoon fijn om te doen.

 

Dus zou zeggen ga gewoon vragen in verzorgingshuizen ! 

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Ja hoor, ik ken een paar honden die gaan knuffelen in het verzorgingstehuis, Faro is ook gevraagd, maar omdat hij helemaal niet van vreemde mensen hield, maakte ik hem er niet blij mee, dus niet gedaan, ik hoefde geen cursus te volgen of een GT test, gewoon vragen dus.

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

Wow, bedankt voor alle positieve reacties! Luna is met kleine kindjes ook altijd heel voorzichtig, dus hopelijk met ouderen ook. Ik ga eens bij het verzorgingshuis hier in de buurt vragen of zij hier open voor staan. Geen idee of die een vrijwilligersvereniging hebben, maar ik weet wel dat ons bedrijf die organisatie ook helpt met allerlei zaken, dus zal mijn collega's eens vragen hoe en wat :)

honden page profiel Miss CMiss C

honden foto van Miss C

Hoi hoi

Ik werk zelf in een verpleeghuis dus zou je misschien wel wat advies kunnen geven. Mijn eigen hond gaat altijd mee naar mijn werk en de mensen fleuren daar altijd van op.

Wat zou je precies willen? Wil je structureel, bijvoorbeeld 1 keer in de week wat willen betekenen. Of gewoon wanneer je tijd over hebt?

Wat je zou kunnen doen is bijvoorbeeld bij een verpleeghuis in de buurt vragen naar de activiteiten begeleiding. Daar een gesprek mee hebben of er interesse is in een bezoek met je hond. Ik weet dat sommige mensen vroeger honden hebben gehad en dan is het mogelijk om als vrijwilliger, mits de arts en familie instemt om bijvoorbeeld de hond uit te laten met een bewoner.

Volgende forumvraag: Welke wandelschoenen?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^