Leven lang aan clicker?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel jamesjames

Hoi allemaal, na jaren hier hebben gelezen heb ik sinds een half jaar zelf een hond. Een herplaatser van 3 jaar oud, die behoorlijk trekt. Nu wil ik hier natuurlijk vanaf en begreep ik dat een clicker kan helpen in de training. 

Maar wat ik me dus afvraag voordat ik een clicker training doe: betekend het dat je zodra je aan een clicker begint dit altijd zal moeten gebruiken? Of is het zo dat wanneer je hond een bepaald trainings onderdeel onder de knie heeft, je kan stoppen met de clicker?

 

ik hoor het graag en alvast bedankt!

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Dag James, fijn dat je een hond hebt. Ik kan je het boekje aanraden van turid rugaas, helo mijn hond trekt, werkt ook super goed. Met de clicker werken is leuk, en precisie werk, (op tijd klikken) maar je moet geduld hebben en wachten tot het kwartje valt bij de hond. Het is een hulpmiddel om een oefening aan te leren, maar eerst moet je hond leren hoe een clicker werkt, hij moet zelf leren denken. Uiteraard kan je de clicker afbouwen, maar doe je dat te snel, en dat is met iedere methode, dan trekt je hond weer.  Verdiep je eerst in werken met de clicker, er zijn boeken over maar op internet vind je vast ook veel.

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

ik blijf het altijd gebruiken. Ik vind het een heel leuke bevestiging van gedrag en kan het zo ook inzetten om 'spanning' op te bouwen.

Het aantal keren clicken per training mindert uiteraard wel, niet elk gedrag moet blijvend beloond worden.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Bekijk eerst waarom je hond zo trekt. 

Honden trekken aan de lijn om heel uiteenlopende redenen. Vandaar dat er niet 1 standaard oplossing is die voor iedereen werkt. Het komt er eerst op aan om de motivatie van de hond te kennen, en dan kan je er gericht aan werken.

Enkele voorbeelden waarom een hond gaat trekken:

 

- Omdat hij voor de wandeling al opgewonden is.

Je ziet zijn opwinding dan al opbouwen voor je vertrek: als je je schoenen en jas aantrekt, je sleutels en de riem neemt,... je hond staat al te stuiteren van ongeduld. Hij zit dus in de foute stemming om rustig te kunnen wandelen. Ga in dat geval nooit de deur uit met een opgewonden hond. Wacht tot ie rustig is. Niet gewoon even op z'n kont zitten, maar echt eerst rustig en kalm worden, dan pas wandelen.

- Om zo snel mogelijk ergens te komen.
Het trekken wordt dan beloond omdat hij hierdoor ook daadwerkelijk sneller bij zijn bron van interesse komt. In dit geval kan het helpen om te blijven stil staan als de hond trekt, of een andere richting in te slaan. Zodat het trekken niet meer beloond wordt. En dit blijven herhalen en herhalen.
Vaak is de hond dan ook in andere situaties ongeduldig. Bijvoorbeeld als ie buiten wil, of je met z'n eetbak bezig bent, kan hij zich niet of moeilijk bedwingen. Dan kan je algemeen ook gaan inzetten op zelfbeheersing, je hond leren wachten.

- Omdat het looptempo niet overeenkomt met het tempo van zijn mens.
Om te achterhalen of dit het geval is, kan je de hond eens volledig het tempo laten bepalen en op zijn ritme volgen, en zien wat er dan gebeurt. Wordt hij daar gaandeweg rustiger van? Of gaat hij nog meer trekken?

- Omdat de balans niet goed zit tussen wat de hond gegeven wordt en wat er van hem gevraagd wordt.
Daarmee bedoel ik: krijgt de hond genoeg voldoening, wordt er voldoende rekening gehouden met zijn behoeften, krijgt hij genoeg uitdaging en mag hij zelf ook dingen bepalen/kiezen?
Soms kunnen honden die te erg beperkt worden snel in protest schieten, wat zich kan uiten in trekken, opspringen, baldadig gedrag, e.d.
Meer inzetten op zelfbeschikkingsrecht en eigen beslissingen mogen nemen kan dan heel erg helpen.

- Omdat de omgeving waar ze lopen te druk is, of net veel te saai.
Bij te drukke omgeving wordt de hond dan nerveus en onrustig. Maar ook het omgekeerde geldt: trekken omdat de omgeving veel te saai is, geen uitdaging biedt, elke dag hetzelfde is... Dan kan je je routes veranderen, nieuwe wandelgebieden opzoeken, inspelen op meer/minder prikkels.

- Omdat hij geërgerd of gefrustreerd is door belemmeringen.
Honden kunnen gaan trekken omdat de halsband hen irriteert, of omdat de lijn te kort is en ze meer bewegingsvrijheid willen, ze meer willen afwisselen tussen stilstaan, lopen, rennen,... Je kan dan kiezen voor een comfortabel tuigje, of voor een langere lijn waarbij er meer vrijheid komt.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Na een tijdje ga je de clicker afbouwen. Bij mij is de clicker er voor het aanleren van of verfijnen van commando’s. De clicker wordt hier dus pak minder gebruikt dan vroeger ( beide honden 3 jaar). Voor Agility gebruikt ik wel geregeld de trait en train. 

honden page profiel jamesjames

Heel duidelijk, ik ga er mee aan de slag! Heel erg bedankt laughing

honden page profiel jamesjames

" Bekijk eerst waarom je hond zo trekt. 
Honden trekken aan de lijn om heel uiteenlopende redenen. Vandaar dat er niet 1 standaard oplossing is die voor iedereen werkt. Het komt er eerst op aan om de motivatie van de hond te kennen, en dan kan je er gericht aan werken.Enkele voorbeelden waarom een hond gaat trekken:
 
- Omdat hij voor de wandeling al opgewonden is.
Je ziet zijn opwinding dan al opbouwen voor je vertrek: als je je schoenen en jas aantrekt, je sleutels en de riem neemt,... je hond staat al te stuiteren van ongeduld. Hij zit dus in de foute stemming om rustig te kunnen wandelen. Ga in dat geval nooit de deur uit met een opgewonden hond. Wacht tot ie rustig is. Niet gewoon even op z'n kont zitten, maar echt eerst rustig en kalm worden, dan pas wandelen.- Om zo snel mogelijk ergens te komen.Het trekken wordt dan beloond omdat hij hierdoor ook daadwerkelijk sneller bij zijn bron van interesse komt. In dit geval kan het helpen om te blijven stil staan als de hond trekt, of een andere richting in te slaan. Zodat het trekken niet meer beloond wordt. En dit blijven herhalen en herhalen.Vaak is de hond dan ook in andere situaties ongeduldig. Bijvoorbeeld als ie buiten wil, of je met z'n eetbak bezig bent, kan hij zich niet of moeilijk bedwingen. Dan kan je algemeen ook gaan inzetten op zelfbeheersing, je hond leren wachten.- Omdat het looptempo niet overeenkomt met het tempo van zijn mens.Om te achterhalen of dit het geval is, kan je de hond eens volledig het tempo laten bepalen en op zijn ritme volgen, en zien wat er dan gebeurt. Wordt hij daar gaandeweg rustiger van? Of gaat hij nog meer trekken?- Omdat de balans niet goed zit tussen wat de hond gegeven wordt en wat er van hem gevraagd wordt.Daarmee bedoel ik: krijgt de hond genoeg voldoening, wordt er voldoende rekening gehouden met zijn behoeften, krijgt hij genoeg uitdaging en mag hij zelf ook dingen bepalen/kiezen?Soms kunnen honden die te erg beperkt worden snel in protest schieten, wat zich kan uiten in trekken, opspringen, baldadig gedrag, e.d.Meer inzetten op zelfbeschikkingsrecht en eigen beslissingen mogen nemen kan dan heel erg helpen.- Omdat de omgeving waar ze lopen te druk is, of net veel te saai.Bij te drukke omgeving wordt de hond dan nerveus en onrustig. Maar ook het omgekeerde geldt: trekken omdat de omgeving veel te saai is, geen uitdaging biedt, elke dag hetzelfde is... Dan kan je je routes veranderen, nieuwe wandelgebieden opzoeken, inspelen op meer/minder prikkels.- Omdat hij geërgerd of gefrustreerd is door belemmeringen.Honden kunnen gaan trekken omdat de halsband hen irriteert, of omdat de lijn te kort is en ze meer bewegingsvrijheid willen, ze meer willen afwisselen tussen stilstaan, lopen, rennen,... Je kan dan kiezen voor een comfortabel tuigje, of voor een langere lijn waarbij er meer vrijheid komt. "

Fijn zo’n super uitgebreid antwoord. Om heel eerlijk te zijn vind ik het moeilijk om te zeggen wat de ‘oorzaak’ is. Ik neig naar het ergens naar toe willen, hij trekt bijvoorbeeld altijd naar een plek waar hij vervolgens super lang wil snuffelen. Ik ga er eens extra goed op letten zodat ik zeker weet wat de oorzaak is, in ieder geval heel erg bedankt!

Volgende forumvraag: Hoe zit dat nou met rangorde?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^