Te zwaar?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

Ik heb hier al vaak deze vraag gelezen, ik ga ze ook stellen...

 

Mensen die mijn hondje al een tijdje niet meer zagen zeggen 'och hij is verdikt' en dat klopt ook wel...

Met zijn voer (nu ik weet waar hij niet tegen kan) is ie nooit meer ziek, hij gaf vroeger vaak zijn eten over.... Nu is hij dus rond en gezond...

Hij is niet sloom ofzo, dus echt zwaarlijvig is hij niet, maar toen ik op de facebookpagina van het ras reageerde met 16,5kg op de vraag ''hoeveel weegt jouw Shiba?" Las ik reacties dat dat toch wel echt veel was... Volgens de tabel op de zak voer mag hij 265gr eten voor zijn gewicht mocht hij actief zijn, mocht hij niet actief zijn 175gr, hij is actief, elke dag een uurtje wandelen maar dat is meer snuffelen enz dus niet 'echt' actief dus geef ik 200gram, nadat ik die reacties gekregen had heb ik hem een tijdje 180gr gegeven, maar dat is te weinig naar mijn idee omdat wij toch veel activiteiten doen, wandelen, meegaan op visite of uitstap, hersenwerk...

Snoepjes trek ik niet af van zijn voer... Maar hij krijgt geen ongezonde snacks

Wat vinden jullie als je hem ziet?

 

518991.jpg

518990.jpg

honden page profiel Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin. 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Voelen is weten.....als je langs de flanken met je vingertoppen geen ribben voelt is tie te dik..steken ze uit is tie te mager....dus..voelen is weten.

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

" Voelen is weten.....als je langs de flanken met je vingertoppen geen ribben voelt is tie te dik..steken ze uit is tie te mager....dus..voelen is weten. "

Vroeger staken ze uit.. nu kan ik ze wel voelen maar niet zien, ik voel wel dat hij geen vel over been is... laughing

honden page profiel TrimmerTrimmer 3 doggies

honden foto van Trimmer

Daar is een handig truukje voor. Je moet je handen vlak om de ribben leggen en zonder druk te geven lichtjes naar voor en achter bewegen. 

Wat je voelt ga je vergelijken met je eigen hand: voelt de borstkas zoals de rug van je hand (dus glad, totaal geen ribben te voelen) is hij te dik. 

Doe je vingers naast elkaar en wrijf er met je andere hand overheen. Dit simuleert dat je de ribben lichtelijk voelt. Je hond is op goed gewicht. 

Maak van je hand een vuist en ga met je andere hand over je knokkels. Voelt de borstkas van je hond zo? Dan is hij te mager. 

Ik hoop dat het duidelijk is. 

honden page profiel DaydreamerDaydreamer 3 doggies

honden foto van Daydreamer

Even een puntje tussendoor wat naar mijn idee niet vergeten mag worden.

Het gaat om een hond met dubbele vacht op weg naar de winter.....

 

Sadi staat ook een stuk dikker maar dit is echt vooral vacht en zeker geen vet , dus pas erop dat ze niet te mager word omdat de vacht momenteel een stuk dikker is. 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin. 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

" Even een puntje tussendoor wat naar mijn idee niet vergeten mag worden.
Het gaat om een hond met dubbele vacht op weg naar de winter.....
 
Sadi staat ook een stuk dikker maar dit is echt vooral vacht en zeker geen vet , dus pas erop dat ze niet te mager word omdat de vacht momenteel een stuk dikker is.  "

Hier twee newfoundlanders, als er hier een dikke vacht hebben zijn zij het wel en toch kan je op deze manier de ribben voelen hoor.....en ook de ruggegraad.

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

Ik voel de ribben zonder hard te drukken, maar ik voel toch ook wel een klein vetrandje undecided

Maar niet in die mate dat ik de ribben moeilijk kan voelen. Hij staat momenteel ook in vacht

honden page profiel MaartMaart 3 doggies

honden foto van Maart

Als je die vraag moet stellen,  is het antwoord over het algemeen 'ja' 

Het beeld de dag  van van vandaag bij de gemiddelde mens van een goed verzorgde hond,  is helaas die van een te dikke hond. 

Als je twijfelt,  zou ik er dus wat van af laten gaan.  Op de foto's afgaande,  zou ik dat ook doen.  

 

Mijn honden laat ik in de winter ook wel eens een beetje 'te dik' staan.  Ik beperk dan de trainingen,  altijd in topconditie staan is immers ook niet zo gezond.  Ze krijgen dan een maand rust maar wel hetzelfde voer (deze die buiten zit krijgt uiteraard extra voer)  en ze mogen dan best eens een 'liefdeslaagje' hebben tongue-out  dat werk ik er dan wel weer af als ik de trainingen hervat. 

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

" Als je die vraag moet stellen,  is het antwoord over het algemeen 'ja' 
Het beeld de dag  van van vandaag bij de gemiddelde mens van een goed verzorgde hond,  is helaas die van een te dikke hond. 
Als je twijfelt,  zou ik er dus wat van af laten gaan.  Op de foto's afgaande,  zou ik dat ook doen.  
 
Mijn honden laat ik in de winter ook wel eens een beetje 'te dik' staan.  Ik beperk dan de trainingen,  altijd in topconditie staan is immers ook niet zo gezond.  Ze krijgen dan een maand rust maar wel hetzelfde voer (deze die buiten zit krijgt uiteraard extra voer)  en ze mogen dan best eens een 'liefdeslaagje' hebben   dat werk ik er dan wel weer af als ik de trainingen hervat.  "

Hmm... Ik stel mezelf die vraag omdat andere shiba's minder wegen, eigenlijk vind ik hem niet dik, hij staat zeker niet mager, maar zelf vind ik hem wel goed zo, maar als ik dan hoor dat hij enkele kilo's meer weegt dan andere shiba's natuurlijk... Afgaande op de foto vind je hem dus te dik? Het 'probleem' is dat ik hem nu al zo een 4 maanden 180gr gaf ipv 240gr en gisteren hem heb gewogen, hij weegt nog steeds evenveel... Ik heb hem gisteren 20gr meer gegeven en dat at ie op (hij is nooit een gulzige nochtans) dus had ie blijkbaar toch nog honger? Snacks krijgt ie maar zelden 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Shiba's kunnen een zeer uiteenlopend gewicht hebben, omdat ze ook qua hoogte erg van elkaar kunnen verschillen. Gewicht op zich zegt dus niet zo veel, het moet vooral in verhouding staan met de lichaamsbouw.

Als ik even naar je oude foto's kijk, dan lijkt de hond inderdaad wel verdikt en zag ie er voorheen atletischer uit. 

 

Je bent van voer veranderd, eindelijk iets waar ie niet ziek van wordt, dus dat wil je vast wel graag zo houden. Maar het zou kunnen dat de samenstelling van dit voer 'rijker' is en hij zo toch meer binnenkrijgt dan ie nodig heeft.

De voedingstabel op een zak is slechts een richtlijn. En als je die wil volgen, ga dan uit van het streefgewicht, niet van het huidige gewicht van de hond. Dus weegt je hond nu 16,5 kg, maar een jaar geleden 14 kg (ik zeg maar wat), dan baseer je je op die 14 kg en niet op de 16,5 kg.

Actieve hond - niet actieve hond is ook een vaag begrip. De ene zal zijn hond al actief noemen bij een gewone wandeling en dagdagelijkse bezigheden, terwijl de andere pas spreekt van actief als de hond urenlang loopt en werkt (bv. werkende jachthond).

 

In ieder geval, ik zou dus niet zozeer afgaan op het gewicht van andere shiba's, maar me vooral baseren op de hond zelf.

En dan binnen de mogelijkheden die je hebt (want van voer gaan wisselen zal geen goed idee zijn gezien zijn vroegere gezondheidsproblemen) een beetje uitzoeken: wat minder voeren, of anders voeren (maaltijden verspreiden over de dag, of in voerbal,...) wat meer activiteit (echte inspanning), enz.

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marlies met Frøya

Vanaf een foto is het altijd wat lastig beoordelen en een gewicht als puur getal zegt ook niet zo veel, maar als ik het zo lees kan je best een tijdje naar die 175 gram gaan. Kijk, en vooral voel, wat dat doet en dan kan je bepalen of dat genoeg is of niet.

 

Actief of niet actief is inderdaad niet een heel afgebakend begrip, maar hersenwerk en mee op visite gaan kan je niet tellen onder actief wanneer het gaat om voer hp-smile Daar wordt 'actief' gebruikt in de zin van koolhydraten verbranden. Ga je dus dagelijks lekker wandelen met een goed tempo, doe je daarnaast ook nog bv. behendigheid of lure-coursing, ga je in het weekend de hele dag jagen: ja, dat is actiever, dan worden meer koolhydraten verbrand.

 

Wat betreft snacks: hoe gezond ze ook zijn, ook hier zitten koolhydraten in en die kan je dan best van de dagelijkse portie voer afhalen als je met z'n gewicht bezig bent.

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

" Vanaf een foto is het altijd wat lastig beoordelen en een gewicht als puur getal zegt ook niet zo veel, maar als ik het zo lees kan je best een tijdje naar die 175 gram gaan. Kijk, en vooral voel, wat dat doet en dan kan je bepalen of dat genoeg is of niet.
 
Actief of niet actief is inderdaad niet een heel afgebakend begrip, maar hersenwerk en mee op visite gaan kan je niet tellen onder actief wanneer het gaat om voer  Daar wordt 'actief' gebruikt in de zin van koolhydraten verbranden. Ga je dus dagelijks lekker wandelen met een goed tempo, doe je daarnaast ook nog bv. behendigheid of lure-coursing, ga je in het weekend de hele dag jagen: ja, dat is actiever, dan worden meer koolhydraten verbrand.
 
Wat betreft snacks: hoe gezond ze ook zijn, ook hier zitten koolhydraten in en die kan je dan best van de dagelijkse portie voer afhalen als je met z'n gewicht bezig bent. "

Daar heb je dan weer gelijk in, hij heeft een actief leven maar is zelf niet zo erg actief lichamelijk dan. Ik wandel elke dag maar dat is aan slentertempo want aan elk grassprietje wil meneertje snuffelen laughing dat doet hem wel goed want hij wordt er ook moe van maar verbrand natuurlijk niet zo veel. Ik ga hem op die 180gr laten dan. 

Danku voor de reacties allemaal

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

" Shiba's kunnen een zeer uiteenlopend gewicht hebben, omdat ze ook qua hoogte erg van elkaar kunnen verschillen. Gewicht op zich zegt dus niet zo veel, het moet vooral in verhouding staan met de lichaamsbouw.
Als ik even naar je oude foto's kijk, dan lijkt de hond inderdaad wel verdikt en zag ie er voorheen atletischer uit. 
 
Je bent van voer veranderd, eindelijk iets waar ie niet ziek van wordt, dus dat wil je vast wel graag zo houden. Maar het zou kunnen dat de samenstelling van dit voer 'rijker' is en hij zo toch meer binnenkrijgt dan ie nodig heeft.
De voedingstabel op een zak is slechts een richtlijn. En als je die wil volgen, ga dan uit van het streefgewicht, niet van het huidige gewicht van de hond. Dus weegt je hond nu 16,5 kg, maar een jaar geleden 14 kg (ik zeg maar wat), dan baseer je je op die 14 kg en niet op de 16,5 kg.
Actieve hond - niet actieve hond is ook een vaag begrip. De ene zal zijn hond al actief noemen bij een gewone wandeling en dagdagelijkse bezigheden, terwijl de andere pas spreekt van actief als de hond urenlang loopt en werkt (bv. werkende jachthond).
 
In ieder geval, ik zou dus niet zozeer afgaan op het gewicht van andere shiba's, maar me vooral baseren op de hond zelf.
En dan binnen de mogelijkheden die je hebt (want van voer gaan wisselen zal geen goed idee zijn gezien zijn vroegere gezondheidsproblemen) een beetje uitzoeken: wat minder voeren, of anders voeren (maaltijden verspreiden over de dag, of in voerbal,...) wat meer activiteit (echte inspanning), enz. "

Ga ik doen, dankje!

Volgende forumvraag: Zalmolie
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^