Te mager?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Melissa en PennyMelissa en Penny

honden foto van Melissa en Penny

Hey,

Ik twijfel een beetje over Penny's gewicht.

Ik vond haar er altijd heel goed uit zien (en eigenlijk nog steeds wel) maar het viel me laatst op dat haar ruggengraat wel erg duidelijk voelbaar is, als ik haar gewoon aai voel ik hem namelijk en ik kan me niet herinneren dat dat vroeger ook zo was.

Haar ribben zijn wel goed, als ik er met een vlakke hand langs ga zijn ze niet duidelijk voelbaar (steken dus niet uit), als ik met mijn vingertoppen er langs ga voel ik ze heel goed maar niet overdreven, je ziet ze ook niet dus dat is prima. Daarom twijfel ik ook, bij haar ribben is het goed maar bij haar ruggengraat...

 

Zo ziet ze er nu uit

518776.jpg

518778.jpg

(let niet op die kale plek, die heeft ze al bijna haar hele leven en niemand weet wat het is)

 

Ze kreeg altijd ongeveer 80 gram, maar in de zomer werd ze te dik, toen werd het 75 gram en dat ging heel lang goed. Nu is dat weer te weinig en van 80 gram lijkt ze ook niet echt een beetje aan te komen. De komende tijd zal ze dus 85 gram krijgen. Ze komt normaal heel snel aan dus daarom krijgt ze nog steeds niet zo veel. De hoeveelheid voor haar gewicht (9 kilo) is trouwens veel te veel, dat kreeg ze vroeger en toen was ze echt heel erg dik.

 

Ik vraag me ook af of het niet kan zijn dat haar bouw veranderd (dat botten bijvoorbeeld meer gaan uitsteken) omdat ze steeds ouder wordt? Ze is nu 10 jaar oud. 

honden page profiel HavaHava 3 doggies

Mijn oude hond werkt ook magerder ondanks hetzelfde voer.

Het was deels ouderdom en spierverlies (Ze had spondylose).

Wel meer wat oudere honden worden wat 'botterig'.

Net als bij mensen eigenlijk. Broze dunne oudjes versus ouderen met overgewicht.

Je zou wat meer kunnen gaan voeren. Wie weet helpt dat.

Bij mijn hond hielp het niet. Ze kreeg een iets dikkere buik. Maar haar ruggengraat bleef je zien.

 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

Melissa....wat meer geven , je vertelde dat ze van de zomer wat te dik was en dat je minderde.....geef gerust meer, je doet genoeg met dr, een ding niet vergeten, honden die in goede conditie verkeren en op leeftijd raken zullen wat gaan interen, moet niet te veel natuurlijk zijn...vandaar geef gerust wat meer eten, Bams eet veel en echt voldoende is ook op leeftijd en teerd toch ook wat in...kijk naar het gewicht dat ze niet afvalt.....niet gelijk zo ongerust zijn, van de zomer was ze te dik nu te dun, het is winter nu geef je mooi meer eten....swinters hebben ze wat meer nodig dan zomers..

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

Melissa ik vind tien jaar voor een border die nog zo lekker actief is zoals Penny echt niet oud hoor.....kijk niet naar ..van zoveel mag ze hebben voor haar gewicht.......voer op gevoel...meer geven, wat is vijf gram meer....geef meer als ze zo schonkig wordt..ik zie het aan Bams die was ook opeens wat te mager hoewel ze op gewicht bleef, nou lekker meer gegeven, en het erge schonkiger is weer weg.....    ik kan je geen advies geven van zoveel meer, jouw hond is 9 kilo de mijne 75 kilo....als extra geef ik haar smorgens een bak magere yoghurt, en smiddags ectra vlees en savonds anderhalve kilo vlees...vroeger kreeg ze een kilo vlees, nu savonds anderhalve kilo, ik zou Penny een tussen doortje geven , verantwoord natuurlijk en savonds ook wat meer, kijk dan eens over een vier weken hoe het gaat, bij Bams duurde het een volle maand dat ze niet meer zo schonkig is...maar ouderdom zal er voor zorgen dat ze toch wat schonkige worden, honden die altijd dik zijn geweest zullen meer buikvet hebben wat dan gaat hangen maar dat heeft jouw Penny niet...Bams ook niet...

honden page profiel Arran & AedonArran & Aedon 3 doggies

honden foto van Arran & Aedon

Ik vind Penny er goed uitzien hoor.

 

Dat van de ruggengraat heeft Arran ook gekregen toen hij rond de 12 werd. Ik kon hem bijvoeren wat ik wilde, maar die ruggengraat ging niet "weg" en hij werd er alleen maar dik van. 

 

10 is misschien nog een beetje jong voor zoiets? Maar geen idee wat verder de reden zou kunnen zijn. 

 

Bij Arran heeft trouwens een vitamine supplement wel een beetje geholpen. Hier door zat hij ook wat lekkerder in zijn vel, maar bij hem was echt duidelijk te zien aan zijn vacht en gedrag dat hij wel wat extra's kon gebruiken

honden page profiel TukkerTukker 3 doggies

honden foto van Tukker

Hier ook een oudje die, ondanks wat aangekomen te zijn, toch die uitstekende/overduidelijke ruggengraat blijft houden. Dit heeft bij onze hond te maken met spierverlies door ouderdom. Het is ong 3-4 jaar geleden begonnen en ze is nu 13,5 (Golden Retriever). Voor haar leeftijd doet ze het nog best goed maar ze is duidelijk bejaard.

 

Als Penny goed op gewicht is, mooi in model en doet zoals anders, dan lijkt me het geen probleem.

honden page profiel Angelique, Kleine Maybe en Tess <3Angelique, Kleine Maybe en Tess <3 3 doggies

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

" Melissa ik vind tien jaar voor een border die nog zo lekker actief is zoals Penny echt niet oud hoor.....kijk niet naar ..van zoveel mag ze hebben voor haar gewicht.......voer op gevoel...meer geven, wat is vijf gram meer....geef meer als ze zo schonkig wordt..ik zie het aan Bams die was ook opeens wat te mager hoewel ze op gewicht bleef, nou lekker meer gegeven, en het erge schonkiger is weer weg.....    ik kan je geen advies geven van zoveel meer, jouw hond is 9 kilo de mijne 75 kilo....als extra geef ik haar smorgens een bak magere yoghurt, en smiddags ectra vlees en savonds anderhalve kilo vlees...vroeger kreeg ze een kilo vlees, nu savonds anderhalve kilo, ik zou Penny een tussen doortje geven , verantwoord natuurlijk en savonds ook wat meer, kijk dan eens over een vier weken hoe het gaat, bij Bams duurde het een volle maand dat ze niet meer zo schonkig is...maar ouderdom zal er voor zorgen dat ze toch wat schonkige worden, honden die altijd dik zijn geweest zullen meer buikvet hebben wat dan gaat hangen maar dat heeft jouw Penny niet...Bams ook niet... "

Penny is geen Border Willemijn volgens mij een corgi kruising als k t goed zeg.

 

Vind haar persoonlijk er prima uit zien. Als je twijfelt kun je altijd even langs de da gaan om te vragen wat zij er van vinden (: 

honden page profiel Marga en de honden Balou en Lotus.Marga en de honden Balou en Lotus. 3 doggies

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

Ik vind Penny er goed uitzien. Ik twijfel ook regelmatig of Lotus niet te dun is, Balou is niet dik maar wel een compact hondje, zijn ribben voel je niet. Lotus hier in tegen voelt net als een zak botten, ieder botje is te voelen en zo ook haar ribben. Maar de dierenarts heeft mij verzekerd dat ze prima op gewicht is.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

" Penny is geen Border Willemijn volgens mij een corgi kruising als k t goed zeg.
 
Vind haar persoonlijk er prima uit zien. Als je twijfelt kun je altijd even langs de da gaan om te vragen wat zij er van vinden (:  "

Sorry, ik vond haar al zo laag op de poten staan...maar maakt niet uit....wat oudere honden worden wat schonkerig....niet te zwaar aan tillen, wat meer geven, zeker als de hond niet dik wordt er door, Bams krijgt ook wat meer en dikker wordt ze niet, maar wel wat minder schonkig..en spierverlies is op oudere keeftijd heel normaal....

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

Toch nog even wat advies...wij baasjes vinden onze honden snel te mager, maar als je om je heen kijkt zijn de meeste honden, en dat is niet lelijk bedoeld, te dik....juist als ze ouder worden is een wat schrale hond beter, gewrichten zijn altijd wat minder dan in hun beste jaren......

honden page profiel Danielle, Kyra †, Kaylin en DjairaDanielle, Kyra †, Kaylin en Djaira 3 doggies

honden foto van Danielle, Kyra †, Kaylin en Djaira

" Toch nog even wat advies...wij baasjes vinden onze honden snel te mager, maar als je om je heen kijkt zijn de meeste honden, en dat is niet lelijk bedoeld, te dik....juist als ze ouder worden is een wat schrale hond beter, gewrichten zijn altijd wat minder dan in hun beste jaren...... "

Hier ben ik het helemaal mee eens, ik krijg regelmatig te horen van mensen dat ze mijn honden te dun vinden, maar wij ( mijn moeder en ik ), en de dierenarts vinden ze goed.

honden page profiel TukkerTukker 3 doggies

honden foto van Tukker

" Toch nog even wat advies...wij baasjes vinden onze honden snel te mager, maar als je om je heen kijkt zijn de meeste honden, en dat is niet lelijk bedoeld, te dik....juist als ze ouder worden is een wat schrale hond beter, gewrichten zijn altijd wat minder dan in hun beste jaren...... "

Je hebt gelijk dat de meeste honden in ons land wat de dik zijn. Toch hebben dierenartsen liever iet dat een oude hond schraal staat. Te veel gewicht is inderdaad niet goed voor de gewrichten maar een beetje reserves schijnt wenselijk te zijn. Mijn oudje is nog nooit zo zwaar geweest als nu maar was altijd behoorlijk slank/schraal.

Ze weegt nu 3 kg zwaarder en is volgens de dierenartsen prima op gewicht. Niet te zwaar maar wel een klein buffertje. En dat laatste had ze ook hard nodig toen ze een heftige darmontsteking kreeg. Het was kantje boord...

 

honden page profiel TukkerTukker 3 doggies

honden foto van Tukker

" Hier ben ik het helemaal mee eens, ik krijg regelmatig te horen van mensen dat ze mijn honden te dun vinden, maar wij ( mijn moeder en ik ), en de dierenarts vinden ze goed. "

Mijn Golden werd ook altijd te dun gevonden door eigenaren van retrievers waarvan de rug wel een bijzet tafeltje leek. Je kon je kopje koffie er zo op kwijt.

Niet afgaan op de mening van andere hondenbezitters maar zelf goed kijken naar je hond en eens vragen wat de dierenarts vindt.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

" Je hebt gelijk dat de meeste honden in ons land wat de dik zijn. Toch hebben dierenartsen liever iet dat een oude hond schraal staat. Te veel gewicht is inderdaad niet goed voor de gewrichten maar een beetje reserves schijnt wenselijk te zijn. Mijn oudje is nog nooit zo zwaar geweest als nu maar was altijd behoorlijk slank/schraal.
Ze weegt nu 3 kg zwaarder en is volgens de dierenartsen prima op gewicht. Niet te zwaar maar wel een klein buffertje. En dat laatste had ze ook hard nodig toen ze een heftige darmontsteking kreeg. Het was kantje boord...
  "

Te is zeker niet goed...en wat reservers is altijd goed...maar zie het hier, Bams is wat schonkig geworden, niets afgevallen maar als je haar voelt....toch beter voor haar gewrichten nu ze behoorlijk op leeftijd is...en ik zorg ook voor reservers hoor, vandaar dat ik haar wat extraas geeft...

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

" Mijn Golden werd ook altijd te dun gevonden door eigenaren van retrievers waarvan de rug wel een bijzet tafeltje leek. Je kon je kopje koffie er zo op kwijt.
Niet afgaan op de mening van andere hondenbezitters maar zelf goed kijken naar je hond en eens vragen wat de dierenarts vindt. "

Juist....vaak laten we onze oren naar anderen luisteren, een dierenarts ziet het echt anders.

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † 3 doggies

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

oudere dieren verliezen spiermassa...daardoor voelt het anders en tekenen ze meer.

Ik vind haar niet mager ..ze is mooi slank..beter voor haar gewrichten

en inderdaad...nog piepsie reserve voor mindere tijden .

Ik zou me pas zorgen maken als ze opeens zou afvallen of aankomen hp-smile

 

honden page profiel Melissa en PennyMelissa en Penny

honden foto van Melissa en Penny

Bedankt voor alle reacties!

 

Ik maakte me wel een klein beetje zorgen omdat ik niet snapte waarom die ruggengraat plotseling duidelijk voelbaar is. Fijn om te weten dat dat voor oudere honden normaal is. Ook fijn om te weten dat jullie Penny er allemaal zo goed uit vinden zien :)

 

Spierafname valt bij haar denk ik wel mee. Haar achterpoten zijn nog steeds erg gespierd, op de foto is het niet zo duidelijk maar als ze loopt zie je echt alle spieren heel duidelijk. Ik laat haar ook zo veel mogelijk bewegen om de spieren goed te houden. Misschien gaat het wel op bepaalde plekken, zoals bij haar rug, sneller, maar haar achterpoten zijn gewoon goed gespierd en dat is niet veranderd.

 

Dat haar ruggengraat uitsteekt (en dat ze iets dunner is geworden) voelt wel een beetje plotseling, daarom schrok ik en begon ik meteen aan enge ziektes te denken. Er zijn echter wel verklaringen voor, Penny krijgt dus bijna geen extra's meer en wat ze als extra krijgt is ook light met heel weinig vet (volgende keer dat ik beloningsbrokjes koop zullen het dus ook normale brokjes zijn), verder is het nu natuurlijk ook winter en moet ze dus meer moeite doen om zich warm te houden. Ik ben nu ook wel heel erg blij dat ze een goede jas heeft die haar wat warmer houd.

 

Dat de meeste honden te dik zijn en gezien worden als te mager weet ik. Ik ga Penny wel de komende tijd even wat meer geven, maar ik zal er voor zorgen dat ze zeker niet te dik wordt. Ze heeft ook artrose dus zo slank mogelijk is juist goed, ik wil gewoon kijken of ik er voor kan zorgen dat de botten wat minder uitsteken.

 

Ze lijkt verder trouwens helemaal gezond, heeft een mooie glanzende vacht en is heel erg actief (en druk, soms is het net een puppy). Vanochtend heeft ze tijdens de wandeling ook weer heel veel gerend.

 

De dierenarts bezorgt haar heel veel stress dus dat vermijden we liever als het niet nodig is, als ze nog dunner wordt ondanks dat ze meer eten krijgt gaan we natuurlijk wel.

En ze is inderdaad geen border collie maar een corgi kruising, maar er is wel vaker gevraagd of het een border collie is. Waarschijnlijk zit er ook wel border collie in :)

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

Helemaal waar wat Roos daar schrijft, je kan de hond in goede conditie behouden en dan nog zal de spiermassa gaan afnemen...en dan natuurlijk bij honden op leeftijd.....Bams heeft een goede conditie, maar zie toch dat ze wat schonkerige wordt en ze krijgt meer eten, ook omdat het winter is.....lopen doet ze nog steeds een uur achter elkaar maar je ziet dat het geen jonge hond meer is, niet erg, past het aan aan de leeftijd...en let erop dat het niet te gek wordt...het lopen enz....als je merkt dat als je wat meer geeft en je hond niet dik wordt is dat aan te raden...

honden page profiel Melissa en PennyMelissa en Penny

honden foto van Melissa en Penny

Even een update

 

Penny krijgt nu al een tijdje wat meer en ik denk dat ze is aangekomen. Haar ruggengraat is minder voelbaar en steekt ook niet meer uit, dat merk ik echt. Bij haar ribben is niet veel veranderd en dat is ook fijn want die waren al goed.

Ik ben dus weer helemaal opgelucht, ze had gewoon wat meer eten nodig :)

honden page profiel TukkerTukker 3 doggies

honden foto van Tukker

Goed om te horen!

 

En dan nu proberen het zo te houden. wink

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

" Even een update
 
Penny krijgt nu al een tijdje wat meer en ik denk dat ze is aangekomen. Haar ruggengraat is minder voelbaar en steekt ook niet meer uit, dat merk ik echt. Bij haar ribben is niet veel veranderd en dat is ook fijn want die waren al goed.
Ik ben dus weer helemaal opgelucht, ze had gewoon wat meer eten nodig :-) "

Dat is snel gegaan in een week...rustig aan nu...

honden page profiel CareanaCareana 3 doggies

honden foto van Careana

Fijn om te horen! Dat is een zorg minder!

honden page profiel White ShadowWhite Shadow

honden foto van White Shadow

Fijn dat ze een beetje aangekomen is. 

 

Willemijn niet alleen zijn er veel honden te dik in Nederland. Ik zie ook veel mensen lopen waarbij je volgens mij de ribben ook niet meer kan voelenwink 

 

honden foto van Dutch Auti - Niet meer actief

De berners die ik heb gehad kregen als basis in de warne periode iets minder en in de koude periode iets meer.

 

En wanneer extra actief in verhouding met anders nog wat extra.

 

Het is zoeken, aanvoelen, aftasten wanneer de hond wat extra nodig heeft.

Volgens mijn je word het vaker gezien dat in de warme tijd iets minder prima is. Maar vaak als t weer gunstiger word van temperatuur. Is er meer of langer activiteit waardoor de voeding weer iets omhoog kan.

 

Verder qua gewicht is toch het voelen bij de ribben een velangrijke graadmeter om te bepalen of je hond stabiel is, te zwaar of te licht word.

honden foto van Dutch Auti - Niet meer actief

" Even een update
 
Penny krijgt nu al een tijdje wat meer en ik denk dat ze is aangekomen. Haar ruggengraat is minder voelbaar en steekt ook niet meer uit, dat merk ik echt. Bij haar ribben is niet veel veranderd en dat is ook fijn want die waren al goed.
Ik ben dus weer helemaal opgelucht, ze had gewoon wat meer eten nodig :-) "

hp-thumbsup

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

" Fijn dat ze een beetje aangekomen is. 
 
Willemijn niet alleen zijn er veel honden te dik in Nederland. Ik zie ook veel mensen lopen waarbij je volgens mij de ribben ook niet meer kan voelen 
  "

Hihi, daar voel ik nooit naar....smile

honden page profiel Arran & AedonArran & Aedon

honden foto van Arran & Aedon

" Hihi, daar voel ik nooit naar.... "

Niet? vinden mensen vaak heel leuk hoorhp-angel

honden page profiel White ShadowWhite Shadow

honden foto van White Shadow

" Hihi, daar voel ik nooit naar.... "

Haha gewoon doen hp-angel

Volgende forumvraag: Heftiger dromen?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^