Hoeveel voer je een te dikke hond?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MartjehMartjeh

honden foto van Martjeh

Hoi!

 

Mijn hond is naar mijn idee veel te dik.

Hij lijkt nogal uit verhouding, klein, smal koppie op een vrij vors lichaam..

Hij was volgens de stichting 16 kilo bij aankomst in Nederland, ik heb hem vorige week gewogen en hij zit nu al op 17,9 kilo?!

En toch heb ik niet het idee dat ik hem teveel voer. hij krijgt ook genoeg beweging. Hoe kan het dan dat 'ie zwaarder lijkt te worden in plaats van dunner??

 

Ik voer hem de hoeveelheid voor een hond van 15 kilo. en dat lijkt me ook nog aan de zware kant voor deze hond, maar daar het een kruising is, heb ik geen idee wat zijn ideale gewicht zou zijn.

 

Of kan ik beter even langs de dierenarts? kijken of er niet een medisch probleem achter zit?

Ter illustratie even een paar foto's. Wat denken jullie?

Veel te dik, of valt het mee?

518457.jpg

518374.jpg

honden page profiel Tiffani & Pepper Tiffani & Pepper

honden foto van Tiffani & Pepper

Zoveel aankomen is niet goed, ik vind hem wel te dik.

 

Er kan denk ik wel 2 kilo af, kijk dan even hoe hij eruit ziet en pas dan eventueel het voer nog aan als dit nodig is.

 

De richtlijnen op een verpakking blijven richtlijnen, mijn hond eet volgens de richtlijnen ook te weinig voer voor zijn gewicht maar hij doet het er goed op en blijft mooi op gewicht, elke hond is weer anders.

 

Haal eens 10% van wat je nu geeft eraf en kijk hoe het gaat, blijft hij aankomen nog wat eraf. Misschien geef je ook wel heel vet voer, dan is switchen van voer misschien ook een oplossing. Als je hond honger lijkt te hebben kun je nog boontjes erbij geven, dit vult maar zet niet aan.

 

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

Toch minder geven, en op 'gevoel' - dus voelen of je de ribben makkelijk voelt en kijken naar de lijn van de buik en of je van bovenaf nog een beetje iets van een middel ziet. De hoeveelheden die door fabrikanten worden voorgeschreven, zijn maar richtlijnen. Per hond kan het enorm schelen wat ze nodig hebben. Ik heb zelf twee honden die echt heel verschillende behoeftes hebben, een van 15 kilo die 400-500 gr vlees per dag nodig heeft, en een van 18 kilo die genoeg heeft aan 200 gr... zo zie je maar.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Wat voor voer geef je de hond?

 

Kijk eens bij de action in het huisdieren vak. Daar hebben ze als het goed is, ook voerballen liggen. Daar de brokjes in doen en je hond is in beweging om z'n voer te krijgen.

 

Verder, genoeg beweging. Wandelen, zwemmen enz. Bouw dit wel rustig op. Niet ineens een uur wandelen als de hond dit niet kent. 

honden page profiel MartjehMartjeh

honden foto van Martjeh

Bedankt voor de reacties!

 

Ik gaf de voorgaande honden ook 'op het oog', en dat ging altijd prima. Maar ik ben een super actieve herder kruising gewend die rustig een kilo vlees per dag kon verwerken zonder er een gram van aan te komen.

Ik moet dus sowieso erg omschakelen naar de mini porties die Fernando eet in vergelijking tot de herder.

 

Ik zal eens kritisch kijken naar het voer dat ie nu krijgt, en dan wellicht overstappen naar een betere optie.

Ik zat aan Energique te denken, maar heb dat eens uitgerekend en hij zou voor een gewicht van 15 kilo maar 3 van die driehoekjes per dag 'mogen'. Dat lijkt zo weiniginnocent

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Wat zijn drie driehoekjes dan? Hoeveel gram is dat?

 

Als het te weinig is, merk je dat vast wel aan de hond. 

 

Hier krijgt Puck door de dag heen ook nog wat te kauwen, runderoor, hertenoor liggen er altijd en daarnaast nog een konijnenoortje en de nodige snoepjes. 

honden page profiel MartjehMartjeh

honden foto van Martjeh

@Ruby88: Hij krijgt nu Briantos brokken. Qua beweging zitten we momenteel op zo'n anderhalf/twee uren per dag verdeeld over 3 of 4 wandelingen. En dat kan ie voor mijn gevoel prima aan. Hij mist trouwens de teentjes aan 1 van z'n achterpoten waardoor 'ie dus niet altijd even stabiel staat en ook niet gewoon op 4 poten kan lopen vanwege het hoogteverschil.

Ik merk wel aan hem dat als we eens een dagje minder bewegen hij ook wat stijf word, dus zoveel mogelijk in beweging houden lijkt mij goed?

 

Toevoeging: die driehoekjes zijn uit mijn hoofd dacht ik 100 gram per driehoekje. dus dan kom je op 300 gram voer per dag.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Ik denk dat je qua beweging wel aardig goed zit. Teveel is natuurlijk ook niet goed. 

 

honden page profiel MartjehMartjeh

honden foto van Martjeh

Nee precies, ik wil hem ook niet overbelasten. Hij gelooft niet in zwemmen trouwens. hij is meer van het tot aan je buik in het water en er dan snel weer uit ;)

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Hoi Martjeh,  het lijkt of Fernando op de eerste foto op een rol WC papier ligt te kauwen?

Het is (meestal) makkelijker een hond aan te laten komen dan af te laten vallen.... Je weet natuurlijk niet of hij inderdaad op jouw weegschaal ook 16 kg woog.  De hoeveelheden die op de zak voer staan zijn richtlijnen, meestal is dat aan de wat ruime kant. Probeer hem consequent een tijd lang minder te geven - door secuur af te wegen of een maatbeker te gebruiken. Als hij dan niet aangeeft honger te hebben is dat uiteraard prima.

Als je naar de dierenarts gaat krijg je ongetwijfeld duur 'dieetvoer', dus ik zou het eerst zelf een tijdje proberen.

 

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Afbeeldingsresultaat voor is mijn hond te zwaar

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Daar mag inderdaad wel wat van af.

Ik vond het vroeger lastig, bij de dierenarts en op internet zie je mooie plaatjes, maar allemaal van kortharige honden. Al dat haar, dat vertekent het beeld, toch? Dacht ik tenminste, tot ik bij de dierenarts stond met een hond die al een maand slecht at en de da zei 'tja, ik denk dat ze gewoon geen honger heeft...'

 

Oeps, toch maar minder voeren dan! Nu is ze mooi op gewicht, zelf zie ik haar zelfs graag nog ietsje smaller maar dat vindt mijn vriend té.

 

518460.jpg

(Ze kijkt een beetje bescheten want ze snapte niet waarom ze zo moest blijven staan)

518462.jpg

 

Ook aan de ribben kun je het voelen maar het is dan wel handig om je vingers even een referentiekader te leren. Bekijk op straat of je een hond dik of mooi op gewicht vindt (te dun is vrijwel onmogelijk te vinden). En vraag dan aan de baasjes of je even mag voelen.

 

Ik denk dat 300 gram Energique (dat is vers vlees, toch?) best kan kloppen voor een hond van 15 kg hoor. Ziva weegt 25 en krijgt 500 gram vlees per dag.

 

Als je de porties klein vindt, kun je er altijd boontjes (zonder zout gekookt) of water bij doen. Dan zit je hond toch iets voller.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Een wandeling extra, en dan flink de pas er inzetten, een half uurtje....buiten de andere uitlaten beurten die je al deed, dan minderen met de voeding, desnoods met wat prinsessen bonen er doorheen, om de honger draaglijk te maken, zelf verse bonen koken zonder zout, ...........en geef tussendoortjes een pensstaafje en meer niet, kauw behoefte kan je geven zoals een nylabone....kan die toch kauwen .... 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Mijn honden wegen ieder 75 kilo, en krijgen ieder een kilo vlees per dag, meer niet, best weinig, gedroogde snack een per dag, vis, of pensstaaf, dat is alles, het is ook een gewenning....

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Dat pootje zonder teentjes zou ik wel goed in de gaten houden of dat niet gaat infecteren. Eventueel een schoentje of zoiets geven. Of zelfs een prothese (laten) maken, dan is ook meteen het hoogteverschil weggewerkt, dat loopt misschien ook wel makkelijker voor hem.

 

Prothese maken kan tegenwoordig best makkelijk met een 3D printer, je zou even moeten zoeken maar er is vast iemand die dat voor je kan doen!

honden page profiel MartjehMartjeh

honden foto van Martjeh

" Hoi Martjeh,  het lijkt of Fernando op de eerste foto op een rol WC papier ligt te kauwen?
   "

Hoi!

Ja dat klopt, uiteraard mag dat niet en is dat niet iets wat hij doorgaans doet, niet mijn beste opvoedmoment. Ik vond het grappig omdat 'ie helemaal trots met zijn gejatte vondst aan kwam scharrelen. oeps.

Hij was er toen net een paar weken en nog niet op de hoogte van de regels. Inmiddels vordert z'n opvoeding aardig en laat ie wc-papier en vuilnisbakken etc wel met rust en kauwt 'ie alleen nog op dingen die hem gegeven worden :)

 

Wat betreft de dierenarts daar heb je wel een punt. zit ik straks met een zak duur voer terwijl ik het zelf ook wel uit kan vogelen met wat hulp van jullie ;)

 

@Vera: ten eerste, wat een mooie hond!!

Energique is inderdaad vlees. Van die ingevroren driehoekjes. Boontjes er bij is wel een goed idee, hij lijkt altijd honger te hebben.. Ik moet het nog meemaken dat 'ie voer weigert..

honden page profiel MartjehMartjeh

honden foto van Martjeh

@Willemijn. sorry, had over jouw reactie heen gelezen. 75 kilo! zo dan! Wel prachtige honden trouwenshp-heart

We gaan inderdaad maar eens aan de Energique en boontjes. En flink laten lopen. kijken of dat verschil maakt over de komende weken/maanden?

 

Iedereen bedankt voor de tips!!

honden page profiel MaartMaart 3 doggies

honden foto van Maart

Ik zou met de flink laten lopen wel voorzichtig zijn.  Door de handicap krijgen zijn gewrichten al meer te verduren,  daar dan nog eens wat extra kg te veel op (3 kg is voor zo'n hond best veel.  Dat is 20%,  reken zelf maar eens bij je eigen gewicht 20 % te veel en bedenk dan eens hoe je je zou voelen als ze je flink zouden laten sporten...) 

 

Ik zou er ook eens een bloedafname tegenaan gooien.  Medisch toch ook even laten checken. 

 

300 gram is ook nog veel te veel.  Als je even 1,5% van 14 kg rekent (lijkt me redelijk van gewicht)  kom je op 210 gram per dag uit.  

honden page profiel MartjehMartjeh

honden foto van Martjeh

Hm, ja.. heb je ook wel weer een punt.

Dat zal voor de gewrichten wellicht weer te veel van het goede zijn ivm zijn handicap.

Ik moet daar wat een balans in zien te vinden denk ik, voorkomen dat ie stijf word door te weinig beweging, en voorkomen dat ie overbelast word door te veel..

 

Ik ga volgende week wel even langs de DA. Kijken wat die er van vind.

Ik bedank alleen vriendelijk voor de dure zak dieetvoer. Dat kan altijd nog als bovenstaande voertips niet werken.

honden page profiel MaartMaart 3 doggies

honden foto van Maart

Tuurlijk,  ik zou het ook even eerst anders proberen hoor! 

En indien nodig bestaan er ook prima Light brokken die je gewoon online kunt bestellen 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Wel aan de dikke kant, het is geen zwangere teef? Toen mijn vorige  hond te dik was woog ik iedere dag zijn eten af. Dagelijkse portie in een bakje, meer kreeg hij niet, die dag.. Dus ook ev. Kluifjes ed. er bij doen.Iedere week 10 gram minder, dus week 1 minus 10 gram, week twee, minus 20 gram tot ik aan de weegschaal merkte dat hij afviel. Op die hoeveelheid gehouden tot gewenste gewicht bereikt was. Dan op gewicht houden. Mijn hond hoorde ook 15 kilo te zijn en was 16,5. 10 gram per dag is niet veel, ik voerde brokken.  10 gram mist een hond niet en het werkte echt. Rest van zijn leven keurig op gewicht.

Maar je kan voor alle zekerheid even dierenarts raadplegen. Bv.  traagwerkende schildklier geeft overgewicht, maar ook andere klachten als oa sloomheid en kouwelijkheid.

Kan je geIjk advies vragen over het pootje en hoeveel beweging en de stijfheid

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

waarom moesten die teentjes er af is dat bekend?

 

het idee van een prothese lijkt me goed, mits het mogelijk is natuurlijk. Als hij nu al wat stijfjes overkomt zou ik een dierenarts die verstand heeft van voer raadplegen omdat het belangrijk is dat hij alle voedingsstoffen binnen gaat krijgen niet alleen voor zijn botten, gewrichten en spieren. Maar ook omdat zoals al aangegeven is  stress van de herplaatsing, de nieuwe omgeving (en dus ook nieuwe bacterieen, virussen, pollen e.d.) toch heel wat vergt van het immuunsysteem, wat dus op volle kracht moet kunnen werken. Tannetje Koning bijvoorbeeld heeft hiervoor gestudeerd maar er zijn vast ook andere dierenartsen.

 

Ook zou vanwege zijn handicap een bezoek aan een kliniek als bijv. kreupel dier of een gediplomeerd veterinair chiropracter in mijn ogen zinvol zijn om te kijken of er sprake is van slijtage, scheefstand e.d. 

 

 

Een orthopaedisch bed is ook fijn voor zulke honden.

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

Ik zou geen energique of kivo geven dat zijn kvv's die flink aanzetten.

Raw4dogs,carnibest,,farmfoodfresh af en toe zelfs die gewone rodi tussendoor. of een bakje smuldier...het is geen grote hond.

Mijn hond werd toen hij nog jong en heel erg actief was te dik van energique,minder geven had hij honger.

 

Hou je om te beginnen aan de aanbevolen richtlijnen voor oudere niet actieve honden,gegarandeerd dat de hond afvalt.

Het hoeft niet te snel,en ze moeten ook geen honger hebben.

Dat moet je geleidelijk doen.

honden page profiel MartjehMartjeh

honden foto van Martjeh

" Wel aan de dikke kant, het is geen zwangere teef? .
  "

Hahaha, nee het is echt een reu ;)

 

honden page profiel MartjehMartjeh

honden foto van Martjeh

" waarom moesten die teentjes er af is dat bekend?
 
het idee van een prothese lijkt me goed, mits het mogelijk is natuurlijk. Als hij nu al wat stijfjes overkomt zou ik een dierenarts die verstand heeft van voer raadplegen omdat het belangrijk is dat hij alle voedingsstoffen binnen gaat krijgen niet alleen voor zijn botten, gewrichten en spieren. Maar ook omdat zoals al aangegeven is  stress van de herplaatsing, de nieuwe omgeving (en dus ook nieuwe bacterieen, virussen, pollen e.d.) toch heel wat vergt van het immuunsysteem, wat dus op volle kracht moet kunnen werken. Tannetje Koning bijvoorbeeld heeft hiervoor gestudeerd maar er zijn vast ook andere dierenartsen.
 
Ook zou vanwege zijn handicap een bezoek aan een kliniek als bijv. kreupel dier of een gediplomeerd veterinair chiropracter in mijn ogen zinvol zijn om te kijken of er sprake is van slijtage, scheefstand e.d. 
 
 
Een orthopaedisch bed is ook fijn voor zulke honden. "

Nee, niks over bekend. Hij was die teentjes al kwijt voordat hij in het asiel kwam, anders hadden ze daar wel meer informatie over neem ik aan?

Geen idee dus hoe dat gebeurd is, of ie zonder die teentjes geboren is of dat ze er later af gegaan zijn..

Ik ga eerst wel even langs mijn vaste dierenarts. Kijken wat die er van zegt.

Orthopedisch bed is inderdaad een goeie!

 

 

@Monique: Bedankt voor je voertips! Ik ben zelf niet zo weg van smuldier, maar zal de andere opties die je noemt even bekijken!

 

Iedereen weer bedankt!

honden foto van Danielle, Kyra*Kaylin*, Djaira en Djaidey

Ik voer mijn oudste australian shepherd kvv van lotgering, zij weegt tussen de 20 en 21 kilo, en krijgt 320 gram per dag, dan vindt ik 3 keer 100 gram, waar jij het over had niet echt heel weinig, voor een hond tussen de 17 en 18 kilo.

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

" Nee, niks over bekend. Hij was die teentjes al kwijt voordat hij in het asiel kwam, anders hadden ze daar wel meer informatie over neem ik aan?
Geen idee dus hoe dat gebeurd is, of ie zonder die teentjes geboren is of dat ze er later af gegaan zijn..
Ik ga eerst wel even langs mijn vaste dierenarts. Kijken wat die er van zegt.
Orthopedisch bed is inderdaad een goeie!
 
 
@Monique: Bedankt voor je voertips! Ik ben zelf niet zo weg van smuldier, maar zal de andere opties die je noemt even bekijken!
 
Iedereen weer bedankt! "

Smuldier heeft net twee nieuwe smaken gelanceerd, pakjes met kinky kleurtjes. Die zijn wel met bot erin.

Zalm-kip-rund compleet  Eend-rund compleet

Ik kwam ze gisteren bij AH tegen...

Op de AH-site staat bij die laatste:

Ingrediënten

Ingrediënten: Eendenvlees en bevleesd eendkarkas (45%), rundvlees (34%), runderorganen (13%), groenten (wortel, andijvie), vitamines en mineralen.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Je hond kan niet voldoende en goed bewegen en is daardoor ook dikker.

Wat de missende teentjes betreft raad ik je aan advies in te winnen bij specialisten in hulpmiddelen voor huisdieren; zoals:

https://www.kamerdierenorthopedie.nl Purmerend en Goes

http://www.petorthopedics.be/NL/ Deurne/Antwerpen

honden page profiel MartjehMartjeh

honden foto van Martjeh

" Je hond kan niet voldoende en goed bewegen en is daardoor ook dikker.
Wat de missende teentjes betreft raad ik je aan advies in te winnen bij specialisten in hulpmiddelen voor huisdieren; zoals:
https://www.kamerdierenorthopedie.nl Purmerend en Goes
http://www.petorthopedics.be/NL/ Deurne/Antwerpen "

Hij kan alleen niet 'normaal' lopen. als ie begint te rennen zie je er niks aan.

https://youtu.be/y23HkpB4T-g

Dus voldoende bewegen kan wel zolang het rennend is.

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

Wat een leuk hondje! Inderdaad zoals je zelf aangeeft vind ik hem ook wel behoorlijk dik, zou ik zeker mee aan de slag gaan.

Ik weet dat mijn dierenarts een gratis gewichtsspreekuur heeft met de assistent. Het is dus geen medisch onderzoek maar meer een weegmoment, gekoppeld aan een voedingsadvies. Naar mijn idee is dit niet om voer aan te smeren (doen ze geloof ik eerder bij medische dingen) maar echt om samen met de eigenaar te kijken hoe het verbetert kan worden. Misschien kan je daar bij jouw dierenarts ook eens naar informeren, geen idee of dat gebruikelijk is... 

 

Mocht je dierenarts je trouwens wel voer aan gaan smeren waar je niet achter staat kan je dat ook gewoon zeggen natuurlijk, hij zal het je niet verplichten lijkt mewink

 

Als de hond op verschillende weegschalen is gewogen hoeft dit niet helemaal te kloppen. Had ik laatst namelijk ook, was ik eindelijk tevreden over het gewicht van mijn hondje (ze is snel te dun), kwam ik bij de spoeddierenarts en was ze volgens de weegschaal 2 kilo afgevallen. Dit verschil klopte niet, het is een hond van rond de 9 kilo dus dat verschil had ik echt wel opgemerkt. Eerder bij weer een andere dierenarts zat er ook een klein verschil in. Het ijken van zo'n ding zal wel ingewikkeld zijn ofzo... Dus het zou best kunnen dat het gewicht van de stichting/de andere weegschaal niet helemaal klopt waardoor je misschien gewoon op de goede weg bent. Misschien ook niet natuurlijk dus ik zou zeker (bijvoorbeeld elke 2 weken even wegen, dat is sowieso gratis bij elke dierenarts).

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^