Knoop doorgehakt, aanraders - KVV?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel RokusanuuRokusanuu

honden foto van Rokusanuu

Hallo,

 

Na wikken en wegen hebben we toch de knoop doorgehakt en besloten om op KVV over te stappen voor onze Golden.

 

Nu heb ik geen ervaring met de merken, ik heb op Voerwijzer wel heel veel info gelezen, maar ik kom er niet volledig aan uit aan de hoeveelheid % van bestandsdelen ze nodig hebben met KVV (ik last iets van vetgehalte tussen de 10% en 15%, spiervlees rond de 45%). Welke merken raden jullie ons aan die compleet zijn, met goede ervaringen?

 

En ik neem aan dat je de eerste maanden iets meer geld in moet steken om te starten daar het best is om 4 verschillende diersoorten te geven per maand, 1x in de week een vette vis en een eitje, klopt dit? Niet dat we op een centje meer of minder kijken (aangezien ze nu brokken krijgt van 45€ en maandelijkse DA bezoek die tussen de 30 en 100 euro kost), maar zodat we een idee krijgen over budget, kan ik eventueel misschien de katten ook overzetten op KVV.

 

Onze Golden is net 1 jaar oud en weegt 28kg, in het weekend actiever dan in de week, is een gesteriliseerde teef. Klopt het dat ze dan ongeveer tussen de 500 en 560 gram per dag nodig heeft aan KVV, dus rond de 15kg/17kg aan KVV per maand? Ik twijfel met dat ze meer in categorie halfvolwassen valt dan volwassen..

 

Alvast bedankt!

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Hoi!

Leuk dat je kvv gaat geven!

Qua merken heb ik niet veel ervaring. Lees hier een paar topics door en dan zie je vanzelf de merken die vaker genoemd worden. Het vet- en spiervlees percentage dat je noemt klinkt prima. Let er verder op dat de kvv niet teveel orgaan bevat (maximaal 10-15 procent) en dan bij voorkeur lever, hart en nier. Hiervoor loont het zeer om eens te kijken op barfplaats, een site met forum waar ontzettend veel informatie te vinden is over het voeren van KVV en BARF (zelf samen stellen van vlees, bot en orgaan).

 

Wat hoeveelheid betreft: Ziva, gesteriliseerde teef, 25 kg, ook in het weekend actiever dan door de week, eet 500 gram kvv per dag.

Als leidraad kun je nu aanhouden: 2 keer zo veel kvv dan ze nu aan brokken krijgt. Dus geef je 300 gram brok per dag, begin dan met 600 gram kvv per dag. Dit omdat kvv ongeveer 50% vocht is. Dus aan droge stof hou je dan ongeveer hetzelfde over.

 

Voor de rest zul je best een tijdje aan het uitzoeken zijn.

Wordt je hond dunner, voer haar dan iets meer. Wordt ze dikker, dan minder.

Kijk naar de ontlasting van je hond. Als die erg hard is (en dan vaak ook lichtgekleurd), dan zit er te veel bot in de kvv. Dat kan per diersoort verschillen. Ik heb begrepen dat konijn bij veel honden harde ontlasting geeft en zie dat bij Ziva ook terug.

Daarom krijgt ze bij konijn (3 keer per twee weken) een eitje erbij. 

 

In principe is bij kvv de basis om, zoals je zegt, ten minste vier verschillende diersoorten te voeren waarvan één vette vis (meeste mensen doen één visdag per week omdat sommige soorten vis een stof bevatten die niet goed is als je hond er te veel van krijgt, lijst is te vinden op barfplaats). Verder natuurlijk zorgen dat je niet 4 dagen per week hetzelfde voert en dan in drie dagen tijd de andere drie diersoorten. Het moet een beetje verdeeld zijn. Ik geef Ziva zo'n 6 of 7 verschillende diersoorten, heb gewoon een lijstje wat er per twee weken gekocht moet worden en dat gaat dan devriezer in. Zonder er verder naar te kijken wat er wanneer gevoerd wordt, krijgt ze iedere dag een worst en na twee weken halen we opnieuw. Het duurde een half jaartje voor we dit schema hadden maar nu kost het nauwelijks tijd.  Ik heb het zo uitgerekend dat geen enkele diersoort meer dan 25% van het totaal uit maakt.

Naast de vier diersoorten wordt 1 keer pens per week aangeraden.

 

Het vlees is de basis. Daarnaast kun je ei, groenten, olie en andere supplementen geven maar dat is allemaal niet essentieel. Ik zou eerst zorgen dat je een ritme hebt gevonden in de soorten en hoeveelheid vlees. Dan naar je hond kijken of ze meer nodig heeft of dat je zelf graag nog wat extra geeft.

 

Ziva heeft een tijdje groenten erbij gekregen maar die laat ik nu weg omdat het best een hoop werk gaf. Wel krijgt ze dus regelmatig een eitje erbij en altijd wat zalmolie omdat ze een droge, schilferige huid kreeg.

 

Zo, heel verhaal, hoop dat je er wat aan hebt!

 

O ja, wat ik nog bedacht: krijgt je hond dunne ontlasting (niet in het begin door wisselen van voeding, maar na een tijdje of bij een specifieke soort kvv), dan kan het zijn dat daar te veel orgaan of te weinig bot in zit. 

Speel een beetje met de diersoorten, hoeveelheid, merken die je je hond geeft. Variatie is goed, maar je hond moet het wel lekker vinden. Pin je niet vast op het merk dat op papier het beste is.

 

En nog een tip: voer één of twee diersoorten niet (ook niet in snoepjes of zo). Mocht je hond ooit ergens allergisch voor lijken te zijn, dan is de makkelijkste manier om daar achter te komen door een diersoort te gaan geven die je hond nog nooit gehad heeft. Daar kan je hond namelijk nog geen allergie voor opgebouwd hebben. Ziva heeft bijvoorbeeld nog nooit geit of paard gehad.

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

O en budget: ik voer merkloos, dus vrij goedkoop maar ook niet de beste kwaliteit. Ben aan het vlees zelf zo'n 40 euro per maand kwijt. 

Toen ik nog groenten voerde (100 gram per dag) was ik daar een tientje per maand aan kwijt.

 

Als je meerdere goede merken wil voeren maar toch de kosten een beetje laag wil houden, kun je varieren tussen goed (en duurder) en kwalitatief wat minder maar goedkoper.

honden page profiel 3 muisjes3 muisjes

honden foto van 3 muisjes

Hoi, 

 

Als jullie een complete KVV gaan geven is het niet perse nodig om diersoorten af te wisselen. Alle benodigde vitaminen en mineralen die een hond namelijk nodig heeft, zit dan in 1 smaak allemaal al toegevoegd. Zelf wissel ik echter wel nog steeds af, gewoon omdat ik dat leuk vind voor mijn honden. Als een KVV compleet is staat er bij de samenstelling ook altijd dat er vitaminen en mineralen zijn toegevoegd. 

 

Er zijn ook mensen die KVV voeren die niet compleet is, en dan voeren ze inderdaad op zijn minst 5 diersoorten omdat het dan wel compleet zou zijn. Persoonlijk heb ik daar echter weinig vertrouwen in, gezien dat nooit is aangetoond, dus dat durf ik zelf niet te doen met mijn honden. Maar andere mensen zijn uiteraard vrij om dat wel te doen. Ik heb het nu puur over wat ik voer.

 

Ik geef zelf Barfmenu, Raw4dogs en Carnibest. Dit zijn allemaal merken die compleet zijn en ook van goede kwaliteit. 

 

Een goede kwaliteit merk vinden is wel belangrijk. Je hoort tegenwoordig steeds meer dingen die bovenwater komen die héél schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van je hond. Laatst nog kwam naar boven dat er bij meerdere merken een hoog gehalte schildklierhormoon in het vlees zit. Ik persoonlijk maak dan ook de keuze om toch voor de ook wat "duurdere" merken te gaan die zich in elk geval al hebben bewezen op gebied van kwaliteit. Dat voelt mij toch het fijnste voor mijn honden.  

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

Ik heb een 15tal merken in de vriezer zitten.  Goedkope en duurdere.

ik zou sowieso meerdere merken geven, zit je zeker goed mee, wat te veel of te weinig in het ene zit, compenseert het andere dan wel.  Als je dan nog wat diverse diersoorten neemt, kan het helemaal niet meer stuk.

 

Je merkt al doende dan wel wat je wel en niet wil voeren.  Is idem met brokken, wat de ene super vindt, vindt een ander dan weer minder etc.

honden page profiel  Gero  † & Lara Gero † & Lara

honden foto van  Gero  † & Lara

Ik gaf mijn hond (Duitse herder van 2 jaar), ze weegt ongeveer 30 kg,altijd 500 gram per dag, ik vond haar best wel een beetje slank, kreeg ook op de training opmerkingen daarover.

sinds een paar maanden op gevoerd naar een 1 kg per dag ( 30 gram/kg= 900 gram), het is best wel een duur grapje, Ik geef haar Carnibest, kost toch ruim 6 euro per kg X 30 dagen is toch 180, 00 euro per maand.

Ik heb het er wel voor over.

Carnibest kwam goed uit de bus tijdens de discussie over KVV

 

honden page profiel Wilma en DobbyWilma en Dobby

honden foto van Wilma en Dobby

Ik geef Dobby tegenwoordig Daily Meat.

 

Vroeger gaf ik Lotgering, maar dat was wel heel vet. En bovendien niet altijd hygiënisch bezorgd, al kan dat tegenwoordig veranderd zijn.
Ik heb ook Duck, Tammenga, Shaweca en Kiezebrink gegeven.

Daarvan was Shaweca op een gegeven moment niet meer leverbaar. Kiezebrink vond ik teveel werk worden, met een botmix en een vleesmix door elkaar mixen.

honden page profiel Marjolein & Toby Marjolein & Toby

honden foto van Marjolein & Toby

Ik voer enkel Carnibest, wel alle smaken. Ik wisselde eerst ook tussen verschillende merken, maar omdat de ontlasting van mijn hond ook enorm wisselde, nu op 1 merk waar hij het hardstikke goed op doet. Carnibest is een complete kvv.

KB RAW vind ik ook kwalitatief goede en betaalbare kvv, alleen mijn hond doet het er jammer genoeg niet goed op. Ook niet op Darf, ook een goede kvv.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Ik voer paar merken:

natural petfood (wat goedkoper)

alaska 

carnibest 

KB

BARFmenu 

En de vis van raw4dogs

ik wissel dus merken en diersoorten af. 

 

Op voerwijzer.com kan je merken vergelijken. 

 

Ik voer hier vooral op oog. Toen ze 1 jaar waren voerde ik wat meer. Udhai weegt 6,8 kilo en krijg 180 per dag. O'die weegt kleine 10 kilo en krijgt 260 gr per dag. Ik betaal +- 60€ per maand 

honden page profiel RokusanuuRokusanuu

honden foto van Rokusanuu

Bedankt allemaal voor de reacties met informatie en tips! Ik zit vooral te denken hoe ik, indien ik niet complete KVV zou geven, best een schema opmaak met die verschillende diersoorten. 

Zal inderdaad een beetje zoeken worden in 't begin tot als ik m'n ritme gevonden heb. Maar zie het zeker zitten, jullie antwoorden hebben me nog meer gemotiveerd om vers te gaan voeren! :) 

 

honden page profiel RokusanuuRokusanuu

honden foto van Rokusanuu

" Ik gaf mijn hond (Duitse herder van 2 jaar), ze weegt ongeveer 30 kg,altijd 500 gram per dag, ik vond haar best wel een beetje slank, kreeg ook op de training opmerkingen daarover.
sinds een paar maanden op gevoerd naar een 1 kg per dag ( 30 gram/kg= 900 gram), het is best wel een duur grapje, Ik geef haar Carnibest, kost toch ruim 6 euro per kg X 30 dagen is toch 180, 00 euro per maand.
Ik heb het er wel voor over.
Carnibest kwam goed uit de bus tijdens de discussie over KVV
  "

Heb gisteren al enkele merken die hier vermeld werden berekend, en zit ook aan een gemiddelde van +/- € 134 per maand, maar zoals je zegt ga ik het er ook voor over hebben. Uiteindelijk hoe het nu gaat zit ik toch al aan bijna 200 euro kosten voor haar (voeding + dierenartskosten), maar geef dan liever dat bedrag uit aan goed eten, dat ze gezond is en nog maar 2-3 in het jaar naar DA moet. 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Even uit nieuwschierigheid: waar heeft je hond last van, dat die zi vaak naar de da moet en je vers gaat voeren om het op te lossen?

honden page profiel RokusanuuRokusanuu

honden foto van Rokusanuu

" Even uit nieuwschierigheid: waar heeft je hond last van, dat die zi vaak naar de da moet en je vers gaat voeren om het op te lossen? "

Wel, voor haar eerste jaar heeft ze toch al veel gehad, ze komt van bij een erkende fokster maar we zullen gewoon pech gehad hebben.

 

Maar ze heeft dus al giardia gehad, kennelhoest (ook al was ze gevaccineerd), toen ze klein was heeft ze ook eens Coronavirus opgelopen op een hondenschool, een overgroei van de bacterie Clostridia al tweemaals dat ze enkele dagen echt ziek was, bacterie en giste in haar oren, en gevoelige darmen. Ze krabt haar eigen ook regelmatig en in haar poten bijten van de jeuk, en ze begint zo beetje korstjes te krijgen aan haar lies.

 

Ze heeft dus al redelijk wat medicatie, AB en supplementen gehad in amper 10 maanden... heb zelfs een notitieboekje met haar dagboek gemaakt, een lijstje met alle medicatie die ze al heeft gehad en ook de ziektes en dergelijke... 

 

We geven ze momenteel Eukanuba Lam & Rijst omdat dit de enige brok is waar ze het eigenlijk beste op doet qua maag/darmen en vaste drolletjes, maar daarom willen we op vers overstappen, voor haar afweer en immuunsysteem op te krikken, haar darmflora op peil te houden en voor haar huid, voor haar eigen welzijn. 

 

 

honden page profiel RokusanuuRokusanuu

honden foto van Rokusanuu

 

 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Zo, dat is al heel wat ja! Hopelijk gaat het verse voer dan helpen.

honden page profiel 3 muisjes3 muisjes

honden foto van 3 muisjes

Het is maar een waarschuwing hoor, maar ik zou er niet van uit gaan dat vers vlees ineens wonderen gaat verrichten. 

 

Gezond eten is een goede basis, maar als je ziekteverwekkers binnen krijgt dan zullen die nog steeds hun slag slaan. Ze zal niet opeens imuun worden voor alles, de kans blijft altijd dat ze nog wat oploopt. Dat is puur pech of geluk hebben. 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" Het is maar een waarschuwing hoor, maar ik zou er niet van uit gaan dat vers vlees ineens wonderen gaat verrichten. 
 
Gezond eten is een goede basis, maar als je ziekteverwekkers binnen krijgt dan zullen die nog steeds hun slag slaan. Ze zal niet opeens imuun worden voor alles, de kans blijft altijd dat ze nog wat oploopt. Dat is puur pech of geluk hebben.  "

Ik wilde eigenlijk hetzelfde zeggen. Is een goede basis maar gaat geen wonderen verrichten al hoop ik natuurlijk dat het beter zal gaan. 

honden foto van Mila en de hondjes Kaylo & Tika

Precies wat Anouk zegt. Vers vlees is geen wonder middel en niet voor elke hond geschikt. 

 

Zelf voer ik carnibest, raw4dogs, energique, af en toe kiezebrink en tinlo. Ik geloof ook niet zo in de theorie dat je met 5 verschillende diersoorten compleet voert, er is daar namelijk helemaal geen betrouwbaar onderzoek naar gedaan. Ik voer dus grotendeels compleet door premixen en af en toe een enkelvoudige rol van kiezebrink of een ander merk. Een van mijn honden krijgt in de ochtend ook gewoon nog brok. 

honden page profiel RokusanuuRokusanuu

honden foto van Rokusanuu

Neen weet ik, dat verwacht ik ook niet dat KVV alles gaat oplossen, maar zal in ieder geval beter zijn dan brokken en zal haar misschien ook wel beter helpen voor haar gezondheid. :) 

 

Had al interesse in KVV, maar de twijfel was er altijd, maar als ik dan reacties lees dat ze toch al beter in hun vel voelen door KVV en toch al iets minder gezondheidsproblemen hebben (ik verwacht natuurlijk geen mirakels), wil ik die stap echt wel zetten. 

honden page profiel Karin BakkerKarin Bakker

honden foto van Karin Bakker

" Neen weet ik, dat verwacht ik ook niet dat KVV alles gaat oplossen, maar zal in ieder geval beter zijn dan brokken en zal haar misschien ook wel beter helpen voor haar gezondheid. :-) 
 
Had al interesse in KVV, maar de twijfel was er altijd, maar als ik dan reacties lees dat ze toch al beter in hun vel voelen door KVV en toch al iets minder gezondheidsproblemen hebben (ik verwacht natuurlijk geen mirakels), wil ik die stap echt wel zetten.  "

hp-thumbsup Eukanuba, zou zeker niet geholpen hebben  met haar immuun systeem..Je zou ook eens bij een holistisch DA kunnen adviseren hoe je haar immuunsysteem zou kunnen versterken.

honden page profiel Bink_the_BernerBink_the_Berner

honden foto van Bink_the_Berner

Hoi!

 

Wij voeren Carnibest en zijn daar heel tevreden over. Het kostenplaatje is wel een ding, maar wij hebben dan ook 2 grote honden ;-)

 

Onze berner reu van 50 kilo krijgt 1200 gram per dag en ons Berner teefje van 30 kilo krijgt 750 gram per dag. We voeren wel echt op het oog, moet ik zeggen. Als onze honden uit logeren gaan (bij de fokker) spelen ze echt enorm veel de hele dag en heeft de jongste niet voldoende aan 750 gram.

 

Wij gaan de komende weken ook wat andere merken uitproberen (raw4dogs and carnis), met name om de kosten iets te drukken. En volgende week hebben we een grote vrieskist en kopen we per 100 kilo in, scheelt ook al.

 

Onze honden doen het er overigens erg goed op! Glanzende vachten, weinig ontlasting, ze ruiken heerlijk en onze oudste is van zijn chronische oorontsteking af (nu al 1,5 jaar).

 

Succes!

honden page profiel Bink_the_BernerBink_the_Berner

honden foto van Bink_the_Berner

Lees nu je bericht over wat jullie hond al allemaal heeft moeten doorstaan! Ik blijf het hier verkondingen, maar....wij hebben ook zo'n pechvogel en met behulp van een klassiek homeopaat (in Apeldoorn) is hij klachten vrij middels een lymfedrainage kuur en de overstap naar Carnibest....mocht je interesse hebben in de gegevens...laat maar weten!

 

Jaren hebben wij gedokterd bij onze reguliere DA en bij haar was hij met 3 weken van alles af. Nooit meer antibiotica gehad of andere medicatie.

 

Succes! Hoop dat de overstap op KVV je bevalt. Heb je ook een Via Natura winkel in de buurt? Wij zijn daar destijds goed geholpen qua advies, hond mag ook gewoon mee. 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

wat goed dat je een dagboekje bijhoudt, dat geeft vast veel inzicht

 

Wat mij het belangrijkst lijkt is dat het voer van goede kwaliteit is,wat voor mij betekend in elk geval biologisch voer. Want voor een goede gezondheid zal dat toch een heel belangrijke basis zijn: de kwaliteit van het voer. Vers of geen vers.

En dan zou ik naast de kvv langzaam aan ook gaan uitbreiden met verse groentenmoes, stukjes fruit, eens wat boekweit, rijst, een eitje e.d. Alles natuurlijk ook in biokwaliteit.

 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Is al een wat ouder topic!

 

Ik ben wel erg benieuwd hoe het nu gaat?

Volgende forumvraag: Iets afvallen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^