Puberteit/loopsheid? (blaffen)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel NaaltjeNaaltje

honden foto van Naaltje

Hallo,

Ik heb een aantal vraagjes met betrekking tot onze hond. Wij hebben een labradoodle teefje van 10 maanden (genaamd Nala). Ze zit dus midden in haar puberfase en, na wat onderzoek op internet, blijkt dat ze ook in een angstfase zit. Aangezien zij ons eerste hondje is, hebben wij een aantal vraagjes over bepaalde dingen die wij beter of anders kunnen doen.

Nala is een onwijs leuke hond, heel enthousiast en sociaal naar zowel mensen als alle soorten dieren. Maar zij is ook een vrij angstige hond, tegenwoordig beduidend meer dan voorheen. Zij blaft al snel om opvallende/nieuwe geluiden, bij de deurbel en bij nieuwe mensen in huis. Daarnaast blaft ze ook als aandacht wilt. Maar daar gaan wij tegenwoordig niet meer op in, wat gelukkig ook helpt en ze er al snel mee stopt. Ik zeg tegenwoordig, aangezien wij een aantal maanden terug een klacht hebben gehad van de buren over haar geblaf. Wij wilden daar direct wat aan doen, waardoor wij haar verbaal gingen corrigeren met een 'nee', tevens hebben wij hulp ingeroepen van een gedragstherapeut, hebben wijt evens tips gevraagd aan een kennis die altijd honden heeft gehad en zijn wij na het behalen van de puppycursus doorgegaan met de gedragscursussen. Echter bleek na verloop van tijd dat het blaffen door het geven van negatieve aandacht niet afnam, maar toenam en dat zij steeds vaker ging blaffen om aandacht. Niet heel lang geleden kregen wij weer een klacht van de buren aangezien zij vonden dat het blaffen weer toe nam. Wij hadden de eerste keer al aangegeven dat ze in haar puber periode zit en dat de loopsheid er aan zit te komen, gezien haar leeftijd en gedrag, waardoor het blaffen wellicht toe gaat nemen. Zij gaven aan dit te begrijpen en wij dachten dat het goed zat. Maar aangezien zij nu weer klagen, weten wij niet goed wat we nog kunnen doen. Zij hebben namelijk aangegeven op de korte termijn een oplossing te willen zien. Zoals eerder genoemd helpt het om geen (negatieve) aandacht te geven. Ze blaft tevens niet lang om onbekende dingen. Het maximale dat ze achter elkaar blaft is 2 minuten, en dat is eerder uitzondering dan regel. Al begrijp ik wel dat als iets je irriteert, het vaak voelt als uren.

Nu is mijn vraag of jullie wellicht tips hebben hoe wij hiermee om kunnen gaan en wat wij verder nog kunnen doen om het blaffen zo goed mogelijk te verminderen. 

Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik door de klacht van de buren erg op mijn tenen ben gaan lopen als Nala blaft. Ik wil dan dat ze zo snel mogelijk stopt, ook al grijp ik niet meer in, ik voel me op die momenten wel gestresst. Ik weet ook dat Nala mijn energie voelt en zelf ook gestresst wordt, wat natuurlijk averechts werkt. 

Tot slot wil ik melden dat Nala 4 keer per dag uitgelaten wordt. Waarvan de eerste wandeling ongeveer 30 tot 40 minuten duurt. De tweede en derde wandeling duurt minimaal een uur en maximaal 2 uur (natuurlijk niet 2x 2 uur) en tot slot de laatste wandeling van ongeveer 15 minuten tot 20 minuten. Daarnaast spelen wij ook altijd even en doen wij haar overdag altijd even in de bench om goed te slapen (zij slaapt nooit echt buiten de bench omdat ze erg snel reageert op haar omgeving, heeft iemand daar tips voor?). Zij blaft eigenlijk nooit meer vanaf 18:00 uur in de avond tot in de ochtend wanneer zij wakker wordt, dus het blaffen speelt alleen overdag (met enkele uitzonderingen daar gelaten).

 

Sorry voor het erg lange bericht, ik wilde het beeld zo duidelijk mogelijk schetsen en hoop dat iemand ons kan helpen!

honden page profiel Heleen en FreekHeleen en Freek

honden foto van Heleen en Freek

Tja, bij blaffen voor aandacht is de beste methode vaak toch negeren, en dan belonen als ze stil is. Ik snap wel dat het vervelend is als je constant het idee heb dat je buren zich zitten te ergeren..

Bij blaffen om omgevingsgeluiden zou je haar gerust kunnen stellen, bijvoorbeeld "dankjewel Nala, ik heb ook het gehoord. Dat was de vuilniswagen/een toeterende auto/een voorbijganger/etc". Voor sommige honden werkt dit goed. Het liefst ben je er bij vóórdat ze begint te blaffen ("hey! Dat is de vuilniswagen! Niks aan de hand" en dan snel een beloninkje geven). Als ze dan toch blijft blaffen kun je er voor kiezen om haar evenjes een time-out te geven in een afgezonderde ruimte. Is geen geheel positieve manier van opvoeden, maar als het blaf-gedrag eenmaal ingesleten is kan zoiets m.i. toch noodzakelijk zijn. 

 

 

Hoe is de relatie met de buren? Tenzij Nala echt 100x per dag en regelmatig 's nachts aanslaat, klinkt het een beetje alsof het zeurpieten zijn. Ik snap dat geblaf van een buurhond vervelend is maar je moet ook een beetje begrip voor elkaar kunnen opbrengen. Als de relatie goed is wil je dat natuurlijk zo houden maar voor als je toch al geen goede band hebt: ze kunnen dan wel "op korte termijn een oplossing willen zien", juridisch hebben ze geen poot om op te staan dus eigenlijk hebben ze dikke pech (maar het liefst komt er natuurlijk een goede oplossing!). Heel veel succes!

honden page profiel NaaltjeNaaltje

honden foto van Naaltje

Bedankt voor je/jullie berichtje Heleen en Freek! Wij proberen haar bij aandacht inderdaad zo goed mogelijk te negeren, wat gelukkig ook goed werkt. We gaan je tip om haar gerust te stellen zeker proberen. Nala is een erg gevoelig hondje, dus het zou heel goed kunnen dat dat effect heeft. 

 

De relatie met de buren was eigenlijk altijd goed. Nu hebben wij wel wat meer moeite met hen aangezien wij soms het idee hebben dat hun tolerantiedrempel qua geluid en activiteit vrij laag is en zij soms klagen om het klagen. Maar tegelijkertijd willen wij hen wel serieus nemen. Al is het wel heel lastig, vooral omdat wij er nu constant mee bezig zijn en we weten niet of dat juist positief werkt op het probleem. Ze blaft zeker niet 100x per dag. Ook niet lang achter elkaar. Maar soms een blafje, dan een halve minuut niks en dan weer een blafje. En dat kan ze wel ongeveer 2 minuten volhouden. Ik moet toegeven dat er dagen zijn dat zij dit vaker doet en andere dagen doet ze het nauwelijks. Vooral de laatste tijd is hier sprake van. Ook schrikt ze de laatste tijd sneller, vandaar dat wij toch wel denken dat ze in haar angstfase zit.

 

De buren hebben inderdaad geen poot om op te staan aangezien nala na 18:00 uur in de avond geen geluid maakt (ze is op een of andere manier een erg rustige avond hond) en pas rond 08:30 uur in de ochtend wakker wordt dus daarvoor ook geen geluid maakt. 

 

Nogmaals bedankt voor het berichtje, we gaan er zeker mee aan de slag.

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link

honden foto van Fresta & Link

Geen tips maar wil zeggen dat ik vind dat je goed bezig bent hoor! Niet te druk maken om de buren, je geeft al aan dat Nala een gevoelig hondje is dus zij zal dit zeker ook merken. (toch een tip haha). Succes! En ga zo door, deze fase gaat ook weer voorbij hp-thumbsup

honden page profiel NaaltjeNaaltje

honden foto van Naaltje

Haha toch bedankt voor de tip! Ik moet daar zeker rekening mee houden, alleen soms erg lastig om je gedachten en gevoelens in toom te houden undecided. En bedankt voor het algehele berichtje. Het is fijn om te horen dat we toch goed op weg zijn en dat dit een fase is. Ik kan niet wachten tot ze eindelijk loops is geweest en haar hormonen ook iets meer kalmeren.

 

Als anderen nog tips of adviezen hebben, dan hoor ik dit graag!

honden page profiel Marion T.Marion T.

honden foto van Marion T.

Ik heb een ultrasoon antiblaf apparaatje gekocht bij AliExpress. Kost amper iets en werkte al na 3x.

honden page profiel Marion T.Marion T.

honden foto van Marion T.

https://www.clicktobuy.nl/products/ultrasoon-anti-blaf-trainingsapparaat

Bij AliExpress tussen de 1 en 3 euro

honden page profiel LolaLola

" https://www.clicktobuy.nl/products/ultrasoon-anti-blaf-trainingsapparaat

Bij AliExpress tussen de 1 en 3 euro "

En ondertussen je hond bang maken, fantastisch joh! Misschien gewoon je hond opvoeden? 

 

Ik denk dat het geblaf van de hond van de TS best normaal is. Hier blaffen ze ook als de bel gaat en daarna is het ook klaar. Gelukkig geen lastige buren.. een hond is ook nog gewoon een hond. Mensen praten, honden blaffen.

honden page profiel NaaltjeNaaltje

honden foto van Naaltje

" Ik heb een ultrasoon antiblaf apparaatje gekocht bij AliExpress. Kost amper iets en werkte al na 3x. "

Wij willen liever zelf ons gedrag aanpassen zodat het blaffen van Nala minder wordt. De buurman die een klacht had over haar geblaf stelde ook voor om een blafband aan te schaffen, ik had er zelf nog nooit over gehoord. Maar na wat onderzoek over de blafband bleek dat dat een enorme stress veroorzaakt bij de hond en dat er zelfs varianten verboden zijn in NL. Wij hebben er al nooit gebruik van gemaakt, maar sindsdien zijn wij nog minder fan van apparaatjes om gedragsverandering bij de hond te bewerkstelligen. Tevens denken wij dat het probleem ligt bij onze manier van opvoeden en zeker niet bij Nala, zij is immers een hond en blaffen hoort er (zoals Lola zegt) er eenmaal bij. Het is meer dat wij het blaffen willen verminderen wegens de buren. Maar wellicht is de belangrijkste verandering die wij kunnen toepassen, het minder aantrekken van wat de buurman zegt tongue-out. Neemt niet weg dat het erg fijn is dat je mee denkt en met tips komt!

honden page profiel AizenAizen

honden foto van Aizen

Je buren klinken beetje als zeurpieten als ik lees hoe ''vaak'' ze blaft en wanneer de tijd dat ze dus niet meer blaft.

 

Ik heb zelf niet echt een blaf hond in huis, alleen bij onraad slaat die aan en dat is ook maar 3 keer blaffen en dan stel ik hem idd gerust dat die dat goed gehoord heeft en weer verder kan slapen tongue-out 

 

maar denk wel dat je zo al goed bezig bent hoor hp-thumbsup

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

Op YouTube kun je tal van filmpjes vinden over hoe je een hond kunt leren te stoppen met blaffen. Eén methode is om je hond éérst te leren op commando te blaffen, zodat je ook makkelijk het commando om stil te zijn kunt aanleren.

 

Ik weet niet hoe goed je Engels is, maar bijvoorbeeld Zak George heeft verschillende filmpjes gemaakt over hoe je het stoppen met blaffen kunt aanpakken.

honden page profiel het Moderatorteamhet Moderatorteamgoedgekeurde fokker

honden foto van het Moderatorteam

FYSIEKE CORRECTIES/CORRIGERENDE HULPMIDDELEN en POSITIEVE OPVOEDING EN OMGANG MET DE HOND.

HondenPage hecht belang aan verantwoord en positief opvoeden en begeleiden van honden. Onder positieve opvoeding en omgang met de hond verstaan wij een wijze van opvoeden en omgang waarbij het welzijn, de veiligheid en de integriteit van de hond altijd gewaarborgd is.


LET OP!

Het adviseren, propageren en rechtvaardigen van opvoedtechnieken met als basis dwang, fysieke correcties en/of corrigerende hulpmiddelen of andere (fysiek) provocerende, intimiderende of overheersende handelingen is niet toegestaan op de HondenPage. Behalve dat het stress veroorzaakt bij de hond en beschadigend is voor de vertrouwensrelatie kunnen ze ook een serieus risico vormen voor de veiligheid en gezondheid van mens en dier.

Open vragen en gesprek hierover zijn toegestaan als middel tot informatie en kennis, maar herhaaldelijk adviseren of propageren van technieken en middelen die in strijd zijn met deze visie en beleid kunnen er bij herhaling toe leiden dat het moderatorteam een waarschuwing geeft en/of een afkoelban.

Topics met als doel discussie over methodes waarin technieken gebruikt worden die niet binnen deze visie van de HondenPage passen gaan we niet op voorhand uit de weg, maar kunnen wel op ieder moment door het Moderatorteam gesloten worden wanneer zij van mening is dat alles gezegd is en/of wanneer de discussie een provocerend of verheerlijkend karakter krijgt of in strijd is met visie en beleid.

Link naar volledige uitleg van visie en beleid >>> http://www.hondenpage.com/faq/regels

honden page profiel NaaltjeNaaltje

honden foto van Naaltje

Het ging een periode wat beter en ze blafte zeker veel minder, maar nu zijn er weer dagen dat het wat meer is. Ik heb ook een beetje het idee dat het blaffen(maar ook haar humeur) in golven gaat, dus een periode heel goed en een periode minder goed en dan is ze ook veel geïrriteerder. Hebben mensen daar ook ervaring mee? En kan dit een voorteken zijn voor het daadwerkelijk loops worden? We wachten nu al een paar maanden op haar loopsheid, we denken ook steeds dat het er bijna aan komt. Maar vooralsnog is er niks gebeurd. Of is het meer iets wat juist heel erg bij een puber hoort?

 

Soms vraag ik me wel een beetje af wanneer er enige consistentie in haar gedrag en humeur komt. Natuurlijk blijft het een dier, net als wij mensen, en is de ene dag beter dan de ander. Maar die puberteit en vooral de dagen waarop ze opeens bananen in haar oren heeft, kan behoorlijk zwaar zijn hp-frusty

 

** Ik ben inderdaad bekend met de filmpjes van Zak George! 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^