Tips? Hond is opdringerig en 'jaagt' tijdens het spel

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MoobjeMoobje

honden foto van Moobje

 

 

 

 

 

 

 

Hoi,

Sinds twee maanden hebben we een tweede hond, ze is nu naar schatting een maand of 7 oud (waarschijnlijk Boxer x Windhond). In alle opzichten een andere hond dan onze eerste hond, zo ook in haar spel met andere honden. Ze begroet en speelt heel wisselend met andere honden. Geeft de andere hond duidelijk aan niet gediend te zijn van haar (soms te enthousiaste/wilde) begroeting, dan negeert ze de hond netjes of gaat op haar rug liggen. Komt ze echter aan het spelen met de andere hond, dan wordt zij al snel degene die 'opjaagt'. 

Omdat ze niet uit zichzelf stopt tenzij de andere hond heel duidelijk aangeeft het echt niet meer leuk te vinden, vraag ik altijd aan het baasje vd andere hond of de hond het nog wel leuk vindt, zo nee, dan grijp ik in (door haar bij me te roepen en te belonen). Als ik zelf vind dat ze gefixeerd raakt, te wild speelt of als ze de andere hond begint 'aan te blaffen' om door te spelen, onderbreek ik het spel ook (door haar bij me te roepen en te belonen, als ik te laat ingrijp luistert ze niet meer naar me en moet ik haar ophalen/vastpakken in het voorbijgaan en aanlijnen).

Ik ben benieuwd naar tips om dit gedrag goed te sturen. Pak ik het nu goed aan? Ik merk dat ik het lastig vind om de situatie in te schatten. Wanneer en op welke manier grijp ik nou het beste in?

honden page profiel Ruby88Ruby88 3 doggies

honden foto van Ruby88

Zelf zou ik het speelmoment kort houden zodat je hond niet 'in de fout' kan gaan en de andere hond begint op te jagen.

Je merkt uiteindelijk, na vele ontmoetingen, wanneer je hond over gaat tot jagen en je merkt uiteindelijk ook wat daar aan vooraf gaat. Soms gaan de oortjes in een bepaalde stand, begint de staart anders te zwaaien, gaat je hond ander geluid maken of begint ie net iets anders te spelen voorafgaand aan het jagen. De kunst is om dat te leren kennen, dan kun je de hond bij je roepen, aanlijnen en het spel tijdig stoppen.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Bams _ en OginWillemijn _ baasje van Bams _ en Ogin 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams _ en Ogin

Je grijpt goed in, je houdt rekening met de andere hond, goed opletten, zie je dat het te wild is, afkappen en weggaan...en echt je doet het goed door zo te reageren, als jij ingrijpt gaat je hond beseffen dat het spel over is als het te druk wordt...je hond wordt ouder en ook rustiger.....

honden page profiel Natascha- Loebas en MollyNatascha- Loebas en Molly 3 doggies

honden foto van Natascha- Loebas en Molly

Hoi,

Volgens mij doe je het goed hoor.

Niet zelf boos worden of zo, want dan breng je alleen maar negatieve energie over om het zo maar te zeggen. Daar wordt zo'n hond alleen maar wilder van. Maar gewoon afleiden en zonder er al te veel woorden aan vuil te maken de situatie stoppen. Klaar.

Onze teef Molly is ook zo'n jager en ik heb het op dezelfde manier aangepakt als jij in je verhaal vertelde. Naarmate de hond ouder wordt gaat het beter en leer jij steeds beter de voortekenen te herkennen. Vergeet niet dat ie nog maar 7 maanden is en is dus nog mega-speels. Straks tijdens de puberteit zal ze nog een poosje haar oren vol met watten hebben en dan is het een kwestie van zelf rustig te blijven (dat was bij mij iig op den duur de grootste uitdaging).  

 

honden page profiel MoobjeMoobje

honden foto van Moobje

 

 

 

 

 

 

 

 

Boos worden doe ik niet (al raak ik er soms wel wat gestresst van).

Ja het is een oefening in geduld :) en ze leren mij minstens evenveel als ik hen ;)

Vanmorgen in het bos waren de rollen eindelijk eens omgedraaid en rende zij ook eens voorop. Handjevol honden en ze renden heen en weer in mooi wederkerig spel. Ik geniet er dan zó van om haar zo te zien!

Bedankt voor jullie fijne reacties!

honden page profiel Willemijn _ baasje van Bams _ en OginWillemijn _ baasje van Bams _ en Ogin 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams _ en Ogin

Ai, wat is dat leuk om te lezen, ik zag ook in je berichtje dat als de tegenpartij het zat is dat ze zich overgeeft, kan niet mooier, is het in het geheel geen aanvallende hond, ze begrijpt de hondentaal van een oudere hond dan heel goed......ik heb op het moment ook een rebel, en hoe ouder ze wordt hoe voorzichtiger ze wordt, bevalt de hond niet gaat ze weg.....bij jou komt ook die tijd......smile

honden page profiel MoobjeMoobje

honden foto van Moobje

Meer tips en adviezen blijven welkom hoor!

honden page profiel Willemijn _ baasje van Bams _ en OginWillemijn _ baasje van Bams _ en Ogin 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams _ en Ogin

Dan geef ik jou een upje....smile  komt je topic weer resent te staan.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^