Ziva's agility topic

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Karin BakkerKarin Bakker 3 doggies

Eind juli is er Europees Kampioenschappen Agility in Arnhem! 

honden page profiel VeraVera

honden foto van Vera

" Eind juli is er Europees Kampioenschappen Agility in Arnhem!  "

Ik denk dat dat een beetje te hoog gegrepen is voor ons hp-angel

 

Maar misschien wel leuk om er te gaan kijken.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

" Ik denk dat dat een beetje te hoog gegrepen is voor ons 
 
Maar misschien wel leuk om er te gaan kijken. "

Voor het EO moet je geselecteerd worden. Maar idd leuk om te gaan kijken! 

honden page profiel VeraVera

honden foto van Vera

Afgelopen weekend stond de wip opgesteld in het parcours.

Ik heb even overlegd met de instructeurs hoe we dat aan gingen pakken. Omdat hij in het parcours stond was er geen tijd om van alles uitgebreid uit te proberen.

 

Eerste poging: hetzelfde doen zoals ze het bij elke andere hond aanleren. Hond aan de lijn, dicht bij de halsband vastpakken voor de controle, rustig erop laten lopen tot aan het midden. Dan laat de instructeur de wip voorzichtig kantelen en kan de hond er weer af lopen.

Een methode die tot nu toe bij vrijwel alle honden werkt, ik zie het ze doen bij andere beginners en dan gaat het er heel rustig aan toe, de honden vinden het even spannend maar trippelen er na het kantelen weer rustig van af.

 

Bij Ziva werkt het dus mooi niet. De instructeur stond bij de tweede helft van de wip en ik had haar opeens aan de lijn vast, die twee dingen waren eng dus ze wilde alleen met de voorpoten er op. 

Wel gewoon beloond hiervoor.

 

Poging twee, ik had haar wel aangelijnd maar niet vlak bij de halsband vast. De instructeur hield wat afstand, zijn bedoeling was als Ziva op het midden was de wip te kantelen terwijl hij achter haar stond, dus vanaf de plek waar Ziva erop gelopen was.

Toen we op deze manier aankwamen vond Ziva het totaal niet eng. Ik denk dat ze dacht dat het gewoon de brug of het dak was of zo. Ze rende er op, was dus al op driekwart toen zij zag dat de plank op hield, stond toen stil en vervolgens begon de wip opeens te kantelen. Dat gebeurde natuurlijk super snel omdat ze al zo ver was. De instructeur was net op tijd om hem een beetje op te vangen zodat er geen klap kwam op het eind. Ziva was natuurlijk geschrokken, ik heb haar snel beloond en ben door gegaan met het parcours zodat ze niet de kans kreeg er bij stil te staan. Ik weet van eerdere ervaringen dat als ik haar na laat denken als ze geschrokken is van iets, de schrik dan blijft hangen en ze echt bang wordt.

 

Vanaf dat moment wist ik ook dat ik Ziva niet meer aan hoefde te lijnen, die fout zou ze echt niet nog een keer maken. De keren daarna was ze inderdaad heel voorzichtig en wilde ze er eigenlijk niet op. Toch kon ik haar wel overhalen er recht naar toe te lopen en er de voorpoten op te zetten (ze heeft ook wel de neiging aan de zijkant te gaan staan en dan met de achterpoten op de grond, met de voorpoten zo hoog mogelijk te komen. Dat werkt niet als je lokt met een snoepje dus vandaar dat het recht er op af lopen belangrijk was voor mij). Aan het eind van de les had ze weer wat meer vertrouwen en durfde ze zo ver door te lopen dat ze ook de achterpoten er op had staan. Dit alles dus los van de lijn, wat ik zelf ook prettiger vind dan aangelijnd maar ivm de controle moest het in het begin even aan de lijn. Niet dat dat werkte maar dat konden we van te voren ook niet weten.

 

Het plan is nu om Ziva telkens zelf te laten kiezen hoe ver ze durft te gaan. Ze weet nu dat de wip kan kantelen. We gaan haar rustig leren op welk punt dat gebeurt. Dus eerst leert ze steeds verder erop te lopen en zal ze merken dat er nog niets gebeurt.

Komt ze tot op de helft, dan laten we haar stil staan en gaat de instructeur de wip een klein beetje bewegen. Niet meteen kantelen maar gewoon het begin 5 cm optillen zodat ze de beweging voelt. Mijn verwachting is dat ze dan weer zal schrikken en er af springt, waarna ze weer opnieuw vertrouwen moet krijgen. 

Heeft ze eenmaal vertrouwen in die eerste 5 cm beweging dan maken we er 10 cm van, daarna 20, etcetera. Net zolang tot we de wip helemaal kunnen laten kantelen en ze er aan de andere kant weer af kan lopen.

Dan gaan we haar leren net iets verder door te lopen zodat ze de wip zelf laat kantelen, waarbij wij wel zorgen dat dat niet te snel gebeurt. Als dat lukt, gaan we de wip zelf steeds minder vasthouden zodat ze uiteindelijk leert het helemaal zelf te doen.

 

Het zal een verhaaltje van de lange adem worden, dit is niet één, twee, drie geleerd. We gaan alles heel rustig doen, in Ziva's eigen tempo. Uiteindelijk zal ze het wel leren, ik heb er geen haast mee.

 

Het is mogelijk om voor de wip een lagere voet te hebben, waardoor hij lager is. Helaas heeft de hondenschool dit niet maar ik denk ook niet dat het uit zou maken. Ziva schrikt zodra er beweging is, of er nou een kleine of grote voet onder zit maakt niet uit. Het is een angst die ze moet overwinnen.

 

Ik heb er wel alle vertrouwen in dat dat gaat lukken met deze aanpak!

honden page profiel VeraVera

honden foto van Vera

Vandaag hebben we weer op de wip geoefend. Ziva loopt het liefst met achterpoten langs de wip af en haar voorpoten erop, dan kan er tenminste niets gebeuren hp-angel

Helaas voor haar vond ik dat niet goed. Door mijn been ervoor te zetten liep ze er wel netjes recht op. Beetje lokken met een snoepje en na een paar keer vond ze het al geen probleem meer om ook de achterpoten erop te zetten. Ik moet me wel een beetje in tweeën splitsen, met mijn been bij het begin en met mijn arm het snoepje zo ver mogelijk omhoog om haar te lokken. Zo heb ik ineens een hele lange hond!

 

Ook op de brug moeten we blijven oefenen op de raakvlakken, ik weet wel steeds beter wat er werkt en wat niet. Als ze het raakvlak over slaat, doen we de brug opnieuw. Dat vindt Ziva niet leuk want die wil zo snel mogelijk rond.

 

honden page profiel Baasje van SpaikyBaasje van Spaiky 3 doggies

honden foto van Baasje van Spaiky

Super! hp-thumbsup

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Leuk! Vind alleen die opgang naar de brug zooo gevaarlijk :D zou ik niet lopen met mijn twee heren, die verongelukken zich zo. 

honden page profiel Nadine  Lilly,Queenie R.I.P.Nadine Lilly,Queenie R.I.P. 3 doggies

honden foto van Nadine  Lilly,Queenie R.I.P.

Erg mooi 

honden page profiel VeraVera

honden foto van Vera

" Leuk! Vind alleen die opgang naar de brug zooo gevaarlijk :-D zou ik niet lopen met mijn twee heren, die verongelukken zich zo.  "

Je bedoelt met dat bochtje? 

Was ook link, was van tevoren gezegd, ruime bocht nemen dat ze recht van voren aan komen. Ziva sneed natuurlijk als enige af, haastig ding.

Normaal is de bocht niet zo scherp, was ook de enige keer deze les.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

" Je bedoelt met dat bochtje? 
Was ook link, was van tevoren gezegd, ruime bocht nemen dat ze recht van voren aan komen. Ziva sneed natuurlijk als enige af, haastig ding.
Normaal is de bocht niet zo scherp, was ook de enige keer deze les. "

Het is inderdaad die lijn. In volle snelheid heel gevaarlijk. 

pagina 5 van 5 12 3 4 5
Volgende forumvraag: Start to run met hond
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^