Mogelijke link graanvrije brokken en hartaandoening?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel KatKat

Wat vinden jullie van volgend artikel? Recent op voerwijzer geplaatst.
Ik geef zelf acana aan mijn cocker van bijna 1 jaar omdat ik dit een supergoede brok vind ook qua samenstelling maar als ik dit lees wordt ik wat ongerust. 
Is deze ongerustheid nodig?
Wissel ik best af tussen de verschillende smaken omdat er in sommige wel haver zit en in andere geen granen zoals in artikel wordt vermeld dat granen soms wel nodig zijn?
Zalm, haring, makreel geven maar hoe: vers, in blik?
 
 
 
Home nieuws  Waarschuwing uit Amerika: mogelijke link tussen graanvrije brokken en hartaandoening
Meat and Bones top

Waarschuwing uit Amerika: mogelijke link tussen graanvrije brokken en hartaandoening

De Food and Drug Administration in Amerika (FDA) waarschuwt voor een mogelijke connectie tussen graanvrije brokken en de hartaandoening dilated cardiomyopathy (DCM) bij honden.(1) DCM is een aandoening die honden kunnen krijgen door genetische afwijking, maar nu blijken ook honden van andere rassen (dwergschnauzer, shih tzu, golden retrievers, labrador retrievers) en rasloze honden DCM te krijgen. Veel van de honden met DCM die bij de FDA gemeld zijn, kregen graanvrije brokken. Toen de waarschuwing van de FDA werd gepubliceerd (12 juli 2018), waren er 30 honden en zeven katten gerapporteerd aan de FDA.(2) In een stuk van het Amerikaans hondenvoer-merk Annamaet wordt genoemd dat er 77 gevallen gerapporteerd waren, waarvan 42 graanvrije voeding kregen.(3)

Ook de veterinaire hartspecialisten viel op dat de honden die DCM ontwikkelden al langere tijd graanvrije brokken aten. Bij de “veterinary cardiology community” waren er op 12 juli 2018 ongeveer 150 gevallen bekend. (2)

Ze weten niet op welke manier de graanvervangers een relatie hebben met DCM, en of deze brokken ook echt de oorzaak zijn van het ontwikkelen van DCM. Vanuit de FDA wordt dit nu onderzocht.(1)

Hebben honden dan toch graan nodig?
Zijn graanvrije brokken dan toch niet zo goed? Hebben honden granen nodig voor een gezond hart? Nee het zit iets anders. Het gaat namelijk om de vervangers van graan; peulvruchten, aardappel en zoete aardappel, en dan waarschijnlijk brokken die meer van deze ingrediënten bevatten dan vlees.

Om welke brokken gaat het?
De FDA zegt niet om welke brokkenmerken het gaat. Wel geven ze aan dat het om verschillende merken en varianten gaat en dat niet de merken de gemeenschappelijke factor zijn, maar de hoofd-ingrediënten peulvruchten, bonen, aardappels, zoete aardappels en afgeleide ingrediënten hiervan zoals erwten-eiwit, erwtenzetmeel en erwtenvezels.(2)

Uit andere informatie (4, 5) blijken Acana Singles Pork & Squash en Acana Singles Lamb & Apple vaak problemen te geven. Veel Golden Retrievers met een taurine-tekort en/of hartproblemen kregen deze brokken. Ook het merk Taste of the Wild gaf bij sommige honden lage taurine-waardes, maar minder laag dan bij Acana en het gaf weinig hartproblemen. Een ander merk dat relatief vaak genoemd werd bij honden met lage taurine-waardes en/of hartproblemen was het Amerikaanse merk Zignature, wat we in Europa niet kennen. Er zijn weinig honden doorgemeten die Orijen aten, maar de drie honden die Orijen Original aten hadden alledrie geen lage taurine-waardes of hartproblemen. Maar om hier conclusies uit te kunnen trekken, zijn er meer gegevens nodig dan ik nu heb.

Wat is er mis met peulvruchten en aardappel?
De resultaten van het onderzoek naar de mogelijke link tussen graanvrije brokken en DCM moeten nog verschijnen, en het is dus nog niet duidelijk of de graanvervangers echt een rol spelen in de ontwikkeling van DCM. Misschien krijgen heel veel honden inmiddels graanvrije brokken, dan is het dus logisch dat veel van de gemelde DCM-gevallen graanvrije brokken eten.

Maar het is goed mogelijk dat er wel een verband is. Het kan te maken hebben met een tekort aan taurine en/of carnitine. Dit zijn belangrijke voedingsstoffen voor onder andere het hart, en een taurine-tekort kan bij honden (en katten) tot DCM leiden. Maar een taurine-tekort is niet de enige oorzaak van DCM. De FDA noemt ook dat er ook andere factoren van invloed kunnen zijn, zoals de nutritionele samenstelling, de herkomst en kwaliteit van de ingrediënten, de bewerking van de ingrediënten en de hoeveelheden die er gebruikt worden.(2)

Taurine-tekort bij graanvrij-gevoerde honden
Dr Josh Stern, een veterinaire cardiologist, zag twee jaar geleden al een alarmerende trend in de hoeveelheid golden retrievers met DCM. Deze honden kregen vaak dezelfde graanvrije brokken en hadden lage taurinewaardes. Hij ontdekte dat de grote meerderheid goed reageerde op taurine-suppletie en het gaan voeren van andere brokken.(5)

In het artikel van de FDA (1) worden er acht gevallen genoemd in relatie tot taurine, waarbij vier honden een verlaagde hoeveelheid taurine in hun bloed hadden (drie golden retrievers en een labrador retriever) en vier andere honden normale taurinewaardes hadden.

Waardoor kunnen peulvruchten en aardappelen tot taurine-tekort leiden?
Honden kunnen zelf taurine aanmaken, maar daarvoor hebben ze wel de aminozuren methionine en cysteine nodig. In peulvruchten en aardappels zitten lagere hoeveelheden van deze aminozuren dan in graan. Wat ook mee kan spelen is dat de opname en het hergebruik van taurine wordt beperkt door een verstoorde darmflora. De darmflora kan verstoord worden door antinutriënten, het eiwit en de vezels van peulvruchten en aardappelen. Ik ben nog bezig met een artikel waarin ik dit uitleg.

Onduidelijk of het ook in Nederland speelt
Dit speelt zich allemaal af in Amerika, en ik heb geen gegevens van gevallen in Nederland. Of het probleem hier ook speelt weet ik niet. Het zou goed kunnen, als het aan de samenstelling van de brokken ligt.De brokken van Acana die ik noemde zijn brokken uit de Amerikaanse fabriek, en worden niet in Nederland en België verkocht. In Europa hebben we wel soortgelijke brokken in de Singles-lijn, en deze bevatten iets meer vlees dan de Singles brokken die in Amerika verkrijgbaar waren. Misschien dat daardoor het probleem minder groot is, maar ik zou er rekening mee houden dat hier mogelijk dezelfde problemen kunnen ontstaan.

Wat moet je doen?
Ik raad aan om brokken af te wisselen en niet lange periode dezelfde brokken of hetzelfde merk te voeren. Hiermee verklein je het risico op problemen. Niet alleen peulvruchten en aardappelen kunnen problemen geven, maar ook granen. Elke koolhydraatbron heeft zijn eigen nadelen, en ik ben er van overtuigd dat het het beste is om ze af te wisselen. Brokken afwisselen verkleint ook het risico op het ontwikkelen van voedselovergevoeligheid en tekorten of overschotten van voedingsstoffen.

Verder kan het geen kwaad om ervoor te zorgen dat je hond genoeg taurine binnenkrijgt, bijvoorbeeld door het brokkenmenu aan te vullen met producten die veel taurine bevatten, zoals zalm, haring, makreel, runderhart, donker vlees van gevogelte, runderlong of rundertong. Niet teveel, want dan raakt het menu weer uit balans, bijvoorbeeld 20 gram per kg lichaamsgewicht per week.

Als je je zorgen maakt over de gezondheid van je hond, is het goed om naar de dierenarts te gaan. Je kunt de taurine-waardes laten meten en de hartgezondheid laten evalueren. Symptomen van DCM zijn onder andere vermoeidheid, veel hijgen, hoesten en zwakte.

Als je nog vragen hebt, stel ze gerust. Ik zal mijn best doen ze zo goed mogelijk te beantwoorden. Ik hoor ook graag van je als je een hond hebt die DCM heeft zonder dat het waarschijnlijk een genetische afwijking is, of als je een hond kent voor wie dit geldt. Zodra er meer nieuws is, zal ik hier over berichten op Voerwijzer.

Bronnen
(1) “CVM Updates – FDA Investigating Potential Connection Between Diet and Cases of Canine Heart Disease.” U.S. Food and Drug Administration, Center for Biologics Evaluation and Research, 12 Juli 2018, www.fda.gov/AnimalVeterinary/NewsEvents/CVMUpdates/ucm613305.htm.

(2)“Animal Health Literacy – Questions & Answers: FDA Center for Veterinary Medicine’s Investigation into a Possible Connection Between Diet and Canine Heart Disease.” U.S. Food and Drug Administration, Center for Biologics Evaluation and Research, www.fda.gov/AnimalVeterinary/ResourcesforYou/AnimalHealthLiteracy/ucm616279.htm.

(3) Wakshlag, Joseph. “GRAIN FREE DIETS & CARDIOMYOPATHY.” Annamaet Petfoods, 3 Augustus 2018, www.annamaet.com/news/Grain_Free_Diets_&_Cardiomyopathy

(4) Becker, Karen. “Are Dogs With DCM Taurine-Deficient?” Healthy Pets with Dr. Karen Becker, Mercola.com, 9 July 2018, healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2018/07/09/link-between-dog-food-taurine-deficiency-and-dcm.aspx.

(5) Wood, Trina. “UC Davis Investigates Link Between Dog Diets and Deadly Heart Disease.” UC Davis School of Veterinary Medicine, 19 Juli 2018, www.vetmed.ucdavis.edu/news/uc-davis-investigates-link-between-dog-diets-and-deadly-heart-disease.

 

 

 

 

 

 

 

 

GERELATEERDE INHOUD

ZOEKEN

Search for:SearchMeat and Bones left
 
 
Hoe word jij het liefst op de hoogte gehouden van voerwijzer-nieuws?
  •  Facebook

     

  •  Nieuwsbrief

     

  •  Instagram

     

  •  Twitter

     

  •  Youtube

     

  •  Podcast

     

  •  De website bezoeken

     

 

 

 

 

RECENTE REACTIES

honden page profiel Baasje van SennBaasje van Senn 3 doggies

honden foto van Baasje van Senn

De aantallen in het artikel zijn nog wel erg laag om hier echt een van een kwalitatief goed onderzoek te spreken. Ik zou me in ieder geval nog niet teveel zorgen maken, en geven waar je hond het goed op doet. Ik geef zelf de acana wildcoast, daarvan is het hoofdbestanddeel vis. Af en toe krijgt hij een snack van wat gedroogde vis en ik wissel af met af en toe vlees (bijv. pens en hart). 

 

Dat kun je natuurlijk altijd een keer bij geven of ter afwisseling voeren.

honden page profiel Baasje van SennBaasje van Senn 3 doggies

honden foto van Baasje van Senn

Overigens ken ik ook verhalen van slechte fok bij goldens in amerika. Dus wie weet zit daar ook nog een oorzaak? Er worden best veel goldens vanuit europa/nederland door amerikanen opgekocht en die hebben dan ook bizarre bedragen over voor 'onze' gezondere en beter gefokte pups.

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa 3 doggies

honden foto van Ina, Misty en Aysa

Een interressante andere kijk op het FDA onderzoek

"Grain-Free Pet Food???? Causing Heart???? Disease Says FDA

With Dr. Steven Gundry, MD, Rodney Habib & Dr.Karen Becker"

PlanetPaws.ca/videos/10156521771862748/

 

 

 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Vind het toch wel heel moeilijk om dcm te wijten aan de voeding, het is erfelijk, en vroeger kwam dat ook voor, nu wordt er op getest en komt het meer naar boven...en als ik zo hier om me heen kijk krijgen honden toch wel genoeg granen naar binnen...ondanks de graanvrije voeding...graanvrije brokken worden gegeten wat meer dan vroeger, maar om het aan de voeding te wijten.   Zoveel mogelijk varieren met voer, en ook eens wat hart toevoegen aan de maaltijd.....en eens verse vis geven, hoef niet veel te zijn, lekker een visje zo eens in de week, kleine hond wat minder dan, de rest eet je zelf op.smile

honden page profiel KatKat

" De aantallen in het artikel zijn nog wel erg laag om hier echt een van een kwalitatief goed onderzoek te spreken. Ik zou me in ieder geval nog niet teveel zorgen maken, en geven waar je hond het goed op doet. Ik geef zelf de acana wildcoast, daarvan is het hoofdbestanddeel vis. Af en toe krijgt hij een snack van wat gedroogde vis en ik wissel af met af en toe vlees (bijv. pens en hart). 
 
Dat kun je natuurlijk altijd een keer bij geven of ter afwisseling voeren. "

De pens en hart van waar is die? Zo uit de diepvries?

honden page profiel KatKat

" Vind het toch wel heel moeilijk om dcm te wijten aan de voeding, het is erfelijk, en vroeger kwam dat ook voor, nu wordt er op getest en komt het meer naar boven...en als ik zo hier om me heen kijk krijgen honden toch wel genoeg granen naar binnen...ondanks de graanvrije voeding...graanvrije brokken worden gegeten wat meer dan vroeger, maar om het aan de voeding te wijten.   Zoveel mogelijk varieren met voer, en ook eens wat hart toevoegen aan de maaltijd.....en eens verse vis geven, hoef niet veel te zijn, lekker een visje zo eens in de week, kleine hond wat minder dan, de rest eet je zelf op. "

Willemijn, welke vis geef je en hoe? Ik geef elke dag wel een 2 tal gedroogde visjes als snoepje( ik denk sprotjes). Varieren met voer mag toch binnen de acana lijn dan he of met een ander merk voer? Er is binnen acana de heritage( die geef ik nu) en singles die zijn zonder granen. Er is de classic en die bevat haver.

honden page profiel Baasje van SennBaasje van Senn 3 doggies

honden foto van Baasje van Senn

" De pens en hart van waar is die? Zo uit de diepvries? "

Ik geef die van farmfood. Wellicht zijn er goedkopere of misschien betere merken maar ik geef het dan net te weinig om te bestellen of dat het in de vriezer past, dus koop het gewoon bij petsplace in kleinere hoeveelheden.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Ik ben altijd al wat huiverig geweest voor aardappels voor honden. Totaal niet natuurlijk. Honden zijn vleeseters die ook deinhoud van de maag/darmen van hun prooien eten. Dat is voor verteerd waardoor ze wel wat met die voedingsstoffen kunnen. Maar welke prooidieren eten aardappels??? Zat prooidieren die granen eten..

 

Veel fabrikanten gooien veel bonen door de brokken omdat bonen eiwit bevatten en dat staat zo mooi op de ingrediëntenlijst. Ik kies voor rijst (geen schadelijke gluten) en vlees. Uit onwetendheid vinden veel hondeneigenaren rijst eng want dat is toch ook een soort graan? Nou, nee. De gluten in rijst zijn heel anders dan de gluten in graan. Ook coeliakie patiënten mogen gewoon rijst eten. 

 

Voor de zwevers onder ons; Volgens de antroposofen is de aardappel kankerverwekkend.... die raden juist rijst aan.

 

Ik vind de reacties hier wanneer er een artikel wordt geplaatst dat tegen de heilige huisjes aan trapt altijd wel grappig.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Ik geef die van farmfood. Wellicht zijn er goedkopere of misschien betere merken maar ik geef het dan net te weinig om te bestellen of dat het in de vriezer past, dus koop het gewoon bij petsplace in kleinere hoeveelheden. "

Sommige dorpen hebben nog een echte slager; daar kan je ook een vers hart halen. Gewoon vragen of ze je bellen als ze een vers hart van het diersoort hebben dat je graag wilt hebben.

honden page profiel gabbergabber

honden foto van gabber

Ik denk dat je over elk voer wel wat negatiefs kan zeggen. 

Een te kort of te veel oplopen van een bepaald iets kan als je langdurig het zelfde geeft dus is afwisselen met voeding zo slecht nog niet. 

 

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

interessant

 

zelf heb ik altijd gedacht dat granen  een goede toevoeging kunnen zijn op het dieet van een hond, ik geeft Jenna wel boekweit of rijst, soms ook speltmacaroni als wij dat eten. Wat haver, quinoa of amaranth krijgt ze ook regelmatig.

Vroeger heb ik ooit ook eens geleerd dat als je peulvruchten zonder granen geeft het eiwit niet volwaardig is, wat me indertijd logisch voorkwam zoals het verklaard werd. Dus geef je peulvruchten dan horen daar eigenlijk wel granen bij. Belangrijk natuurlijk dat het van goede kwaliteit is en goed voor de hond fijngemaakt anders wordt het niet opgenomen.

Aardappel kan je naar mijn mening af en toe geven, maar meer als extraatje.

 

Als je bedenkt dat de huishond begon op onze afvalbergen, misschien af en toe een muisje oid te pakken kreeg, lijkt mij een gevarieerd menu het beste.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Willemijn, welke vis geef je en hoe? Ik geef elke dag wel een 2 tal gedroogde visjes als snoepje( ik denk sprotjes). Varieren met voer mag toch binnen de acana lijn dan he of met een ander merk voer? Er is binnen acana de heritage( die geef ik nu) en singles die zijn zonder granen. Er is de classic en die bevat haver. "

Je kan van de smuldier de hart erbij geven, hoef geen heel pak te zijn, maar een paar lepels is al voldoende, ik heb giga honden, die krijgen een heel pak van 400 gram als tussendoortje...wat vis betreft, de zalmkoppen op de markt zijn het beste, en daar ben ik weer, ik heb grote honden ze eten het als snack.....je kan ook wat rauwe vis kopen en verdelen in porties voor de hond......granen zijn niet slecht alleen moeten ze niet bovenaan de ingredienten staan dan is het ballast.....

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Wat is slechte voeding tegenwoordig, ik geef de zalm van carnilove, graanvrijen aardappelvrij, en natuurlijk kvv, en dan heel gevarieerd, geen rund en kip....honden worden geen 40 jaar of ouder, gemiddelde leeftijd is 8-9 jaar, en dan er op wijzen dat dcm door voeding komt.....gelukkig wordt er nu door fokkers er op getest, en ik blijf erbij als je goed varieerd hoef je niet bang te zijn....hier krijgen mijn beiden meiden als ik voor mezelf zilvervlies rijst  kookt, allebei een paar scheppen bij de eten, niets mis mee...aardappelen worden hier niet gegeten, ook door mij niet.....

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

wat voor hond heb je Katrien, en wat weegt de hond ongeveer....denk steeds dat je een kleine hond hebt, maar zie niets bij je profiel.smile

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Kan ook zijn dat er te vaak met dcm honden gefokt is, het is erfelijk, er wordt nu veel meer onderzoek en testen daarop gedaan bij honden, vroeger keek men daar niet naar...zelfde als bij mensen met ouder met een hartkwaal, wordt nu ook naar gekeken.....het valt me wel op dat er een bepaald ras is gebruikt, golden retriever en de labrador..doorgefokt is ook aan de orde geweest.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Kan ook zijn dat er te vaak met dcm honden gefokt is, het is erfelijk, er wordt nu veel meer onderzoek en testen daarop gedaan bij honden, vroeger keek men daar niet naar...zelfde als bij mensen met ouder met een hartkwaal, wordt nu ook naar gekeken.....het valt me wel op dat er een bepaald ras is gebruikt, golden retriever en de labrador..doorgefokt is ook aan de orde geweest. "

Dat denk ik niet. Uit de post/link van Katrien:

 

>DCM is een aandoening die honden kunnen krijgen door genetische afwijking, maar nu blijken ook honden van andere rassen (dwergschnauzer, shih tzu, golden retrievers, labrador retrievers) en rasloze honden DCM te krijgen. Veel van de honden met DCM die bij de FDA gemeld zijn, kregen graanvrije brokken.<

 

De Golden en de Labrador zijn dus 'gebruikt' omdat in die rassen DCM als erfelijke ziekte niet voorkomt.

honden page profiel KatKat

" wat voor hond heb je Katrien, en wat weegt de hond ongeveer....denk steeds dat je een kleine hond hebt, maar zie niets bij je profiel. "

Ik heb een cocker spaniel en hij weegt nu bij 1 jaar iets meer dan 11 kg. Heb een foto op mijn profiel gezet ;)

honden page profiel KatKat

Kan ik ook af en toe wat natvoer bijgeven bv renske gestoomde maaltijd of van edgar en cooper? Zit daar meer taurinr in dan in brok?

Volgende forumvraag: Brokken vraag, geen vers
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^