Sterilisatie alternatief?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel BobBob

Hoi, ik heb een teefje van 3 jaar en ze is nog niet gesteriliseerd. Er komt iemand bij ons wonen die een ongecastreerde reu heeft, alleen dan moet ze natuurlijk gesteriliseerd worden voordat ze puppy's krijgen.

Alleen ik ben niet oke met het idee van steriliseren omdat de eierstokken worden verweiderd (en soms the baarmoeder) en ik vind dat dat een beetje te ver gaat. Zelf bestudeer ik dieren en weet ik dat er ook meer risico's bij komen.

Er is wel een soort sterilisatie dat de eilijders afbind. Dan kan ze ook niet meer zwanger worden. Weet iemand een dierenarts die deze operatie doet? Want het is best moeilijk om een dierenarts te vinden die dit doet.

Heeft er zelf iemand ervaring met deze operatie gehad?

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Waarom kan de reu niet gecastreerd worden? Veel eenvoudiger. Of een injectie bij de reu?

 

Ik weet wel dat dat je vraag niet is maar dat natuurlijk begrijp ik niet zo.

honden page profiel s@nt@[email protected]@

honden foto van s@nt@

Geen ervaring, maar ik begrijp de vanzelfsprekendheid ook niet zo goed. Je kunt de reu de teef ook scheiden gedurende de loopsheid. Of idd ingrijpen bij de reu. 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Al worden de eierstokken afgebonden, het is de zelfde belevenis voor de teef als de baarmoeder verwijderd wordt, hormonen zijn nodig voor het skelet......incontinentie kan een probleem worden gedragsverandering van de teef, botten worden brozer.....het is een keuze die je maakt...de reu komt bij jullie wonen, de ingreep van castratie is minder maar ook drastisch...als het niet nodig is, zou ik het niet laten doen bij geen van beiden, hou ze gescheiden of stuur de reu uit logeren, nogmaals het is een keuze die je maakt....je inlezen maakt de keuze makkelijker, kijk hier eens naar hier boven aan het forum, bij de encyclopedie, en dan bij medisch, castratie bij teef en reu....

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

" Al worden de eierstokken afgebonden, het is de zelfde belevenis voor de teef als de baarmoeder verwijderd wordt, hormonen zijn nodig voor het skelet......incontinentie kan een probleem worden gedragsverandering van de teef, botten worden brozer.....het is een keuze die je maakt...de reu komt bij jullie wonen, de ingreep van castratie is minder maar ook drastisch...als het niet nodig is, zou ik het niet laten doen bij geen van beiden, hou ze gescheiden of stuur de reu uit logeren, nogmaals het is een keuze die je maakt....je inlezen maakt de keuze makkelijker, kijk hier eens naar hier boven aan het forum, bij de encyclopedie, en dan bij medisch, castratie bij teef en reu.... "

Maar ongesteriliseerde teefjes hebben wel weer een veel grotere kans op kanker aan de tepelklieren en/of baarmoeder, en meer kans op baarmoederontstekingen. Het is een afweging die iedereen zelf moet maken.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Wat is een sterilisatie?

Dit is de gebruikte naam voor het onvruchtbaar maken van vrouwelijke huisdieren, maar eigenlijk is de term "sterilisatie" bij een hond of kat onjuist. Een sterilisatie (zoals bij de mens) is het afbinden van de eileiders, waarbij de eierstokken en de baarmoeder blijven zitten. Bij de teef echter worden meestal de eierstokken en soms ook de baarmoeder (bijvoorbeeld bij een baarmoederontsteking) compleet verwijderd. Dit is een castratie. Dierenartsen noemen het een ovario-hysterectomie, afgekort OVH. Tegenwoordig worden vrijwel alleen de eierstokken verwijderd en spreekt men van een ovari-ectomie (OVE). De baarmoeder blijft bij deze operatie dus gespaard, maar deze 'verschrompelt' op den duur wel omdat de hormonen van de eierstokken wegvallen. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

" Maar ongesteriliseerde teefjes hebben wel weer een veel grotere kans op kanker aan de tepelklieren en/of baarmoeder, en meer kans op baarmoederontstekingen. Het is een afweging die je zelf moet maken. "

Dat klopt, heb al 35 jaar teven, gelukkig nimmer meegemaakt, wel laat ik als ze ouder zijn een echo maken na de loopsheid....en alert zijn na de loopsheid.

Volgende forumvraag: Vitakraft wormenkuur?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^